michur 24.04.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 U nas najpierw była dziura pod piwnicę (sam wytyczyłem obrys budynku + 1 - 2m zapasu), a potem geodeta w wykopie wyznaczył osie ścian (trochę truchlałem czy dziura została wykopana w dobrym miejscu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 24.04.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Jeśli kaparka potrzebna jest do wykopania ław, to tak. Chociaż biorąc pod uwagę zapas ziemi wybrany spod domu, to słupki wbite przez geodetę są bezpieczniejsze przy kopaniu ław niż przy wybieraniu humusu. u nas ławy były szalowane, czyli zakres pracy był taki sam co przy humusie a tylko głębokość różna geodeta sam ustalał kiedy ma się pojawić z wykonawcą i wszyscy byli zadowoleni, ale podejście wasze jest bezpieczniejsze, szczególnie jak się robi samemu. mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 24.04.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 u mnie geodeta był najpierw i był talko raz. deski w rogach nabite szeroko z zapasem i gościu sporą koparką miał dosyć miejsca na wszystko. a te słupki były w ziemi na początku ale potem nabite na deski były gwoździe a linki przecinały się w miejscach gdzie wcześniej były słupki. geodeta dwa razy nie jeździł, koparkowy sobie poradził i nie wziął więcej więc da się. a jak nie geodeta to koparka będzie musiała jeździć kilka razy mC właśnie tak to zamierzam zrobić po konsultacji ze swoim majstrem. Geodeta wytyczy z dystansem. Koparka wjeżdża i zdejmuje humus a ja mam nadzieję, strzelam fotkę i umieszczam je na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasci 24.04.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 i teoretycznie właśnie tak powinno być - bo wysokość posadowienia budynku jest jasno określona w projekcie. ale jak pisałem, czasem dane wysokościowe są niedokładne i trzeba to zmienić a czasem jak widać po prostu można się dogadać z wykonawcą.... nie wiem jak przy odbiorach. u nas dom nie mógł być za wysoko bo musimy się zmieścić w 8 metrach. mC MICHALC -sam wspomiałeś że masz działke z pod skosu czyli poziom zero nie jest róny między przodem a tyłem domu ,za tym czy zachowałeś wysokość 8m.? To według mnie jest głupi wymysł urzedników,a co za problem jest podsypac sobie ziemie przed odbiorem domu,po drugie komu z FORUMOWICZÓW ROBIONO ODBIÓR DOMU????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Jest ktoś taki że z starostwa bądz też z gminy był ktoś odebrać budynek (chodzi o dom jednorodzinny)także ja jak bym dziś budował to poszedłbym w góre co najmniej metr a w realu mam tylko 0.6m wyżej i też mam działkę z skosu schody bede miał na conajmniej 4 stopnie a z tyłu domu wyjśćie na tasar 10cm niżej ,i teraz od czego wyznaczyć 8m wysokości bo też musze tyle zachować. Chyba ze od punktu zero wytyczonego przez geodetę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 24.04.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 lasci powiem więcej w ubiegłym roku miałem kontrolę budowy z Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego. A starostwo u nas tak odbiera, że aż wiory lecą jak się coś nie zgadza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasci 24.04.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 No coś Ty ,żartujesz? U nas to nawet nikt nie słyszy o odbiorach,to nie zazdroszczę Wam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasci 24.04.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 A tak to u mnie wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 24.04.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) MICHALC -sam wspomiałeś że masz działke z pod skosu czyli poziom zero nie jest róny między przodem a tyłem domu ,za tym czy zachowałeś wysokość 8m.? To według mnie jest głupi wymysł urzedników,a co za problem jest podsypac sobie ziemie przed odbiorem domu,po drugie komu z FORUMOWICZÓW ROBIONO ODBIÓR DOMU????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Jest ktoś taki że z starostwa bądz też z gminy był ktoś odebrać budynek (chodzi o dom jednorodzinny)także ja jak bym dziś budował to poszedłbym w góre co najmniej metr a w realu mam tylko 0.6m wyżej i też mam działkę z skosu schody bede miał na conajmniej 4 stopnie a z tyłu domu wyjśćie na tasar 10cm niżej ,i teraz od czego wyznaczyć 8m wysokości bo też musze tyle zachować. Chyba ze od punktu zero wytyczonego przez geodetę . też słyszałem że odbiory to raczej fikcja... ale jednak inspektorzy z Kartuz 2 razy w tygodniu w teren jeżdżą - pytanie gdzie i po co ;p a te 8m to jak rozumiem od punktu który określa projektant na mapie zagospodarowania terenu - nie wiem na jakiej zasadzie on to określa. czy musi wybrać punkt najwyższy czy najniższy z tych co są na mapie do celów projektowych nie mam pojęcia (u nas nanieśli kilkanaście rzędnych jak robili mapkę). ja chciałem mieć dom nie za wysoko ale żeby mi się deszczyk nie wlewał przez próg i tak mam a do tego tak powinienem mieć (piwnicy nie mam). poza tym okolica pochyła i o zalaniu nie ma mowy. spadek na naszej działce pod domem to ok 0.5m a na całości dochodzi do 1m-1.5m. w sam raz tam gdzie garaż mam niżej mC Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez michalc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 25.04.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 lokmen czy dobrze pamiętam, że pod posadzką garażu dałeś styrodur? ile kosztuje m3 styroduru? u nas były pomiary z natury do okien i trzeba podjąć decyzję ile styroduru pójdzie na wykusz, ale damy chyba te 20cm styroduru tak jak w projekcie, choć balkon wykuszowy będzie gruuuby. mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 25.04.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Styrodur kosztuje ok 500zl/m3 ------------- U nas jadą z kablem ostro i od razu pierwszy spór na lini ja i oni Jakiś cymbał zaprojektował złącze nie w ogrodzeniu tylko 1,5m przed nim. Chyba projektant zasugerował się moim płotem, a nie sprawdził na mapach, że ten płot mam 1,5m przed rzeczywistą linią tego właściwego. Nie wyobrażacie sobie ile to zachodu i roboty żeby przesunąć skrzynkę o 1m i 30cm... Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasci 26.04.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 U mnie była podobna sytuacja ,tyle ze skrzynka juz była bo kupiłem działkę z mediami .Lecz jak sie pozniej okazało skrz.stoi w wjezdzie do garażu.Energia zamiast ja postawic na rogu działki to dali ja 3m.do srodka ,wiec przesunięcie kosztowało mnie 700zł.Niby nie dużo ale mało to też nie jest. i ile biegania i załatwiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 28.04.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 witam,juz pierwszy dzien na budowie mam za sobą. Spaliłem sie na heban a wynik prac to wielka diura w ziemi i westchnienia sasiadów, że juz nie będą mieli widoków na nasza górę Ślezę (Sobótka). Pomimo fachowości operatora kopanie trwało 8 h. - humus ok. 30 cm - miejscami skalna zwietrzlina i trzeba było łupać......Mój majster doszedł do wniosku, że bedziemy ławę fund. szalować. Potrzebuję informacji w zakresie przyłaczy:1. woda2. ścieki/kanaliza3. Pompa ciepła4. prądco do wody to gdzies w necie wypatrzyłem, że przyłaczę powinno iśc pod ławą? Dodam, że na obecnym etapie jestem w trakcie rozmów z sąsiadem w zakresie kosztów wykonania instalacji wodnej (warunki określone w ZWiK) i jeszce nie wiem gdzie ta rura z woda miałaby iść.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 28.04.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 acha i jeszce do posta powyżej - to może ktoś z Was dysponuje fotkami to poprosze o przesłanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasci 28.04.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) acha i jeszce do posta powyżej - to może ktoś z Was dysponuje fotkami to poprosze o przesłanie. Drenaż w koło domu i pod ławami zawinięty otuliną i obsypany kamieniami Drenaż poprowadzony do studni Kanaliza poprowadzona do kotłowni i do drugiego pomieszczenia gdzie ma być pralnia ( projekt odbicie lustrzane) Niebieski wąż to poprowadzona woda od głownej lini wodnej ,także woda już w domu jest Pod folią poprowadzony prąd od skrzynki do domu. Skrzynki z prądem i liczniki z wodą będe miał w garażu koło siebie,także z wodą wyszłem pod garażem. Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez lasci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 28.04.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Witajcie Chyba wszyscy w związku z nadejściem wiosny złapali wiatr w żagle i są na budowach Dostaliśmy cenę na wylewki (miksokret) - 11 zł m2 lub 12 zł m2 z ułożeniem styropianu. Oczywiście jest to sama robocizna, materiał we własnym zakresie. Co sądzicie? Fachowcy sprawdzeni u kilku znajomych osób- wszyscy zadowoleni. Pozdrawiam cieplutko! Gosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 28.04.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 I jeszcze jedno- ile kosztował Was materiał na wylewki (Rodek z garażem jednostanowiskowym)- planujemy styropian 15 cm.? Oj te planowanie kosztów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojak139 28.04.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 około 5,5 tys rodo 6 g2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek8205 28.04.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Witajcie Chyba wszyscy w związku z nadejściem wiosny złapali wiatr w żagle i są na budowach Dostaliśmy cenę na wylewki (miksokret) - 11 zł m2 lub 12 zł m2 z ułożeniem styropianu. Oczywiście jest to sama robocizna, materiał we własnym zakresie. Co sądzicie? Fachowcy sprawdzeni u kilku znajomych osób- wszyscy zadowoleni. Pozdrawiam cieplutko! Gosik Witam Dostałem identyczną wycenę. Jest to raczej normalna cena przynajmniej jak na okolice Krakowa. Wykonywał ktoś bariery na balkony? Dostałem następującą wycenę: 4 balkony wychodzi około 20m cena za metr bariery z pomalowaniem na dowolny kolor oraz z montażem 195 zł. całość 3900 zł bariera wygląda następująco: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 29.04.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 [ATTACH=CONFIG]186165[/ATTACH] Drenaż w koło domu i pod ławami zawinięty otuliną i obsypany kamieniami [ATTACH=CONFIG]186166[/ATTACH] Drenaż poprowadzony do studni [ATTACH=CONFIG]186171[/ATTACH] Kanaliza poprowadzona do kotłowni i do drugiego pomieszczenia gdzie ma być pralnia ( projekt odbicie lustrzane) [ATTACH=CONFIG]186173[/ATTACH] Niebieski wąż to poprowadzona woda od głownej lini wodnej ,także woda już w domu jest [ATTACH=CONFIG]186175[/ATTACH] Pod folią poprowadzony prąd od skrzynki do domu. Skrzynki z prądem i liczniki z wodą będe miał w garażu koło siebie,także z wodą wyszłem pod garażem. dzieki serdecznie!! Może ktoś jeszce może podzielić się cennymi wskazówkami nt. instalacji (WOD-KAn, Prąd, Pompa ciepła) w momencie wykonywania fundamentów. Pozdrawiam i lecę na budowę. Inwestor- to brzmi dumnie...hehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 30.04.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 u nas od wczoraj działają z więźbą wczoraj za wiele się nie wydarzyło, ale elektrownia przeszkadzała wyłączając prąd, miejmy nadzieję, że dziś robota ruszy z kopyta. przy okazji chciałem prosić was o radę ponieważ zauważyłem że w 2 mijscach siadła wylekwa "0". obawiam się, że to pokłosie niskich temperatur podczas zasypywania budynku... z wykonawcą dopiero będę rozmawiać, ale czy wg was np nalanie nowej wylewki wystarczy? a może powinni skuć starą i zagęścić piach jeszcze raz? mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts