Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy forumowicze ile cm robiliście chudziaka?

PS. Pogody dopisują, dlatego praca wre

[ATTACH=CONFIG]204876[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204877[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204878[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204879[/ATTACH]

Dobrze widzę, masz 7 pustaków na ściance kolankowej? W ogóle albo to zdjęcia robione z dziwnych miejsc, albo strasznie przekombinowałeś tego rodosa. Zachowałeś proporcje dachu do podwyższonej ścianki?

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drodzy forumowicze nie wiem co was tak dziwi w tym domku. Ja osobiście widziałem domki z wysoką ścianką kolankową co w połączeniu z nowoczesną elewacją sprawiało niezłe wrażenie. Co do pytania o grubość chudziaka to najważniejsze jest dobre zagęszczenie gruntu. Ja osobiście u siebie wylewałem 10cm. Uważam, że taka grubość to ,,świat i ludzie''. Powodzonka w dalszych etapach budowy.

Drodzy forumowicze nie wiem co was tak dziwi w tym domku. Ja osobiście widziałem domki z wysoką ścianką kolankową co w połączeniu z nowoczesną elewacją sprawiało niezłe wrażenie.

Zależy jaką kto ma wizję i co kto lubi. Na moich studiach wykładowcy nazywali tak zmienione i wyglądające domki "bublami w krajobrazie". O gusta jednak nie należy się spierać :)

A ja jeszcze odgrzeję temat słupów drewnianych na piętrze.

Wczoraj kręciliśmy sie z dekarzem w tą i spowrotem no i wkurzył go ten słup w pokoju nad wejściem, bo ze 2 razy wszedł mu w drogę ;) Pomyślał i mówi, że wg niego słup można wywalić a płatew podeprzeć na ścianie pokój łazienka (dając najpierw na ścianę belkę dłuższą co by się ciężar rozłożył). Ktoś tak może robił?

mC

Wydaje mi się (zwłaszcza widać to na tym zdjęciu), że domek jest bardzo nieproporcjonalny :( Mimo to gratuluję postępów w budowie :yes:

Tzn budowany według projektu archona. 7 pustaków jest dlatego że to są maxy 188 wysokie, z porothermu jak na większości Waszych zdjęć byłyby 4 warstwy dlatego że porotherm jest duzo wyższy. Wysokość jest ta sama, dokładnie jest 6 warstw, siódma warstwa to jest obmurówka wieńca. Dach ma wypusty 110cm, z tym że dojdzie 10cm styropianu na ścianie a więc bedzie miał 100cm, kąt nachylenia dachu to 40 stopni. Co do chudziaka, to zasypka była robiona na jesień, a więc przez zimę sie ubiło, chcemy zrobić 5cm, tylko nie wiem czy to nie za licho?:) Dzięki za odpowiedz

Cześć

U nas zdecydowaliśmy się na pozostawienie słupów. Stolarz który robi nam schody dębowe i drzwi obrobił również słupy. Efekt końcowy na poniższym zdjęciu.

http://images61.fotosik.pl/56/628fa1747c3cd970m.jpg

Co do wysokości ścianki kolankowej, slavex dałeś 6 szt po 188= 1128 u nas 3,5szt x 240 = 840 krokwie wydłużone stąd ta różnica wizualna. Wśrodku po zalaniu posadzki i przykręceniu PGK wysokość ścianki kolankowej 90 cm.

Poza tym jak przyjdzie dachówka i ocieplenie będzie zupełnie inaczej. ;)

http://images64.fotosik.pl/56/e05a02d9a9e90233m.jpg

Edytowane przez Ratki

A ja jeszcze odgrzeję temat słupów drewnianych na piętrze.

Wczoraj kręciliśmy sie z dekarzem w tą i spowrotem no i wkurzył go ten słup w pokoju nad wejściem, bo ze 2 razy wszedł mu w drogę ;) Pomyślał i mówi, że wg niego słup można wywalić a płatew podeprzeć na ścianie pokój łazienka (dając najpierw na ścianę belkę dłuższą co by się ciężar rozłożył). Ktoś tak może robił?

mC

Ja tak zrobiłem.

Nie mam na poddaszu tych dwóch słupów.

czy ktoś z was może używał styropianu do fundamentów zamiast styroduru? nam sprzedawca zaproponował taki styropian na balkony, ponieważ - jak styrodur - nie nasiąka, a jest korzystniejszy cenowo ;) nawet nie wiedziałem, że jest taka seria styropianów, ale wydaje się, że będzie to dobre rozwiązanie :)

mC

Gość Konto usunięte na żądanie

Gratulacje!!!

U nas łazienki się fugują :)

20130802_175845.jpg

20130802_175839.jpg

20130730_165330.jpg

i płytki w salonie już prawie też się będą fugowały (mały inwestor sprawdza równość położenia :) )

20130804_165410.jpg

Gratulujemy postępów, szczególnie Kojak139 - każdy chyba czeka na ten dzień z niecierpliwością ;)

U nas dekarz się nie śpieszy (=leci w kulki)... Do tego pomylili okna dachowe i przywieźli lepsze niż zamawialiśmy - niestety trzeba wymienić, choć w hurtowni są ale i tak zamieszanie.

Zaklepaliśmy ekipę na ocieplenie domu na koniec września: robocizna 30zł/m kw ale bez tynku, z samym gruntem. Majster bardzo miły i pomocny i widać że wie co robi - mam nadzieję, że się sprawdzą bo robią też inne rzeczy co się przyda na przyszłość.

i na koniec pytanie: jaką folię dawaliści na parterze na chudziaka a pod styropian? czy na piętrze też się daje folię?

mC

i na koniec pytanie: jaką folię dawaliście na parterze na chudziaka a pod styropian?

mC

Chyba zwykłą budowlaną podwójnie, nad parterem to sam styropian 4 i wylewkę. Słyszałem że niektórzy malują chudziaka dysperbitem przed folią ale po co? My dzisiaj zalaliśmy chudziaka 10cm bo padało, gdyby nie padało to dalej ocieplalibyśmy strop i murowali kominy. Już nie dużo dzieli nas do zwycięstwa z SSO. Kojak & Lokmen gratulacje postępów. Fajnie się ogląda zdjęcia. Dużo rozwiązań można podpatrzeć