janek8205 10.08.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Mam pytanie odnośnie wylewek z miksokreta czy trzeba je polewać wodą czy też nie bo różne są opinie. Jak to było u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 10.08.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Mam pytanie odnośnie wylewek z miksokreta czy trzeba je polewać wodą czy też nie bo różne są opinie. Jak to było u was? U nas nie trzeba było polewać wodą, pierwszego dnia "po" nie wolno otwierać okien i drzwi ani chodzić (ale to chyba normalne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 10.08.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Witam,Może ktoś podzieli się spostrzeżeniami nt. schodów oraz pokaże zdjęcia.Potrzebuję również informacje w zakresie Kominka z DGP - chodz mi o koszty instalacji ale też potrzebuje opinii użytkowników kominka w rodku - czy warto założyć DGP czy może sam kominek wystarczy do ogrzania rodka?Pozdrawiam i gratuluję wszystki postępów na budowie...u mnie niestety na budowie dominuje kolor porothermu.....monotonia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 11.08.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Potrzebuję również informacje w zakresie Kominka z DGP - chodz mi o koszty instalacji ale też potrzebuje opinii użytkowników kominka w rodku - czy warto założyć DGP czy może sam kominek wystarczy do ogrzania rodka? Pozdrawiam i gratuluję wszystki postępów na budowie...u mnie niestety na budowie dominuje kolor porothermu.....monotonia... Co do kominka- również zastanawialiśmy się na DGP. Większość użytkujących rodoska radzi nie robić DGP jako zbędny koszt- usytuowanie kominka zapewnia dobre ogrzewanie domku. U nas wycena z firmy http://www.kominkiikominy.pl z DGP wyniosła 9500 zł. (wszystko- montaż i wszelkie materiały, kominek arysto (około 4000 zł- dokładnie nie pamiętam). Bez DGP ich cena to 7800zł, także sama instalacja DPG z materiałami to 1700 zł. Uważam, że to niewielki koszt i na tę opcję się zdecydowaliśmy. Kominek montują po 19 sierpnia, wtedy będę mogła podać więcej szczegółów. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 11.08.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Co do kominka- również zastanawialiśmy się na DGP. Większość użytkujących rodoska radzi nie robić DGP jako zbędny koszt- usytuowanie kominka zapewnia dobre ogrzewanie domku. U nas wycena z firmy http://www.kominkiikominy.pl z DGP wyniosła 9500 zł. (wszystko- montaż i wszelkie materiały, kominek arysto (około 4000 zł- dokładnie nie pamiętam). Bez DGP ich cena to 7800zł, także sama instalacja DPG z materiałami to 1700 zł. Uważam, że to niewielki koszt i na tę opcję się zdecydowaliśmy. Kominek montują po 19 sierpnia, wtedy będę mogła podać więcej szczegółów. Pozdrawiam! dziękuję serdecznie za głos w sprawie....nie ukrywam, że zależy mi na opinii już użytkujących rodoska! Napiszcie czy warto inwestować w kominek z DGP. Potrzebuję jeszcze opinii nt. dachu a konkretnie w zakresie "odeskowania" lub pokrycia folią. Planuję dachówkę ceramiczną płaską z połyskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 11.08.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 dziękuję serdecznie za głos w sprawie....nie ukrywam, że zależy mi na opinii już użytkujących rodoska! Napiszcie czy warto inwestować w kominek z DGP. Kilka stron wcześniej zadałam to samo pytanie i wypowiedzieli się użytkujący Rodoska Jak się cofniesz na pewno znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 11.08.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Kilka stron wcześniej zadałam to samo pytanie i wypowiedzieli się użytkujący Rodoska Jak się cofniesz na pewno znajdziesz troszkę nie mam czasu na wertowanie forum....zapytam więc o wnioski z analizy wypowiedzi użytkowników kominka w rodosie - Opinie są za zakładaniem DGP czy też nie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavex17 11.08.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Potrzebuję jeszcze opinii nt. dachu a konkretnie w zakresie "odeskowania" lub pokrycia folią. Planuję dachówkę ceramiczną płaską z połyskiem. Co dokładnie? Pełne deskowanie + papa? na to łaty kontrłaty i dachówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 11.08.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Co dokładnie? Pełne deskowanie + papa? na to łaty kontrłaty i dachówka? Potrzebuję opinii w zakresie czy lepiej zrobić pełne deskowanie z papą czy folię ewentualnie jeszcze jakieś inne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 11.08.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam, Może ktoś podzieli się spostrzeżeniami nt. schodów oraz pokaże zdjęcia. U mnie źle wylali ostatni schodek - powinien byc niższy od reszty poziomu, tymczasem był nawet ciut wyższy niż pozostałe (+wylewka, +stopnica). Potem było kombinowanie. http://images65.fotosik.pl/64/4b66d612031ddf4cmed.jpg http://images63.fotosik.pl/64/ed039e9436994395med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 11.08.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Mam pytanie odnośnie wylewek z miksokreta czy trzeba je polewać wodą czy też nie bo różne są opinie. Jak to było u was? U mnie wylewkarze przekazali, żeby podlewać. Zraszałem wylewki wodą przez ok. 2-3 tygodnie. Podlewanie betonu minimalizuje skutki jego skurczu podczas wiązania - dzięki temu na jastrychu nie masz potem pęknięć, pajączków, etc. Przynajmniej nie w takiej ilości jaką widziałem u kolegi na budowie, który wylewek nie podlewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 11.08.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Potrzebuję opinii w zakresie czy lepiej zrobić pełne deskowanie z papą czy folię ewentualnie jeszcze jakieś inne rozwiązanie Ja dawałem membranę paroprzepuszczalną (o wysokiej paroprzepuszczalności), na to kontrłaty i łaty no i dachówkę. Z membraną trzeba uważać, bo jest wrażliwa na promieniowanie UV. Najlepiej gdyby po jej położeniu zaraz zacząć przykrywanie jej dachówką. Gdybym budował drugi raz, dach bym deskował i papował. To rozwiązanie jest sprawdzone od conajmniej pół wieku, tymczasem ta membrana nie może się pochwalić takim CV Nie wiem jak się zachowa za 50 lat. Wiem tylko że wystawiona na promieniowanie UV zamienia się w coś a la bandaż egipskiej mumii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 11.08.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 i na koniec pytanie: jaką folię dawaliści na parterze na chudziaka a pod styropian? czy na piętrze też się daje folię?mC u mnie jest zwykła folia budowlana, czarna, z atestem - nie pamiętam grubości ale dość mocna. Poszła i na parter i na piętro. Nie chciałem dawać na piętro (tam nie mam styropianu) ale wylewkarze kazali rozłożyć bo jastrych "pływa". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redzina87 11.08.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Drodzy forumowicze ile cm robiliście chudziaka? PS. Pogody dopisują, dlatego praca wre [ATTACH=CONFIG]204876[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204877[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204878[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204879[/ATTACH][/QUO Ten stan który macie teraz mniej więcej ile Was kosztował jeśli można wiedziec my zaczynamy we wrześniu dlatego ciekawią mnie koszty ? POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 11.08.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Ja dawałem membranę paroprzepuszczalną (o wysokiej paroprzepuszczalności), na to kontrłaty i łaty no i dachówkę. Z membraną trzeba uważać, bo jest wrażliwa na promieniowanie UV. Najlepiej gdyby po jej położeniu zaraz zacząć przykrywanie jej dachówką. Gdybym budował drugi raz, dach bym deskował i papował. To rozwiązanie jest sprawdzone od conajmniej pół wieku, tymczasem ta membrana nie może się pochwalić takim CV Nie wiem jak się zachowa za 50 lat. Wiem tylko że wystawiona na promieniowanie UV zamienia się w coś a la bandaż egipskiej mumii dziękuję serdecznie za info. A co do schodów to proszę o info ile cm ma pierwszy schodek (jeszcze przed wylewkami) ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 12.08.2013 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Niestety nie pamiętam, parter już mam wypłytkowany. Był oczywiście wyższy od następnych. Obliczyli to murarze, którzy szałowali schody na podstawie projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 12.08.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Przemek jakieś 3 - 4 strony wcześniej malowalem jak powinien wyglądać 1 stopień. Generalnie ma być niższy o grubość okładziny jaka zastosujesz. Z powodów, o których wyżej deskowalem dach i papowalem. Mariusz widzę marmury - na bogato Ja się zastanawiam nad płytkami drewnopodobnymi cos jak w salonie tylko ciemniejsze. Ale na tą chwilę po ,,pierwszym czytaniu sejm (czyli moja zona) propozycję odrzucił'' ale jeszcze mam 2 czytania. Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 12.08.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 To nie marmur, to granit Była opcja albo dębina albo dopłacamy ~2k i bierzemy granit. Zdecydowaliśmy się na to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 12.08.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Przemek jakieś 3 - 4 strony wcześniej malowalem jak powinien wyglądać 1 stopień. Generalnie ma być niższy o grubość okładziny jaka zastosujesz. Z powodów, o których wyżej deskowalem dach i papowalem. Mariusz widzę marmury - na bogato Ja się zastanawiam nad płytkami drewnopodobnymi cos jak w salonie tylko ciemniejsze. Ale na tą chwilę po ,,pierwszym czytaniu sejm (czyli moja zona) propozycję odrzucił'' ale jeszcze mam 2 czytania. tylko, że ja właśnie jeszcze nie wiem jaka okładzinę bede stosował.....najprawdopodobniej drewno, ale nie mam pojęcia ile cm tj. jaką grubość drewna daje się na schodek....Tutaj wspólnie z żona mamy wspólny front i uważamy, że drewno dla nas wygląda najlepiej. Co do dachu to zastanawia mnie różnica w kosztach pomiędzy papą z deskowaniem a folią - jaki to jest rząd wielkości jesli chodzi o różnicę w cenie.... W najbliższym czasie dopinam negocjacje związane z rekuperatorem i rekuperacją - dzisiaj wymyśliłem, że może da się podłaczyć reku pod kominek i stowrzyć takie cuś w rodzaju DGP, ale szybko fachowcy wytłumaczyli mi , że nie wolno!!!...hehehehe Wybrałem rekuperator firmy Brink! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 12.08.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 To nie marmur, to granit Była opcja albo dębina albo dopłacamy ~2k i bierzemy granit. Zdecydowaliśmy się na to drugie. a tak z ciekawości to ile takie granitowe cacko kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts