Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie do wszystkich mieszkających. Podzielcie się info jakie ponosicie miesięczne koszty energii elektr. Dostałam pierwszy pełny rachunek po zamieszkaniu za dwa miesiące i zastanawiam się czy jest wysoki czy tylko moje marzenia o optymalnych kosztach się nie spełniły. Nie mam zainstalowanych żadnych ponad stardardowych urządzeń.

~350zł na dwa miesiące. Taryfa Tauron G11 (czyli normalna). Gotujemy na indukcji, CO i CWU z kotła na ekogroszek.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rewelacja. Jestem pod wrażeniem. Ile Cię to kosztowało (chodzi o materiał), nie licząc oczywiście wkładu pracy.

Wolę nie wiedzieć ;-) Chciałem wykorzystać resztki pobudowlane ale w praktyce tylko kilka listewek użyłem... Najwyraźniej budowa rodoska nic mnie nie nauczyła jeśli chodzi o kosztorysowanie ;-)

No właśnie. Ja chyba używam jej trochę więcej niż 1h dziennie więc może być. Miało być tanio a wyszło jak zawsze.

A może ktoś kto mam piec na gaz mógłby podzielić się kosztami prądu.

zuzycie 119-220 zł / m-c w zaleznosci od pory roku

@michur: domek rewelacja, w ogóle atrakcji jak w małpim gaju. Teren też wygląda ciekawie. Skarpa za jakiś czas pewnie będzie pięknym elementem ogrodu.

Nie boisz się dziecka / dzieci wpuszczać na taką wysokość?

Trochę się boję. Być może zlikwiduję drabinkę po obserwacji jej użytkowania, bo to zdaje się być najniebezpieczniejsze miejsce.

Inna sprawa, że teraz takie domki czy wieże są na każdym placu zabaw i jakoś dzieciaki dają radę, tak, że może przesadne te obawy.

Edytowane przez michur

ja to chyba najbardziej bym sie bala puszczac dzieciaczka po tym mostku z deseczek i sznurka. z tego latwo sie wykopyrtnac i w najlepszym razie cos zlamac.

Mostek to największa atrakcja :-)

I to nie żaden sznurek tylko wspinaczkowa lina statyczna, 10mm :p Solidnie napięte 4 niezależne naciągi dolne + 2 poręczowe. I zapewniam, że nie tak łatwo się tam wywalić. Trzeba bardzo chcieć.

Wysokość podłogi domku w najwyższym miejscu to około 110cm. W kierunku skarpy wysokość oczywiście maleje.

A w piwnicy rodoska już się szykuje nowa atrakcja - mini ścianka do wspinaczki i boulderingu :]

Witam

Oczywiście pozdrawiam wszystkich budujących, tych co wybudowali i tych co już sprzedali. Byliście i jesteście dla nas jak zawsze skarbnicą wiedzy. Zaczęliśmy przed Lokmenem, a on już nas wyprzedził (obserwujemy i kibicujemy), z westchnieniem wspominamy zdjęcia Tar których już nie ma, i aLien którego wiele rozwiązań nas zainspirowało.

Ale do rzeczy:

Kogoś z nowo budujących z nowym projektem 2g (podniesioną ścianką kolankową, z oknami nad wykuszem). Potrzebuję informację jak są w nowym projekcie rozmieszczone kaloryfery na górze. Wiąże się z tym DGP z turbiną. Lub może, ktoś kto ma DGP z turbiną, podzieli się informacją gdzie ma wyloty. Strasznie to skomplikowane.

Bardzo dziękuję.

Nasze marzenie - powolne ale jednak jest

Gość Konto usunięte na żądanie
Ania od kilku dni palę w kominku bo wilgoć jest straszna. Powiem Ci szczerze, że układ kominka w rodosie jest tak fajny, że moim zdaniem strata pieniędzy na rozprowadzanie tego ciepła. U góry we wszystkich pomieszczeniach jest ciepło- nad garażem może trochę mniej ale ogólnie ładnie daje.

dachówka 40 000 bez ciesielki. W tym okna dachowe 4 szt.

potwierdzam - u nas kwota bardzo podobna i nie chce być nic taniej ;) co prawda mamy wyliczone więcej okien (7) ale dachówkę mamy koramica a lookmen zdaje się creatona.

w tym samo ułożenie dachówki + okna + całe obróbki kominów itp 8,5-10tyś.

a za więźbę ( z deskowaniem i papą) zapłaciłem 23 tyś + 3 tyś za rzeźbienie krokwi i nadbitkę z jednokrotnym malowaniem.

(rodo 6 g2)

pozdrawiam

mC

Edytowane przez michalc

Ania od kilku dni palę w kominku bo wilgoć jest straszna. Powiem Ci szczerze, że układ kominka w rodosie jest tak fajny, że moim zdaniem strata pieniędzy na rozprowadzanie tego ciepła. U góry we wszystkich pomieszczeniach jest ciepło- nad garażem może trochę mniej ale ogólnie ładnie daje.

Czyli radzisz nie robić rozprowadzenia ciepła? Zastanawiamy się nad tym, aby wiosną i jesienią nie korzystać z kotła na paliwa stałe, tylko grzać kominkiem.

Pozdrawiam Gosia

kto podpowie ile kosztuje dach w Rodku () robocizna i materiał)

U nas wycena pokrycia dachowego (Roben), 2 okna dachowe Roto oraz struktonit na wykończenie kominów to trochę ponad 30 tyś zł, robocizna 30 zł/m2- jeszcze nie wiem ile dokładnie wyjdzie, ponieważ od poniedziałku zaczynają kłaść dach.

Pozdrawiam

Czyli radzisz nie robić rozprowadzenia ciepła? Zastanawiamy się nad tym, aby wiosną i jesienią nie korzystać z kotła na paliwa stałe, tylko grzać kominkiem.

Pozdrawiam Gosia

ja planuję zrobić rozprowadzene we własnym zakresie. ponieważ komin od kominka ma u nas tylko 2 kanały to na piętrze jest ok 15cm wolnego miejsca między ścianką działową a kominem. tam mamy dziurę w stropie. tamtędy wyprowadzę 2 rury. do pokoju koło łazienki i tego nad salonem będę potrzebował praktycznie tylko wyprowadzenia na kratki. do łazienki i pokoju (oryginalnie) nad gabinetem po 2-3 metry kanału. koszty będą znikome.

za to ciągle się zastanawiam co zrobić z pokojem nad garażem? obawiam się, że bez wentylatora powietrze tam samo nie doleci.... a do tego ten pokój jest niżej i kanał prowadzony w posadzce musiałby przejść przez garderobę na poziomie pasa....

może ktoś ma jakiś pomysł?

mC

U nas wycena pokrycia dachowego (Roben), 2 okna dachowe Roto oraz struktonit na wykończenie kominów to trochę ponad 30 tyś zł, robocizna 30 zł/m2- jeszcze nie wiem ile dokładnie wyjdzie, ponieważ od poniedziałku zaczynają kłaść dach.

Pozdrawiam

dziekuje za info...

czy te 30 zł/m2 to cena za kompletny dach tj. położenie dachówki, więźba, orynnowanie, podbita itp.?

dachówka 40 000 bez ciesielki. W tym okna dachowe 4 szt.

dzięki..

ja dzisiaj dostałem pierwsza propozycje na dach - kompleksowo wszystko ( oprócz podbitki/badbitki) 80 zł/m2 za dachówke ceramiczną;

140 zł/m2 za dachówke karpiówke.

Zastanawiam się - trochę dużo wychodzi...

podpowiedzcie ile m2 liczyliście na dach - ok. 250 m2?