Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kilka zdjęć z naszego domu.

[ATTACH=CONFIG]201577[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]201578[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]201579[/ATTACH]

Jakbys miał chwilke i to nie problem to proszę wrzuć jakieś zdjęcie swojego salonu od wejścia z wiatrołapu. Podoba mi się twoja kanapa, jest strasznie duza i nawet nie sadzilam ze taka moze sie tam zmiescic, dlatego chcialabym zobaczyc jak to wyglada od innej strony.

A na tej scianie z miejscem na telewizor to masz tapetę czy to jakies plytki ozdobne?

Edytowane przez ada1984

Widzę że robisz strop na skosie, też zastanawiam się nad wylaniem stropów na skosach - jaki był całkowity koszt? czym się kierowałeś ? wiem że kwestia akustyczna - ale to raczej jak jest blachodachówka - przy dachówce raczej nie występuje, co przejawia na plus takiego rozwiązania ??

Lukifon514.jpgLukifon538.jpgLukifon536.jpgLukifon537.jpgLukifon520.jpg

Dach będzie kryty dachówką Marsylka. Nie chodzi o akustyke a o usytuowanie domu. Jest wolnostojący i narażony na wiatry. Chce spokojnie spać. Ocieplanie watą i kręcenie płyt do krokwi(zawsze pękają na łączeniach). Dach pracuje w rogach i na łączeniach chociażby dać ćwierć wałki i siatke to i tak bedzie pękać. Wolę strop lany i ocieplony 15cm styropianem. Co do ceny to 13,5 m3 betonu. 13cm na siatce i po 25 na belkach. Drutu 2 tony 14fi no i 6 nie pamiętam ile. Stemple to te które z dołu zostały. 2 tygodnie grzebania. :)

Niestety jest to cena za robociznę!! Konkretna wycena poniżej:

1 Więźba + Pokrycie dachowe dachówką ( dach 40º) 254,16 m2 x 60 zł/m2 = 15 249,60 zł

murłaty

krokwie, jętki, płatwie, słupy

folia

kontrłaty

łaty

dachówka

obróbki dekarskie

3 Struganie główek krokwi murłat i płatwii 84 szt. x 35 zł/szt. = 2 940,00 zł

w[/b] tym heblowanie 20 krokwii po całości

(2-krotne malowanie)

4 Nadbitka (2-krotne malowanie, montaż) 109,76 m2 x 40 zł/m2 = 4 390,40 zł

Razem robocizna = 2 2 580,00 zł

znaczy się tak ,ja płaciłem 4tyś za wierzbę dachową z obiciem desek i papy + rzeźbienie krokwi i to kosztowało 4tyś + reszta dachówka jej ułożenie ,okna ,wstawienie okien dachowych ,rynny itp to 26tyś czyli całość 30tyś plus minus . Takze nie wiem czy to aż tak drogo u Was.

Cena bardzo korzystna, my wyceniamy w kolejnych firmach i szukamy. Z czego jest blat?

Pozdrawiam

Mieliśmy ceny od 15 tys przez 12 a skończyło sie 9500zł robił znajomy, akurat miał zastój mało zamówień i zrobił w dobrej cenie. Blaty IKEA ogólnie dostępne. Szukajcie bo można znaleźć w dobie kryzysu dobrą ofertę.

Jakbys miał chwilke i to nie problem to proszę wrzuć jakieś zdjęcie swojego salonu od wejścia z wiatrołapu. Podoba mi się twoja kanapa, jest strasznie duza i nawet nie sadzilam ze taka moze sie tam zmiescic, dlatego chcialabym zobaczyc jak to wyglada od innej strony.

A na tej scianie z miejscem na telewizor to masz tapetę czy to jakies plytki ozdobne?

DSC03876.jpgDSC03877.jpg

W chwili obecnej mam tylko takie zdjęcia. Na tej ścianie są szare płytki kamieniopodobne z castoramy, wyglądaja jak kamień, sam układałem. Pozdrawiam:D

Kilka zdjęć z naszego domu.

[ATTACH=CONFIG]201577[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]201578[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]201579[/ATTACH]

Gratuluję gustu.....z żoną wzdychamy patrząc na fotki bo u nas to tylko dookoła pustak ceramiczny i pustak ceramiczny....a juz chcielibyśmy wykanczać i wyposazać naszego Rodka.

pozdrowienia z Wrocławia

Dzięki. Jeszcze rok temu też miałem pomarańczowy krajobraz. Powoli do przodu. Pzdr

Zauważyłem zmiotkę automatyczną....Możesz przekazać cenne rady nt. odkurzacza centralnego?

Sam zakładałeś instlacje, itp.

Jakie Masz ogrzewanie ?

My zdecydowaliśmy się na Pompę ciepła i rekuperację.....

Odkurzacz centralny zrobił mi elektryk; koszt materiału ok 300zł ale prosta robota można samemu zrobić. Ogrzewanie gazowe dół podłogówka góra grzejniki i garaż grzejnik. Dodatkowo mam komin pod piec węglowy. Niestety na wynalazki typu pompa i rekuperacja nie było środków w budżecie.

a Odkurzacz jaki?

Może Masz schemat intstalacji i mógłbyś go przesłać?

Odkurzacza nie mam, mam tylko instalacje - Ja buduje bez kredytu więc nie wszystko od razu:no: Schematu nie mam bo nie potrzeba schematu, wystarczy pomyśleć gdzie będzie miejsce na odkurzacz, gdzie gniazda i szufelka/i, posklejać rury i kolanka i po sprawie - nie ma filozofii.Ja mam gniazdo w garażu na ścianie od domu drugie jest na ścianie między łazienką a schodami a trzecie nad garażem zaraz przy klatce schodowej i szufelka w kuchni w cokole mebli.

Odkurzacza nie mam, mam tylko instalacje - Ja buduje bez kredytu więc nie wszystko od razu:no: Schematu nie mam bo nie potrzeba schematu, wystarczy pomyśleć gdzie będzie miejsce na odkurzacz, gdzie gniazda i szufelka/i, posklejać rury i kolanka i po sprawie - nie ma filozofii.Ja mam gniazdo w garażu na ścianie od domu drugie jest na ścianie między łazienką a schodami a trzecie nad garażem zaraz przy klatce schodowej i szufelka w kuchni w cokole mebli.

Instalacja do OC kładzie się bezpośrednio na wylewce, pod styropianiem?

a Gdzie położyłeś pion pomiędzy pietrami?

Tak bezpośrednio na wylewce pod styropianem, a pion jest na tej ścianie gdzie będzie telewizor z prawej strony,[ATTACH=CONFIG]201726[/ATTACH]

dzięki serdeczne....

Teraz szukam wykonawców dachu.....pierwsza wycena 22 500 ....i zastanawiam się czy wykonać nadbitkę czy podbitkę. Buduję Rodka 6 A ( wyprostowałem ksztalt wykusza)

Tutaj ciężko coś doradzić, My mieliśmy ekipe od całości od fundamentów po dach za kwote 43 tys. A co do podbitki czy nadbitki to musicie zdecydować czy chcecie widzieć krokwy i wtedy trzeba je strugać heblować czy zasłaniacie wszystko podbitką. My mamy podbitke bo wg mnie wygląda bardziej nowocześnie ale to kwestia gustu,

[ATTACH=CONFIG]201704[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]201705[/ATTACH]

W chwili obecnej mam tylko takie zdjęcia. Na tej ścianie są szare płytki kamieniopodobne z castoramy, wyglądaja jak kamień, sam układałem. Pozdrawiam:D

Rewelacja gratuluje!! To wszystko w moim stylu!!

A na podlodze w salonie to sa panele czy plytki panelopodobne??