Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Kolegów i Koleżanki

Melduję posłusznie, że własnie jestem po wizycie u Architekta i decyzje związane z adaptacja projektu mam za sobą. Przypominam, że budujemy Rodka 6 A . Wprowadziliśmy nw zmiany w projekcie:

- fundament z bloczka betonowego 36x 14 x 25

- strop terriva

- zmiana kształtu wykusza na prostokatny 300 x 96

- powiekszenie wiatrołapu

- likwidacja spiżarki

-dodatkowe okno dachowe

-CWU i Co - pompa ciepła

- poszerzenie garazu o 70 cm

Wstępnie dostałem wycenę na bloczki na fundament 3,00 /szt. i Porotherm 25 -4,5/szt. - taniej w okolicach Wrocławia nie znalazłem.

Teraz potrzebuje wyliczyć i le materiału ( porotherm i bloczki)

w zw z czym mam prośbe do Was o określenie jakie ilości zużyliście Bloczków ( i info ile układaliście warstw) i ile porothermu.

z góry dziękuję i pozdrawiam

Gość Konto usunięte na żądanie

Przemas jak wysoko zamierzasz murować bloczkami?- jeśli 7 warstw w domu i 4 w garażu to bierz całego TIRa bloczków. Cegła Porotherm na początek cały TIR i powinno styknąć ew. dobierzesz ze 2-3 palety. ok 5 palet porothermu połówki. Cegła pełna 2000 szt. - kominy i podmurówka.

Jeśli mam być szczery rezygnuj z kominów i rób wentylację mechaniczną z rekuperacją.

Witam Kolegów i Koleżanki

Melduję posłusznie, że własnie jestem po wizycie u Architekta i decyzje związane z adaptacja projektu mam za sobą. Przypominam, że budujemy Rodka 6 A . Wprowadziliśmy nw zmiany w projekcie:

- fundament z bloczka betonowego 36x 14 x 25

- strop terriva

- zmiana kształtu wykusza na prostokatny 300 x 96

- powiekszenie wiatrołapu

- likwidacja spiżarki

-dodatkowe okno dachowe

-CWU i Co - pompa ciepła

- poszerzenie garazu o 70 cm

Wstępnie dostałem wycenę na bloczki na fundament 3,00 /szt. i Porotherm 25 -4,5/szt. - taniej w okolicach Wrocławia nie znalazłem.

Teraz potrzebuje wyliczyć i le materiału ( porotherm i bloczki)

w zw z czym mam prośbe do Was o określenie jakie ilości zużyliście Bloczków ( i info ile układaliście warstw) i ile porothermu.

z góry dziękuję i pozdrawiam

acha i oczywiście zrezygnowałem z jednego komina - zostawiam tylko jeden na potrzeby kominka

Przemas jak wysoko zamierzasz murować bloczkami?- jeśli 7 warstw w domu i 4 w garażu to bierz całego TIRa bloczków. Cegła Porotherm na początek cały TIR i powinno styknąć ew. dobierzesz ze 2-3 palety. ok 5 palet porothermu połówki. Cegła pełna 2000 szt. - kominy i podmurówka.

Jeśli mam być szczery rezygnuj z kominów i rób wentylację mechaniczną z rekuperacją.

Podpowiedz Kolego gdzie moge wyczytać w projekcie ile warstw bloczków powinienem układać - ewentualnie podpowiedz co poza projektem decyduje o ilości warstw.

Wysokość gruntu rzecz jasna. Jeśli masz teren podmokły lub też budujesz dom w zagłębieniu to ostro do góry.

Ja zrobiłem (dom) 2 bloczki powyżej drogi. Do domu będą 2 stopnie- ale ze strażackiego punktu widzenia powiem Ci że to jest bezpieczne. Osobiście pompowałem wodę z domów, które ludzie budowali na równi z terenem bo ładnie- a działka w zagłębieniu i w domu do kolana wody :)

Warto też przeznaczyć parę złotych na wyrównanie i podniesienie działk

- poszło ok 600 ton ziemii :) i- przykład:

http://www.republika.pl/ospskorcz/dzialka/plantba.jpg

http://www.republika.pl/ospskorcz/dzialka/plantbb.jpg

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Wysokość gruntu rzecz jasna. Jeśli masz teren podmokły lub też budujesz dom w zagłębieniu to ostro do góry.

Ja zrobiłem (dom) 2 bloczki powyżej drogi. Do domu będą 2 stopnie- ale ze strażackiego punktu widzenia powiem Ci że to jest bezpieczne. Osobiście pompowałem wodę z domów, które ludzie budowali na równi z terenem bo ładnie- a działka w zagłębieniu i w domu do kolana wody :)

Warto też przeznaczyć parę złotych na wyrównanie i podniesienie działk

- poszło ok 600 ton ziemii :) i- przykład:

http://www.republika.pl/ospskorcz/dzialka/plantba.jpg

http://www.republika.pl/ospskorcz/dzialka/plantbb.jpg

dzięki Kolego a te tiry z ziemią to kiedy ?

Tir bloczków to ile??

Tir Porothermu to ile?

proszę o dookreślenie

Paleta Porothermu to ile?

pozdrawiam

Ja mam 6 warstw bloczków pod domem i 3 warstwy pod garażem. Bloczki u mnie w okolicach Częstochowy są po 2.20zł jakoś bardzo dobra z firmy kost-bet. Na cały rodek 6 weszło mi coś koło 700 bloczków. (72na palecie) Co do kominów to będę miał 3, bo zamieniliśmy pomieszczenie gospodarcze z kotłownią.

Ja mam 6 warstw bloczków pod domem i 3 warstwy pod garażem. Bloczki u mnie w okolicach Częstochowy są po 2.20zł jakoś bardzo dobra z firmy kost-bet. Na cały rodek 6 weszło mi coś koło 700 bloczków. (72na palecie) Co do kominów to będę miał 3, bo zamieniliśmy pomieszczenie gospodarcze z kotłownią.

mało Ci tych bloczków wyszło no i cena super. Mi udało sie załatwić bloczek za 3 zł.- i to super oferta

Może ktos z Was przerabiał jak korzystniej kupować mat. bud. - chodzi o zwrot Vat. Lepiej dogadać sie ze swoim budowlańcem co by on kupował na swoja firmę i później wystawił na Fakturę czy lepiej brać na siebie i rozliczać Vat?

Może ktoś zderzył sie z ta kwestią...?

Wszystko zależy od kwot jakie zaproponuje Ci wykonawca i jakie jesteś w stanie osobiście uzyskać w hurtowniach. Druga opcja wiąże się oczywiście z poświęconym czasem i kosztami związanymi z wizytami w hurtowni, lub kilku hurtowniach. Dla niektórych ten argument jest przeważający i wybierają wygodę lub po prostu wykorzystują czas na zarabianie pieniędzy.

Jeśli masz możliwość uzyskania od wykonawcy zestawienia materiału z uwzględnieniem producentów i cen jakie może Ci zaoferować, to skorzystaj i porównaj je z cenami w najbliższych polecanych hurtowniach. Jeśli się okaże, że na wejściu oferują Ci podobne kwoty, to miej świadomość, że możesz negocjować i uzyskać lepsze warunki zakupu.

Oczywiście nie kwestionuję, że wykonawca chce zarobić na pośrednictwie przy zakupie materiałów, większość tak robi i jest to akceptowalne. Wszystko zależy od wagi korzyści zarówno po stronie Twojej jak i firmy budującej.

Według mnie, jeśli od kwot, które jesteś w stanie wynegocjować w hurtowniach wykonawca dorzuci choćby kilka % i ten rabat będzie uwzględniał wszystkie materiały, to bym się nie zastanawiał. Z Urzędem Skarbowym możesz się rozliczyć z części poniesionych kosztów na materiały określone w ich zestawieniu. Rozliczyć możesz się sam poświęcając temu troszkę czasu. Zebranie wszystkich faktur do kupy, skanowanie, drukowanie kopii (kserowanie), zapoznanie się z zasadami rozliczeń, czas na dojazdy do US (w moim przypadku 2 razy po 2 wizyty) i później okres oczekiwania (teraz skrócony z 6 do chyba 4 miesięcy) musi być uwzględniony.

Zwrot podatku będzie się wahał w okolicach 10-15 tysięcy za całość materiałów. Oszacuj ile zyskasz z rabatu od wykonawcy i podejmij decyzję, co się bardziej opłaca.

A pro po murowania w mrozie- wylałem posadzki, przyszedł mróz. Paliłem w kozie i niestety w pokoju nad garażem jako, że mam wyciągnięte skrzydła okien dachowych (ale jest przykryte) napadał śnieg. Się odparzyło i będzie kicha. Posadzka w tym miejscu się łuszczy- niestety będę musiał wyskrobać i dolać samopoziomującej.

Może jakiś inny pomysł?

Witam wszystkich jestem tu nowy,ma ktoś może jakieś pomysly jak urządzić kuchnie ,może ma ktoś jakies juz doswiadczenia,nie bede sie zagłembiał w forum bo jest tu troszkę do czytania,zycze powodzenia w budowie Wszystkim

Nie musisz się zagłębiać w cały wątek, chociaż osobiście uważam, że warto. Popróbuj forumowej wyszukiwarki, jest bardzo pomocna w wyszukiwaniu konkretnych postów np. o kuchni.

Kuchnia w rodo występuje w kilku wersjach (pozmienianych).

- jak w projekcie

- zamieniona z gabinetem

- bez przejścia z wiatrołapu

- bez okna obok wykusza

- z przejściem i pomniejszona o szafę z wiatrołapu

- z pomniejszonym otworem drzwiowym

- zamknięta na salon / otwarta

W zależności na coś się zdecydowaliście, warunkuje to ułożenie mebli i całą aranżację.

Nie musisz się zagłębiać w cały wątek, chociaż osobiście uważam, że warto. Popróbuj forumowej wyszukiwarki, jest bardzo pomocna w wyszukiwaniu konkretnych postów np. o kuchni.

Kuchnia w rodo występuje w kilku wersjach (pozmienianych).

- jak w projekcie

- zamieniona z gabinetem

- bez przejścia z wiatrołapu

- bez okna obok wykusza

- z przejściem i pomniejszona o szafę z wiatrołapu

- z pomniejszonym otworem drzwiowym

- zamknięta na salon / otwarta

W zależności na coś się zdecydowaliście, warunkuje to ułożenie mebli i całą aranżację.

Witam te zmiany znam i wiem o nich ,moze wyraziłem sie zle z moim pytaniem,chodzilo mi bardziej o umieszczenie mebli ,lodówki ,kuchenki itp,osobiscie mam przejscie z korytarza i z salonu i zrezygnowałem z spiżarki w projekcie Dom w rododendronach 6 (P) ,okna tez pozostawilem 2 i teraz okazuje sie ze kuchnia jest malo obstawna,dzieki za podpowiedz.Pozdrawiam.

Witam te zmiany znam i wiem o nich ,moze wyraziłem sie zle z moim pytaniem,chodzilo mi bardziej o umieszczenie mebli ,lodówki ,kuchenki itp,osobiscie mam przejscie z korytarza i z salonu i zrezygnowałem z spiżarki w projekcie Dom w rododendronach 6 (P) ,okna tez pozostawilem 2 i teraz okazuje sie ze kuchnia jest malo obstawna,dzieki za podpowiedz.Pozdrawiam.

Zadając pytanie powinieneś wspomnieć chociażby o tym, że nie masz spiżarki. Dlatego napisałem o zmianach, żeby podkreślić, że każde odstępstwo od oryginalnego projektu powoduje inny układ mebli.

Napisz czy odsunąłeś troszkę okno od wykusza. Gdybyś przeczytał wątek, to dowiedziałbyś się, że większość osób na ścianie z wykuszem gdy pozostaje okno, ustawia lodówkę. Od niej idzie blat roboczy pod oknem, zakręcający na dłuższą ścianę. Ja mam na wysokości większego okno zlew i sobie to rozwiązanie chwalę, Za zlewem mam jeszcze kawałek blatu roboczego na potrawy, które robię w piekarniku. U mnie nie ma spiżarki, a wejście do kuchni jest w jej miejscu, więc w linii prostej kończę z meblami. Ostatni element to słupek z piekarnikiem i mirofalą. Z wiszących szafek mam jedną obok piekarnika i narożnikową pomiędzy oknami. W moim przypadku kuchnia jest pomniejszona o szafę w wiatrołapie. Na plecach szafy mam szafkę z indukcją i nad nią okap. Drzwi mam pomniejszone, żeby zasłonić ten mebel.