Pancka 16.03.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 witam, a nam cofnięto wniosek o pozwolenie na budowę!!! dlaczego? bo nie zaznaczyliśmy np.ruchomego śmietnika, miejsca postojowego dla samochodu, koloru dachu i elewacji na planie i takie tam bzdury!!!!!!!!!!! co za durna biurokracja!! aga&marcin - u nas stan surowy z dachem i częściowym podpiwniczeniem 45 000 zł. a dachówka ciemny brąz z braasu pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 16.03.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 pancka jestem w szoku, czy naprawde do wydania pozwolenia na budowe trzeba wiedziec jaki kolor elewacji i dachu bedzie i gdzie bedzie stal śmietnik, chore to wszystko, a jak bede chciala sobie zmenic bo sie okaze ze to co wybralam jednak mi nie pasuje? Ale i ja chcialam sie czyms pochwalic. Nareszcie tato dostal papiery o wpisie dzialki w ksiege wieczysta wiec teraz tylko do notariussa zeby to bylo przepisane na mnie i mozna cos zaczac dzialac ciesze sie ze w koncu co sie ruszylo, gorsza rzecz to taka ze ja obmyslam wyglad mojego domk z zewnatrz i wewnarz a nie wiem na razie od czego zaczac i jakie papiery zalatwiac najpierw biora pod uwage to ze dzialka jest budowlana ale nie uzbrojona, niby gdzies tam pisza w poradnikach ale nic z tego nie rozumiem jedyne co wiem to to ze jak juz dzialka bedzie calkiem moja to musze kupic projekt mojego pieknego rodo 6 tyle na razie a potem mam nadzieje ze bedzie tak ekspresowo jak u michell (moje gratulacje za piekne i szybkie postępy) pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 16.03.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 pancka no co ty gadasz poważnie ja tam żadnego śmietnika postoju dla samochodu i elewacji nie mam chyba w planie określonej az luknę na projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
La_bruijta 16.03.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Pancka gdzie Ty się budujesz?! my kolor dachu to pół roku po pozwoleniu wybraliśmy. śmietnik: nie myśleliśmy o tym, kolor elewacji: nie wybraliśmy na 100% miejsce postoju samochodu: nie mamy bladego pojęcia ciekawe to wszystko ale jak się przyjrzymy innym państwom to tak tam jest: domki w szeregu jeden przy drugim - w jednej linii - ogródka 2m X 2 m każdy! każdy kawałek ziemi zagospodarowany. łatwiej tym później zarządzać - kanalizacja, woda, prąd, gaz. a u nas narzekamy że 1 kilometra prostej drogi nie ma. coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 16.03.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 ona się buduje w gminie Liszki ale o pozwolenie składa do starostwa w Krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario2408 16.03.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Przeglądałem dokładnie mój projekt i jak się okazało jest dopisane przez architekta w ogólnym opisie kolor cegły na komin, kolor dachówki, cokołu, rynien i elewacji. Jak składałem wniosek o WZ to urzędnik też kazał mi napisać i narysować jak bedzie wyglądał dom , jak bedzie ustwiony itp. to też bzdura kompletna bo wniosek składa się poto aby określić co i jak można stawiać. A potem okazało się że decyzja została wydana na podstawie tego co napisałem i za wiele nie dało się już nic zmienić. Więc przestroga dla tych co chcą zacząć, przemyślcie najpierw dokładnie co i jak chcecie budowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 16.03.2008 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Pancka Wy to macie w tym starostwie ja sobie nie przypominam, byśmy coś o kolorach pisali we wniosku! Nie poddawaj się - zaktualizuj wniosek i do roboty! Wiosna za pasem! Powodzenia!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati_Andrzej_rodo6 17.03.2008 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam, po prawie dwóch miesiącach mamy już zezwolenie na budowe;-) Kierownika budowy oraz ekipę budowlaną, która ma ruszyć w maju. Przed nami rozważania na temat wyboru odpowiednich materiałów i systemu ogrzewania (gaz+CO na ekogroszek lub gaz+CO na ? ) Z kominka raczej rezygnujemy, choć troszkę żal ;-( Trudno jest podejmować decyzje nie mając doświadczenia i wiedzy w tej dziedzinie. Dzięki Waszym postom łatwiej jest rozwiązywać własne problem. To nieoceniona pomoc i źródło inspiracji! Tak przy okazji czy ktoś z szanownych Forumowiczów posiada kosztorys rodo 6 G2 ( Kosztorys na CD - Dom w rododendronach 6 (G2) wersja dołączana do projektu na CD)? Jeśli nie jest to zbyt duży plik to proszę o przesłanie go na adres bunia234 >o2.pl Pozdrawiamy i trzymamy kciuki za nowe domki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benia 7 17.03.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam!Mam prośbę do Pancki. Analizuję zmiany rododendronowiczów 6 w projekach i przyznam szczerze, że bardzo mnie zainteresował pomysł z powiększoną łazienką i wygospodarowaną suszarnią w miejscu dawnej kotłowni. Wydaje mi się pomysł super, przy okazji łazienka by biała wietrzenie przez okno suszarni.W związku z tym moja prośba Pancka czy nie mogłabyś przesłać na e-maila: [email protected] projektu po przekóbkach takiego z wymiarami.I jeszcze jedno, co się zmniejszyło w wyniku przesunięcia przejścia do garaży przy schodach, co z prysznicem w dolnej łazience i czy nie zmniejszył się gabinet. Bardzo proszę o odzew, gdyż wyobraźnia moja szwankuję. A tak wogóle to jestem ciekawa jak pozostali rozwiązują kwestię suszenia odzieży, pościeli, firanek. Ja myślałam o zadaszeniu tarasu, ale nie wiem czy nie będzie w środku domu ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamarcin 17.03.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 witam, a nam cofnięto wniosek o pozwolenie na budowę!!! dlaczego? bo nie zaznaczyliśmy np.ruchomego śmietnika, miejsca postojowego dla samochodu, koloru dachu i elewacji na planie i takie tam bzdury!!!!!!!!!!! co za durna biurokracja!! aga&marcin - u nas stan surowy z dachem i częściowym podpiwniczeniem 45 000 zł. a dachówka ciemny brąz z braasu pozdrawiam wszystkich Z tymi kolorami dachu i elewacji to ja tez przerabiałam. Wprawdzie nie u siebie ale dla jednego z klientów firmy w której pracuje. Pozyskiwalismy pozwolenie na budowę dla działki zlokalizowanej w Jurajskim Parku Krajobrazowym. Tam zgodnie z WZ mogły być zastosowane jasne kolory elewacji i dach w tonacjach brązu lub czerwieni. Kolory musiały być wpisane w projekt a projekt uzgodniony w Dyrekcji Parków. Oczywiście nie ma problemów z odbiorem domu gdy ktoś w projekcie miał wpisany kolor np.jasnożółty dla elewacji a później zrobił np. brzoskwiniowy. Chodziło o to aby zachować podobna stylistykę zabudowy i aby nie robić elewacji i dachu w pstrokatych, żywych kolorach. Zresztą bardzo często plan zagospodarowania wskazuje preferowane kolory oraz materiały wykończeniowe elewacji i dachu. Pancka trzeba szybciutko uzupełnić braki i niczym sie nie przejmować. A ekipę udało Wam sie rzeczywiście bardzo tanio znaleźć, szczególnie ze jak wyczytałam w Twoim dzienniku budujecie dom z garażem dwustanowiskowym i podpiwniczeniem powodzenia w załatwianiu formalności! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamarcin 17.03.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 pancka jestem w szoku, czy naprawde do wydania pozwolenia na budowe trzeba wiedziec jaki kolor elewacji i dachu bedzie i gdzie bedzie stal śmietnik, chore to wszystko, a jak bede chciala sobie zmenic bo sie okaze ze to co wybralam jednak mi nie pasuje? Ale i ja chcialam sie czyms pochwalic. Nareszcie tato dostal papiery o wpisie dzialki w ksiege wieczysta wiec teraz tylko do notariussa zeby to bylo przepisane na mnie i mozna cos zaczac dzialac ciesze sie ze w koncu co sie ruszylo, gorsza rzecz to taka ze ja obmyslam wyglad mojego domk z zewnatrz i wewnarz a nie wiem na razie od czego zaczac i jakie papiery zalatwiac najpierw biora pod uwage to ze dzialka jest budowlana ale nie uzbrojona, niby gdzies tam pisza w poradnikach ale nic z tego nie rozumiem jedyne co wiem to to ze jak juz dzialka bedzie calkiem moja to musze kupic projekt mojego pieknego rodo 6 tyle na razie a potem mam nadzieje ze bedzie tak ekspresowo jak u michell (moje gratulacje za piekne i szybkie postępy) pozdrawiam wszystkich aniak25 Gratulacje! A co do kolejności prac: Przede wszystkim pozyskaj wypis i wyrys z planu zagospodarowania lub decyzję WZ jeżeli plan nie obowiązuje na Twoim terenie. Załatw sobie mapę sytuacyjną swojej działki, ze składnicy geodezyjnej pozyskaj mapę przedstawiająca przebieg mediów, wydrukuj projekt ze strony archonu albo weź katalog i wybierz się do architekta. Architekt sprawdzi czy na Twojej działce Twój wymarzony projekt się zmieści. U nas okazało się ze projekt który wstępnie wybraliśmy, nie nadaje się na naszą działkę. W planie zagospodarowania określony był bowiem bardzo wysoki współczynnik powierzchni biologicznie czynnej a tylko część działki była budowlana i nie zmiescilismy sie z naszym projektem. Musieliśmy wybrać taki który ma mniejsza powierzchnie zabudowy. Gdybyśmy wczesniej kupili projekt bylibyśmy 1800 zl do tylu. Architekt sprawdzi też czy na działce lub w pobliżu nie ma gazociągu, wodociągu, linii średniego lub wysokiego napięcia od których zgodnie z przepisami trzeba się odsunąć z budynkiem. Podpowie też czy projekt jest optymalny pod względem stron świata. My za taką usługę u naszego architekta nic nie płaciliśmy. Później czeka Was wizyta w zakładzie energetycznym, gazowni, zakładzie gospodarki komunalnej i pozyskanie zapewnienia dostawy mediów (tzw. warunki). I dopiero teraz bezpieczniej, oczywiście wg mnie, kupować projekt od archonu. W międzyczasie możecie zlecić geodecie wykonanie mapy do celów projektowych. Będziecie potrzebowali jeszcze zapewnienia dostępu do drogi publicznej (to w gminie) i w niektórych przypadkach czeka Was badanie geotechniczne ale to juz Wam wszystko architekt adaptujący projekt podpowie. Mam nadzieje ze o niczym nie zapomniałam i trochę pomogłam powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 17.03.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam! A tak wogóle to jestem ciekawa jak pozostali rozwiązują kwestię suszenia odzieży, pościeli, firanek. Ja myślałam o zadaszeniu tarasu, ale nie wiem czy nie będzie w środku domu ciemno. A co powiesz na markizy? Ja się zastanawiam nad takim rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benia 7 18.03.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Z tymi markizami to może jest jakieś wyjście. Tylko na ile one będą trwałe i jak będą wyglądąć po zamontowaniu na domu, wreszcie jakiego rzędu to jest wydatek. Muszę poszperać w internecie i coś znależć w tym zakresie. Na pierwszy rzut to kojarzą mi się z materiałem naciągniętym na metalowy stelaż.Ale może na topie są inne wykończenia. Sprawdzę. Dziękuję za podpowiedź.A może ktoś ma jeszcze inny pomysł na miejsce przeznaczone do suszenia odzieży gdy pada deszcz lub sypie śnieg. Jak to rozwiązali już mieszkający w domach np. remle, wiolcia i inni. Dla mnie to wazna sprawa z powodu małego dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benia 7 18.03.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Jeszcze jedno mam pytanie tzn. myśle o podpiwniczeniu samego garażu i zastanawiam się czy do tej piwniczki nie można by przenieść kotłowni (na węgiel, drzewo). Myślałam najpierw o ogrzewaniu gazem i kominkiem z rozprowadzeniem ciepłego powietrza, ale ceny gazu tak windują do góry a przy ogrzewaniu kominkowym dużo osób twierdzi, ża ściany i sufity się szybko brudzą i jest dużo kurzu, więc sama niewiem czy nie ogrzewać tradycyjnie plus kominek w salonie bez rozprowadzenia tylko jako wystrój estetyczny. A wy co o tym myślicie, jakie macie rozwiązania ogrzewania, czy stawiacie na wygodę (gaz) czy na ekonomię? Odpowiedzcie. Czy kominek z rozprowadzeniem bardzo brudzi?I jeszcze jedno pytanie do osób budujących dom z zadaszeniem tarasu, czy nie jest za ciemno w salonie i jaki jest w przybliżeniu koszt takiego zadaszenia.Plis o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 18.03.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Jesli chodzi o suszenie mozna przeciez zawsze kupic pralke z mozliwoscia suszenia prania, kozystalem juz z takich bedac czasami w hotelach i bardzo mi sie spodobaly, naprawde spelniaja swoje zadanie Remle i inne osoby ktore maja juz stan surowy otwarty lub zamkniety prosze o odpowiedz jakiej firmy komin zastosowaliscie i na jakie paliwo, musze w najblizszym czasie sie zdecydowac a na razie mam metlik wiec HELP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 18.03.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 benia my mamy tradycyjnie (jeszcze tylko nie wiem czy węgiel czy cos alternatywnego), i jeszcze chyba dołożymy podłogowe w łazience na górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 18.03.2008 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Benia obecnie suszę pranie w pokoju nad garażem - na tą chwilę doskonałe warunki, bo nie jest jeszcze zagospodarowany latem suszarkę będę rozkładać na ogrodzie, a później chyba też nad garażem - to będzie pokój hobby, więc nie będzie przeszkadzać, bo nie będziemy go uzywać w 100%. Co do ogrzewania mamy piec na ekogroszek i grzeje super (w domu mamy komfortowe 22-23 stopnie) ale mąż narzeka i na piec i na syf w kotłowni, a przy okazji w garażu. Namtar mamy na eko-groszek, ale marnie wybrany Producent SAS (polecony przez naszych instalatorów), ale nie umieją go dobrze ustawić i często się wyłącza (mąż stał się prawie ekspertem w ustawieniach), duzo też zależy od węgla... tak szczerze to mąż na tą chwilę mówi coś o wymianie latem na piec na pelet Chyba niewiele pomogłam.... wieczorem dopuszczę męża a niech się wyżyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 18.03.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 remele ty diabełku Ale wracając do tematu ja tez chętnie posłucham o tych eko groszkach itA myślał z was ktoś o kolektorach słonecznych i tego typu rozwiązaniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 18.03.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Osobiscie teraz zastanawiam sie na kominem, narazie jestem przekonany do uzycia komina uniwersalnego dostepnegona rynku np. Schiedel Rondo, czyli pozwalajacego na zastosowanie pieca na paliwo stale, ciekle lub gaz. Mysle ze to jest najlepsze rozwiazanie bo teraz nie mam pojecia jakim sposobem bede produkowal cieplo, choc sklaniam sie ku piecu kondensacyjnym na gaz – przy ociepleniu domu w granicy 15-20cm styropianu czy welny (ja sklaniam sie do welny), szczelnych oknach i wentylacji (i tu jest problem,najlepiej jakby byla mechaniczna z reku) taki piec nie pobiera duzo gazu - jest ekonomiczny i co wazniejsze bezobslugowy.Nie chcialbym jednak palic mostow za soba i w razie koniecznosci moglbym sie bez problemu przesawic na np.wegiel.Niestety jedynym minusem jest wentylacja, chcialbym miec mechaniczna ale ... no wlasnie ale, stawiam kominy wentylacyjne – koszty nie sa duze, a w przypadku jak przekonam zonke do reku beda sobie poprostu staly – ot tak na wszelki wypadek.Kolektory fajna rzecz ale mysle ze trzeba nam jeszcze troszke poczekac az stanieja.Czy ktos ma doswiadczenia z gotowymi kominami (jak wyzej) np. Schiedel’a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benia 7 18.03.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Wszystkim dzięki za odpowiedzi. Widzę, że jakoś sobie radzicie z tym praniem. Tylko ja chyba jestem taka przewrażliwiona, ale to tylko z tego względu, że muszę prać 2 razy w tygodniu, a u nas w Polsce warunki pogodowe w większości roku są zmiennem i nie zawsze suszenie w ogrodzie sie sprawdza, dlatego na etapie wyboru projektu myślę o wszystkich szczegółach. Też myślałam by przeznaczyc na ten cel pokój nad garażem, ale gdy go zobaczyłam podczas oglądania domku to mi żal trochę tej powierzchni. Myślę też o rozwiązaniu Pancki tzn. w miejscu kotłowni zrobić pralnio-suszarnię i spiżarkę (wstawić jakiś regał na słoiki, żywność trwale pakowaną tj.napoje butelkowe, soki kartonowe), a kotłownię przenieść jako przedłużenie garażu lub do pinicy pod garażem (o ile się da).Ta owa pralnio-suszarnia z oknem by była połączona przejściem (otwór z łukiem albo na drzwi przesuwne) z łazienką i jednocześnie okno by wietrzyło łazienkę i pranie. Jest tylku jeden minus tego rozwiązania, ża do pralnio suszarni by się przechodziło z łazienki, a do garażu osobnym wejściem przy schodach.Nie wiem też, czy się łazienka nie zmniejszy kosztem wejścia do garażu, ale jedno jest pewne wiatrołat i hol staje się bardziej ustawny i miożna zmieścić dużą szafę w przejściu (nie ma tylu drzwi). PanckaPLISSSSS odezwij się i skomentuj to swoje rozwiązania (ja je podpatrzyłam w twoim dzienniku budowy). Co do ogrzewania to się jeszcze zastanawiam, może jeszcze coś wymyślą niż my dojdziemy do tego etapu. Ten piec na eko-groszek jest często zachwalany, ale chyba jest drogi i no właśnie jest tylko na eko-groszek (a może się mylę?). Słyszałam, ze wystarczy go ładować raz w tygodniu, czy tak jest? Chciałabym coś bardziej uniwersalnego, żeby sie nie wiązać z 1 rodzajem paliwa. Serdeczne dzięki za odpowiedzi i może ktoś jeszcze coś dorzuci. Tak dla pewności chcę poznać rózne opinie, gdyz ostatnio przeczytałam lekturę na stronach muratora pt.,,czego w urządzaniu domu nie zrobilibyście ponownie'' i aż mi włosy na głowie stanęły ile można popełnić błędów. Taka sama strona by się przydała w przypadku RODODENDRONOWICZÓW. A może ktoś podejmie ten temat. Ale się rozpisam uff ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts