mWilQ 28.05.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 przy okazji co myślicie o takim zagospodarowaniu przestrzeni nad garażem? (garaż mamy podwójny poszerzony o 0,5m) 1. pralnio-suszarnia 2. garderoba 3. sypialnia 4. garderoba/szafa [ATTACH=CONFIG]192205[/ATTACH] mC do 4 będzie się dało wejść na stojąco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 28.05.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 do 4 będzie się dało wejść na stojąco? tak, spokojnie - umiejscowienie ścianek jest orientacyjne. ocieplenia pod belki damy pewnie 5cm jakiejś supermaty, więc mocno to nie ograniczy wysokości. na stronie naszego projektu można zaznaczyć obszar poniżej 2,2m a ścianka ma być jeszcze bliżej środka domu. ja mam 176cm i jestem nawyższy w rodzinie (na razie). plan jest taki że w pomieszczeniu nr 4 będą po lewej same półki i po prawej jakieś szafki - po środku 60-80cm przejścia do "obsługi". taka szafa. mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 28.05.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 tak, spokojnie - umiejscowienie ścianek jest orientacyjne. ocieplenia pod belki damy pewnie 5cm jakiejś supermaty, więc mocno to nie ograniczy wysokości. na stronie naszego projektu można zaznaczyć obszar poniżej 2,2m a ścianka ma być jeszcze bliżej środka domu. ja mam 176cm i jestem nawyższy w rodzinie (na razie). plan jest taki że w pomieszczeniu nr 4 będą po lewej same półki i po prawej jakieś szafki - po środku 60-80cm przejścia do "obsługi". taka szafa. mC Osobiście bym wolał ozdobne rozsuwane drzwi od strony sypialni i przestrzeń użytkową po bakach i całą pod skosem, ale wiadomo, robicie to dla siebie i jeśli Wam to będzie pasowało to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 28.05.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Osobiście bym wolał ozdobne rozsuwane drzwi od strony sypialni i przestrzeń użytkową po bakach i całą pod skosem, ale wiadomo, robicie to dla siebie i jeśli Wam to będzie pasowało to ok. dokładnie tak będzie w pomieszczeniu nr 2. a pralni nie zmieścimy w kotłowni bo musimy mieć hydrofor i pewnie małą stację uzdatniania wody - to nam wyszło, że nad garażem będzie najlepsze do tego miejsce. zresztą u rodziców była pralnia w piwnicy i ostatecznie została przeniesiona na piętro, bo za dużo było biegania... mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 28.05.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 dokładnie tak będzie w pomieszczeniu nr 2. a pralni nie zmieścimy w kotłowni bo musimy mieć hydrofor i pewnie małą stację uzdatniania wody - to nam wyszło, że nad garażem będzie najlepsze do tego miejsce. zresztą u rodziców była pralnia w piwnicy i ostatecznie została przeniesiona na piętro, bo za dużo było biegania... mC To jeszcze bardziej z doświadczeń kolegi, niż moich, bo ja nie mam suszarni... to pomieszczenie nr 1 będzie bardzo hmm "egzotyczne", będzie ciepło i wilgotno. Wiem, że kolega często otwiera okno w suszarni, tutaj okna nie ma, więc pomysł o jakieś dobrej wentylacji, Zastosuj też łazienkowe regipsy. Nie wiem jak z garderobą obok, też może potrzebować wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 28.05.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 To jeszcze bardziej z doświadczeń kolegi, niż moich, bo ja nie mam suszarni... to pomieszczenie nr 1 będzie bardzo hmm "egzotyczne", będzie ciepło i wilgotno. Wiem, że kolega często otwiera okno w suszarni, tutaj okna nie ma, więc pomysł o jakieś dobrej wentylacji, Zastosuj też łazienkowe regipsy. Nie wiem jak z garderobą obok, też może potrzebować wentylacji. w 1 dajemy okno dachowe łazienkowe z nawiewnikiem (okien nie naniosłem na ten szkic). o tę szafę rzeczywiście się trochę obawiam w kontekście wentylacji. najlepiej by było pewnie zmienić wejście, żeby nie było z suszarni, ale to pociąga sporo zmian... mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 28.05.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 O tak, potwierdzam, wentylacja w suszarni to podstawa. Ja mam pralnię w kotłowni, a na suszarnię zabrakło mi miejsca na osobne pomieszczenie i przenośna suszarka stoi w pokoju nad garażem. Bez otwierania okna byłoby koszmarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavex17 28.05.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 gratuluję postępu.... Może Kolega podpowie ile poszło styroduru czy styropianu na ocieplenie ściany fundamentowej.... Szczerze to nie pamiętam, na pewno szła 10 styropian i na to siatka + klej i dysperbit a na to folia kubełkowa. Weź projekt i policz ściany zewnętrzne wysokośc razy metry bieżące i jedziesz do hurtowni powiesz że masz tyle metrów2 i powie Ci ile paczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 29.05.2013 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Dzień Dobry : )Te kwoty za kuchnie, podawane parę stron wcześniej obejmowały wszystko - łącznie z AGD, montażem, brutto?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 29.05.2013 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Same szafki i blat z montażem brutto - w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 29.05.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Dzień Dobry : ) Te kwoty za kuchnie, podawane parę stron wcześniej obejmowały wszystko - łącznie z AGD, montażem, brutto? Pozdrawiam. W moim przypadku meble brutto. AGD nie ma sensu wliczać, bo rozstrzał cenowy jest ogromny. Poza tym nie wszyscy chcą mikrofalówki, nie wszyscy mają kuchnie gazowe itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 29.05.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Mhm... Czyli z 20k trzeba liczyć na kuchnię. Taka mała a taka droga : / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 29.05.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Mhm... Czyli z 20k trzeba liczyć na kuchnię. Taka mała a taka droga : / Kotłownia jest jeszcze mniejsza, a w moim przypadku ze 3 razy droższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 29.05.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Potwierdzam U mnie na to co związane z kotłownią i hydrauliką już 50 000 pękło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 29.05.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 (edytowane) Potwierdzam U mnie na to co związane z kotłownią i hydrauliką już 50 000 pękło... 50 000 !!! Czy masz Lokmen pompę ciepła? U mnie w piątek wstawiają drzwi, okna i bramę Edytowane 29 Maja 2013 przez gosik102 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 29.05.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Tak jestem powiedzmy na etapie składania jej do kupy Ale przy piecu koszt hydrauliki z osprzętem myślę że do 40000 tez śmiało dobije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 29.05.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Co do hydrauliki to moje wyceny potwierdzają sumę w okolicy 40 tyś. A czy ktoś się podzieli kosztami elektryki? Ile za punkt sobie obecnie liczą elektrycy? A ile trzeba liczyć na materiały? mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 29.05.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Za materiały wyszło mi ok 8000 robota moja ale liczą ok 55zl za punkt z materiałem. Bez materiału 30zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek8205 29.05.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Co do hydrauliki to moje wyceny potwierdzają sumę w okolicy 40 tyś. A czy ktoś się podzieli kosztami elektryki? Ile za punkt sobie obecnie liczą elektrycy? A ile trzeba liczyć na materiały? U mnie instalacja elektryczna wyniosła 6500 materiał 2500 robocizna 4000 ile wyszło punktów nie pamiętam W tej cenie wykonana została cała instalacja alarmowa,RTV,internet i domofon. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 29.05.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Janek to coś mało kabli Ci poszło w 2500 masz skrzynki bezpiecznikowe i kabel przyłączeniowy do budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts