Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mnie tez takie wciskają....a możesz podpowiedzieć co z nimi nie tak. na marginesie poprosze o markę rolet i okien oraz spostrzeżenia......pozdrawiam

Tynkarze (dwie ekipy) średnio się do tego zabrali, przez co w niektórych miejscach gdzie jest więcej tynku ciężko je otworzyć. Mimo izolacji, mam wrażenie, że dmucha zimnem (w kasecie jest tylko mały kawałek styropianu); montaż czegoś przy oknach utrudniony; ściany mimo siatki pokryły się pajęczynami-pęknięciami; zwijanie hałasuje bardziej niż w takich na zewnątrz.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tynkarze (dwie ekipy) średnio się do tego zabrali, przez co w niektórych miejscach gdzie jest więcej tynku ciężko je otworzyć. Mimo izolacji, mam wrażenie, że dmucha zimnem (w kasecie jest tylko mały kawałek styropianu); montaż czegoś przy oknach utrudniony; ściany mimo siatki pokryły się pajęczynami-pęknięciami; zwijanie hałasuje bardziej niż w takich na zewnątrz.

dzięki za info - bedzie przydatna przy analizie rolet. Moze podpowiedzieć jakie okna wybrałeś i jaki był ich koszt - jeśli nie tutaj to b.proszę prześlij na priv. Jak narazie dostałem najbardziej atrakcyjne warunki zakupu okien -lokalny producent, który robi okna na profilu Rehau i działa na rynku od 1998r. Do tej pory przy wycenach zauważyłem duuże róznice np. przy silnikach elektrycznych na szt. to kwota ok.150 zł.

dzięki za info - bedzie przydatna przy analizie rolet. Moze podpowiedzieć jakie okna wybrałeś i jaki był ich koszt - jeśli nie tutaj to b.proszę prześlij na priv. Jak narazie dostałem najbardziej atrakcyjne warunki zakupu okien -lokalny producent, który robi okna na profilu Rehau i działa na rynku od 1998r. Do tej pory przy wycenach zauważyłem duuże róznice np. przy silnikach elektrycznych na szt. to kwota ok.150 zł.

U mnie okna na profilu Schuco, większość w kolorze bagienny dąb, dwa od środka białe. Same okna jako tako, teraz wymagają regulacji, a wykonawca ma mnie w dupie i muszę sam się za to zabrać - przy okazji poszukuję jakiś wskazówek jak się za to zabrać. Z roletami miałem spore przejścia, były wymieniane, bo wykonawca pomylił kolory. Na wiosnę będę miał z nimi sporo pracy. Musze je rozebrać wyczyścić i wyregulować, bo teraz źle działają, niektóre nawet nie chcę się rozwinąć. Płaciłem za wszystko kompleksowo: okna, rolety, brama i drzwi wejściowe, to koszt ok 22 tyś.

Co do silników to mam dwa w oknie tarasowym i tym obok, reszta na taśmach. Ceny silników w sklepach (kabel ok 100-150zł, radio 200-250zł).

U mnie okna na profilu Schuco, większość w kolorze bagienny dąb, dwa od środka białe. Same okna jako tako, teraz wymagają regulacji, a wykonawca ma mnie w dupie i muszę sam się za to zabrać - przy okazji poszukuję jakiś wskazówek jak się za to zabrać. Z roletami miałem spore przejścia, były wymieniane, bo wykonawca pomylił kolory. Na wiosnę będę miał z nimi sporo pracy. Musze je rozebrać wyczyścić i wyregulować, bo teraz źle działają, niektóre nawet nie chcę się rozwinąć. Płaciłem za wszystko kompleksowo: okna, rolety, brama i drzwi wejściowe, to koszt ok 22 tyś.

Co do silników to mam dwa w oknie tarasowym i tym obok, reszta na taśmach. Ceny silników w sklepach (kabel ok 100-150zł, radio 200-250zł).

jeszcze nic nie wiem o tym profilu, ale biorąc pod uwagę kompleksowo cenę to korzystny zakup. Jeśli możesz to napisz proszę jakie wybrałeś rolety. Ja w chwili obecnej dostałem wycenę z OKNOPLAST Kraków - same okna ok. 20 000pln a rolety ok. 14 000 pln

Mogę spytać jaka brama garażowa i drzwi oraz ich koszt. Czy jesteś z nich zadowolony?

Pozdrawiam

Gosia

Brama segmentowa Mirola z napędem Somfy, nie mam z nią problemów, ale nie mam też punktu odniesienia, czy jakaś inna byłaby lepsza itd. Zamawiałem u jednego sprzedawcy z oknami i nie było wyboru. Cena podobno do Hormanna. Drzwi mam stalowe KMT standardowy wymiar z przeszkleniem. Gdyby były dobrze zamontowane to byłbym w miarę zadowolony. Dodatkowo wykonawcy od tynków troszkę mi je "upiększyli". Jedynie co to zamki i wkładki maja do bani - musiałem naprawiać.

Z tych 22 tysięcy brama chyba kosztowała ok 4, drzwi w cenniku ok 2,5 ale były za 50% ceny za płatność gotówką przed zamówieniem.

Lasci

Rownież jestem na etapie instalacji wod can co dom mam podpiwniczony.

wstepny kosztorys jaki dostałem wyglada następujaco:

Kosztorys szacunkowy

bojler 200 L 1 400 zł

pompa ciepła 9 300 zł

kolektory słoneczne HEWALEX pakiet 14 000 zł

kocioł węglowy żel.25KW 4 300 zł

rura fi26 pex 480 zł

rura fi20 pex 378 zł

rura fi16 pex 284 zł

2x geberit 1 300 zł

kształtki do wody 1 800 zł

armatura zabezpieczająca bojlera 500 zł

armatura zabezp. Do pieca pieca + kształtki 600 zł

zawory do pieca 200 zł

pompy do pieca 580 zł

pompa cyrkulacyjna 350 zł

3x grzejnik drabinkowy 990 zł

3x zawory do drabinek 390 zł

grzejniki panelowe , zawory 2 400 zł

rozdzielacz pompowy-szt.2 3 800 zł

zaciski do rozdzielacza-szt 34 221 zł

4xzawór ze śr. 1" 140 zł

szafka na rozdzielacz-szt 2 480 zł

kolano 1" stalowe-szt 4 20 zł

rura do podłogówki 5 400 zł

folia do podłogówki 540 zł

zszywki do podłogówki 200 zł

rury do grzejników 500 zł

2x sterownik pokojowy 480 zł

naczynie zbiorcze i uzbrojenie 110 zł

rura fi 28 miedziana 700 zł

kanalizacja (rury i kształtki) 1 800 zł

ROBOCIZNA

woda i kanalizacja 2 400 zł

podłogówka 35zł /m2

kotłownia 1 800 zł

Pozdrawiam

Dzięki za szczegółowy rozpis kosztów,ja pozostaję przy tradycyjnym piecu (na wszystko że tak powiem)+ tłok z zasypem na ekogroszek orientacyjna cena takiego pieca w moich stronach to około 6tyś,mamy tu na miejscu kilka firm co maja dobre renomy ,więc nie będe szukał z pod Warszawy bądz też Zakopanego ;)muszę sie też liczyć z wydatkami,mamy wydane z działka około 240tyś SSZ+elewacja zewnętrzna i elektryka.Teraz chcemy zaciag kredyt w PKO PB.100tyś na wykończenie i nie mamy w planach żadnych złotych klamek ;)po prostu sam wiele nie zrobię wiec dużo wydaję majstrów.Ale jakoś to sie juz da.Jak skoncze ogrzewanie dam znac ile co wyszło.

@lasci

U mnie też spiżarnia w piwnicy tam gdzie Wy zaplanowaliście : ) Będziesz miał przepompownię na ścieki w piwnicy czy jak to rozwiązałeś? Ja mam działkę ze spadem, szczęście w nieszczęściu że ten spad umożliwił mi takie umiejscowienie szamba, że odpływ z umywalek w piwnicy może grawitacyjnie spływac do zbiornika. Co do pieca, skoro też planujesz na węgiel, to mogę polecic (po 1.5 sezonie grzewczym) piec z Dębicy:

http://seko.pl/zespoly-grzewcze.html

Jest to o tyle fajne rozwiązanie, że mogę palic tradycyjnie. W zimie odpalam automat na ekogroszek, a jak jest cieplej to w drugim tylko przepalam na ciepłą wodę i spalam resztki z budowy. Cena brutto z dowozem 3 lata temu: 6800 PLN.

Grzejnika na spoczniku nie polecam, po założeniu barierek, poręczy przy schodach zabiegowych - tam nie jest aż tak dużo miejsca. Kaloryfer na ścianie w tamtym miejscu mało komfortowa sytuacja. W ogóle założenie tam grzejnika dla mnie mija się z celem - klatka schodowa jest otwarta, połączona z salonem, po co ją dodatkowo ogrzewac? W starszych domach ciąg komunikacyjny jako osobno wydzielone miejsce w połączeniu ze ścianami zewnętrznymi (nośnymi) + grzejniki - to rozumiem, w rodku to jak kwiatek do kożucha.

Co do pomp ciepła to jestem sceptykiem; co prawda nie kwestionuję pomysłu i ekologii jako tako, ale ze wzg. finansowych. Ja porównuję wszystko z węglem, bo u mnie dom na węglu stoi (dosłownie i w przenośni) i kalkuluję kiedy zwróci mi się inwestycja i zacznie sama na siebie zarabiac. Gdybym miał mocne finanse, to pewnie bym zainwestował. Żeby ogrzac zbiornik 300l to wrzucam łopatę węgla, przekręcam zawór mieszalnikowy na cwu i w tym sezonie odkryłem że ta woda po 2-3 dniach jest jeszcze letnia/ciepła (zbiornik ocieplony). Ja sobie kalkuluję ile ton węgla mogę kupic za solary czy pompę ciepła, kiedy mi się to wyrówna i inwestycja zacznie zarabiac sama na siebie. Przy budowie bez kredytu ekologia to dla mnie luksus do którego muszę dopłacac...

Pozdrawiam.

U nas mamy kanalizę więc nie kombinowałem z szambem,co do pieca to w mojej okolicy jest kilka dobrych firm i jak sie wstepnie pytałem to taki piec koszt.ok 6tyś ale to też nic pewnego,bo rozmawiałem przez tel.Mysle ze jak zajade osobiscie to cena też ulegnie zmianie,przez tel.nikt specjalnie nie zaniża cen.Dzięki za rady co do grzejników,a co do pompy ciepła to teraz z checią bym zamontował bo faktycznie jest to wygoda ale kasa też robi swoje.

Mariusz coś za coś :) ja na swoją pompę ciepła wydam ok 17 000 ale, ale- nie muszę martwić się o węgiel, wywalać popiołu w niedzielę,,, etc, coś za coś. Dodatkowo nie muszę izolować kotłowni od reszty domu bo będzie czysta jak łza bez syfu z miału etc. Tak na serio to też planowałem eko-groszek ale te ww. argumenty wzięły górę.

Myśle ze warto w to zainwestowac ,teraz moich kilku znajomych to ma i chwala sobie za prąd płacą około 500-600zł za wszystko a co mają wygodę to mają.

80mariusz80

zaciekawiłeś mnie tym piecem...

Ja niestety w piwnicy robię przepompownie własnej roboty. Scieki bedą pompowane pod sufit a dalej do przydomowej oczyszczalni ścieków.

A piwnicę rozplanowałem następująco:

pod zlikwidowanym gabinetem będzie spiżarka

pod kuchnią kotłownia

pod łazienką pralnia

a pod salonem pomieszczenie na opał.

Obecny stopień zaawansowania budowy to stan surowy zamknięty z instalacją elektryczną.

Koszt budowy 180 000

Zdecydowałem się na kredyt na wykończenie w wysokości 150 000

LOKMEN dzięki za kosztorys :)

Czesc JANEK8205 Ja jestem na takim samym etapie SSZ +ELEW.ZEWNĘTRZNA I elektryka i wydałem 190tyś +działka 50tyś teraz biorę kredyt w PKO PB na 100tyś raty stałe zmienne od stopy % rata około 840zł miesięcznie +ubezpieczenie budowy rocznie 190zł.Myślałem też nad wyższym kredytem ale nie chciałem być aż tak uzależniony od spłaty ,kredyt biorę na 14lat.Czekam na decyzje która ma zapaśc na dniach,pozdrawiam.

Gość Konto usunięte na żądanie

Samo słowo Rehau nie wiele mówi profil dobry ale to tylko profil. Ważne kto to składa czy w garażu maszyną kupioną po taniości czy profesjonalnie. Jakie okucia, szyby. My kupiliśmy bramy Wiśniowskiego za 2 bramy z montażem wyszło ok 6 000. Przyznam, że 20 000zł za okna do rodoska to dużo- chyba, że masz jakieś przesuwne. Nas okna wyniosły 14 600 i naprawdę okna ze wszelkimi bajerami.

Przy okazji dostałem projekt górnej łazienki to i się pochwalę :)

ashen 8.jpg

ashen 9.jpg

ashen 10.jpg

Samo słowo Rehau nie wiele mówi profil dobry ale to tylko profil. Ważne kto to składa czy w garażu maszyną kupioną po taniości czy profesjonalnie. Jakie okucia, szyby. My kupiliśmy bramy Wiśniowskiego za 2 bramy z montażem wyszło ok 6 000. Przyznam, że 20 000zł za okna do rodoska to dużo- chyba, że masz jakieś przesuwne. Nas okna wyniosły 14 600 i naprawdę okna ze wszelkimi bajerami.

CZESC LOKMEN

My daliśmy za okna VETREX firma z Tczewa (Pomorskie)3szybowe z szprosem 18,600zł ,brama Hormana z 4.300 i drzwi wejsciowe metalowe 2.600 oczywiscie brama i drzwi ocieplane ;)

co do łazienki to super wygląd ,mam prozbę jesli masz jakies inne zdjecia z wystrojem wnętrza kuchni i łazienek nawet i salonu to podeślij mi jeśli to nie kłopod [email protected] będe wdzięczny ,pozdrawiam.

Tradycyjne dzięki za info ....Podpowiedz jakie Ty wybrałeś okna ( profil, okucia, szyby, itp.) - jeśli możesz to napisz na priv jaką firmę do okien wybrałeś to prześlę im materiał do wyceny i zobaczymy...a co do bramy wiśniowskiego to uważam- baardzo dobra cena.

pozdrawiam

Tradycyjne dzięki za info ....Podpowiedz jakie Ty wybrałeś okna ( profil, okucia, szyby, itp.) - jeśli możesz to napisz na priv jaką firmę do okien wybrałeś to prześlę im materiał do wyceny i zobaczymy...a co do bramy wiśniowskiego to uważam- baardzo dobra cena.

pozdrawiam

Kupiliśmy na profilu Gealan z fabryki Domel

Tu masz kilka wycen jakie miałem na okna

https://docs.google.com/folder/d/0B9P7UmNKZ8x1THJ5N0poRlkzQTg/edit

gratuluję gustu....projekt bardzo przestrzenny i atrkcyjny.....szczególnie zainteresowało mnie okno-sprawdzałeś/analizowałeś jak takie okno sprawdza się w praktyce?No i podpowiedz jaką wybrałeś PCi?.....I jejszcze jedno wybór profilu GELAN i Twoich okien poprzedziłeś analizą - podpowiedz jaki arkusz oceny zastosowałeś?.....jesuuuu, ale jestem pasożytem...przepraszam. Ale deklaruję gotowość jeśłi Będziesz miał potrzeby w zakresie porad prawnych to zgłaszam gotowość (oczywiście w miarę posiadanego czasu a podejrzewam, że jak zastartuje z budową to może być to towar deficytowy). Jeszce jedno co "podłożyłeś" pod zbrojenie ław fundamentowych?Zasanawiam się nad kostką brukową/betonową - poszukam jakiś okazji cenowych. Co Ty na to/?

Ja zdecydowałem się na okna takie jak w projekcie tj Platinium z Oknoplast Kraków na profilu Veka.

Brałem pod uwagę Galen,Rehau.Kommerling ale w zimowej promocji Oknoplastu cena była najkorzystniejsza. Za 14 okien i 7 dużych drzwi balkonowych bez poprzeczek w całym przeszkleniu wyszło 17 400 z montażem. Przemas791 pod zbrojenie ław fundamentowych wystarczy nawet cegła tu chodzi tylko o to aby belki nie opadły podczas zalewania. Dostałem w końcu kredyt po 3 miesiącach udręki z bankiem. Załapałem się na Rodzinę Na Swoim. Po przeanalizowaniu cen bram jak i również opinii użytkowników wybieram Hormanna :) lokmen ile płaciłeś za m2 podłogówki pytam o robociznę. Pozdrawiam wszystkich budujących:)

DSC00091.jpgDSC00061.jpgDSC00059.jpg

Edytowane przez janek8205

ta cegła pod twoim zbrojeniem będzie jak to tzw "najsłabsze ogniwo" zamiast cegły która pęka lepiej dać bloczek betonowy.

Za całą robociznę hydraulika zapłaciłem 7 000

CZESC LOKMEN

My daliśmy za okna VETREX firma z Tczewa (Pomorskie)3szybowe z szprosem 18,600zł ,brama Hormana z 4.300 i drzwi wejsciowe metalowe 2.600 oczywiscie brama i drzwi ocieplane ;)

co do łazienki to super wygląd ,mam prozbę jesli masz jakies inne zdjecia z wystrojem wnętrza kuchni i łazienek nawet i salonu to podeślij mi jeśli to nie kłopod [email protected] będe wdzięczny ,pozdrawiam.

my też mamy okna vetrex (firmę podpowiedział nam lookmen ;) ). cena ~17500 w tym tarasowe suwanki 2,7m, które podnoszą cenę całości o ok 2tyś w porównaniu do zwykłych. v70 optimal black, profil veka, pakiet 3 szybowy, okleina dwustronna. bardzi dobrą cenę dostaliśmy też na topowe okna Krispol z megabudu - firma z bardzo dobrą opinią u nas w okolicach trójmiasta.

a co do bram to nam polecają BEDITOM - okleina identyczna jak na oknach, polski producent z Gdyni, solidnie i ponoć taniej niż Horman czy Wiśniowski...

mC

Edytowane przez michalc