Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Konto usunięte na żądanie
Przemek parę osób ma rekuperator. U mnie jest instalacja póki co. W połowie czerwca będę go uruchamiał. Niestety za długo się nad nim zastanawiałem i zrobiłem to za późno jak już były kominy. Teraz muszę je zaślepić i na dole i na górze. Ale przynajmniej bociany będą miały gdzie lądować :p

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przemek parę osób ma rekuperator. U mnie jest instalacja póki co. W połowie czerwca będę go uruchamiał. Niestety za długo się nad nim zastanawiałem i zrobiłem to za późno jak już były kominy. Teraz muszę je zaślepić i na dole i na górze. Ale przynajmniej bociany będą miały gdzie lądować :p

ostatnio słyszałem, że bociany wolą słupy energetyczne ze względu na większy spokój. a wszystko przez to, że bocian duży ptak, dużo je to i sporo brudzi. jak za dużo nabrudził to gospodarz zrzucał gniazdo z komina. na słupach nie ma tego problemu - więc rozważ dobrze tego bociana ;p

ja jeżdżąc na budowę często widuję bociany - piękne ptaki. jeden z powodów dla których warto wyprowadzić się na wieś :)

elektryk u nas wchodzi od przyszłego tygodnia, równocześnie mamy dwóch poleconych hydraulików i będziemy patrzeć kto da lepszą cenę ;)

pozdro

mC

jakich wymiarów bloczków fundamentowych użyliście ? Jaki drut do fundamentu i ile ? ;)

Ja miałem bloczki betonowe firmy KOST BET o wymiarach 12x24x38, i poszło mi 11 palet, 3 palety mi zostały, ale wykorzystam je może na taras. Cena 2.10zł. Drut żebrowany 14. 24 druty po 12m, do tego drut fi6 i wiązałkowy.

Co do bloczków to mam 6 warstw na wysokość.

Zdjęcie1490.jpgZdjęcie1474.jpgZdjęcie1505.jpgZdjęcie1530.jpgZdjęcie1581.jpg

Edytowane przez slavex17

Ja miałem bloczki betonowe firmy KOST BET o wymiarach 12x24x38, i poszło mi 11 palet, 3 palety mi zostały, ale wykorzystam je może na taras. Cena 2.10zł. Drut żebrowany 14. 24 druty po 12m, do tego drut fi6 i wiązałkowy.

Co do bloczków to mam 6 warstw na wysokość.

[ATTACH=CONFIG]193580[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]193581[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]193582[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]193583[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]193584[/ATTACH]

slavex17 Ile zapłaciłeś za transport z Kost-Betu? Pytam, bo właśnie musze zakupić bloczki na taras, właśnie 3 palety, a jestem z okolic Cz-wy.

logout odnośnie propozycji Twoim zmian to radziłabym Ci uwzględnić uwagi forumowiczów, mieszkańców rodo6. Sama zresztą też się z nimi zgadzam. Ja dołu nie zmieniałam. U góry wszystkie pokoje mam zajęte i gabinet był mi potrzebny, a z wielkości salonu jestem zadowolona, chociaż nie ma co ukrywać raczej należy do niewielkich. Gdybym teraz miała coś zmienić to zwiększyłabym wiatrołap, tylko nie wiem kosztem czego i zamurowała przejście między salonem a kuchnią. U mnie to przejście jest trochę zwężone ale pomimo tego salon nie przyjął żadnych mebli poza stołem z krzesłami, kanapą i szfką RTV.

Dzieki Kolego. Tak się właśnie zastanawiam nad rekuperacją...podpowiedz liczyłeś koszty i brałeś pod uwagę zysk w postaci oszczędności na CO i oczywiście świeżym powietrzu?

Jaki jest koszt postawienia komina do wentylacji ?

Czy architekt musi przeprojektować dom w zw. z zainstalowaniem wentylacji mechanicznej tj. rekuperacji - jeśli w planie była wentylacja grawitacyjna?

Czy takie przeprojektowanie to duzy problem?

Jaki jest koszt instalacji bez rekuperatora?

Jestem po baaardzo wstępnej rozmowie z człowiekiem z rekuperatory.pl i on oszacował koszt (kompleksowo) na 18.000-24.000 PLN. Troche to dużo zwłaszcza, że kupuje Pompe ciepła ( bezpośredniego parowania) Zirius M 2 - 9.

Jeszcze jedno może ktoś kto już użytkuje rekuperator mógłby się wypowiedzieć....

jakich wymiarów bloczków fundamentowych użyliście ? Jaki drut do fundamentu i ile ? ;)

bloczki BETARD 12x24x38 i poszło mi ok. 750 szt. Cena 3,38 zł. Drut żebrowany 12- 50 szt. druty po 12m, do tego drut fi 6 i wiązałkowy.

Co do bloczków to mam 4 warstw na wysokość.

Dodam, że na ścianie fundamentowej, położyłem wieniec....

bloczki BETARD 12x24x38 i poszło mi ok. 750 szt. Cena 3,38 zł. Drut żebrowany 12- 50 szt. druty po 12m, do tego drut fi 6 i wiązałkowy.

Co do bloczków to mam 4 warstw na wysokość.

Dodam, że na ścianie fundamentowej, położyłem wieniec....

Cenią się strasznie, a nie oferują adekwatnej jakości. Próbowałeś przez hurtownie, która ma pewnie spore rabaty?

Melduję, że u mnie z dniem 1 czerwca SSO "przeszedł" płynnie w SSZ- okna, drzwi i brama garażowa wstawione :) Monterzy narzekali, że "otwory" krzywe jak cholera :( Ale zamontowali. Pianki poszło dwa razy więcej jak normalnie ;) Jak wrócę z delegacji wstawię fotki. Dziś przyjeżdża dachówka, a dach zaczynają robić w poniedziałek :)

Serdecznie pozdrawiam

Małgosia

Melduję, że u mnie z dniem 1 czerwca SSO "przeszedł" płynnie w SSZ- okna, drzwi i brama garażowa wstawione :) Monterzy narzekali, że "otwory" krzywe jak cholera :( Ale zamontowali. Pianki poszło dwa razy więcej jak normalnie ;) Jak wrócę z delegacji wstawię fotki. Dziś przyjeżdża dachówka, a dach zaczynają robić w poniedziałek :)

Serdecznie pozdrawiam

Małgosia

Nie przejmuj się:

Najpierw murarze narzekają że za twardo i trzeba koparkę, albo za miękko i się obsypuje.

Później monterzy okien krzyczą, że krzywo i potrzebują więcej piany.

Instalatorzy uznają, że projekt lichy, bo w dziwnych miejscach kominy, włączniki i światła.

Tynkarze podobnie jak monterzy popłaczą nad krzywymi ścianami i powiedzą, że więcej tynku trzeba.

Po tynkarzach przyjdzie glazurnik i pogada, że jakąś lipę odwalili i teraz musi wszystko poprawiać.

Posadzkarze ponarzekają na tych od okien, że na różnych wysokościach.

Elewacje jak zaczną robić to będą płakać, że pada, albo że jest za gorąco.

Dachówka jak przyjedzie to powiedzą, że krzywa i na łatach pływa.

Ostatecznie każdy będzie płakał, że się napracował i że mało zarobił.

A Ty usiądź, łyknij meliskę i następnym razem powiedz, że jak się nie podoba to wypad i zobaczysz, że piany jeszcze im zostanie i podziękują, że w takich warunkach mogli pracować. Świat budowlany mimo, że ma jeszcze fachowców z prawdziwego zdarzenia jest odwrócony do góry nogami.

Gość Konto usunięte na żądanie
hehe u mnie też aktualnie to przerabiam bo chłopaki od ocieplenie narzekają, że cieśle krzywo dach zrobili, i teraz muszą prostować :) - no muszą bo ma być prosto hehe

Gość alienmc
hehe u mnie też aktualnie to przerabiam bo chłopaki od ocieplenie narzekają, że cieśle krzywo dach zrobili, i teraz muszą prostować :) - no muszą bo ma być prosto hehe

Chłopaki od ocieplenia prostują Ci dach ? na pewno wiesz co robisz ? :)

lokmen widzę że masz już alarm. Możesz przybliżyć koszty?

Ja dostałem wycenę na 4 tysiące zł.

mam 16 czujek

16 czujek? - po kiego Ci tyle?

Alarm zakładałem sam - ten, który teraz działa kosztował 400zł- działa bez prądu, wysyła sms'y do mnie i do solidu.

Napisz coś więcej na temat tego co Ci zaproponowali bo alarm alarmowi nie równy.

Docelowo ten, który będzie czyli Satel Integra 128WRL, 9 czujek, 16 kontaktronów, 1 klawiatura dotykowa i 2 klaw. LCD, czujnik dymu, czujnik CO, sygnalizator zew. KOSZT ok 3500 sam sprzęt.

Alarm o którym mowa to Satel CA 10

Powiem ci szczerze że znalazłem ten alarm na allegro z 7 czujkami za 1370 zł.

Więc nie wiem skąd gość wyskoczył z taką kwota........

Chyba najlepiej montować samemu:)

mój bialy tak czasem szaleje, ze i peta potrafi uruchomić z nastawa na 20 kg :D na szczęście już coraz rzadziej się to zdarza. na wszelki wypadek jednak wtedy zawsze przez neta sprawdzam co się na podworku dzieje, podlaczylismy wreszcie kamerki do podglądu on line. musiało mocy urzędowej nabrać :D