Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Wykonaliśmy dokładnie test z wodą- tylko woda lana do prowadnicy dostaje się do pokoju, czyli powód znany na 100%, próbujemy załatać silikonami , zobaczymy jaki będzie efekt

I kolejne pytanie, jak robicie odwodnienie działki wokół domu

U nas teren jest w miarę płaski, niewielki spadek działki w kierunku garażu. Nasz fachowiec chce zrobić odwodnienie na całej szerokości działki (my myśleliśmy robić je tylko wzdłuż domu od strony spadku tj na bocznej ścianie garażu). Jak myślicie jaki może być orientacyjny koszt.

Nam za to odwodnienie i odprowadzenie wody z rynien zaśpiewał 5.500 zł

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam drobne dylematy dotyczące elektryki - może pomożecie?

1. gdzie na dole macie słuchawkę od domofonu?

2. gdzie macie włączniki światła (głównego) w salonie i jak zorganizowane - jakieś schodowe/krzyżowe?

3. gdzie u góry macie wyłącznik światła na klatce schodowej?

4. czy macie osobną lampę u góry na korytarzu (poza tym co na schodach)?

1. słuchawka ma być w przedpokoju przed wejściem do wiatrołapu. Będzie wideodomofon,

2. w salonie (salon powiekszony o gabinet) mam na słupie włącznik światła głównego, do światełek w suficie podwieszanym, będzie też wąż ledowy

światło w jadalni i do części balkonowej będzie na ścianie wykusz- kuchnia

3. klatka schodowa (ledy co 2 schodki i światło na ścianie na półpiętrze)- włączniki w trzech miejscach: na dole na ścianie klatki, na półpiętrze przy drzwiach do pokoju i na górze tuż przy schodach. Swiatło do łazienki jest między łazienką a pokojem i tam jest też włacznik światła górnego na piętrze

4. tak - włacznik między łazienką i pokojem i drugi między najmniejszym pokojem a największym

gratuluje....i patrzę z zazdrością....i nie o płacenie mi tu chodzi...hehheeh

Może masz zdjęcia rozłożenia kanalizy ?

bee wdzięczny

Pozdrawiam

Kilka stron wczesniej wstawiałem zdjęcia ,wejdz w moje posty to znajdziesz,i zaś biedniejszy o 15tyś :( tynki gotowe 790m2 19zł z materiałem za metr,dziś zaraz mierzył posadzki 1 kondygnacja 64m2 +24m2garaż i tak wszystko razy 3 RODEK6P ,ZA POSADZKI 24ZŁ z materiałem + mój styropian który oni kładą ,czyli około 6.300zł wyjdą posadzki.

Witajcie!

U Was też taki upał? Mam pytanko do doświadczonych kredytobiorców- chcemy rozliczyć pierwszą transzę kredytu- mamy faktury na okna, drzwi, bramę i cały dach (wraz z robocizną, za którą nota bene jeszcze nie zapłaciliśmy). Do rozliczenia mamy wymagane jest 60% (u nas faktury są na ponad 90%). Problem jest jeden- dach jest jeszcze nieskończony- ma być gotowy w przyszłym tygodniu. Czy będzie to stanowiło dla banku problem? Dodam, że chcą nas "odwiedzić" na budowie na początku przyszłego tygodnia.

Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam

Gosia

Edytowane przez gosik102

Witajcie!

U Was też taki upał? Mam pytanko do doświadczonych kredytobiorców- chcemy rozliczyć pierwszą transzę kredytu- mamy faktury na okna, drzwi, bramę i cały dach (wraz z robocizną, za którą nota bene jeszcze nie zapłaciliśmy). Do rozliczenia mamy wymagane jest 60% (u nas faktury są na ponad 90%). Problem jest jeden- dach jest jeszcze nieskończony- ma być gotowy w przyszłym tygodniu. Czy będzie to stanowiło dla banku problem? Dodam, że chcą nas "odwiedzić" na budowie na początku przyszłego tygodnia.

Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam

Gosia

Dokumentem dla banku jest wypełniony przez Was harmonogram, który określa postępy wykonywane w czasie za konkretne kwoty. Zależy jak przyjazny spłacającemu jest Twój bank, a nawet Twój oddział, bo wszędzie inaczej. Ja na etapie harmonogramu z pierwszym kredytem zaliczyłem wpadkę i później ponosiłem konsekwencje:

Formularz był robiony przez kogoś kto chyba nigdy nie stanął stopą na budowie. Kolejność prac według harmonogramu nie pokrywała się z kolejnością i to nie tylko u mnie, a w ogóle w schemacie budowania (np instalacje przed oknami) Do tego analityk według swoje uznania przeciągnął 3 kreski przez cały harmonogram i tak bank wypłacał kasę. Moje tłumaczenie, że pieniądze na instalacje przeniosłem na okna, a w następnej kolejności jak dom będzie zabezpieczony to zrobię instalację z pieniędzy, które mam zarezerwowane na okna w ogóle do banku nie docierały. Musiałem kombinować z własną gotówka i jakoś się udało.

Na pocieszenie dodam, że w drugim banku wystarczyły zdjęcia, nikt o nic nie pytał, a jedyny kontakt to smsy z podziękowaniami za terminową wpłatę raty.

Edytowane przez mWilQ

Gość Konto usunięte na żądanie
U nas rozliczanie transzy też w oparciu o harmonogram prac. (bank pekao sa) Ostatnio rozliczałem transzę nr 2 i nie miałem zrobionego zaplanowanego przyłącza energetycznego -koszt ok 3 000 - w zamian zakupiłem styropian na podłogówkę, który jest do pozycji "wylewki" transza nr 3. Nie było większego problemu z rozliczeniem. Nie są wymagane żadne faktury.

U mnie z tej transzy mają być (wg harmonogramu) zrobione okna drzwi i brama oraz cały dach. Okna, drzwi, brama są gotowe, natomiast na dach materiały są zakupione, są na działce ale jest on w trakcie "kładzenia". Ciekawa jestem, czy musimy go najpierw skończyć, czy możemy rozliczyć transzę będąc w "trakcie kończenia". Uff, nie wiem, czy wyraziłam się jasno ;)

Potrzebujesz kasę na dokończenie, czy chcesz płynnie z nową transzą wejść w kolejne etapy budowy. Płacisz coś za wizytę gońca z banku? Jak masz wątpliwości to zadzwoń do oddziału. Tak jak wcześniej pisałem, w każdym banku mogą być inne reguły zabawy, więc to co napiszemy nie koniecznie sprawdzi się u Ciebie.

Wydaję mi się, że to nie przejdzie. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie podstawą rozliczenia transzy jest papier podpisany przez kierownika budowy o wykonaniu robót. Potem jeszcze rzeczoznawca z banku (nieodpłatnie) pstryka fotki i po ok 2 dniach mam następną transzę.

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi :)

ja sam robię fotki i wysyłam ze skanami z dziennika budowy mailem. nie wiem czy ktoś z banku przychodzi - nikogo nie widziałem,a pieniądze wpływają ;) co do harmonogramu to mamy procenty przy każdej pozycji i tylko od nas (i logiki budowania) zależy co zrobimy prędzej a co później, jedyny problem to zbyt wiele środków przeznaczonych na wykończenie a zbyt mało na niektóre wcześniejsze etapy (bo akurat nie da się zrobić najpierw kuchni a potem ogrzewania podłogowego....;) ).

mC

Paulina jeśli sama złapiesz się łopaty to z tych 5500 za odwodnienie w kieszeni zostanie Ci ze 4000 zł...

Nie chodzi mi o to gdzie oszczędzić, tylko jak ten fachowiec wycenił swoja pracę w porównaniu z innymi.

Pytam, bo nie mam porównania. (wypuszczenie rynien do kanalizacji deszczowej na drodze oraz odwodnienie działki na długości ok 23-25 metrów- łącznie 5500zł za wszystko tj. robocizna i materiały

Rura drenażowa fi 100 w otulinie kosztuje ok 6zl/m za studzienki jeśli da 2 wyjdzie ok 150zl do tego trochę kamyków wiec za materiał wyjdzie ok 1000 zł a robocizna to 4500 - moim zdaniem drogo jak cholera.

Do kominka mam rurę fi 110 i wystarczy.

Odpływ mam na środku garażu i w kotłowni za garażem. Jeśli miałbym robić jeszcze raz to teraz bym w garażu dał odwodnienie liniowe przy bramie. W garażu spadek w kierunku bram.