Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeden z kominów w rodosie 6 jest 6 kanałowy, czy ktoś z Was zmniejszał ilośc kanałów np do 4 i połączył 2 pomieszczenia (1 z parteru i 1 z poddasza)? Czy można np jechać od parteru 4 kanałami a na poddaszu dodac 2 kanały? Pozdrawiam

u mnie murarz mówił, że nierealna jest wentylacja dwóch łazienek na jednym kanale (tak jak w rodo 6 łazienka jedna nad drugą). nietety u nas ten duży komin został bez zmian, jedynie trochę pozmieniane będziemy mieli kanały miejscami.

można by się zastanowić nad kanałami, które wentylują garaż pewnie da się to jakoś inaczej rozwiązać i komin zmieniejszyć do 4 kanałów...

pozdro

mC

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

LOKMEN LASCI jaki macie styropian na elewacji i jaka cena za m3 ile wychodzi metrów???

Nie wie ktoś czy będzie jeszcze można coś odliczyć z materiałów budowlanych za rok 2013r. bo nie wiem czy robić grubsze zakupy już teraz i dorzucić to do rozliczenia za rok 2012?

Witam ilości styropianu nie pamietam,znalazłem jakis zapis w notatniku to płaciłem 810zł za 50m2,sugerowałem sie cena nie firmą a grubośc 15cm,jak sie pytałem wczoraj w sklepie to metr szescienny kosztuje 125zł netto ale nie żadnej markowej firmy. Co do rozliczen to kupowałem wszystko jak najtaniej czyli tam gdzie sie dało to były ceny netto jak np.ten styropian.

u nas w piątek zalali już wieńce, a właściwie wieniec. ekpia - o czym nie wiedziałem przy pisaniu umowy - spina cały dom jednym wieńcem. nie widziałem, żeby jakiś rododendron był tak robiony (może u TAR bo miała tą samą ekipę?) ale skoro to jest w cenie to czemu nie ;) wydaje mi się to fajnym i solidnym rozwiązaniem. co o tym myślicie?

[ATTACH=CONFIG]183750[/ATTACH]

mC

Gratuluje postępów,powiem Ci ze dziś jak bym budował to dałbym takie same okna nad wykuszem,a nie jak w planie 3 duże balkonowe,rana od kolegi przypilnuj majstrów by doliczyli grubość ocieplenia do balkonów ,mój o tym zapomniał i miał dodatkową fuchę jak zaczęli kłaść ocieplenie to dopiero wszystko wyszło w praniu.

I też tak zrobię bo podejrzewam, że walka z tym jest z góry skazana na porażkę. Kolejny bubel, który funduje Archon swoim klientom,...

u mnie konstruktor mocno odchudził więźbę i między innymi wywalił te słupy ale już mam sygnały, że cieśla i tak zrobi swoje ;) w tym tygodniu się okaże co dokłądnie, ale będziemy się starali uniknąć tych słupów...

przy okazji mamy wycenę dachówki na tondach stodo na ok 13tyś, 7 okien velux (5x GGL 78x140 i 2 łazienkowe ale 78x118), blachy, rynny itp kolejne 14,5tyś i ułożenie około 8tyś. czekamy jeszcze na inną wycenę licząc, że będzie trochę taniej, może zejdziemy z oknami do podstawowych, a może fakro taniej wyjdą...?

mC

mamy wyceny drzwi i bramy garażowej:

1. wejsćiowe 100x210, z przeszkleniem KMT Plus 2120PLN

2. do garażu 90x210 podobne tłoczenie bez przeszkleń 1600PLN

3. brama BEDITOM 5000x2150 4990PLN

4. napęd do bramy Somfa 1000PLN, zalecane wzmocnienia przy brami powyżej 4750mm 300PLN

wszystko orzech, z montażem i podatkiem. montaż jednego dnia z oknami (kusząca propozycja).

co myślicie o tych cenach? te wzmocnienia brany mnie zastanawiają... niby zalecane, ale nie konieczne. i na razie chyba będziemy musieli odpuścić automat do bramy choć jest w promocji... :-/

O tych drzwiach słyszałem i oglądałem katalogi sam nie wiem jakiej firmy mam musiałbym poszukac faktórę bo akurat na to brałem fak.i na bramę i okna ,może nawet mam tej samej firmy ,co do bramy powiem szczerze że nigdy nie słyszałem o tej firmie ,byc może gdybym wpisał nazwę tej bramy w wyszukiwarke google dowiedziałbym sie wiecej,ja kupując bramę kupiłbym wisniowskiego lub hormanna ,sam mam hormanna wymiery takie jak w projekcie gdyż nic nie zmieniałem,garaz jedno stanowiskowy z tym tańszym silnikiem bo są do wyboru 2 płaciłem 4.300zł kolor złoty dąb.Ale wiadomo każdy wie na co go stać ;)

u mnie konstruktor mocno odchudził więźbę i między innymi wywalił te słupy ale już mam sygnały, że cieśla i tak zrobi swoje ;) w tym tygodniu się okaże co dokłądnie, ale będziemy się starali uniknąć tych słupów...

przy okazji mamy wycenę dachówki na tondach stodo na ok 13tyś, 7 okien velux (5x GGL 78x140 i 2 łazienkowe ale 78x118), blachy, rynny itp kolejne 14,5tyś i ułożenie około 8tyś. czekamy jeszcze na inną wycenę licząc, że będzie trochę taniej, może zejdziemy z oknami do podstawowych, a może fakro taniej wyjdą...?

mC

Powiem Ci szczerze że sam mam okna dachowe velux a mieszkając u teściów mają fakro i są chyba praktyczniejsze i napewno tańsze,a jak majster zakładał mi dach to też mówił ze fakro sa lepsze ,sklepy wciskają veluxa bo ponoc wiecej zarabiaja na nich ale ile w tym prawdy to nie wiem.

Gratuluje postępów,powiem Ci ze dziś jak bym budował to dałbym takie same okna nad wykuszem,a nie jak w planie 3 duże balkonowe,rana od kolegi przypilnuj majstrów by doliczyli grubość ocieplenia do balkonów ,mój o tym zapomniał i miał dodatkową fuchę jak zaczęli kłaść ocieplenie to dopiero wszystko wyszło w praniu.

u nas te okna są tak w projekcie, archon pozmieniał. a to ocieplenie balkonów to masz na myśli te 20cm styroduru w balkonie nad wykuszem między płytą stropu a wylewką czy co innego?

mC

Powiem Ci szczerze że sam mam okna dachowe velux a mieszkając u teściów mają fakro i są chyba praktyczniejsze i napewno tańsze,a jak majster zakładał mi dach to też mówił ze fakro sa lepsze ,sklepy wciskają veluxa bo ponoc wiecej zarabiaja na nich ale ile w tym prawdy to nie wiem.

będziemy przeliczać, żeby nie przepłacić ale ponoć w czerwcu ma być jakaś promocja w ambicie na okna velux, będą tańsze ok 100zł na sztuce dla okien podstawowych i 150 dla wyższych modeli.

mC

Gość Konto usunięte na żądanie

michal daj sobie siana z tym tondachem (hurtownie mają sporą kasę na tej dachówce i wciskają to komu popadnie)... lepiej juz brać robena albo dobrą blachę np. rukki finnera. Co do okien to po obejżeniu okien fakro, które działają od 5 lat - dla siebie wziąłem veluxy.

Tu masz moją wycenę dla tej dachówki swojsko brzmiącej STODO :)

https://docs.google.com/folder/d/0B9P7UmNKZ8x1d0FQUW5UY0h3V2c/edit?docId=0B9P7UmNKZ8x1d3hBdXY2MTZiMFk

18 700, a u Ciebie 14 000 z czego ta różnica?

U nas za Creatona premion + 6 okien dachowych + wyałaz, , rynny i inne pierdoły wyszło ok 24 000 zł z 8%VAT - tak więc szukaj dalej :)

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

220m2

robocizna 12zł/m2

w sumie z materiałem wyszło: 9510zł w tym styropian i styrodur pod całym garażem.

Cement: ożarów I poszło 3 palety + 10 worków

Styropian Knauf EPS 100

Piochu poszło ok 34t

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

michal daj sobie siana z tym tondachem (hurtownie mają sporą kasę na tej dachówce i wciskają to komu popadnie)... lepiej juz brać robena albo dobrą blachę np. rukki finnera. Co do okien to po obejżeniu okien fakro, które działają od 5 lat - dla siebie wziąłem veluxy.

Tu masz moją wycenę dla tej dachówki swojsko brzmiącej STODO :)

https://docs.google.com/folder/d/0B9P7UmNKZ8x1d0FQUW5UY0h3V2c/edit?docId=0B9P7UmNKZ8x1d3hBdXY2MTZiMFk

18 700, a u Ciebie 14 000 z czego ta różnica?

U nas za Creatona premion + 6 okien dachowych + wyałaz, , rynny i inne pierdoły wyszło ok 24 000 zł z 8%VAT - tak więc szukaj dalej :)

to STODO pomimo swojskiej nazwy jakoś nam się podobała ;) a ogólnie tondacha polecał dekarz, który robił kosztorys... druga wycena będzie na dachówkę creaton Harmonie z innej firmy. 24000 za materiały to jest cena jakiej oczekiwałem, a niestety dostałem o 10tyś większą :-o (przypominam, że u nas nie ma jednej lukarny, ale dach na garażu szerszy o pół metra).

(wszystkie ceny też są z 8% vat)

mC

u nas te okna są tak w projekcie, archon pozmieniał. a to ocieplenie balkonów to masz na myśli te 20cm styroduru w balkonie nad wykuszem między płytą stropu a wylewką czy co innego?

mC

nie chodziło mi o długość balkonów by nie były zbyt krutkie jak położysz zewnetrzna elewacje na ściany.

Potwierdzę, że warto na to zwrócić uwagę murarzom, bo jeśli sami nie robią ocieplenia, to jakoś o tym nie myślą.

no to u nas jest już po wszystkim bo balkony wylane ze stropami. nie wydają się za szerokie a faktycznie jeszcze 15cm odejdzie na ocieplenie... z ciekawości zmierzę je przy okazji, ale liczę, że ekipa zrobiła zgodnie z projektem ;)

mC

no to u nas jest już po wszystkim bo balkony wylane ze stropami. nie wydają się za szerokie a faktycznie jeszcze 15cm odejdzie na ocieplenie... z ciekawości zmierzę je przy okazji, ale liczę, że ekipa zrobiła zgodnie z projektem ;)

mC

Na surowo balkony wydłużałem chyba o 50%, odeszło 15 cm na ocieplenie i wydają mi się w sam raz. Tzn tylko konstrukcyjnie, bo tak ogólnie to je przeklinam i żałuję, że w ogóle są.

Na surowo balkony wydłużałem chyba o 50%, odeszło 15 cm na ocieplenie i wydają mi się w sam raz. Tzn tylko konstrukcyjnie, bo tak ogólnie to je przeklinam i żałuję, że w ogóle są.

U mnie zauważyłem jak kładłem ocieplenie na dom to styropian w miejscu gdzie jest wykusz zachodził dalej niż balkon to była masakra,zaraz dzwoniłem do murarza i przyznał ze zapomniał dodać tą różnice ciekawe ile jeszcze innych rzeczy ma zle zrobione,wszystko wyjdzie w praniu

to STODO pomimo swojskiej nazwy jakoś nam się podobała ;) a ogólnie tondacha polecał dekarz, który robił kosztorys... druga wycena będzie na dachówkę creaton Harmonie z innej firmy. 24000 za materiały to jest cena jakiej oczekiwałem, a niestety dostałem o 10tyś większą :-o (przypominam, że u nas nie ma jednej lukarny, ale dach na garażu szerszy o pół metra).

(wszystkie ceny też są z 8% vat)

mC

Ja kładłem dachówkę ROBEN PLUS kasztan cena 26tyś(komplet wszystko) ,sugerowałem się tym że tescie też ją maja z jakieś 8 lat ale inny kolor a wygląda jakby była wczoraj zakładana.Gdybym szukał oszczędności to załozyłbym tak jak LOKMEN proponuje RUKKI FINNERA taką założył mój brat kolor czarny wyszło go to około 18tyś dokładnie nie pamiętam,tylko nie wiem co z nia bedzie za 10lat ale po roku leżenia na dachu wygląda jak nowa i wygląda jak dachówka a to blachodachówka. Też ja polecam.

No kurcze po 2 latach 10 miesiącach i paru dniach ZACZELI KLASC KABEL. No to w weekend impreza :-) Edytowane przez Konto usunięte na żądanie