Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Może ktoś z Was podpowie ile płacił za robociznę dachu?

Zbieram wyceny i pierwszą jaką dostałem to ogólna kwota 22 500PLN z nadbitką - wydaje mi się dużo?

Pozdrawiam

U nas położenie dachówki, obróbki kominów, wstawienie okien, orynnowanie (bez konstrukcji dachu) to 6 000 zł. Co do samej konstrukcji- to nie pamiętam, niestety, bo nie prowadziliśmy wtedy notatek. Podbitka- robocizna to koło 2200 zł- 25 zł/mb, wyszło około 89 mb).

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas położenie dachówki, obróbki kominów, wstawienie okien, orynnowanie (bez konstrukcji dachu) to 6 000 zł. Co do samej konstrukcji- to nie pamiętam, niestety, bo nie prowadziliśmy wtedy notatek. Podbitka- robocizna to koło 2200 zł- 25 zł/mb, wyszło około 89 mb).

Pozdrawiam!

u nas za ułożenie dachówki, 7 okien dachowych, wyłaz, obróki blacharskie (nie tylko kominy, ale i cały dach do okoła - bo mamy nadbitkę), rynny itd dekarz weźmie 29zł/m kw. wiem, że są tańsi, ale w "gratisie" mają być te okna (normalnie w cenie są tylko 2) i dodatkowe obróbki blacharskie. zaczynają 29 lipca :)

konstrukcję mieliśmy z materiałem, więc nie pomogę.

mC

u nas za ułożenie dachówki, 7 okien dachowych, wyłaz, obróki blacharskie (nie tylko kominy, ale i cały dach do okoła - bo mamy nadbitkę), rynny itd dekarz weźmie 29zł/m kw.

mC

Wydaje mi się, że to bardzo dobra cena :) U nas było 30 zł/m2 w tym 2 wyłazy, 2 okna dachowe i to było "po znajomości" ;)

sprawdz,bo za ten sam zakres lacznie z rynnami placilismy 40 zl / m2 - dekarz znakomity, jeden z nielicznych wykonawcow, ktorego moglabym polecic w ciemno. faktem jest, ze kiedy my kladlismy dach rzadko mozna bylo znalezc cos taniej.

wychodzi na to, że rąbnąłem się o całe 10zł :( i to jest 39zł/metr - niestety ;) potwierdzę jak zweryfikuję, na razie po głowie mi chodzą ceny za tynk i posadzki...

mC

slavex, jakoś dziwnie masz murowany ten domek, brakuje mi w nim elementów słupów żelbetowych do murłaty w ścianach kolankowych (działanie rozpierająco na ściany), jak również nadproży na otworach okiennych i drzwiowych ( tzn nadproża masz ale murowane?)

W poprzednich domkach ( ostatnie strony ) elementy te są widoczne - i jest to norma w obecnym budownictwie ...

[ATTACH=CONFIG]197120[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]197121[/ATTACH]

OD tego są pół maxy żeby wszystko zakamuflować z zewnątrz. Chyba trzeba być chorym żebym tego nie wiedzieć. No jasne że nie buduje domu bez betonowych słupów w których od stropu do górnego wieńca jest belka w której są śruby do mocowania murłaty.

Lukifon292.jpgLukifon289.jpgLukifon310.jpgLukifon420.jpgLukifon312.jpg

Dodatkowo całość spina strop zalany 4 godziny temu. Jeśli chodzi o zbrojenie nad oknami, ida druty pomiędzy cegłami na wozówkę. Na cały budynek szedł drut 14. 4,5 tony + inne. Nadal ma się zawalić od wiatru? Pozdrawiam

Gość alienmc
OD tego są pół maxy żeby wszystko zakamuflować z zewnątrz. Chyba trzeba być chorym żebym tego nie wiedzieć. No jasne że nie buduje domu bez betonowych słupów w których od stropu do górnego wieńca jest belka w której są śruby do mocowania murłaty.

[ATTACH=CONFIG]201357[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]201358[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]201363[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]201364[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]201365[/ATTACH]

Dodatkowo całość spina strop zalany 4 godziny temu. Jeśli chodzi o zbrojenie nad oknami, ida druty pomiędzy cegłami na wozówkę. Na cały budynek szedł drut 14. 4,5 tony + inne. Nadal ma się zawalić od wiatru? Pozdrawiam

Widzę że robisz strop na skosie, też zastanawiam się nad wylaniem stropów na skosach - jaki był całkowity koszt? czym się kierowałeś ? wiem że kwestia akustyczna - ale to raczej jak jest blachodachówka - przy dachówce raczej nie występuje, co przejawia na plus takiego rozwiązania ??

Witam,

Może ktoś z Was podpowie ile płacił za robociznę dachu?

Zbieram wyceny i pierwszą jaką dostałem to ogólna kwota 22 500PLN z nadbitką - wydaje mi się dużo?

Pozdrawiam

22500zł to chyba cena z materiałem tańszej dachówki? Sama robocizna z łatami i kontr łatami, 2 okna gratis 2 w cenie ,obróbka kominów ,orynnowanie to 6,500zł za metr 30zł,cena wyjściowa 33zł,po utargowaniu 30zł ,zakładałem rok temu.

Gość Konto usunięte na żądanie

Janek u nas poszły włókna . W garażu też ale zamiast styropianu jest styrodur.

Ze złych wieści to u nas pierwsza stłuczka- chłopaki potłukli okno dachowe...

22500zł to chyba cena z materiałem tańszej dachówki? Sama robocizna z łatami i kontr łatami, 2 okna gratis 2 w cenie ,obróbka kominów ,orynnowanie to 6,500zł za metr 30zł,cena wyjściowa 33zł,po utargowaniu 30zł ,zakładałem rok temu.

Niestety jest to cena za robociznę!! Konkretna wycena poniżej:

1 Więźba + Pokrycie dachowe dachówką ( dach 40º) 254,16 m2 x 60 zł/m2 = 15 249,60 zł

murłaty

krokwie, jętki, płatwie, słupy

folia

kontrłaty

łaty

dachówka

obróbki dekarskie

3 Struganie główek krokwi murłat i płatwii 84 szt. x 35 zł/szt. = 2 940,00 zł

w[/b] tym heblowanie 20 krokwii po całości

(2-krotne malowanie)

4 Nadbitka (2-krotne malowanie, montaż) 109,76 m2 x 40 zł/m2 = 4 390,40 zł

Razem robocizna = 2 2 580,00 zł

Janek u nas poszły włókna . W garażu też ale zamiast styropianu jest styrodur.

Ze złych wieści to u nas pierwsza stłuczka- chłopaki potłukli okno dachowe...

Domyślam się że okno dachowe stłukła firma od docieplenia stropodachu.

Więc jednak stosuje się te włókna:) Wyliczyli mi że potrzebują 12 kg włókien.

Jutro rozwijanie podłogówki.

Kilka zdjęć z naszego domu.

[ATTACH=CONFIG]201577[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]201578[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]201579[/ATTACH]

Kojak, bardzo ładnie :) Możesz zdradzić ile kosztowały meble w kuchni? U nas wycena projektu, który zamieściłam kilka stron temu u 3 różnych firm to odpowiednio: 14.000; 16.800; 17-20 tyś. Chciałabym się zamknąć w max. 12.000 :( Pozdrawiam

Niestety jest to cena za robociznę!! Konkretna wycena poniżej:

1 Więźba + Pokrycie dachowe dachówką ( dach 40º) 254,16 m2 x 60 zł/m2 = 15 249,60 zł

murłaty

krokwie, jętki, płatwie, słupy

folia

kontrłaty

łaty

dachówka

obróbki dekarskie

3 Struganie główek krokwi murłat i płatwii 84 szt. x 35 zł/szt. = 2 940,00 zł

w[/b] tym heblowanie 20 krokwii po całości

(2-krotne malowanie)

4 Nadbitka (2-krotne malowanie, montaż) 109,76 m2 x 40 zł/m2 = 4 390,40 zł

Razem robocizna = 2 2 580,00 zł

to drogo wg. mnie. u nas było:

wiezba: 6000, dach + obrobki, rynny, osadzenie okien dachowych, obrobka komina - 8000, deskowanie+papa+nadbitka z wstepna bejca -1000, rzeźbienie krokwi -350 zl. co daje kwote 15350

ostateczne malowanie nadbitki i krokwi zrobili elewacyjni za kwote 400 zl.

Edytowane przez TAR