Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam drogich forumowiczów. Mam pytania odnoście przyłącza wodnego a mianowicie czy w dzienniku gdzieś wpisuje się ze wykonano przyłącze? Bo jest taka strona odbiór nadzoru technicznego przyłącza kto to wypisuje? Bo Ja dostałem jedynie protokół odbioru wykonania przyłącza i to podobno wystarczy żeby iść do starostwa? Pozdrawiam serdecznie

Witam wszystkich ;))))

Moj fachowiec zaproponował mi założenie ogrzewania podłogowego w calutkim rodosiku.

Bardzo sie nad tym zastanawiam czy nie bedzie w domu za zimno itd. Czy jest tu ktos kto mieszka juz w swoim wymarzonym domku i ma wszedzie ogrzewanie podlogowe ?

Ja mam podłogówkę tylko na dole, ale z perspektywy mieszkania ponad rok zmieniłabym grzejniki na górze również na podłogówkę. Dla mnie problemem było zastosowanie paneli na podłogówce, nie wiem czy to się sprawdza, na droższe rozwiązania nie było mnie stać. Każdy musi rozważyć według włąsnego uznania. Na pewno zimno nie będzie.

Ja mam podłogówkę tylko na dole, ale z perspektywy mieszkania ponad rok zmieniłabym grzejniki na górze również na podłogówkę. Dla mnie problemem było zastosowanie paneli na podłogówce, nie wiem czy to się sprawdza, na droższe rozwiązania nie było mnie stać. Każdy musi rozważyć według włąsnego uznania. Na pewno zimno nie będzie.

Dziękuję za odpowiedź:) czy rowniez w lazience masz sama podłogówke ?

Witam wszystkich ;))))

Moj fachowiec zaproponował mi założenie ogrzewania podłogowego w calutkim rodosiku.

Bardzo sie nad tym zastanawiam czy nie bedzie w domu za zimno itd. Czy jest tu ktos kto mieszka juz w swoim wymarzonym domku i ma wszedzie ogrzewanie podlogowe ?

Mieszamy od kwietnia. Podłogówka w całym domu, w łazienkach dodatkowo grzejniki. Rurki co 10cm, na podłodze deska warstwowa. Cieplutko.

Witam wszystkich ;))))

U nas w całym domu jest podłogówka ( tylko w łazienkach dodatkowo drabinki podłączone do pętli ) . Jest bardzo ciepło , dwa razy zmniejszaliśmy nawet krzywą grzewczą. Jutro podłączamy sterowanie zaworami podłogówki do naszego systemu ID nexwela.Mam nadzieję ,że będzie możliwe bardziej precyzyjne sterowanie temperaturą poszczególnych pomieszczeń.

Nie zastanawiaj się , nie ma lepszego rozwiązania. Dużym plusem jest rownież brak zajmujących dużo miejsca grzejników :)

Edytowane przez AWKl

AWKI ja mam pytanie o ścinę w kuchni, taką z "białą cegłą". Napisz co to jest, gdzie kupowałaś itp. Wszystkie wnętrza super.

Robił to gość z Jeleniej Góry. Kupuje on stare cegły z rozbiórek i tnie na plasterki. Potem klei i fuguje. Poszukaj w necie , pewnie w waszej okolicy też kogoś takiego znajdziecie. Fajne jest to , że każda cegła jest inna i daje to wrażenie prawdziwej, starej ściany murowanej.

U nas w całym domu jest podłogówka ( tylko w łazienkach dodatkowo drabinki podłączone do pętli ) . Jest bardzo ciepło , dwa razy zmniejszaliśmy nawet krzywą grzewczą. Jutro podłączamy sterowanie zaworami podłogówki do naszego systemu ID nexwela.Mam nadzieję ,że będzie możliwe bardziej precyzyjne sterowanie temperaturą poszczególnych pomieszczeń.

Nie zastanawiaj się , nie ma lepszego rozwiązania. Dużym plusem jest rownież brak zajmujących dużo miejsca grzejników :)

A co położyliście na podłogę ?

Gość Konto usunięte na żądanie
U nas też podłogówka w całym domu nawet w garażu :) na dole jest terakota, na górze 100% panel. Pod panelami jest podkład 2mm firmy Pianomat. Jest Ciepło- jedyne co zauważyłem to to, że terakota zdecydowanie dłużej jest cieplejsza niż panele.

Witam

Właśnie zastanwiam się nad kupnem projektu dom w rododendronach nie wiem jeszcze ktora wersja czy 6 ver2 czy 6 ver 3 czy moze 5ver2. Niezależnie od wybranego projektu ja zlikwiduje pokoj aby powiekszyć salon i chce powiększyć garaż no i kotłownie przenieść do garażu.Mam pytanie ile was wyszedł stan surowy?

Do AKWI

Właśnie zobaczyłam zdjecia jakie zostały w wstawione i strasznie spodobały mi się płytki jakie masz w łazience jesli mozna powiedz prosze jakiej to firmy.

Edytowane przez EwelinaO

Witam

Właśnie zastanwiam się nad kupnem projektu dom w rododendronach nie wiem jeszcze ktora wersja czy 6 ver2 czy 6 ver 3 czy moze 5ver2. Niezależnie od wybranego projektu ja zlikwiduje pokoj aby powiekszyć salon i chce powiększyć garaż no i kotłownie przenieść do garażu.Mam pytanie ile was wyszedł stan surowy?

Do AKWI

Właśnie zobaczyłam zdjecia jakie zostały w wstawione i strasznie spodobały mi się płytki jakie masz w łazience jesli mozna powiedz prosze jakiej to firmy.

SSO wyszedł 114000

pokrycie blachodachówka,leier thermopor 25PW, bez drugiego stropu lanego.

Podkarpacie (rozpiętość cenowa wykonawców z tego co na forum widać bardzo zależy od regionu)

Co to za płytki w górnej łazience? Paradyż masto grys? Jesteśmy na etapie projektowania łazienek i o tyle co na dolną jesteśmy zdecydowani, to nad górną się zastanawiamy nad masto grys a doblo grafit z Paradyża.

My mamy masto grys tylko że w kuchni. Są bardzo ładne i wbrew pozorom łatwo je utrzymać w czystości.

Awki dom piękny, widać że dbacie o każdy szczegół.

Do AKWI

Nie wiem , o którą łazienkę pytasz.

Góra: ciemniejsze NOVABELL MILANO MONTENAPOLEONE

Dół białe: Tubądzin z serii Zienia o nazwie Berlin

Nie wiem , o którą łazienkę pytasz.

Góra: ciemniejsze NOVABELL MILANO MONTENAPOLEONE

Dół białe: Tubądzin z serii Zienia o nazwie Berlin

Witam ponownie wlasnie dostalismy wycene od hydraulika 5,5 tys. zl robocizna za:

woda(podłaczenie hydroforu), ogrzewanie, kanalizacja

Czy to troche nie za drogo ?

Witam ponownie wlasnie dostalismy wycene od hydraulika 5,5 tys. zl robocizna za:

woda(podłaczenie hydroforu), ogrzewanie, kanalizacja

Czy to troche nie za drogo ?

@aanaa2 Ja mam wycenę na 4400 za wszystkie prace hydrauliczne. Podłączenie wody z wodociągu, rozprowadzenie wody i kanalizacji, CO (w tym cały dół podłogówka). Hydraulik powiedział, że płacę dopiero po wykonaniu roboty i uruchomieniu pieca.

Aha dzięki wszystkim za wcześniejsze porady dot wyceny okien. Rzeczywiście moja pierwsza wycena była mocno przesadzona i ostatecznie kupiłem lepsze okna w dużo niższej cenie. Komplet okien do Dom w Rododendronach 6(N) zamówiłem w cenie 18 000 zł brutto z montażem :cool: .

W tej cenie udało się wynegocjować: pakiet 3 szyby, ciepła ramka w środku, profil brugmann 74 mm z opcją thermo (całyprofil wypełniony pianką w środku), kolor 2 strony złoty dąb, okucia winkhaus, klamki metalowe secustic - stare złoto.

• 2 weeks później...
Gosik i jak Twoja sypialnia bo swego czasu pytałaś o inspiracje. Co prawda nie mam zdjęcia ale u nas duże łoże z tapicerowanym zagłówkiem i dwie szafki nocne. Wszystko w tonacjach beżowo-brązowo-czekoladowych, tylko biała lampa sufitowa. W planach jeszcze komoda,dużżżży fotel i lampa do czytania. I zachorowałam jeszcze na pewien obraz ale na razie poza zasięgiem:)

murando-obraz-zakochani-82x41-cm-u-iext27374403.jpg