przemas791 20.06.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 witam,jaką izolację (konkretnie) położyliście pomiędzy chudziakiem a pierwszą warstwą ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 20.06.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 przemas ściany nie stoją na chudziaku tylko na fundamencie lub ścianie z bloczka. U mnie poszła standardowo papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavex17 20.06.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Ma ktoś z szanownych Forumowiczów jakiś rysunek albo mógłby sporządzić schemat kanalizacji w rodosie 6. Łazienka dół,góra i kuchnia.? A druga sprawa to kilkanaście postów wstecz przetaczał się temat napowietrzenia kominka. Jak rozumiem rura pcv f110 wkopana z wylotem jak najblizej czyli pod wykuszem w bloczkach. Głęboko musi być zakopana.(bez spadu)? Ile nad ziemią musi wychodzić na dworze, żeby się jakaś woda tam nie lała to chyba spadek na zewnątrz lekki. Korzystając z afrykańskich upałów robota idzie do przodu. Oto kilka fotek z wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 20.06.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 przemas ściany nie stoją na chudziaku tylko na fundamencie lub ścianie z bloczka. U mnie poszła standardowo papa. Jasne !!Oczywista omyłka pisarska! Wiadomo, że chodziło mi o izolację pomiędzy ścianą fund. a pierwszą warstwą ściany (pustaków). Zastanawiam się pomiędzy papą a folią - tylko, że zupełnie nie mam rozeznania co do konkretnych produktów z papy i folii - a mój doradca praży się w egipskim słońcu. Podpowiedzcie konkretnie bo musze jutro kupić. Pozdrawiam a c do kominka to ja dałem PVC 110 przez podłogę w kuchni i wypuściłem na ścianie od wejścia. Nie robiłem żadnych spadków a tylko zakończyłem tę rurę kolankiem od strony kominka. I wciąż sie zastanawiam nad rekuperacją... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 21.06.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 (edytowane) Witajcie! U nas trwa robota na dachu, rozpierducha na całej działce niesamowita. Równolegle zaczęło się ocieplanie, a dziś wybraliśmy kolor elewacji. Będzie to Alpol silikatowo-silikonowy o numerze s 1155 Pozdrawiam cieplutko Gosiak 102 Edytowane 21 Czerwca 2013 przez gosik102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 21.06.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 U nas katastrofa Dziś tak wlało, że zaciekły 2 kominy Na 90 procent leci przez fugi bo mam cofnięte, a powinny być na równo z cegłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 21.06.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 polecam zaimpregnowanie fug i kominow, naszym pomoglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 21.06.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 U nas katastrofa Dziś tak wlało, że zaciekły 2 kominy Na 90 procent leci przez fugi bo mam cofnięte, a powinny być na równo z cegłami. Polecam Sarsil Klinkier. Kupowałem 2x przez Allegro. Hydrofobiczny, krople deszczu wyglądają na kominie jak na gęsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 23.06.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Nasze postępy. Okrycie dachu się przedłuża Miał być skończony w piątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inga59 23.06.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Witam. Czy ktoś może mi poradzić, jaki piec gazowy wybrać? Mam już w domu piec węglowy, ale wodę latem chciałabym ogrzewać gazem i czasem jesienią może ogrzać też dom. Czy powinnam wybrać piec jedno czy dwufunkcyjny? Która opcja bardziej się opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość alienmc 24.06.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ma ktoś z szanownych Forumowiczów jakiś rysunek albo mógłby sporządzić schemat kanalizacji w rodosie 6. Łazienka dół,góra i kuchnia.? A druga sprawa to kilkanaście postów wstecz przetaczał się temat napowietrzenia kominka. Jak rozumiem rura pcv f110 wkopana z wylotem jak najblizej czyli pod wykuszem w bloczkach. Głęboko musi być zakopana.(bez spadu)? Ile nad ziemią musi wychodzić na dworze, żeby się jakaś woda tam nie lała to chyba spadek na zewnątrz lekki. Korzystając z afrykańskich upałów robota idzie do przodu. Oto kilka fotek z wczoraj. [ATTACH=CONFIG]196541[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]196542[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]196543[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]196544[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]196545[/ATTACH] slavex, jakoś dziwnie masz murowany ten domek, brakuje mi w nim elementów słupów żelbetowych do murłaty w ścianach kolankowych (działanie rozpierająco na ściany), jak również nadproży na otworach okiennych i drzwiowych ( tzn nadproża masz ale murowane?) W poprzednich domkach ( ostatnie strony ) elementy te są widoczne - i jest to norma w obecnym budownictwie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 24.06.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 slavex, jakoś dziwnie masz murowany ten domek, brakuje mi w nim elementów słupów żelbetowych do murłaty w ścianach kolankowych (działanie rozpierająco na ściany), jak również nadproży na otworach okiennych i drzwiowych ( tzn nadproża masz ale murowane?) W poprzednich domkach ( ostatnie strony ) elementy te są widoczne - i jest to norma w obecnym budownictwie ... [ATTACH=CONFIG]197120[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]197121[/ATTACH] Jeśli mnie pamięć nie myli, to slavex17 jest inwestorem, który szukał jednego murarza, a sam występuje jako pomocnik. Tak się dzieje, jak murarz to piekarz, a pomocnik nie jest w stanie zweryfikować problemów na budowie. Ciekawe czy kierownik budowy się pod tym podpisze. Dla mnie bubel budowlany. slavex17: Weź jakąś ekipę, która to poprawi, bo później ktoś ma w tym domu mieszkać, a to nie wygląda bezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość alienmc 24.06.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Jeśli mnie pamięć nie myli, to slavex17 jest inwestorem, który szukał jednego murarza, a sam występuje jako pomocnik. Tak się dzieje, jak murarz to piekarz, a pomocnik nie jest w stanie zweryfikować problemów na budowie. Ciekawe czy kierownik budowy się pod tym podpisze. Dla mnie bubel budowlany. slavex17: Weź jakąś ekipę, która to poprawi, bo później ktoś ma w tym domu mieszkać, a to nie wygląda bezpiecznie. Dokładnie, dom stać będzie stał ale przy mocniejszym wietrze o dach bym się bał ( nie ma za co zamocować ), ściany kolankowe będą pękać, okna teoretycznie nie mają dużych rozmiarów więc powinny wytrzymać nie mniej jednak ryzyko pęknięcia na górnych brzegach (rogach) jest ogromne. Szczerze powiedziawszy dawno nie spotkałem się z murowanymi nadprożami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.06.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 ja ostatnio sie spotkalam podczas remontu mieszkania budowanego w latach 50-tych, remontujacy byli naprawde przerazeni jak zdjeli futryne i im ceglowki na glowy zaczely spadac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 24.06.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 slavex, jakoś dziwnie masz murowany ten domek, brakuje mi w nim elementów słupów żelbetowych do murłaty w ścianach kolankowych (działanie rozpierająco na ściany), jak również nadproży na otworach okiennych i drzwiowych ( tzn nadproża masz ale murowane?) W poprzednich domkach ( ostatnie strony ) elementy te są widoczne - i jest to norma w obecnym budownictwie ... [ATTACH=CONFIG]197120[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]197121[/ATTACH] U mnie też Budowniczy strzelił babola, ale dzięki dobrym fachmanom od okien i dachu (tych kładących pokrycie dachowe) połapaliśmy się w porę. Pomógł też Lokmen i już poprawki są zrobione, konstrukcja dachu wzmocniona. Tak było: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 24.06.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 tu pomógł a u siebie przegapił bo mam spieprzone obróbki kominów i cieknie strasznie. W sobotę przyjeżdżają poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość alienmc 25.06.2013 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 tu pomógł a u siebie przegapił bo mam spieprzone obróbki kominów i cieknie strasznie. W sobotę przyjeżdżają poprawiać. a co dokładnie masz nie tak wykonane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vabien23 25.06.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 witam, wczoraj zamowilismy projekt Dom w rododendronach 6 (G2N) TERMO... czy ktos zastosowal w kuchni okno narozne?Mam tez pytanie o koszta...czy kwoty podane na Archone sa miarodajne? zaznaczyc musze, ze sporo bedziemy robic sami, poki co bez kredytu...Pozdr Ania i Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 25.06.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 witam, wczoraj zamowilismy projekt Dom w rododendronach 6 (G2N) TERMO... czy ktos zastosowal w kuchni okno narozne?Mam tez pytanie o koszta...czy kwoty podane na Archone sa miarodajne? zaznaczyc musze, ze sporo bedziemy robic sami, poki co bez kredytu...Pozdr Ania i Bogdan Zastanówcie się, czy chcecie aż tak bardzo ingerować w wygląd zewnętrzny. Okno w kuchni jest w symetrii z drugim w pomieszczeniu technicznym / łazience. Według mnie nie będzie to dobrze wyglądało. Co do wyceny na archonie, to 3 lata wstecz całkiem nieźle się sprawdziła. Na pewno zależy od regionu, w którym budujecie, ekipy i rodzaju materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 25.06.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 witam, wczoraj zamowilismy projekt Dom w rododendronach 6 (G2N) TERMO... czy ktos zastosowal w kuchni okno narozne?Mam tez pytanie o koszta...czy kwoty podane na Archone sa miarodajne? zaznaczyc musze, ze sporo bedziemy robic sami, poki co bez kredytu...Pozdr Ania i Bogdan Witajcie U nas Rodo z 1 garażem SSO wyszło coś koło 140 tyś zł. bez dachówki, jakieś 3 lata temu i ten stan bez kredytu. Teraz wzięliśmy się za wykończeniówkę, tym razem wspomagamy się bankiem Mamy około 240 tyś. i zobaczymy na ile wystarczy, zaznaczam, że wykończeniówka to raczej średnia półka cenowa. Dodatkowo radzę przeczytać całe to forum- jest skarbnicą informacji. Ja w trakcie czytania robiłam notatki Pozdrawiam i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts