paulina123 12.06.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 WitamWykonaliśmy dokładnie test z wodą- tylko woda lana do prowadnicy dostaje się do pokoju, czyli powód znany na 100%, próbujemy załatać silikonami , zobaczymy jaki będzie efekt I kolejne pytanie, jak robicie odwodnienie działki wokół domu U nas teren jest w miarę płaski, niewielki spadek działki w kierunku garażu. Nasz fachowiec chce zrobić odwodnienie na całej szerokości działki (my myśleliśmy robić je tylko wzdłuż domu od strony spadku tj na bocznej ścianie garażu). Jak myślicie jaki może być orientacyjny koszt.Nam za to odwodnienie i odprowadzenie wody z rynien zaśpiewał 5.500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulina123 12.06.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 mam drobne dylematy dotyczące elektryki - może pomożecie? 1. gdzie na dole macie słuchawkę od domofonu? 2. gdzie macie włączniki światła (głównego) w salonie i jak zorganizowane - jakieś schodowe/krzyżowe? 3. gdzie u góry macie wyłącznik światła na klatce schodowej? 4. czy macie osobną lampę u góry na korytarzu (poza tym co na schodach)? 1. słuchawka ma być w przedpokoju przed wejściem do wiatrołapu. Będzie wideodomofon, 2. w salonie (salon powiekszony o gabinet) mam na słupie włącznik światła głównego, do światełek w suficie podwieszanym, będzie też wąż ledowy światło w jadalni i do części balkonowej będzie na ścianie wykusz- kuchnia 3. klatka schodowa (ledy co 2 schodki i światło na ścianie na półpiętrze)- włączniki w trzech miejscach: na dole na ścianie klatki, na półpiętrze przy drzwiach do pokoju i na górze tuż przy schodach. Swiatło do łazienki jest między łazienką a pokojem i tam jest też włacznik światła górnego na piętrze 4. tak - włacznik między łazienką i pokojem i drugi między najmniejszym pokojem a największym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 12.06.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Paulina jeśli sama złapiesz się łopaty to z tych 5500 za odwodnienie w kieszeni zostanie Ci ze 4000 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasci 12.06.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 gratuluje....i patrzę z zazdrością....i nie o płacenie mi tu chodzi...hehheeh Może masz zdjęcia rozłożenia kanalizy ? bee wdzięczny Pozdrawiam Kilka stron wczesniej wstawiałem zdjęcia ,wejdz w moje posty to znajdziesz,i zaś biedniejszy o 15tyś tynki gotowe 790m2 19zł z materiałem za metr,dziś zaraz mierzył posadzki 1 kondygnacja 64m2 +24m2garaż i tak wszystko razy 3 RODEK6P ,ZA POSADZKI 24ZŁ z materiałem + mój styropian który oni kładą ,czyli około 6.300zł wyjdą posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misteroli 13.06.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 prośba do wszystkich forumowiczów toś zna dobre ekipy do budowy domów z małopolski ? proszę o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 13.06.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 (edytowane) Witajcie! U Was też taki upał? Mam pytanko do doświadczonych kredytobiorców- chcemy rozliczyć pierwszą transzę kredytu- mamy faktury na okna, drzwi, bramę i cały dach (wraz z robocizną, za którą nota bene jeszcze nie zapłaciliśmy). Do rozliczenia mamy wymagane jest 60% (u nas faktury są na ponad 90%). Problem jest jeden- dach jest jeszcze nieskończony- ma być gotowy w przyszłym tygodniu. Czy będzie to stanowiło dla banku problem? Dodam, że chcą nas "odwiedzić" na budowie na początku przyszłego tygodnia.Będę wdzięczna za pomoc.PozdrawiamGosia Edytowane 13 Czerwca 2013 przez gosik102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 13.06.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 (edytowane) Witajcie! U Was też taki upał? Mam pytanko do doświadczonych kredytobiorców- chcemy rozliczyć pierwszą transzę kredytu- mamy faktury na okna, drzwi, bramę i cały dach (wraz z robocizną, za którą nota bene jeszcze nie zapłaciliśmy). Do rozliczenia mamy wymagane jest 60% (u nas faktury są na ponad 90%). Problem jest jeden- dach jest jeszcze nieskończony- ma być gotowy w przyszłym tygodniu. Czy będzie to stanowiło dla banku problem? Dodam, że chcą nas "odwiedzić" na budowie na początku przyszłego tygodnia. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Gosia Dokumentem dla banku jest wypełniony przez Was harmonogram, który określa postępy wykonywane w czasie za konkretne kwoty. Zależy jak przyjazny spłacającemu jest Twój bank, a nawet Twój oddział, bo wszędzie inaczej. Ja na etapie harmonogramu z pierwszym kredytem zaliczyłem wpadkę i później ponosiłem konsekwencje: Formularz był robiony przez kogoś kto chyba nigdy nie stanął stopą na budowie. Kolejność prac według harmonogramu nie pokrywała się z kolejnością i to nie tylko u mnie, a w ogóle w schemacie budowania (np instalacje przed oknami) Do tego analityk według swoje uznania przeciągnął 3 kreski przez cały harmonogram i tak bank wypłacał kasę. Moje tłumaczenie, że pieniądze na instalacje przeniosłem na okna, a w następnej kolejności jak dom będzie zabezpieczony to zrobię instalację z pieniędzy, które mam zarezerwowane na okna w ogóle do banku nie docierały. Musiałem kombinować z własną gotówka i jakoś się udało. Na pocieszenie dodam, że w drugim banku wystarczyły zdjęcia, nikt o nic nie pytał, a jedyny kontakt to smsy z podziękowaniami za terminową wpłatę raty. Edytowane 13 Czerwca 2013 przez mWilQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 13.06.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 U nas rozliczanie transzy też w oparciu o harmonogram prac. (bank pekao sa) Ostatnio rozliczałem transzę nr 2 i nie miałem zrobionego zaplanowanego przyłącza energetycznego -koszt ok 3 000 - w zamian zakupiłem styropian na podłogówkę, który jest do pozycji "wylewki" transza nr 3. Nie było większego problemu z rozliczeniem. Nie są wymagane żadne faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 13.06.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 U mnie z tej transzy mają być (wg harmonogramu) zrobione okna drzwi i brama oraz cały dach. Okna, drzwi, brama są gotowe, natomiast na dach materiały są zakupione, są na działce ale jest on w trakcie "kładzenia". Ciekawa jestem, czy musimy go najpierw skończyć, czy możemy rozliczyć transzę będąc w "trakcie kończenia". Uff, nie wiem, czy wyraziłam się jasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 13.06.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Potrzebujesz kasę na dokończenie, czy chcesz płynnie z nową transzą wejść w kolejne etapy budowy. Płacisz coś za wizytę gońca z banku? Jak masz wątpliwości to zadzwoń do oddziału. Tak jak wcześniej pisałem, w każdym banku mogą być inne reguły zabawy, więc to co napiszemy nie koniecznie sprawdzi się u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 13.06.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Wydaję mi się, że to nie przejdzie. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie podstawą rozliczenia transzy jest papier podpisany przez kierownika budowy o wykonaniu robót. Potem jeszcze rzeczoznawca z banku (nieodpłatnie) pstryka fotki i po ok 2 dniach mam następną transzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 13.06.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 13.06.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi ja sam robię fotki i wysyłam ze skanami z dziennika budowy mailem. nie wiem czy ktoś z banku przychodzi - nikogo nie widziałem,a pieniądze wpływają co do harmonogramu to mamy procenty przy każdej pozycji i tylko od nas (i logiki budowania) zależy co zrobimy prędzej a co później, jedyny problem to zbyt wiele środków przeznaczonych na wykończenie a zbyt mało na niektóre wcześniejsze etapy (bo akurat nie da się zrobić najpierw kuchni a potem ogrzewania podłogowego.... ). mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulina123 13.06.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Paulina jeśli sama złapiesz się łopaty to z tych 5500 za odwodnienie w kieszeni zostanie Ci ze 4000 zł... Nie chodzi mi o to gdzie oszczędzić, tylko jak ten fachowiec wycenił swoja pracę w porównaniu z innymi. Pytam, bo nie mam porównania. (wypuszczenie rynien do kanalizacji deszczowej na drodze oraz odwodnienie działki na długości ok 23-25 metrów- łącznie 5500zł za wszystko tj. robocizna i materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 13.06.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Rura drenażowa fi 100 w otulinie kosztuje ok 6zl/m za studzienki jeśli da 2 wyjdzie ok 150zl do tego trochę kamyków wiec za materiał wyjdzie ok 1000 zł a robocizna to 4500 - moim zdaniem drogo jak cholera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 14.06.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 jaką rurę dawaliście do "odpowiertrzenia" kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 14.06.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 jaką rurę dawaliście do "odpowiertrzenia" kominka? a co to znaczy? do "napowietrzenia" daliśmy PCV, chyba 150 - na moje oko trochę za duża, ale już tak zostanie. pozdro mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 14.06.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 tak patrzę na projekt w zakresie kanalizy i nasunęła mi się wątpliwość i pytanie :Czy robiliście odpływ w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 14.06.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 tak patrzę na projekt w zakresie kanalizy i nasunęła mi się wątpliwość i pytanie : Czy robiliście odpływ w garażu? Tak i żałuję jeszcze, że kolejnego nie zrobiłem w kotłowni za garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 14.06.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Do kominka mam rurę fi 110 i wystarczy. Odpływ mam na środku garażu i w kotłowni za garażem. Jeśli miałbym robić jeszcze raz to teraz bym w garażu dał odwodnienie liniowe przy bramie. W garażu spadek w kierunku bram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts