michalc 11.06.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 do porównania ja za laty i kontrlaty zapłaciłem 1.600zl impregnowane ,okien mam ale mniej bo 4dachowe no i materiał też kupowałem 2 lata temu,ale taka różnica w cenie by byla. Za samo położenie konstrukcji dachowej ,obicie deskami i papa za zrobienie wzorów zapłaciłem 4tys (robocizna) tyle ze sam pomalowalem te wzory i ta deskę zakładkowa .Zapraszam raz do Nowej Karczmy na działkę no tak, tylko, że te łaty są impregnowane ciśnieniowo + ja mam podwójny garaż powiększony o pół metra - więc i materiału więcej. ja wziąłem wycenę od tego dekarza co tobie kładł z materiałem z kościerzyny no i owszem, za robociznę chciał 2 tyś mniej, ale za materiały było te 2 tyś więcej i to bez łat - podsumowując w ambicie dostałem lepszą cenę na materiał. a budujemy się pod Żukowem. przy okazji może masz godnego polecenia hydraulika co zrobi wodę, kanalizę, podłogówkę, gdziejniki i uruchomi kotłownię? pozdrawiam mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasci 11.06.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 no tak, tylko, że te łaty są impregnowane ciśnieniowo + ja mam podwójny garaż powiększony o pół metra - więc i materiału więcej. ja wziąłem wycenę od tego dekarza co tobie kładł z materiałem z kościerzyny no i owszem, za robociznę chciał 2 tyś mniej, ale za materiały było te 2 tyś więcej i to bez łat - podsumowując w ambicie dostałem lepszą cenę na materiał. a budujemy się pod Żukowem. przy okazji może masz godnego polecenia hydraulika co zrobi wodę, kanalizę, podłogówkę, gdziejniki i uruchomi kotłownię? pozdrawiam mC i przez to te różnice manier ci podam wieczorem ,bierze ode mnie 6tys.za całość mówił ze moze jeszcze troszkę zejdzie z ceny.bierze za całość nie za punkt ,w trakcie pracy też coś zmieniałem i nic na to nie mówił ze doszło więcej pracy. Tyle ze on jest z Nowej Kaczmy i miał na miejscu u mnie u Ciebie moze być drożej bo dochodzi dojazd. Ale gość robi wszędzie a najwięcej w trójmieście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 11.06.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 dzięki wszystkim za odpowiedzi w kwestii elektryki. moje przemyślenia: 1. domofon też chciałbym mieć tak, żeby widzieć wejście, ale u mnienajlepiej wjazd widać z okna w wykuszu, bo mamy wjazd z boku, więc się waham. 2. widzę, że niektórzy mają włączanie w jednym punkcie a lookmen np w 3, my zrobimy w 2 lub 3, zależy ile nam tych punktów wyszło i czy można jeszcze poszaleć czy już raczej trzeba się ograniczać 3. też robimy podświetlenie co 3 stopień - ale nie ze względu na modę, tylko raczej na bezpieczeństwo i możliwość nie włączania głównego światła na klatce. o czujce ruchu myślałem w kontekście wiatrołapu i może kotłowni, ale na schodach też fajny pomysł. 4. trochę mamy dylemtatu co do tych kinkietów na klatce. ale chyba zostaniem przy czymś w suficie co oświetli razem korytarz u góry, na półpiętrze i klatkę schodową. mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 11.06.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 4. trochę mamy dylemtatu co do tych kinkietów na klatce. ale chyba zostaniem przy czymś w suficie co oświetli razem korytarz u góry, na półpiętrze i klatkę schodową. mC mocno sie zastanow. o ile na pietrze nie ma problemu w lampami sufitowymi to w innych miejscach niezbedne jest rusztowanie do wymiany zarowki, stad nasza decyzja o kinkietach na polpietrze. schodowe tez co 3 stopien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 11.06.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 mocno sie zastanow. o ile na pietrze nie ma problemu w lampami sufitowymi to w innych miejscach niezbedne jest rusztowanie do wymiany zarowki, stad nasza decyzja o kinkietach na polpietrze. schodowe tez co 3 stopien To też ważna kwestia. Niby są drabiny, które można rozkładać na zróżnicowanych poziomach, tylko nie każdy uwzględnia je w planach zakupowych do wymiany żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 11.06.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 mocno sie zastanow. o ile na pietrze nie ma problemu w lampami sufitowymi to w innych miejscach niezbedne jest rusztowanie do wymiany zarowki, stad nasza decyzja o kinkietach na polpietrze. schodowe tez co 3 stopien dzięki o tym nie pomyślałem, muszę to rozważyć też pod tym względem mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 11.06.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 W kwestii dachu- montujcie rynny spustowe i od razu najlepiej rurami wodę z dala od domu. Ja się guzdrałem z montażem i przez te ulewy fundament ciągnie wodę strasznie- są izolacje poziome i pionowe, a w narożnikach cały czas wilgoć- chyba, że tynki jeszcze do końca nie wyschły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 11.06.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 no ja tak mam, rury wkopane do ziemi i wyprowadzone na koniec ogrodu do studni chłonnej, choć u nas i tak sa piachy, lustro wody poniżej 8 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 11.06.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 a dekarz mówi, że jak chcemy to poczeka z rurami spustowymi aż będzie elewacja - pytanie ile czasu upłynie od dachówki do elewacji...a w ziemię jakie rury dajecie? kanalizacyjne pcv? mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 11.06.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 ja już daaawno dalam, kanalizacyjne, studnia z betonowych kregow, nam Jacek robil wiec niech Ci podpowie co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 11.06.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Ja do rowu melioracyjnego odprowadzę. Niech Ci zakłada te rynny bo woda leci jak głupia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasci 11.06.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Garaż kuchnia kuchnia pokój góra pokój góra Dobra wiadomość :D :D tynki gotowe chłopaki dziś zakończyli prace jutro ciężki dzień ,trzeba bedzie zapłacić i zaraz mierzą metry do posadzki i dalej działamy ,w miedzy czasie kładę jeszcze podłogówkę,jutro jeszcze jakieś fotki wstawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 11.06.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Ja do rowu melioracyjnego odprowadzę. Niech Ci zakłada te rynny bo woda leci jak głupia. a tak wolno??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 11.06.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) dlatego trzeba szybko i z ukrycia Edytowane 11 Czerwca 2013 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 11.06.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Witam,w końcu po tych deszczach mam nadzieję, że od jutra będziemy dalej budować...Oczywiście kolejna kwestia do rozstrzygnięcia OKNA DREWNIANE czy OKNA PVC ?- może ktoś robił rozpoznanie i opisze wszystkie za i przeciw dla drewna i PVC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 11.06.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 gratuluje....i patrzę z zazdrością....i nie o płacenie mi tu chodzi...hehheehMoże masz zdjęcia rozłożenia kanalizy ?bee wdzięcznyPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 11.06.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Garaż [ATTACH=CONFIG]195268[/ATTACH] kuchnia [ATTACH=CONFIG]195270[/ATTACH] kuchnia[ATTACH=CONFIG]195276[/ATTACH] pokój góra [ATTACH=CONFIG]195272[/ATTACH] pokój góra [ATTACH=CONFIG]195279[/ATTACH] Dobra wiadomość :D :D tynki gotowe chłopaki dziś zakończyli prace jutro ciężki dzień ,trzeba bedzie zapłacić i zaraz mierzą metry do posadzki i dalej działamy ,w miedzy czasie kładę jeszcze podłogówkę,jutro jeszcze jakieś fotki wstawie. gratuluje....i patrzę z zazdrością....i nie o płacenie mi tu chodzi...hehheeh Może masz zdjęcia rozłożenia kanalizy ? bee wdzięczny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 12.06.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 witam, w końcu po tych deszczach mam nadzieję, że od jutra będziemy dalej budować... Oczywiście kolejna kwestia do rozstrzygnięcia okna drewniane czy okna pvc ? - może ktoś robił rozpoznanie i opisze wszystkie za i przeciw dla drewna i pvc podbiijam temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 12.06.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 jest juz taki watek na forum, poszukaj moze:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 12.06.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Jedno jest pewne, że drewno jest droższe i to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts