piniaS 30.07.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 U mnie na Rodosie 6 jest 205m2 dachu. Właśnie od 3 dni cieśle robią więźbę powiedzieli 3700zł czyli 18zł od metra. pełne deskowanie + obicie papą = 12zł za m2. Dzisiaj byłem zamówić dachówkę. Całość 24.000 brutto(cała dachówka, obróbki, blachy okna dachowe x3, rynny). Znaleźliśmy dekarzy za 7tysięcy. Dach 40 stopni nachylenia. W między czasie po cieślach musimy ocieplić strop(przypominam że mam strop lany 12cm). Myślałem o styropianie 15cm (10 i 5 na zakładkę). Proszę o radę jaki styropian wybrać? Termo organika silver fasada na skosy i na część prostą gdzie będzie wylewka 5cm dach podłoga? Pozdrawiam serdecznie My na lane skosy kładliśmy wate mineralna isover ulti -mate 15 i 10 cm, a na prostą czesc styropian 10 i 5 cm tez Termo organika dach podłoga i na to wylewka 7 cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 30.07.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 My na lane skosy kładliśmy wate mineralna isover ulti -mate 15 i 10 cm, a na prostą czesc styropian 10 i 5 cm tez Termo organika dach podłoga i na to wylewka 7 cm. Pozdrawiam mam pytanie czy ktoś może wybrał inną firmę waty szklanej. zauważyłem, że najpopularniejsza jest firma Isover ale np niemiecka firma Schwenk robiąca wełnę climowool ma sporo niższe ceny (przy porównywalnych parametrach). czy jakość tak drastycznie się różni, że nikt nie "ryzykuje"? przy okazji podzielcie się jak ocieplacie skosy nie-lane. my chcemy dać 15+5, choć na obecne standardy to chyba jest to zaledwie konieczne minimum.... mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 30.07.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 mam pytanie czy ktoś może wybrał inną firmę waty szklanej. zauważyłem, że najpopularniejsza jest firma Isover ale np niemiecka firma Schwenk robiąca wełnę climowool ma sporo niższe ceny (przy porównywalnych parametrach). czy jakość tak drastycznie się różni, że nikt nie "ryzykuje"? przy okazji podzielcie się jak ocieplacie skosy nie-lane. my chcemy dać 15+5, choć na obecne standardy to chyba jest to zaledwie konieczne minimum.... mC Ja mam i Isovera w tej wersji z niezłym współczynnikiem i Schwenka. Isovera szukałem po Wrocławskich hurtowniach i z trzech różnych źródeł wykupiłem co było. Schwenka dokupiłem w lokalnej hurtowni i dołożyłem na kolejną warstwę. U mnie Isover 15 + Isover 10 i Isover 15 + Schwenk 15, zależy od pomieszczenia. Nie powiem Ci jak się sprawuje, bo nie mam punktu odniesienia. Teraz przy 37 stopniach na dworze, miałem o zgrozo nawet ponad 30 stopni w pokojach na poddaszu. Czarna dachówka to jednak głupota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 30.07.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Ja też mam isover 15cm profit maty i 10cm super maty. Nie kombinuj z jakimiś wynalazkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 30.07.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) u mnie na skosach Isover 15 między krokwie, 5 na przekładkę. Supermata, lambda 0,033.Przy wyborze wełny wahałem się między Isoverem a Rockwoolem, ostatecznie wybrałem wełnę szklaną zamiast skalnej. Innych producentów nie brałem pod uwagę, ewentualnie jeszcze hiszpańska Ursa była tańsza. Kieruje sie zasada ze lepiej brac towar pewnej i sprawdzonej firmy, bo to co ma byc schowane, utopione, zabetonowane lepiej brac dobrej jakosci niz potem cos zrywac, kuc, odrywac. To co na zewnatrz, ogolnie dostepne zawsze moge sobie wymienic, pokombinowac z naprawa. Pozdrawiam. Edytowane 30 Lipca 2013 przez 80mariusz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 31.07.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Podzielę się kosztami tynków:Rodosek z jednym garażem, ścianka podniesiona o 2 pustaki, wyliczyli nam 508 m po 27 zł za m2 co daje 13.716 zł. Opuścili do 13.500 zł. Użyliśmy Diamanta.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 31.07.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Jeszcze Was pomęczę. Takie głupie pytanie. Czy tynkowaliście ściany na strychu? Bo ja się zastanawiam, czy warto, a Mąż twierdzi, że warto Wg projektu szczyty powinny być częściowo zabezpieczone styropianem 10cm od środka. Styropian natomiast warto zabezpieczyć klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 01.08.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Wg projektu szczyty powinny być częściowo zabezpieczone styropianem 10cm od środka. Styropian natomiast warto zabezpieczyć klejem. patrzę w ten projekt i jakby rzeczywiście są zabezpieczone. ale dlaczego częściowo? i dlaczego na strychu tak a w pomieszczeniach nie? ponieważ tam się nie grzeje? zresztą na projekcie wygląda jakby ściany szczytowe były od góry (między murem a deskowaniem) zabezpieczone z 25cm styropianu - my daliśmy 5cm i teraz się zastanawiam czy to nie o dużo za mało? mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 01.08.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 patrzę w ten projekt i jakby rzeczywiście są zabezpieczone. ale dlaczego częściowo? i dlaczego na strychu tak a w pomieszczeniach nie? ponieważ tam się nie grzeje? zresztą na projekcie wygląda jakby ściany szczytowe były od góry (między murem a deskowaniem) zabezpieczone z 25cm styropianu - my daliśmy 5cm i teraz się zastanawiam czy to nie o dużo za mało? mC Zimą na strychu panuje niewiele mniejszy mróz niż na zewnątrz , a latem bywa zdecydowanie goręcej niż na dworze. Żeby zatem ciepło nie wędrowało po murze na/ze strychu do pomieszczeń na poddaszu trzeba te mury ocieplić. Z tego samego powodu powinny być ocieplone z każdej strony balkony betonowe - zapewniamy ciągłość izolacji. Projektant pewnie uznał/obliczył, że częściowa izolacja wystarczy, ze względu na malejącą przenikalność ciepła ze wzrostem głębokości muru. Ja dałem styro na całości szczytów - nie ma tam jakichś ogromnych powierzchni więc oszczędność żadna, a sumienie czyste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 02.08.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Tynkarze zaczęli wczoraj, ale im się ciśnienie wody z naszej pompy nie podobało bo za słabe (za to im od razu skoczyło - bo że mają od metra płacone i nie wyjdą na swoje). sąsiadów akurat nie było (tych co normalną wodę mają, bo sie okazuje, że niektórzy z okolicznych mieszkańców niemalże jeszcze ręcznie czerpią wodę - co mnie lekko zdziwiło). Dziś jest wąż od sąsiada, który wg mnie wcale więcej wody nie daje niż nasza pompa, ale już im się podoba na poniedziałek za to podłączymy pompę do studni z kręgów przez którą płynie małe źródełko i wtedy już wody będą mieli aż nadtto... Dekarze zaczęli we wtorek, trochę łat i kontrłat nabili, wczoraj się nie zjawili (w środę chyba też nie), majster telefonu nie odbierał - myślę sobie pierwsza duża wtopa jeśli chodzi o ekipę bo postęp robót jak i kontakt żaden. o dziwo dziś stawili się na budowie o 7:00 i działają. oby w poniedziałek też się pojawili bo na razie to idzie bardzo wolno... ja wczoraj jeszcze do 1:00 w nocy kończyłem wyprowadzenia DGP w ścianach (no bo już dziś tynkują górę) a wasze stwierdzenia, że do rodka nie warto tego robić nie zagrzewały mnie do działania ale się udało. dodam, że miejsca na anemostaty podkuli mi hydraulicy z odpowiednim sprzętem bo ja to bym dłubał latami. po tynkach rozłożę resztę kanałów po podłodze i gotowe aż szkoda, że trzeba siedzieć w pracy jak na budowie się tyle dzieje a pogoda taka fajna mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada1984 03.08.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Jak to jest z tymi drzwiami zewnętrznymi... większość z was pisze że ma drzwi wejściowe drewniane, a nam w każdym sklepie odradzają i proponują drzwi stalowe??? Niby że jeśli nie ma żadnego ganku to drzwi drewniane będą ciągle pracowały i za kilka lat bedą do wymiany. Jak myslicie lepiej wziąć te stalowe drzwi?? Gdzie kupywaliście armature lazienkową(wanne, prysznic,zlew)? Opłaca się zamawiać przez internet czy lepiej w sklepie, by pozniej bylo bez problemow?? A jesli przez internet to polecicie jakąś stronę? Bo odnośnie kafelek widziałam że podawaliście fajne, sprawdzone sklepy internetowe. Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez ada1984 zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 03.08.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Jak to jest z tymi drzwiami zewnętrznymi... większość z was pisze że ma drzwi wejściowe drewniane, a nam w każdym sklepie odradzają i proponują drzwi stalowe??? Niby że jeśli nie ma żadnego ganku to drzwi drewniane będą ciągle pracowały i za kilka lat bedą do wymiany. Jak myslicie lepiej wziąć te stalowe drzwi?? Gdzie kupywaliście armature lazienkową(wanne, prysznic,zlew)? Opłaca się zamawiać przez internet czy lepiej w sklepie, by pozniej bylo bez problemow?? A jesli przez internet to polecicie jakąś stronę? Bo odnośnie kafelek widziałam że podawaliście fajne, sprawdzone sklepy internetowe. Ceny między sklepami stacjonarnymi, a internetowymi mogą się diametralnie różnić. Warto korzystać z wyszukiwarek cenowych. Kupować w sklepach, które mają dużo dobrych opinii, może uda się znaleźć takie, które również funkcjonują stacjonarnie i produkt kupiony w dobrej cenie będzie można odebrać osobiście. W razie reklamacji jest to bardzo wygodne. Ja z racji oszczędności zamawiałem w różnych sklepach. Bywało, że kupowałem 50% taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 03.08.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Jako przykład podam:Bateria prysznicowa TRES w sklepie cena 2100zł po rabacie za 1850. W sklepie internetowym kupiłem za 1300Płytki do salonu model woodentic paradyża w sklepie 103zł w necie kupiłem za 82,50 Różnice są spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 03.08.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Również będziemy zamawiać płytki przez internet. Dziś byliśmy w Olsztynie sprawdzić ceny- przykładowo Paradyż Doblo Gres poler w Olsztynie 134 zł/m2, a na stronie podawanej przez Lokmena 69,69 zł/m2. U nas już kładą strukturę. Na żywo wygląda inaczej- zależy jak słońce pada Dodam od razu, że nie jest ani żółta, ani cytrynowa. Jest beżowa/ecru. Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez gosik102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 03.08.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Parapety pod kolor dachówki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 03.08.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Gosik- miodzio wygląda super. W sumie nie mogę się doczekać wizyty w Gromie a wtedy... (czy mąż ma mocną głowę? ) Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 03.08.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Gosik- miodzio wygląda super. W sumie nie mogę się doczekać wizyty w Gromie a wtedy... (czy mąż ma mocną głowę?) Mąż abstynent Ale spokojnie, zabierzemy ze sobą szwagra z % wyrobami rodzinnej produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 04.08.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Również będziemy zamawiać płytki przez internet. Dziś byliśmy w Olsztynie sprawdzić ceny- przykładowo Paradyż Doblo Gres poler w Olsztynie 134 zł/m2, a na stronie podawanej przez Lokmena 69,69 zł/m2. U nas już kładą strukturę. Na żywo wygląda inaczej- zależy jak słońce pada Dodam od razu, że nie jest ani żółta, ani cytrynowa. Jest beżowa/ecru. [ATTACH=CONFIG]204342[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]204343[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]204344[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204346[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]204347[/ATTACH] GRATULUJĘ UZYSKANEGO EFEKTU !!! Mam prośbę - czy mogłaby Pani napisać jaka dachówka jest położona? Z chęcią rzuciłbym okiem na zdjęcie od strony Wykuszu/a. Pozdrawiam z Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 04.08.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Efekt za dnia Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez gosik102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 04.08.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 okno kuchnia - w perspektywie gabinet-garaż wejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts