gosik102 26.02.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Po długiej lekturze postanowiłem się przywitać. Tydzień choroby na coś się przydał. Człowiek leżąc w łóżku miał możliwość przejrzenia 400 stron tego wątku. Planujemy budowę z żoną i 7 miesięczną córą (pewnie ona będzie głównym inwestorem, kierownikiem robót itp:yes:) Po dogłębnej lekturze muszę przyznać, że mamy akurat ten rok na dokładne przygotowanie się do budowy (jakby to w ogóle było możliwe) Czy zechcecie polecić jakieś sprawdzone ekipy ze śląska do fundamentów i murowania ścian? Cóż nie ukrywam że pozytywna zazdrość mnie zżera za tą waszą wiedzę. Sam nie wiem czy nie porywam się z motyką na słońce z budową nie mając za dużego pojęcia o budownictwie. Pozdrawiam wszystkich i życzę pomyślności w budowie Witamy Nie martw się tym, że jesteś laikiem w kwestii budowy. Myślę, że "po tochu" każdy z nas był/jest porywając się na budowanie własnego domu. Uczymy się w trakcie, a Użytkownicy Forum są nieocenieni jeśli chodzi o pomoc i doradztwo Sama "przeszłam" przez cały wątek niestety mając już SSO i niewiele skorzystałam. Teraz, czekając już na decyzję kredytową, mam "wynotowane" wszystkie elementy, na które należy zwrócić uwagę przy dalszych etapach budowy. Na pewno błędów się uniknie, ale dzięki ludziom udzielającym się na tym forum może być ich duuużo mniej. Pozdrawiam wszystkich ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 26.02.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) Po długiej lekturze postanowiłem się przywitać. Tydzień choroby na coś się przydał. [...............................] Pozdrawiam wszystkich i życzę pomyślności w budowie również witamy! u nas skład budujący - na razie - dokładnie taki jak u was, no i domek ten sam a jak budowę planujesz za rok to pewnie zbierzesz doświadczenia, chociaż chyba zawsze czegoś bedzie trzeba się nauczyć w praniu powodzenia! edit: a u nas jak ruszyli to z kopyta: jutro mają zalewać ławy no i działamy z naszym dojazdem, bo na zalanie ław mamy pół zgody na podjazd drogą sąsiada nasz dojazd wykorytujemy, damy geowłókninę (wytrzymałość 14kN) i na to gruz. może jeszcze na nią wcześniej sypniemy drobnym żwirem, ale nie wiem czy jest sens - dopytam u sprzedacy geowłókniny. polecali też geotkaninę - tańsza i bardziej wytrzymała, ale w całych rolkach po 150mb a my potrzbujemy połowę tego... chyba że ktoś się skusi na spółę? ;p mC Edytowane 26 Lutego 2013 przez michalc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 26.02.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Powodzenia Wam U nas zrobiony rekuperator, hydraulik zaczyna rozkładać podłogówkę, a ja może jutro zakończę elektrykę - poszło ok 2km przewodu W przyszłym tygodniu robimy posadzki (robimy na odwrót: najpierw posadzki potem tynki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 27.02.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 witam !!ja już casting na budowlańca roku 2013, który wybuduje naszego Rodka 6A - ROZSTRZYGNIĘTY ! !! tak jak pisałem ceny wybudowania SSZ kształtowały sie pomiędzy 37.000 - 89.000 PLN. Teraz praca nad PNB w przyszłym tyg. oddaje projekt dla architekta do adaptacji i dalej do starostwa celem otrzymania PNB !Zdecydowałem budowac ściany z POROTHERMU 25 kl. 15. Na obecnym etapie szukam ceny na bloczki betonowe do fundamentu, i w zw. z tym mam pytanie do Kolegów i KOleżanek - może jakies rady, wskazówki i ewntualne propozycje cenowe oraz wskazanie ile bloczków zużyliście na fundamanty.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 27.02.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) No to widzę coś się ogólnie ruszyło idzie wiosna. u nas ławy zalane! ekipa sprawnie działa a i kierbud choć powiadomiony na ostatnią chwilę zjawił się i obejrzał przed zalaniem dokładnie. trochę mamy mokro w wykopie, ale taki teren - damy drenaż w koło domu, tak na wszelki wypadek. no i prąd się pojawił. w systemie było, że licznik został zamontowany już tydzień temu! po interwencji telefonicznej wczoraj dziś przyleciał elektryk i zamontował go w końcu. jutro sypiemy gruz na dojazd, i tak pewnie przez następne 3 dni... trochę kasy pójdzie w błoto....... mC Edytowane 27 Lutego 2013 przez michalc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 27.02.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 witam !! ja już casting na budowlańca roku 2013, który wybuduje naszego Rodka 6A - ROZSTRZYGNIĘTY ! !! tak jak pisałem ceny wybudowania SSZ kształtowały sie pomiędzy 37.000 - 89.000 PLN. Teraz praca nad PNB w przyszłym tyg. oddaje projekt dla architekta do adaptacji i dalej do starostwa celem otrzymania PNB ! Zdecydowałem budowac ściany z POROTHERMU 25 kl. 15. Na obecnym etapie szukam ceny na bloczki betonowe do fundamentu, i w zw. z tym mam pytanie do Kolegów i KOleżanek - może jakies rady, wskazówki i ewntualne propozycje cenowe oraz wskazanie ile bloczków zużyliście na fundamanty. Pozdrawiam Bloczki- kupiliśmy całego tira potem dobrałem 3 palety. Płaciłem po 2,60 za szt. Wysokość ścianek dom- 6 warstw, garaż- 4 warstwy. Rady i wskazówki: szukaj takich z certyfikatem i najlepiej B20 bo robią też B15. Koniecznie porób sobie przepusty w bloczkach najlepiej rury fi160 nie będziesz musiał w nich kuć bo jest przekichane. Jak wymurujesz bloczki i będziesz zasypywał piaskiem fundamenty pilnuj żeby kopara łapą nie rozepchała ścian fundamentu z bloczków. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 28.02.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Mam pytanie co do tych warstw bloczka i izolacji. Garaż jest niżej i ma 4 warstwy bloczka i izolacja jest na tych 4 warstwach. Reszta budynku 6 warstw i izolacja na 6 - ale co w kotłowni (oryginalnej z projektu), która jest na poziomie garażu? Widziałem dom gdzie garaż był niżej a izolacja była na poziomie reszty domu (wyżej) i wilgoć podchodziła do poziomu izolacji - czyli 40cm od ziemi. czy nie będzie takiego efektu w kotłowni? Jak wy macie zrobioną izolację? mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 28.02.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) Kotłownia za garażem, czy jako pomieszczenie przejściowe. Przy drugiej opcji nie musisz robić jej na równo z garażem. Lepiej według mnie wykonać stopień przy zejściu z kotłowni do garażu. Edytowane 28 Lutego 2013 przez mWilQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 28.02.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Kotłownia za garażem, czy jako pomieszczenie przejściowe. Przy drugiej opcji musisz robić ją na równo z garażem. Lepiej według mnie wykonać stopień przy zejściu z kotłowni do garażu. tak jak pisałem chodzi o kotłownię oryginalną z projektu. ponieważ jest mała to wolałbym, żeby była tak jak zakłada projekt na poziomie garażu (może coś się upchnie piętrowo ). zastanawia mnie tylko jak wykonać tą izolację poziomą... mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.02.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 a ja mam na poziomie domu i do garazu wtedy 2 schodki, wygodniej korzystac. kiedys byla juz rozmowa na ten temat. poza tym twoj wykonawca juz niejednego rodka postawil to ci pomoze i powie co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 28.02.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Bloczki- kupiliśmy całego tira potem dobrałem 3 palety. Płaciłem po 2,60 za szt. Wysokość ścianek dom- 6 warstw, garaż- 4 warstwy. Rady i wskazówki: szukaj takich z certyfikatem i najlepiej B20 bo robią też B15. Koniecznie porób sobie przepusty w bloczkach najlepiej rury fi160 nie będziesz musiał w nich kuć bo jest przekichane. Jak wymurujesz bloczki i będziesz zasypywał piaskiem fundamenty pilnuj żeby kopara łapą nie rozepchała ścian fundamentu z bloczków. Pozdrawiam. serdecznie dziękuję Kolego- jak zwykle można na Ciebie liczyć.....szkoda, że tak daleko od Wrocławia mieszkasz.....Bloczki Oczywiście B-20 - koszt ok 3-3,20 szt. Dodatkowo dzisiaj, tak przed zakończeniem pracy zadzwoniłem do 2 składów budowl. co by wypytać o cenę Porotherm-u 25 i dostałem odp 4.55 - 4,80/szt. A i jeszcze odwiedził mnie kolega, który zdecydowanie poleca PUSTAK SILKA -twierdząc, że tańszy a tez dobry i kolejny raz mętlik w głowie..... Może jesteście po takiej analizie - to poproszę o wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 01.03.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 serdecznie dziękuję Kolego- jak zwykle można na Ciebie liczyć.....szkoda, że tak daleko od Wrocławia mieszkasz.....Bloczki Oczywiście B-20 - koszt ok 3-3,20 szt. Dodatkowo dzisiaj, tak przed zakończeniem pracy zadzwoniłem do 2 składów budowl. co by wypytać o cenę Porotherm-u 25 i dostałem odp 4.55 - 4,80/szt. A i jeszcze odwiedził mnie kolega, który zdecydowanie poleca PUSTAK SILKA -twierdząc, że tańszy a tez dobry i kolejny raz mętlik w głowie..... Może jesteście po takiej analizie - to poproszę o wnioski hej, my z powodu potencjalnej oszczędności zmieniliśmy w adaptacji z phorotermu na beton komurkowy (np silka) ale ostatecznie mamy ofertę z materiałami i wykonawca pwiedział, że z czego by nie murował to ceny nie zmieni - a woli porotherm, no i my też wolimy. wg mnie silka to wystarczająco dobry materiał ale ceramika jest lepsza, szybciej całość schnie, bo beton komórkowy pije wodę. pytanie jak właściwości cieplne jednego i drugiego - tego nie wiem. mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misteroli 01.03.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 serdecznie dziękuję Kolego- jak zwykle można na Ciebie liczyć.....szkoda, że tak daleko od Wrocławia mieszkasz.....Bloczki Oczywiście B-20 - koszt ok 3-3,20 szt. Dodatkowo dzisiaj, tak przed zakończeniem pracy zadzwoniłem do 2 składów budowl. co by wypytać o cenę Porotherm-u 25 i dostałem odp 4.55 - 4,80/szt. A i jeszcze odwiedził mnie kolega, który zdecydowanie poleca PUSTAK SILKA -twierdząc, że tańszy a tez dobry i kolejny raz mętlik w głowie..... Może jesteście po takiej analizie - to poproszę o wnioski WItam, Pytanie ile sztuk owo pustaków potrzebne jest do wybudowania rodo 6 z podwójnym garażem dom z porotherm 25 dzięki za info pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 01.03.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) WItam, Pytanie ile sztuk owo pustaków potrzebne jest do wybudowania rodo 6 z podwójnym garażem dom z porotherm 25 dzięki za info pozdrawiam ja kiedyś z forum spisałem takie liczby (ale dla pojedyńczego garażu): Porotherm - 1800 szt. Cegla pelna - 2400 szt.* mC Edytowane 1 Marca 2013 przez michalc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 01.03.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 a ja mam na poziomie domu i do garazu wtedy 2 schodki, wygodniej korzystac. kiedys byla juz rozmowa na ten temat. poza tym twoj wykonawca juz niejednego rodka postawil to ci pomoze i powie co i jak. zapytałem i już wszystko jasne fundament w kotłowni jest izolowany na dwóch poziomach po 4 warstwie i po 6-tej. dodatkowo ściana wspólna garaż-dom ma izolację wywiniętą tak, żeby nic nie podchodziło. pozdrawiam mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 01.03.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 ja kiedyś z forum spisałem takie liczby (ale dla pojedyńczego garażu): Porotherm - 1800 szt. Cegla pelna - 2400 szt.* mC witaj, jaki rodo Budujesz ? Pytam w zw. z tymi cyferkami . Ja buduje rod 6 A i musze teraz policzyć ile potrzebuje bloczków betonowych na fundament, ile stali, betonu itp. jeśli nie byłoby dla Ciebie problemem to przesłałbyś mi te dane. Z góry dziękuję...acha dzisiaj byłem w swoim UMiG gdzie złóżyłem w niosek o budowe sieci wodociągowej ( ZWiK wydał takie warunki techniczne wg których konieczna jest budowa...). Juz na wstępie uzyzkałem odp., żę obowiązek Miasta zw. z zapewnieniem dostawy wody czyli patrz wodociąg jest obowiązkiem, ale w kasie pusto więc mogą tylko pomóc w partycypacji kosztów 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 01.03.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Rododendron 6 g2Porotherm na 1y ogień poszło 1440szt. potem dobraliśmy ok 6 paletPorotherm "połówka" na ścianki działowe- ok 5 palet.Cegła pełna ok 2200szt. Właśnie kończymy elektrykę i hydraulikę- koszty jak kogoś interesuje:Elektryka materiał 7000- wszystkoRobocizna moja Hydraulika:Materiał (Instalacja Wod-kan, CO 100% podłogówka, centralny odkurzacz) materiał 12 000Robocizna ok 7 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 01.03.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) witaj, jaki rodo Budujesz ? Pytam w zw. z tymi cyferkami . Ja buduje rod 6 A i musze teraz policzyć ile potrzebuje bloczków betonowych na fundament, ile stali, betonu itp. jeśli nie byłoby dla Ciebie problemem to przesłałbyś mi te dane. : ja buduję 6 g2 ale do SSO ekipa sama załatwia materiały, więc mam tylko coś tam spisane z forum ale w praktyce nie mogę tego nijak potwierdzić. zestawienie materiałów jest na stronie archonu - może to się okaże pomocne? lokmen: dzięki za ceny, na pewno się przydadzą. instalację elektryczną masz tradycyjną czy w gwiazdę? i jak planujesz ogrzewać garaż przy domu w podłogówce? mC Edytowane 1 Marca 2013 przez michalc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 02.03.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Instalacja w gwiazdę- wszystko z tablicy.Garaż bedzie tez mial podlogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jampich 02.03.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 ja buduję 6 g2 ale do SSO ekipa sama załatwia materiały, więc mam tylko coś tam spisane z forum ale w praktyce nie mogę tego nijak potwierdzić. zestawienie materiałów jest na stronie archonu - może to się okaże pomocne? lokmen: dzięki za ceny, na pewno się przydadzą. instalację elektryczną masz tradycyjną czy w gwiazdę? i jak planujesz ogrzewać garaż przy domu w podłogówce? mC A zecchesz zdradzić na ile wykonawca wycenił SSO ze swoimi materiałami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts