rdl78 13.04.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Dzięki remle:) jak oglądam Wasze zdjęcia to czuję się jakby to był już nasz dom u nas narazie powolutku czekamy na pozwolenie za 2 tyg powinno już być... a jutro podpisujemy umowę z budowlańcem i jak wszystko pójdzie dobrze zaczynamy na początku czerwca trzymajcie kciuki i czekamy oczywiście na nowe fotki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 13.04.2007 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 To super, że tak czujecie i łapiecie bakcyla powiem Wam, że ten salon jest piękny i dosyć duży (oczywiście po likwidacji dodatkowego pokoju na dole), byłam na budowie popołudniu i cały salon był zalany słońcem jejku ja chcę już tam mieszkać!!!!! no i ten wykusz - choć udało nam się tak go zrobić, że wszystkie okna będą symetryczne. A propos okien już bob zmusza nas do zamówienia, bo czeka się na nie miesiąc (jeszcze przed świętami było 3 tygodnie) Czas szybko leci i niebawem będziemy oglądać Wasze zdjęcia - najpierw pięknej dziury czekamy z niecierpliwością. Napiszcie jaką macie koncepcję ogólną domu, jego kolorystykę dachu, stolari i elewacji Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 13.04.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 no na dziury to sobie co najmniej w dwóch przypadkach poczekacie bo posądzono by nas o jakieś samowole budowlane. My chyba w przyszłym tygodniu składamy pani architekt walczy z podpiwniczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 13.04.2007 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Michell dawaj jak Ty widzisz swój dom, kolory? Aha jeszcze jedno - nasz bob ciągle namawia nas na gotowe schody, a nie betonowe, bo niby ładniejsze i nie wiem co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 13.04.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 hmm wsumie nie myslalam o tym ale dachowka to raczej ciemny ceglasty elewacja coz pasujacego ale z odcieni żołtego. w srodku kolor piaskowy Schody gotowe: http://www.schody.net.pl/ mnie sie podobały nr 24 cena 33tys i nagle przestały mi sie podobac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 13.04.2007 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 No super, ale cena rzeczywiście zaporowa Ja osobiście myślałam raczej nad czymś takim, choć wolałabym ciemne drewno http://images21.fotosik.pl/169/0ccd3ecaed71a0a6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 13.04.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 ładne. No mnie do mojej koncepcji wnetrz tez pasowały by ciemne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolcia12 17.04.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Witam wszystkich miłośników i nie miłośników Rodo 6.My 29.03 zalaliśmy strop, a w następny poniedziałek (23.04) ruszamy z murowaniem poddasza.Również planujemy podnieść poddasze o 1 -2 pustaki, bo 87 cm to zdecydowanie za mało.Mamy już piekny wylany taras, pod tarasem małą piwniczkę (musieliśmy dość znacznie podnieść dom, ze względu na to, że działka była niżej niż droga przy której leży), w środku wylane schody.Teraz się już nie mogę doczekac kolejnych etapów budowy. Myślę, że w połowie maja będziemy nasz domek już kryć (oczywiście dachówką). Mieliśmy ogromne szczęście, kupując cały niemal materiał na mury i dach w styczniu. Teraz musielibyśmy za to zapłacić 100% więcej, no i nie wiadomo, kiedy byśmy towar dostali. A tak, wszystko mamy opłacone i tylko dzwonimy, żeby nam przywiezli. Pełen komfort. Problemy zaczną się na dalszych stapach. Już teraz stoczyliśmy szalony bój o styropian (nadal nam go jeszcze trochę brakuje). Zaraz też będziemy szukać wełny i gips-kartonów. Problemy z materiałami pojawią się u nas na kolejnych etapach budowy. Ale to akurat czeka wszystkich budujących.Oczywiście w razie pytań służę swoją pomocą, aczkolwiek nie wiem, czy będę w stanie pomóc we wszystkim.PozdrawiamPS. Czy może mi ktoś podpowiedzieć, jak można wkleić tu zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 17.04.2007 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Wiolcia12 witaj - cieszę się, że do nas dołączasz Napisz jeszcze jaką planujesz kolorystykę domu, jakie masz dachówki, okna no i czekmy na fotki - najłatwiej będzie Ci je wkleić poprzez http://www.fotosik.pl Oto krótka instrukcja: na poczatek klikasz "przeglądaj" i szukasz na kompie zdjęcia które chcesz wkleić potem klikasz "dodaj" (i sobie czekasz) schodzisz tam gdzie pojawią się KODY NA FORUM DYSKUSYJNE i kopiujesz kod "pełen rozmiar na forum" powodzenia - mam nadziję, że opisałam jasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 17.04.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 projekt gotowy do złożenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 17.04.2007 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Michell powodzenia i szybkości w załatwieniu pozwolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 17.04.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 nie dziekuje bo obawiam sie ze to moze potrwac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolcia12 18.04.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Mam nadzieję, że uda mi się wstawić zdjęcia.http://images21.fotosik.pl/184/34a18c8829d739d8.jpg http://images20.fotosik.pl/238/31c86fd816a015c8.jpg http://images22.fotosik.pl/105/38d05eb9430f44a3.jpg http://images20.fotosik.pl/238/de34a5e4f34181d9.jpg http://images20.fotosik.pl/238/e213c54ab3839de6.jpg http://images21.fotosik.pl/184/aaefa5e5dd8a63ff.jpg http://images22.fotosik.pl/105/3fb3f6984051ac3c.jpg http://images20.fotosik.pl/238/d5ab99270014fcaf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 18.04.2007 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Wiolcia no super fotki budowa idzie jak burza tym bardziej się cieszę, bo jesteśmy na podobnym etapie odpowiedz jeszcze czy powiększaliście balkon nad wejściem, by były kolumny? I czy macie dodatkowy pokój na parterze czy zrezygnowaliście z niego? I jaki macie pomysł na schody? Michell nie będzie chyba aż źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolcia12 18.04.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Żeby postawić kolumny powiększyliśmy i samo wejście do domu i balkon nad nim. Ale to powiększenie nie było bardzo duże (robiliśmy je już na etapie adaptacji projektu).Pokój na dole zostawiliśmy, myśląc ewentualnie o małym dziecku (którego jeszcze nie mamy). A jeśli chodzi o schody, to nie będziemy eksperymentować. W projekcie schody były dość strome, ale były w miarę dobrze rozwiązane spoczniki. My natomiast te schody troszkę złagodziliśmy, nasz majster zrobił nam naprawdę bardzo ładny zabieg, spocznik jest tylko przy wejściu do pokoju. jeśli chodzi o ich wykończenie, to też nie będziemy kombinować. Będą klasyczne z drewna dębu czerwonego. Będzie nam je robił fachowiec z podkarpacia, który na pewno jeszcze nam coś doradzi. Już przed ich wylaniem nas uprzedził, że najlepiej zrobić schody na szerokość 95 cm, bo na poruszanie się po nich to w zupełności wystarczy, a można dużo taniej kupić metrowe deski na stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 18.04.2007 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Dzięki za szybkość odpowiedzi Ja też chciałam kolumny na wejściu, ale jak się okazało, że musielibyśmy zmienić znów adaptację (i wszystkie papierki, bo byliśmy już w trakcie budowy) to dałam sobie spokój Co do schodów to nasz bob namawia nas na gotowe do połowy, bo od połowy do góry też już są wylane, ale ja się upieram, by całe były lane. Zdjęcie jak je widzę wkleiłam wyżej (podstopnie z jakieś płytki + ciemne drewno). Myślę, że miejsce pod schodami wykorzystam na jakiś schowek gospodarczy Tyle rzeczy jest do pochowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolcia12 18.04.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Nie wiem, czy tak samo będzie u Ciebie,a le u mnie ten schowek pod schodami bedzie częścią łazienki. Ale też planuję zrobić tam jakiś zamykany schowek z półkami ewentualnie (ale to jeszcze nic pewnego) wnękę na pralkę, która byłaby zamykana albo jakimiś drzwiczkami, albo zasuwana jakąś roletą. Co prawda troszkę boję się tego drugiego rozwiązania, bo nie będę miała za bardzo możliwości, żeby tam często sprzątać. A jak wiemy, w takich miejscach lubi się gromadzić kurz i brud. Dlatego jeszcze się nad tym zastanowię. A wy macie zamiat wstawić pralkę do łazienki, czy raczej w pomieszczeniu gospodarczym? Może masz jakieś pomysły na to? Bo ja ciągle tocze o to bój z moim mężem. On chce wstawić pralkę do i tak małego pomieszczenia gospodarczego (trochę je skróciliśmy powiększając wiatrołap). Jak wstawię tam pralkę, to muszę zrobić też zlew, a to zajmie mi prawie całą ścianę. A w tym domu i tak nie ma za wiele przestrzeni gospodarczej, więc nie chciałabym sobie jej jeszcze dodatkowo zmniejszać. Na chwilę obecną się zastanawiamy, czy najpierw wstawić okna, potem robić instalacje i tynki, czy najpierw instalacje i tynki, a potem okna. Mój mąż jest za pierwszą opcją, bo okna mogą się zniszczyć podczas tynkowania (metodą tradycyjną), a poza tym bez okien bedzie lepsza rotacja powietrza i tynki będą szybciej schły. Ja jestem raczej za tą pierwszą opcją, z powodów czysto ekonomicznych - boję się, że zanim zaczniemy tynkować, ktroś może nas pozbawić świeżo założonych instalacji. A tak na marginesie, gdzie budujecie swój domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 18.04.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Urzedy w którcyh nic nikt nie wiem i wszystko trwa jestem po przeprawie ze Skarbówką i juz sie boje co bedzie tutaj ale jestem dobrej mysli bo co mi pozostaje Ale mam nadzieje ze juz niedługo będę mogła sie pochwalić pozwoleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 18.04.2007 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Michell jeszcze raz trzymam kciuki najgorzej zacząć, bo potem już leci Mam nadzieję, że niedługo pochwalisz się pozwoleniem, a zaraz potem piękną dziurą Wiolcia my budujemy w Rudzie Śl., zresztą chyba Cię kojarzę z forum Archona (potwierdzasz???) Co do schowka pod schodami też będziemy mieli wejście od łazienki, ale bardzo wąskie ok. 60 cm ( bo większą część zabierze prysznic). Jednak z racji małej ilości pom.gosp. planuję go wykorzystać do maxa My pralkę wstawiamy do byłej kotłowni (kotłownia będzie za garażem) i tam planuję jeszcze zrobić jakieś regały na jakieś słoiki, soki itp. Co do okien to przy tynkowaniu nie mogą być przeciągi, bo tynki pękają a dodatkowo teraz kradzieże na każdym kroku, więc chyba najpierw trzeba wstawić okna My napewno najpierw zamkniemy okna i drzwi a potem zaraz montujemy alarm. Jaki macie pomysł na kuchnię?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 18.04.2007 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 No i jeszcze najświeższe wieści z budowy Już widać jaki dom będzie wielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts