Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W końcu zamontowali nam bramę garażową, zostały jeszcze tylko drzwi na tył garażu. Niestety mamy problem z drzwiami wewnętrznymi. Dostawca okazał się kompletną porażką. Drzwi miały być już w maju , niestety do teraz ani widu ani słychu.... Nie odbiera telefonów, nie odpowiada na maile. Staram się skontaktować bezpośrednio z producentem czy on w ogóle zamówił nasze drzwi....

Zdjęcie 24.jpgZdjęcie 24_1.jpgZdjęcie 24_2.jpgZdjęcie 24_3.jpg

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte na żądanie

Brama otwierana do boku- ciekawe rozwiazanie - ostatnio widzialem taka u klienta. Tyle, że u niego była taka ponieważ przednia ściana budynku była pod skosem do ścian bocznych. Czemu u was taka?- Pytam bo taka brama znacząco ogranicza korzystanie z 1 ściany.

Co do dostawcy- próbowałeś się do niego przejechać? Bo może gość już interes zwinął. My na drzwi wew. czekaliśmy 5 tyg i były w terminie.

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Brama otwierana do boku- ciekawe rozwiazanie - ostatnio widzialem taka u klienta. Tyle, że u niego była taka ponieważ przednia ściana budynku była pod skosem do ścian bocznych. Czemu u was taka?- Pytam bo taka brama znacząco ogranicza korzystanie z 1 ściany.

Co do dostawcy- próbowałeś się do niego przejechać? Bo może gość już interes zwinął. My na drzwi wew. czekaliśmy 5 tyg i były w terminie.

Nad garażem jest nasza sypialnia.Garaż jest nieogrzewany a my mamy wszędzie podłogówkę. Bałem się ,że może być problem przy niskich temperaturach i ocieplilismy wnętrze garażu 10cm styropianu. Niestety na standardową bramę było za mało nadproża wiec to było jedyne rozwiazanie. Poza tym wyglada oryginalnie :D

Firma od drzwi działa cały czas. Dziś skontaktowałem się z producentem. Okazało się ,że tylko połowa drzwi jest wyprodukowana reszta jeszcze nie bo koleś zalega z kasą.... Zaangażowałem już mojego prawnika a drzwi zamawiam u innego dostawcy. Niestety wprowadzimy się bez drzwi wewnętrznych :mad: . W zasadzie to pierwszy poważny problem przy budowie wiec chyba nie jest najgorzej :D

My bez drzwi mieszkaliśmy przez 1 miesiąc :) męczące ale do przyjęcia.

Co do Twoich obaw względem podłogówki to nieuzasadnione. My mamy też 100% podłogówki w domu i ten pokój jest najcieplejszy. Mamy 5cm. styro na suficie i 5cm. na podłodze. Dodam że grzeje pompa ciepła. W garażu mamy też podłogówkę.

• 2 weeks później...
Witam wszystkich serdecznie,

Zaczynam swoją życiową przygodę z "Wielką budową". Nie mamy o tym zielonego pojęcia dlatego też z uwagą czytam Wasze Posty. Oczywiście im więcej czytam tym bardziej zastanawiam czy aby na pewno to jest dobry pomysł. Aczkolwiek argument z piwkiem na tarasie jest nie do podważenia :) Wybraliśmy Rodka 6 G2A ale chcemy wprowadzić kilka zmian tj. na parterze łazienkę przesunąć do okna powiększając ją tym samym o kotłownie (kotłownia w garażu) i kombinujemy jak wstawić w garażu niezależna klatkę schodową do pomieszczeń u góry. Jak widać jesteśmy na samym początku naszej drogi ale od czegoś trzeba zacząć. Plan na dziś - geodeta :)

witam ja też zaczynam budowe Rodka po przeróbkach jestem z okolic Radomia czy jakiś rodek stoi nie daleko ?

Ocieplam swój rodosik 6, pytanie do Was drodzy forumowicze. Mam styropian 15 termoorganika termonium i kołki 22cm. Czy jak już mam okołkowane to osobno zaciągnąć klejem kołki a później zaciągnięcie plus siatka czy za jednym zamachem? Chodzi mi o to żeby nie było na elewacji widać zimą gdzie jest kołek. Pozdrawiam serdecznie

Ocieplam swój rodosik 6, pytanie do Was drodzy forumowicze. Mam styropian 15 termoorganika termonium i kołki 22cm. Czy jak już mam okołkowane to osobno zaciągnąć klejem kołki a później zaciągnięcie plus siatka czy za jednym zamachem? Chodzi mi o to żeby nie było na elewacji widać zimą gdzie jest kołek. Pozdrawiam serdecznie

Ja u siebie pod każdy kołek frezowałem na 2 cm wgłębienie i potem dawałem zaślepki styropianowe. Likwiduje to mostki termiczne, a dwa nie widać gdzie są kołki. Normalnie to najpierw trzeba wgłębienia gdzie są kołki wyrównać klejem a potem siatka i klej.

Pozdrawiam

Piotr

Chciałbym zapytać o koszt rolet zewnętrznych, ponieważ jestem zainteresowany ich zakupem. Dodatkowo mam pytanie : Czy rolety wyciszają odgłosy np silnika samochodowego dochodzące z zewnątrz?

Koszt to 11 tys ale sam parter ponieważ tak dała wycenić w pełni automatyczne na pilota. Wyceny były różne od 16 tys do 9.

Pozdawiam

Koszt to 11 tys ale sam parter ponieważ tak dała wycenić w pełni automatyczne na pilota. Wyceny były różne od 16 tys do 9.

Pozdawiam

Dzieki za info co do kosztów. Mam jeszcze pytanie Czy zamknięte rolety wyciszają wnętrze domu w znaczący sposób od hałasu dochodzącego z zewnątrz budynku?

Chodzi mi o zewnętrzne czy stalowe czy aluminiowe, chcielibyśmy złoty dąb.

Zatem to już twoja decyzja. Ja zamontowałem stalowe w kolorze okien. Są pieniądze na aluminiowe to zakładaj:) Aluminium nie koroduje to idzie na plus w stosunku do tradycyjnych stalowych. Nie wiadomo też co stanie się po upływie czasu z okleiną zarówno na stalowych jak i aluminiowych a dla nas to istotne;)

Pozdrawiam

Jak mam być szczery to zastanawiam się po kiego Wam te rolety?- no chyba, że ten dom będzie zamieszkiwany przez weekend, a w tygodniu bądź tygodniami nieużytkowany.

Mówiąc szczerze zmarnowana GRUBA kasa...

W końcu udało się dojść do porozumienia z nierzetelnym dostawcą i drzwi dotarły. Została jeszcze regulacja i docięcie listew przypodłogowych. Góra jest praktycznie gotowa. Załączam zdjęcia z klatki schodowej, pokoju córki i łazienki dzieci. Jak wszystko dobrze pójdzie to wprowadzimy się na przyszły weekend :smile:

Zdjęcie 22_1.jpgZdjęcie 22_6.jpg

Zdjęcie 18.jpg

Zdjęcie 18_4.jpg

Zdjęcie 22.jpg

Jak mam być szczery to zastanawiam się po kiego Wam te rolety?- no chyba, że ten dom będzie zamieszkiwany przez weekend, a w tygodniu bądź tygodniami nieużytkowany.

Mówiąc szczerze zmarnowana GRUBA kasa...

Drogi Lokmenie każdy wydaje swoją kasę według swojego uznania, dla mnie podłogówka w całym domu a w szczególności w garażu jest pomyłką dla innych będą to rolety :p ja pisałam do przedstawicieli oferujących okna i rolety maile z zestawieniem okien i na drugi dzień miałam rozeznanie w cenach bo większość wysłała mi od razu wyceny więc polecam po prostu popytać :)

w kwestii wydawania kasy nie będę dyskutował bo to sprawa indywidualna ok. Podłogówka jak i grzejniki służą do ogrzewania - podłogówka grzeje super nawet w garazu (zreszta przy pompie ciepła grzejniki sie nie sprawdzają. A zastosowanie w moim przypadku grzejnika w garażu byłoby pomyłką :) ).

Zastanawiam się natomiast po co w domu 1 rodzinnym rolety zewnętrzne? - ani one antywłamaniowe, po zasłonięciu ciemno jak nie napisze gdzie :p. Poprostu nie widze tu zastosowania w przypadku domu jednorodzinnego. Tylko mi nie pisze że codziennie wychodząc z domu będziesz latać i zasłaniać wszystkie. Co innego domek letni, weekendowy. Pozdrawiam.