vabien23 02.01.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Jesli ktos sie orientuje to prosze o wyjasnienie, jakie zmiany niesie za sobą zmiana w postaci odwroconych schodow???? bede wdzieczna za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 02.01.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Czy ktoś z Was zmieniał kąt nachylenia dachu? Dostaliśmy taką propozycję od wykonawców jednak nie wiem jak to będzie wyglądać oni twierdzą że dużo lepiej proszę o rady? i jeszcze pytanie do użytkowników jak sprawdzają się schody czy są wygodne czy coś byście zmienili ? Pozdrawiam Ja podniosłem ścianę kolankową o dwa pustaki, tym samym zmieniając kąt dachu i tym samym - zmieniając wymiary elementów więźby (długości jętek). Z zewnątrz wygląda to gorzej niż normalnie, bez podnoszenia, ot taki wysoki domek (chociaż jestem jeszcze przed ociepleniem, więc dom trochę spuchnie wszerz). My jednak zdecydowaliśmy się na to rozwiązanie przekładając walory estetyczne nad względami praktycznymi - po prostu chcemy mieć miejsce pod ścianą kolankową. Schody zabiegowe nie są wygodne - ale w tym projekcie który mamy nie da rady zrobić innych, bez wypuszczenia ich (wydłużenia) w salon; ewentualnie zrobić normalne schody kosztem wysokich stopni. Ktoś chyba na forum zrobił sobie zwykłe schody ze spocznikiem. Na zakręcie , zabiegu może się znajdować tylko 1 osoba i trzeba chodzić w skrajni, bo stopnie po drugiej stronie się zwężają i nie ma na czym postawić nogi. Jest to karkołomne dla nas, kiedy schodzimy z małym dzieckiem trzymając go za rękę. Przed odbiorem schodów koniecznie sprawdźcie wysokości pierwszego i ostatniego stopnia. Ten pierwszy ma być odpowiednio wyższy (ze wzg. na dochodzącą później wylewkę w salonie) a ten drugi ma być tak wykończony, żeby był równy z podestem na piętrze - czyli najczęściej trochę niższy niż pozostały. U nas ostatni schodek był spi.... - za wysoki no i później było kombinowanie. Pozdrawiam. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez 80mariusz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logout 02.01.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Czy ktoś z rododendrowiczów porwał się na zainstalowanie wyspy w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redzina87 03.01.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 80mariusz80 dziękuje za cenne uwagi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavex17 03.01.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Schody zabiegowe nie są wygodne - ale w tym projekcie który mamy nie da rady zrobić innych, bez wypuszczenia ich (wydłużenia) w salon; ewentualnie zrobić normalne schody kosztem wysokich stopni. Ktoś chyba na forum zrobił sobie zwykłe schody ze spocznikiem. Na zakręcie , zabiegu może się znajdować tylko 1 osoba i trzeba chodzić w skrajni, bo stopnie po drugiej stronie się zwężają i nie ma na czym postawić nogi. Jest to karkołomne dla nas, kiedy schodzimy z małym dzieckiem trzymając go za rękę. Przed odbiorem schodów koniecznie sprawdźcie wysokości pierwszego i ostatniego stopnia. Ten pierwszy ma być odpowiednio wyższy (ze wzg. na dochodzącą później wylewkę w salonie) a ten drugi ma być tak wykończony, żeby był równy z podestem na piętrze - czyli najczęściej trochę niższy niż pozostały. U nas ostatni schodek był spi.... - za wysoki no i później było kombinowanie. Pozdrawiam. Dokładnie schody zabiegowe są trochę niewygodne, ale nie dało się inaczej ich wylać według projektu. Co do stopni to wiadomo czym bardziej dołem wyjdziesz w salon tym stopnie będą łagodniejsze. Górny i dolny schodek różnią się wysokością od pozostałych. NAjgorzej jak po wylaniu bedziesz chciał zmienić grubość wylewki lub styropianu, tak jak u mnie. Będzie trzeba teraz nadlewać każdy schodek niestety. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWKl 04.01.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Ja podniosłem ścianę kolankową o dwa pustaki, tym samym zmieniając kąt dachu i tym samym - zmieniając wymiary elementów więźby (długości jętek). Z zewnątrz wygląda to gorzej niż normalnie, bez podnoszenia, ot taki wysoki domek (chociaż jestem jeszcze przed ociepleniem, więc dom trochę spuchnie wszerz). My jednak zdecydowaliśmy się na to rozwiązanie przekładając walory estetyczne nad względami praktycznymi - po prostu chcemy mieć miejsce pod ścianą kolankową. . Dlaczego zmienialiście kąt dachu? My też podnieśliśmy o 2 pustaki ale dach zostawiliśmy taki jak w oryginale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 04.01.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Dlaczego zmienialiście kąt dachu? My też podnieśliśmy o 2 pustaki ale dach zostawiliśmy taki jak w oryginale. Nie pamiętam już dokładnie jak to było. Wiem, że po zamówieniu więźby - zgodnie z projektem - cieśla przychodzi i mówi że mamy problem. My podnieśliśmy o dwa pustaki, natomiast kierbud nie poprawił wymiarów więźby na projekcie. Nam wyszło, że gdyby sufit zrobić na piętrze zgodnie z projektem to byłby bardzo wysoko a ze strychu właściwie nici. Jak się podnosi kolankową to trzeba obniżać sufit czyli -----> zwiększa się długość jętek. Dekarze coś tam potem kombinowali, jętki mam łączone na zakładkę. Z dwóch jętek robili jedną dłuższą, łącząc ją na ok. 3/4 długości na zakładkę (skręconą śrubami). Kąt dachu był chyba jednak zostawiony w spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 04.01.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Witajcie, U nas dolna łazienka w trakcie kafelkowania. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logout 05.01.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Witajcie, U nas dolna łazienka w trakcie kafelkowania. [ATTACH=CONFIG]233183[/ATTACH] Pozdrawiam! Gosik102 a gdzie będziesz mieć pralkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 05.01.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Gosik102 a gdzie będziesz mieć pralkę?? U nas w pokoju nad garażem robimy pralnię połączoną z garderobą (oddzieloną ścianką działową) I tam będzie praleczka Pozdrawiam Gosiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 05.01.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Małgosiu bardzo dziękuję za namiar na Pana Krzysztofa od schodów. Dzisiaj był - bardzo fajny facet zaliczka wpłacona teraz muszę gonić z robotą bo za 1,5 miesiąca ma być montaż. Cena 8500 z barierkami- jak dla mnie w dechę. Przy okazji oglądał 2 kolejne roboty u znajomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 05.01.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Małgosiu bardzo dziękuję za namiar na Pana Krzysztofa od schodów. Dzisiaj był - bardzo fajny facet zaliczka wpłacona teraz muszę gonić z robotą bo za 1,5 miesiąca ma być montaż. Cena 8500 z barierkami- jak dla mnie w dechę. Przy okazji oglądał 2 kolejne roboty u znajomych Jarku nie ma za co, Ty bardzo dużo nam pomogłeś w sprawie budowy Ten montaż to dobra mobilizacja do pracy. Pozdrawiamy! Edytowane 6 Stycznia 2014 przez gosik102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logout 06.01.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Pytanie do tych co mają pompę ciepła Jaką macie ? jak moc ? czy używaliście w sezonie grzewczym jak ekonomicznie to wyszło w stosunku do inwestycji. Poproszę o namiary na instalatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toffik21 06.01.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Hej, Robaczki. Powiedzcie mi proszę czym gruntowaliście tynki cementowo wapienne - pod malowanie. Bo ja położyłem unigrunt atlasa i chyba będę miał problem z malowaniem :/Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.01.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Gruntuje się ale rozcieńczonym gruntem. Można z wodą albo z białą farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiakrzys 06.01.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 U nas kochani kotłownia zakończona ....czekamy na podłączenie i odpalenie pieca :) Przeraża mnie myśl ile jeszcze pracy i pieniędzy trzeba włożyć w to by tam zamieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaljezus 06.01.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Hej Powiedzcie proszę czy moc kotła gazowego kondensat (24KW) dawaliście jak w projekcie ? I co w przypadku gdy stawialiście (zamienialiście) na zwykły kocioł z podajnikiem utrzymana była moc kotła jak wg projektu ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misteroli 07.01.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam,wszystkich zwracam się z wielka prośbą czy ktoś posada zestawienie materiałowo ile sztuk .itd do zbudowania rodka 6 z dwoma garażami można pisaćna meila [email protected] czy ktoś posiada wybudowanego rodka nawet w stanie surowym w okolic krakowa z możliwością rzucenia okiem na budowęz góry dziękuje za informacje pozdrawiamwszystkich w nowym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość alienmc 07.01.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam, wszystkich zwracam się z wielka prośbą czy ktoś posada zestawienie materiałowo ile sztuk .itd do zbudowania rodka 6 z dwoma garażami można pisać na meila [email protected] czy ktoś posiada wybudowanego rodka nawet w stanie surowym w okolic krakowa z możliwością rzucenia okiem na budowę z góry dziękuje za informacje pozdrawiam wszystkich w nowym roku Check email Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elaj 08.01.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 popekała nam wylewka w kuchni:(czy to przez podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts