mWilQ 07.06.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 dziekuje za info... czy te 30 zł/m2 to cena za kompletny dach tj. położenie dachówki, więźba, orynnowanie, podbita itp.? Wygląda bardziej jak cena za położenie samej dachówki. Nierealne, żeby była uwzględniona w tym więźba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 07.06.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 dzięki.. ja dzisiaj dostałem pierwsza propozycje na dach - kompleksowo wszystko ( oprócz podbitki/badbitki) 80 zł/m2 za dachówke ceramiczną; 140 zł/m2 za dachówke karpiówke. Zastanawiam się - trochę dużo wychodzi... podpowiedzcie ile m2 liczyliście na dach - ok. 250 m2? metraż dachu jest na rzucie więźby w projekcie. w naszej okolicy 34-39zł/m to cena za samo układanie dachówki + obróbki kominiarkie+ rynny i czasem wstawienie okien w komplecie, ale bez podbitek nie mówiąc o konstrukcji dachu.... pozdro mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 07.06.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Co do rozprowadzenie ciepła to sam rozważałem zastosowanie takich kanałów jak na zdjęciu- daje się je w posadzce: http://republika.pl/maszewo/images/P7270057d.jpg Ktoś tutaj takie coś miał o ile mnie pamięć nie myli to Brygida i Jarek... Znalazłem post na ten temat: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?73624-projekt-DOM-W-RODODENDRONACH-6-pracownia-ARCHON&p=3758931&viewfull=1#post3758931 (Hihi TAR wtedy okna zamawiała ale to było dawno...) Edytowane 7 Czerwca 2013 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 07.06.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) dziekuje za info... czy te 30 zł/m2 to cena za kompletny dach tj. położenie dachówki, więźba, orynnowanie, podbita itp.? Za piękne to by było Na dzień dzisiejszy mamy dach kryty papą (nie pamiętam ile kosztowało wyprowadzenie go do tego stanu- było to 2 lata temu), a 30 zł. to cena za położenie dachówki ceramicznej, orynnowanie i obróbki kominiarskie, łącznie z wstawieniem 2 okien; bez podbitki. Pozdrawiam Edytowane 7 Czerwca 2013 przez gosik102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 07.06.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Lokmen, michalc dziękuję Edytowane 7 Czerwca 2013 przez gosik102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 07.06.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Czy kafelkarz po kładzeniu płytek wycierał zaraz zaprawę fugową czy zostawiał to na potem? Czy też może w ogóle Was zostawił z takim problemem?Bo u mnie nie może doczyścić salonu i właśnie się z nim pożegnałem w bardzo nieprzyjemnych okolicznościach. @#$%#$%#$! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 07.06.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Czy kafelkarz po kładzeniu płytek wycierał zaraz zaprawę fugową czy zostawiał to na potem? Czy też może w ogóle Was zostawił z takim problemem? Bo u mnie nie może doczyścić salonu i właśnie się z nim pożegnałem w bardzo nieprzyjemnych okolicznościach. @#$%#$%#$! Oczywiście jest to zadanie glazurnika. Trzeba to zrobić po położeniu fugi i to bardzo starannie. Jeśli to zwykła fuga, to są do tego środki, jeśli to epoksyd to współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasci 07.06.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) potwierdzam - u nas kwota bardzo podobna i nie chce być nic taniej co prawda mamy wyliczone więcej okien (7) ale dachówkę mamy koramica a lookmen zdaje się creatona. w tym samo ułożenie dachówki + okna + całe obróbki kominów itp 8,5-10tyś. a za więźbę ( z deskowaniem i papą) zapłaciłem 23 tyś + 3 tyś za rzeźbienie krokwi i nadbitkę z jednokrotnym malowaniem. (rodo 6 g2) pozdrawiam mC Gdzie wy kupujecie ze macie takie ceny????????? !!!!!!!!!Straszne to jest ,nie chce mi sie szukac juz notesu bo pózno juz,staram sie zaglądać codziennie no forum choc nie zawsze sie udzielam, ale z tego co pamietam to za konstrukcje drzewa płaciłem ok.7tyś.deski nie pamietam,ciesla 4tyś (konstrukcja,deski i papa)dachówka ceram.roben z oknami velux 4szt. w tym jedno łazienkowe i nie te tansze tylko z wyzszej półki to koszt około 20tyś +robocizna 6tyś .Jesli dobrze pamietam.Pozdrawiam . LOKMEN jak tam tynki gipsowe ?powiadasz że palisz w kominku bo dużo wilgoci ,ja czekałem za tynkarzami długi czas ,wiadomo dobrych się nie dostaje od ręki ,od poniedziałku są na budowie,dom od razu zaczyna inaczej wyglądać .Pozdrawiam. Edytowane 7 Czerwca 2013 przez lasci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasci 07.06.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Czyli radzisz nie robić rozprowadzenia ciepła? Zastanawiamy się nad tym, aby wiosną i jesienią nie korzystać z kotła na paliwa stałe, tylko grzać kominkiem. Pozdrawiam Gosia Tu bym posłuchał Lokmena ma rację ,u mnie na początku wiosny hydraulik robił centralne i wodę i było dość zimno na budowie to mieli wstawione mały piecyk w salonie i podłączone do komina i powiem Ci że gdy przebywałem tam z nimi chwilę to było tam bardzo ciepło już wtedy a teraz jak sie ma piecyk juz z prawdziwego zdarzenia myślę że w zupełności wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasci 07.06.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) metraż dachu jest na rzucie więźby w projekcie. w naszej okolicy 34-39zł/m to cena za samo układanie dachówki + obróbki kominiarkie+ rynny i czasem wstawienie okien w komplecie, ale bez podbitek nie mówiąc o konstrukcji dachu.... pozdro mC U mnie wołają za to samo od 30-33zł są i tacy ze chcą 38-39zł ale to lekka przesada ,u siebie płaciłem chyba 30zł,wstepnie wołali 33zł ale sie potargowaliśmy troszke.Prawda jest taka że kogo by się nie wzięło do pracy to ONI i tak wyjdą zawsze na swoje Edytowane 7 Czerwca 2013 przez lasci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulina123 07.06.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Witam Mam problem z balkonem, niestety przecieka i nie wiem co robić.Problem pojawił się na etapie budowy. Fachowiec od balkonu (wylewka, ocieplenie itp. - wszystko jak trzeba) zapewnił, ze po ułożeniu płytek problem zniknie. Niestety nawet po dodatkowym uszczelnieniu woda nadal gdzieś wcieka. Tak się zastanawiam czy winne mogą być rolety podtynkowe. Czy ktoś miał podobny problem? Może macie jakiś pomysł, bo rozbierać balkon -to będzie makabra!!! Teraz każdy z fachowców oczywiście zrzuca winę na innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość alienmc 08.06.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Witam Mam problem z balkonem, niestety przecieka i nie wiem co robić.Problem pojawił się na etapie budowy. Fachowiec od balkonu (wylewka, ocieplenie itp. - wszystko jak trzeba) zapewnił, ze po ułożeniu płytek problem zniknie. Niestety nawet po dodatkowym uszczelnieniu woda nadal gdzieś wcieka. Tak się zastanawiam czy winne mogą być rolety podtynkowe. Czy ktoś miał podobny problem? Może macie jakiś pomysł, bo rozbierać balkon -to będzie makabra!!! Teraz każdy z fachowców oczywiście zrzuca winę na innego. Ja się zastanawiam nad budową daszku nad wykuszem zamiast balkonu - z którego i tak nigdy nie będę korzystał zapewne. Wstawię okna zamiast drzwi balkonowych, tylni balkon kasuję zupełnie - zostawiam tylko z przodu. Będę go budował na zasadzie płyty z podparciem na 2 belkach na brzegach tak aby utrzymać ciągłość izolacji. Będę robił słupy podpierające w wersji 6N z wersji 6 (WN) - co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulina123 08.06.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Dla mnie rodki bez balkonu tracą bardzo na wyglądzie, poza tym dzięki tym oknom balkonowym pokoje są bardzo słoneczne, jasne , w ogóle ładniej to wygląda. Jedyne ryzyko z przeciekaniem balkonu. U nas po zrobieniu wylewki na balkonie, nie było miejsca, żeby wcisnąć płytkę pomiędzy wylewkę a prowadnicę rolety i prawdopodobnie to jest przyczyną .Teraz pytanie czy przycinać prowadnicę, czy uszczelniać jeszcze dodatkowymi silikonami (nie będzie to rozwiązanie tymczasowe ?)W innych miejscach balkon nie przecieka.Pozdrawiam i przemyśl dobrze rezygnację z balkonów. (zobacz inne domy bez balkonów jak tracą na wyglądzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 08.06.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 U mnie wołają za to samo od 30-33zł są i tacy ze chcą 38-39zł ale to lekka przesada ,u siebie płaciłem chyba 30zł,wstepnie wołali 33zł ale sie potargowaliśmy troszke.Prawda jest taka że kogo by się nie wzięło do pracy to ONI i tak wyjdą zawsze na swoje dzięki za info. Skoro cena za położenie dachówki, orynnowanie i ew. wstawienie o. dachowych to kwota 30 - 33 PLN. to ile płaciliście za konstrukcja więżby. Napiszcie proszę ile w sumie wyniosła was robocizna dot. dachu. ...w końcu słonce może uda mi się w kolejnym tyg. uzyskać stan 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 08.06.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Witam Mam problem z balkonem, niestety przecieka i nie wiem co robić.Problem pojawił się na etapie budowy. Fachowiec od balkonu (wylewka, ocieplenie itp. - wszystko jak trzeba) zapewnił, ze po ułożeniu płytek problem zniknie. Niestety nawet po dodatkowym uszczelnieniu woda nadal gdzieś wcieka. Tak się zastanawiam czy winne mogą być rolety podtynkowe. Czy ktoś miał podobny problem? Może macie jakiś pomysł, bo rozbierać balkon -to będzie makabra!!! Teraz każdy z fachowców oczywiście zrzuca winę na innego. Ciężki temat, jeśli już wszystko jest skończone. Napisz czy jest zrobiony cokół z płytek przy ścianie? Jaki tynk na ścianie? Jeśli jest cokół to czy nachodzi na niego tynk? Czy na tynku jest dodatkowa warstwa silokonu? Jaka fuga między płytkami? Zwykła która chłonie wodę, czy epoksyd? Woda stoi na balkonie czy spływa? Zrób test z wiadra. Jeśli stoi i fuga nie jest wodoszczelna, to albo wymienić fugę na epoksyd, poszukać jakiegoś środka do uszczelniania. Jeśli płytki porowate, to może przejechać je impregnatem, żeby zatkał wszystkie pory. Jeśli jest cokół, to czy na łączeniu z płytkami jest tylko fuga, czy też silikon. Płytę betonową kryliście papą, hydroizolacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 08.06.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Gdzie wy kupujecie ze macie takie ceny????????? !!!!!!!!!Straszne to jest ,nie chce mi sie szukac juz notesu bo pózno juz,staram sie zaglądać codziennie no forum choc nie zawsze sie udzielam, ale z tego co pamietam to za konstrukcje drzewa płaciłem ok.7tyś.deski nie pamietam,ciesla 4tyś (konstrukcja,deski i papa)dachówka ceram.roben z oknami velux 4szt. w tym jedno łazienkowe i nie te tansze tylko z wyzszej półki to koszt około 20tyś +robocizna 6tyś .Jesli dobrze pamietam.Pozdrawiam . LOKMEN jak tam tynki gipsowe ?powiadasz że palisz w kominku bo dużo wilgoci ,ja czekałem za tynkarzami długi czas ,wiadomo dobrych się nie dostaje od ręki ,od poniedziałku są na budowie,dom od razu zaczyna inaczej wyglądać .Pozdrawiam. no to powiedz gdzie ty kupujesz...? my w ambicie w gdańsku i to przy maksymalnych rabatach. okien mamy 7, w cenie sa łaty i kontrłaty impregnowane ciśnieniowo, wylaz dachowy, 3 kominki wentylacyjne, orynnowanie, blacha do obrobek i wszystkie duperele. sama dachowka ok 12 tyś, same okna z kołnierzem i termoizolacja (bdx) to ok 1000 sztuka, łaty i kontrłaty 2,2tyś rynny 1,5 tyś i tak się zbiera... mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 08.06.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Witam Mam problem z balkonem, niestety przecieka i nie wiem co robić.Problem pojawił się na etapie budowy. Fachowiec od balkonu (wylewka, ocieplenie itp. - wszystko jak trzeba) zapewnił, ze po ułożeniu płytek problem zniknie. Niestety nawet po dodatkowym uszczelnieniu woda nadal gdzieś wcieka. Tak się zastanawiam czy winne mogą być rolety podtynkowe. Czy ktoś miał podobny problem? Może macie jakiś pomysł, bo rozbierać balkon -to będzie makabra!!! Teraz każdy z fachowców oczywiście zrzuca winę na innego. jak napisal mWilQ pytanie czy na stropie byla papa wywinieta na sciane ok 30cm? teoretycznie juz ta warstwa powinna byc szczelna a kolejne to dodatkowe zabezpieczenia. teraz to moze jakies silikony wkolo tej prowadnicy? mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulina123 08.06.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Ciężki temat, jeśli już wszystko jest skończone. Napisz czy jest zrobiony cokół z płytek przy ścianie? Jaki tynk na ścianie? Jeśli jest cokół to czy nachodzi na niego tynk? Czy na tynku jest dodatkowa warstwa silokonu? Jaka fuga między płytkami? Zwykła która chłonie wodę, czy epoksyd? Woda stoi na balkonie czy spływa? Zrób test z wiadra. Jeśli stoi i fuga nie jest wodoszczelna, to albo wymienić fugę na epoksyd, poszukać jakiegoś środka do uszczelniania. Jeśli płytki porowate, to może przejechać je impregnatem, żeby zatkał wszystkie pory. Jeśli jest cokół, to czy na łączeniu z płytkami jest tylko fuga, czy też silikon. Płytę betonową kryliście papą, hydroizolacją? -cokół z płytek jest zrobiony na tynku, zabezpieczony od góry (chyba silikonem). beton pokryty podwójna warstwą folii. Woda nie stoi na balkonie, ewidentnie przecieka w rogach balkonu w miejscu prowadnic od rolet podtynkowych Balkon przeciekał już zanim ułożyli płytki, ale płytkarz zapewniał ze ich ułozenie zabezpieczy balkon. Niestety nie zmiescil plytki przy prowadnicach i została szczelina, którą wcieka woda (tak nam się wydaje-miał ktoś podobny problem?) - pytanie czy wystarczy to uszczelnić silikonem, czy wtedy woda nie będzie wciekać pod ułożony już parkiet. Czy trzeba kombinować z tymi prowadnicami. dziękuję za zainteresowanie tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 08.06.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 -cokół z płytek jest zrobiony na tynku, zabezpieczony od góry (chyba silikonem). beton pokryty podwójna warstwą folii. Woda nie stoi na balkonie, ewidentnie przecieka w rogach balkonu w miejscu prowadnic od rolet podtynkowych Balkon przeciekał już zanim ułożyli płytki, ale płytkarz zapewniał ze ich ułozenie zabezpieczy balkon. Niestety nie zmiescil plytki przy prowadnicach i została szczelina, którą wcieka woda (tak nam się wydaje-miał ktoś podobny problem?) - pytanie czy wystarczy to uszczelnić silikonem, czy wtedy woda nie będzie wciekać pod ułożony już parkiet. Czy trzeba kombinować z tymi prowadnicami. dziękuję za zainteresowanie tematem Zrób zdjęcie tego miejsca i wklej na forum. Sobotnie %% troszkę stłumiły moją wyobraźnię. Jeśli widać miejsce gdzie dostaje się woda, to należy je uzupełnić, można próbować silikonem. Woda w połączeniu z betonem ma to do siebie, że może wejść przykładowo na środku balkonu, a wyjść w połowie salonu i po drodze nie będzie po niej śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristos07 08.06.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 wita,znajomy mial pododbny problem nad wykuszem,tak ze balkon rozbierl,miedzy sciana a wylewka ktos zostawil kawalek drewienka i przez te drewienka cieklo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts