Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Może ktoś podzieli się spostrzeżeniami nt. schodów oraz pokaże zdjęcia.

Potrzebuję również informacje w zakresie Kominka z DGP - chodz mi o koszty instalacji ale też potrzebuje opinii użytkowników kominka w rodku - czy warto założyć DGP czy może sam kominek wystarczy do ogrzania rodka?

Pozdrawiam i gratuluję wszystki postępów na budowie...u mnie niestety na budowie dominuje kolor porothermu.....monotonia...

przemas791 napisał:

Potrzebuję również informacje w zakresie Kominka z DGP - chodz mi o koszty instalacji ale też potrzebuje opinii użytkowników kominka w rodku - czy warto założyć DGP czy może sam kominek wystarczy do ogrzania rodka?

Pozdrawiam i gratuluję wszystki postępów na budowie...u mnie niestety na budowie dominuje kolor porothermu.....monotonia...

Co do kominka- również zastanawialiśmy się na DGP. Większość użytkujących rodoska radzi nie robić DGP jako zbędny koszt- usytuowanie kominka zapewnia dobre ogrzewanie domku. U nas wycena z firmy http://www.kominkiikominy.pl z DGP wyniosła 9500 zł. (wszystko- montaż i wszelkie materiały, kominek arysto (około 4000 zł- dokładnie nie pamiętam). Bez DGP ich cena to 7800zł, także sama instalacja DPG z materiałami to 1700 zł. Uważam, że to niewielki koszt i na tę opcję się zdecydowaliśmy. Kominek montują po 19 sierpnia, wtedy będę mogła podać więcej szczegółów.

Pozdrawiam!

gosik102 napisał:
Co do kominka- również zastanawialiśmy się na DGP. Większość użytkujących rodoska radzi nie robić DGP jako zbędny koszt- usytuowanie kominka zapewnia dobre ogrzewanie domku. U nas wycena z firmy http://www.kominkiikominy.pl z DGP wyniosła 9500 zł. (wszystko- montaż i wszelkie materiały, kominek arysto (około 4000 zł- dokładnie nie pamiętam). Bez DGP ich cena to 7800zł, także sama instalacja DPG z materiałami to 1700 zł. Uważam, że to niewielki koszt i na tę opcję się zdecydowaliśmy. Kominek montują po 19 sierpnia, wtedy będę mogła podać więcej szczegółów.

Pozdrawiam!

dziękuję serdecznie za głos w sprawie....nie ukrywam, że zależy mi na opinii już użytkujących rodoska! Napiszcie czy warto inwestować w kominek z DGP.

Potrzebuję jeszcze opinii nt. dachu a konkretnie w zakresie "odeskowania" lub pokrycia folią. Planuję dachówkę ceramiczną płaską z połyskiem.

przemas791 napisał:
dziękuję serdecznie za głos w sprawie....nie ukrywam, że zależy mi na opinii już użytkujących rodoska! Napiszcie czy warto inwestować w kominek z DGP.

Kilka stron wcześniej zadałam to samo pytanie i wypowiedzieli się użytkujący Rodoska :) Jak się cofniesz na pewno znajdziesz :):wiggle:

gosik102 napisał:
Kilka stron wcześniej zadałam to samo pytanie i wypowiedzieli się użytkujący Rodoska :) Jak się cofniesz na pewno znajdziesz :):wiggle:

troszkę nie mam czasu na wertowanie forum....zapytam więc o wnioski z analizy wypowiedzi użytkowników kominka w rodosie - Opinie są za zakładaniem DGP czy też nie?

Pozdrawiam

Gość 80mariusz80
  przemas791 napisał:
Witam,

Może ktoś podzieli się spostrzeżeniami nt. schodów oraz pokaże zdjęcia.

U mnie źle wylali ostatni schodek - powinien byc niższy od reszty poziomu, tymczasem był nawet ciut wyższy niż pozostałe (+wylewka, +stopnica). Potem było kombinowanie.

http://images65.fotosik.pl/64/4b66d612031ddf4cmed.jpg

http://images63.fotosik.pl/64/ed039e9436994395med.jpg

Gość 80mariusz80
  janek8205 napisał:
Mam pytanie odnośnie wylewek z miksokreta czy trzeba je polewać wodą czy też nie bo różne są opinie. Jak to było u was?

U mnie wylewkarze przekazali, żeby podlewać. Zraszałem wylewki wodą przez ok. 2-3 tygodnie. Podlewanie betonu minimalizuje skutki jego skurczu podczas wiązania - dzięki temu na jastrychu nie masz potem pęknięć, pajączków, etc. Przynajmniej nie w takiej ilości jaką widziałem u kolegi na budowie, który wylewek nie podlewał.

Gość 80mariusz80
  przemas791 napisał:
Potrzebuję opinii w zakresie czy lepiej zrobić pełne deskowanie z papą czy folię

ewentualnie jeszcze jakieś inne rozwiązanie

Ja dawałem membranę paroprzepuszczalną (o wysokiej paroprzepuszczalności), na to kontrłaty i łaty no i dachówkę. Z membraną trzeba uważać, bo jest wrażliwa na promieniowanie UV. Najlepiej gdyby po jej położeniu zaraz zacząć przykrywanie jej dachówką. Gdybym budował drugi raz, dach bym deskował i papował. To rozwiązanie jest sprawdzone od conajmniej pół wieku, tymczasem ta membrana nie może się pochwalić takim CV ;) Nie wiem jak się zachowa za 50 lat. Wiem tylko że wystawiona na promieniowanie UV zamienia się w coś a la bandaż egipskiej mumii :)

Gość 80mariusz80
  michalc napisał:
i na koniec pytanie: jaką folię dawaliści na parterze na chudziaka a pod styropian? czy na piętrze też się daje folię?mC

u mnie jest zwykła folia budowlana, czarna, z atestem - nie pamiętam grubości ale dość mocna. Poszła i na parter i na piętro. Nie chciałem dawać na piętro (tam nie mam styropianu) ale wylewkarze kazali rozłożyć bo jastrych "pływa". Pozdrawiam.

slavex17 napisał:
Drodzy forumowicze ile cm robiliście chudziaka?

PS. Pogody dopisują, dlatego praca wre

[ATTACH=CONFIG]204876[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204877[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204878[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204879[/ATTACH][/QUO

Ten stan który macie teraz mniej więcej ile Was kosztował jeśli można wiedziec my zaczynamy we wrześniu dlatego ciekawią mnie koszty ?

POZDRAWIAM

80mariusz80 napisał:
Ja dawałem membranę paroprzepuszczalną (o wysokiej paroprzepuszczalności), na to kontrłaty i łaty no i dachówkę. Z membraną trzeba uważać, bo jest wrażliwa na promieniowanie UV. Najlepiej gdyby po jej położeniu zaraz zacząć przykrywanie jej dachówką. Gdybym budował drugi raz, dach bym deskował i papował. To rozwiązanie jest sprawdzone od conajmniej pół wieku, tymczasem ta membrana nie może się pochwalić takim CV ;) Nie wiem jak się zachowa za 50 lat. Wiem tylko że wystawiona na promieniowanie UV zamienia się w coś a la bandaż egipskiej mumii :)

dziękuję serdecznie za info. A co do schodów to proszę o info ile cm ma pierwszy schodek (jeszcze przed wylewkami) ?

Pozdrawiam

Gość Konto usunięte na żądanie

Przemek jakieś 3 - 4 strony wcześniej malowalem jak powinien wyglądać 1 stopień. Generalnie ma być niższy o grubość okładziny jaka zastosujesz.

Z powodów, o których wyżej deskowalem dach i papowalem.

Mariusz widzę marmury - na bogato :-)

Ja się zastanawiam nad płytkami drewnopodobnymi cos jak w salonie tylko ciemniejsze. Ale na tą chwilę po ,,pierwszym czytaniu sejm (czyli moja zona) propozycję odrzucił'' :-) ale jeszcze mam 2 czytania.

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

lokmen napisał:
Przemek jakieś 3 - 4 strony wcześniej malowalem jak powinien wyglądać 1 stopień. Generalnie ma być niższy o grubość okładziny jaka zastosujesz.

Z powodów, o których wyżej deskowalem dach i papowalem.

Mariusz widzę marmury - na bogato :-)

Ja się zastanawiam nad płytkami drewnopodobnymi cos jak w salonie tylko ciemniejsze. Ale na tą chwilę po ,,pierwszym czytaniu sejm (czyli moja zona) propozycję odrzucił'' :-) ale jeszcze mam 2 czytania.

tylko, że ja właśnie jeszcze nie wiem jaka okładzinę bede stosował.....najprawdopodobniej drewno, ale nie mam pojęcia ile cm tj. jaką grubość drewna daje się na schodek....Tutaj wspólnie z żona mamy wspólny front i uważamy, że drewno dla nas wygląda najlepiej. Co do dachu to zastanawia mnie różnica w kosztach pomiędzy papą z deskowaniem a folią - jaki to jest rząd wielkości jesli chodzi o różnicę w cenie....

W najbliższym czasie dopinam negocjacje związane z rekuperatorem i rekuperacją - dzisiaj wymyśliłem, że może da się podłaczyć reku pod kominek i stowrzyć takie cuś w rodzaju DGP, ale szybko fachowcy wytłumaczyli mi , że nie wolno!!!...hehehehe

Wybrałem rekuperator firmy Brink!