Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1. papę na ciepło i to jak rozumiem jest izolacja pionowa.

2. pozioma to folia kubełkowa, którą z zewnątrz zabezpieczona jest sciana fundamentowa, po ociepleniu styrodurem.

mC

Jak masz piaszczysty teren, to folię kubełkową możesz spokojnie odpuścić. Ważna jest dobrze wykonana izolacja między ławami, a ścianką fundamentową. Materiałów jest cała masa, od folii po nowe wynalazki, które teraz znajdziesz w każdej hurtowni - podpytaj sprzedawców co mają na stanie, w jakich cenach, sprawdź opinie w necie i działaj.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak masz piaszczysty teren, to folię kubełkową możesz spokojnie odpuścić. Ważna jest dobrze wykonana izolacja między ławami, a ścianką fundamentową. Materiałów jest cała masa, od folii po nowe wynalazki, które teraz znajdziesz w każdej hurtowni - podpytaj sprzedawców co mają na stanie, w jakich cenach, sprawdź opinie w necie i działaj.

a Ty czym i jak izolowałeś między ławami, a ścianką fundamentową?

dzieki ...a styrodur to jakiej firmy?

Do izolacji poziomej jeszcze jakies smarowidło np. dysperbit - potwierdzasz?

firmy pewnie dowolnej ;) dysperbitem malowany były najpierw ławy (x2) a potem ścianki fund, też dwukrotnie (poza 2 warstwami bloczków od strony garażu, za to one od strony domu były dodatkowo zabezpieczone papą).

mC

a Ty czym i jak izolowałeś między ławami, a ścianką fundamentową?

U mnie szła podwójna folia. Rolka z tego co pamiętam była nieco szersza niż pustak. Prawdopodobnie to najprostsze rozwiązanie. Na działce mam suszę, nigdy nie było kałuży. Nawet w tym roku roztopiony śnieg został pochłonięty przez grunt, na drugi dzień suchą stopą mogłem przejść po działce. Podejrzewam, że to też ma znaczenie i jeśli byłoby inaczej to myślałbym o innych izolacjach.

Michalc okna frontowe mają wymiary 150x 150 i w kuchni spokojnie zmieszczą się szafki wiszące po obu stronach.

Mogę przesłać zdjęcia kuchni, meble już stoją , co prawda jeszcze nie wiszą bo czekamy na płytki.

Lokmen na forum zaglądałam ostatnio sporadycznie, bo tak naprawdę nic się z budową przez zimę nie działo, mąż kończy ocieplenie poddasza i dopiero jak będzie skończone to ruszymy pełną parą, bo chcemy się na wakację wprowadzić:) Ale jak już zajrzałam na forum, to zawsze doglądałam twoje etapy, bo jednak budujesz się niedaleko:)

a tak na marginesie jakby kogoś interesowało. Tynki mam cementowo-wapienne z agregatu. Garaż jednostanowiskowy poszerzony o 1m, ścianka kolankowa podniesiona o dwie cegły. Łącznie wyszło 617 metrów, robocizna 8000zł, materiał 6000zł.

dużo miałaś szpachlowania/gładziowania po tych tynkach? u nas biorą jednak mniej za m/kw.

mC

Witam zaglądam na forum ostatnio dość często, jesteśmy na etapie wykończeniówki przed mami teraz instalacja centralna i hydrauliczna.

bardzo ładne wykończenia więźby! też chcemy mieć nadbitkę zamiast podbitki, ale obawiam się, że nie będziemy mogli sobie pozwolić na takie skomplikowane wzory rzeźbień...

mC

Załapałem się bo wniosek złożyłem w grudniu 2012r.

Z tego co sie orientuje to zamiast tego miał wejsc jakis inny projekt przez Panstwo tyle że mniej korzystny ,ja dzis złozyłem ostatni podpis w PKO PB i czekam 10dni na decyzję jak bedzie ok to wtedy jeszcze 5 dni na $$$ ;) i nie pytałem sie o żaden program i tez nikt w banku mi nie proponował (w żadnym banku)

ale to sama robocizna? u nas cem-wap pewnie będą szły wszędzie... i ceny to 17-19zł/mkw robota+materiał.

mC

No ja tez mam wstepnie ugadane 19zł/m2 sciany i 24zł/m2 posadzki z materiałem . Bede robił cem-wap. Gipsowe wołają 19-22zł jak sie pytałem ale znajomi odradzali mi gipsowe. Chociaż cem-wap. i tak trzeba bedzie poprawić .W sobotę przyjada policzyć metry także dam znac wieczorem co i jak . troszke tego bedzie z piwnicami :( Mam pytanie jaką robicie klatkę schodową u góry robicie otwarty korytarz (czyli jakas balustrada)czy dajecie u góry scianke działową??? ) bo hydraulik radzi mi zostawic tą scianę i założyć tam grzejnik bo może tam być zimno. A już zaczęli robic hydraulikę i teraz jestem w wielkiej niewiadomej co robic a decyzja musi szybko zapaśc,jak widzę na zdjęciach to mało kto ma ta sciankę .

EWELKA SOCHACZEW jesli masz jakieś zdjęcia kuchni to wstaw jeśli to możliwe,ładny domek macie :) pozdrawiam.

Witam, jakie macie wysokości pomieszczeń na parterze? czy góra wylewki ma wchodzić z 5cm nad bloczek? W projekcie bodajze jest 2,4m czyli jakieś 12 pustaków (MAX 288x188) w górę.

Mój obecny etap:D Zdjęcie robione dzisiaj:

[ATTACH=CONFIG]182798[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]182799[/ATTACH]

Dodam, że muruje 1 murarz i ja jako pomagier

teraz to już pójdzie szybko ;) ja też tak praktykowałem ;)1 murarz i ja jako pomocnik ;)pozdrawiam i powodzenia.

Gość Konto usunięte na żądanie

24zł/m posadzki z materiałem to chyba bez styropianu :)

u nas posadzki kosztowały 9500 ze styropianem EPS 100 Knaufa .W sumie 220m2

Tynkarze wyliczyli 455 m2 (mi wyszło 450) w tym ok 100m2 cem/wap reszta gips. Wybrałem Knaufa ale tego niemieckiego bo jest też wersja polska. Powiem szczerze, że wygląda to suuuper. Nic tylko malować.

LASCI- napisz dlaczego znajomi odradzali Ci gipsowe (zgaduję, że pewnie gdzieś słyszeli, że...)

Gość Konto usunięte na żądanie
ja slyszalem i widzialem ze bardzo delikatny - w trakcie przeprowadzki zachaczysz i dziura. pozatym juz tylko slyszalem ze chlona wilgoc i moga uczulac... a jaka jest prawda? ;)

mC

Szczerze to żaden argument.

Trzeba się tak przeprowadzać, żeby po ścianie nie wadzić. A tak serio, to zrobisz tynki cem/wap na to dasz gładź żeby było gładko i teraz odpowiedz szczerze jak ta gładź spisze się w porównaniu do tynku gipsowego podczas wypadku przy przeprowadzce...

... odpowiem- głębokością rysy i nic więcej - tu i tu rysa- nawet na pomalowanej ścianie cem/wap będzie krecha lub obicie. Więc uważam to za bujdy nie argument.

Jeśli chodzi o to co chłonie wilgoć... to dobrze, że chłonie- odda kiedy będzie sucho... i tu moim zdaniem kolejny mit...

W większości teraz malujemy ściany farbami lateksowymi- i że niby przez latex wilgoć wejdzie? - wątpię...

No ale mogę się mylić.

24zł/m posadzki z materiałem to chyba bez styropianu :)

u nas posadzki kosztowały 9500 ze styropianem EPS 100 Knaufa .W sumie 220m2

Tynkarze wyliczyli 455 m2 (mi wyszło 450) w tym ok 100m2 cem/wap reszta gips. Wybrałem Knaufa ale tego niemieckiego bo jest też wersja polska. Powiem szczerze, że wygląda to suuuper. Nic tylko malować.

LASCI- napisz dlaczego znajomi odradzali Ci gipsowe (zgaduję, że pewnie gdzieś słyszeli, że...)

Głównie dla tego ze długo schnie, ale to kwestia gustu kto co woli,ja się na tym akurat nie znam . Co do posadzki to w zeszłym roku kładli u brata za 22zl materiał bez styropianu. W tym roku cena jest 24zl z styropianem ;) pozdrawiam.