Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cd, sondy

1. Schody strychowe z marketu za 280pln czy np Fakro za 450pln. Tak się zastanawiam czy warto, a mam schody x2 strych głowny i strych nad pokojem nad grażem

2. oswietlenie schodów (przystopniowe) na 12V czy 230V? Pytam bo mam mały zgryz :)

3. taras i schody - ceramika, bruk , klinkier ? z czego i czy to byl trafny wybór?

ps

lokmen pierońsko wysoki ten salon 2,95m może stąd takie koszty na ogrzewaanie=energię?

cd, sondy

1. Schody strychowe z marketu za 280pln czy np Fakro za 450pln. Tak się zastanawiam czy warto, a mam schody x2 strych głowny i strych nad pokojem nad grażem

2. oswietlenie schodów (przystopniowe) na 12V czy 230V? Pytam bo mam mały zgryz :)

3. taras i schody - ceramika, bruk , klinkier ? z czego i czy to byl trafny wybór?

ps

lokmen pierońsko wysoki ten salon 2,95m może stąd takie koszty na ogrzewaanie=energię?

ad.1 - schody do dużego strychu (osobiście) planuję fakro ltk te dobrze izolowane 120x70, do małego strychu pewnie też fakro tyle że mniejsze (60x80)

ad.2 - oświetlenie robię na 12V chociaż wydaje mi się że wg uznania :)

ad.3 - zrobionego jeszcze nie mam ale myślę o wybrukowaniu zarówno tarasu jak i schodów wejściowych

cd, sondy

U nas schody i taras wykonane z kostki brukowej i jesteśmy bardzo zadowoleni. Cenowo wyszło korzystniej (ale mieliśmy taniego i dobrego wykonawcę), wizualnie bardzo nam się podoba, wygodne w użytkowaniu, a przede wszystkim tworzą integralną całość z podjazdem.

Pozdrawiam :)

Gość Konto usunięte na żądanie
cd, sondy

ps

Salon wysoki :) ale co do kosztów to nie narzekam, że są wysokie - wręcz przeciwnie uważam, że są niskie.

Co do pytania o światełka nad schodami to najlepiej zrobić żeby było i tak i tak. Czyli dać przewód 2x1 kwadrat najlepiej przez miejsce gdzie można dać zasilacz.

W kwesitii oświetlenia schodów to najpiękniejsze oświetlenie to LED pod każdym stopniem- ostatnio montowałem i jest bajka.

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Co do pytania o światełka nad schodami to najlepiej zrobić żeby było i tak i tak. Czyli dać przewód 2x1 kwadrat najlepiej przez miejsce gdzie można dać zasilacz.

W kwesitii oświetlenia schodów to najpiękniejsze oświetlenie to LED pod każdym stopniem- ostatnio montowałem i jest bajka.

Mój zgryz polega na tym, że zapomniałem na śmierć zaplanować transformator a jestem po tynkach... A bez transformatora tesh lipa bo mam puszki 6,5 na 6cm głębokie i raczej chyba nic w to nie wejdzie na 230V, mało powietrza...

Gość 80mariusz80
Mój zgryz polega na tym, że zapomniałem na śmierć zaplanować transformator a jestem po tynkach... A bez transformatora tesh lipa bo mam puszki 6,5 na 6cm głębokie i raczej chyba nic w to nie wejdzie na 230V, mało powietrza...

Ja mam taki transformator ze Skoffa schowany w puszce:

http://www.skoff.com.pl/pl/produkty/42/elektronika/zasilacze-napieciowe

Typ ZOL 7 albo 15W - wejdzie Ci do puszki.

Pozdrawiam

Edytowane przez 80mariusz80

Gość 80mariusz80
Ja mam transformator ZOL15 dla lampek LED schodowych i mam tylko ten jeden. Nie znam się za bardzo na elektryce, wiem tylko że kabel od tych lampek był pociągnięty do puszki umiejscowionej na ścianie garażu, która robi za zwykły wyłącznik światła. Tam wujek schował ten transformatorek, uprzednio kazał mi zliczyć moc lampek, tj. zsumować moce [W] poszczególnych lampek, do tego dodać zapas coś 10-20% i kupić ten ZOL 7 albo 15W.

Witam ,u mnie tez już widać postępy :no: dach prawie skończony. Okna pomierzone w tym tygodniu będę miał wycenę. szkoda bo straciłem wszystkie fotki z przebiegu budowy (dysk padł). Nie mogę się doczytać na forum kosztów instalacji elektrycznej i wodno kanalizacyjnej- wiadomo ze zależne to jest od wymyślania heh ale jak ktoś mógłby napisać orientacyjnie co i jak :)

Witam ,u mnie tez już widać postępy :no: dach prawie skończony. Okna pomierzone w tym tygodniu będę miał wycenę. szkoda bo straciłem wszystkie fotki z przebiegu budowy (dysk padł). Nie mogę się doczytać na forum kosztów instalacji elektrycznej i wodno kanalizacyjnej- wiadomo ze zależne to jest od wymyślania heh ale jak ktoś mógłby napisać orientacyjnie co i jak :)

Nas elektryka 100 pkt. kosztowała 5,5 tysiąca materiał razem z robotą i uzbrojeniem dwóch rozdzielni. Ale..... to i tak są małe kwoty w odniesieniu do osprzętu który kosztuje kilkakrotnie więcej razy. Co do kosztów instalacji wod-kan nie pomogę bo miałem ustalona kwotę za całość hydrauliki.

Nas elektryka 100 pkt. kosztowała 5,5 tysiąca materiał razem z robotą i uzbrojeniem dwóch rozdzielni. Ale..... to i tak są małe kwoty w odniesieniu do osprzętu który kosztuje kilkakrotnie więcej razy. Co do kosztów instalacji wod-kan nie pomogę bo miałem ustalona kwotę za całość hydrauliki.

Też jesteśmy na etapie instalacji, stąd pytanie głównie do mieszkających gdzie dołożyć dodatkowo gniazdka? gdzie Wam brakuje podczas codziennego użytkowania a nie było to ujęte w projekcie? zawsze jest tak że jak już się mieszka to okazuje się że czegoś się nie przemyślało do końca gdzieś można było jeszcze dołożyć to gniazdko ale z kolei tak żeby nie przesadzić ;) wszelkie sugestie mile widziane!

Gość 80mariusz80

W moim przypadku to mam ich za dużo : ) Większości nie wykorzystuję. Może przydają się kiedyś podczas przemeblowań.

Parę moich doświadczeń i porad:

-brakło mi gniazdek na etapie projektowania kuchni, musiałem zrobić dodatkowe punkty (niestety już po tynkach) - dla zmywarki i mikrofalówki. Z kuchnią w ogóle były ceregiele, przy gołych murach miałem mniej więcej zarys koncepcji co gdzie będzie potem zaczęły się schody. Najlepiej jak się już ma w ręku gotową aranżację co gdzie będzie stało z gotowymi wymiarami.

-bardzo przydają się gniazdka przy stolikach nocnych - po obu stronach łóżka. Do podłączenia zegara elektronicznego tudzież innych gratów, podładowania komórki podczas snu, dla lamp nocnych

-w kuchni między blatem a szafkami wiszącymi najlepiej dużo gniazdek podwójnych w różnych odstępach. Później dorobisz się ekspresu do kawy, a to mikser podłączyć, mikrofalówkę, blender, czy inne graty

-dawałem 4-5 gniazdek w miejscach gdzie będzie RTV, teraz wiem że to był zły pomysł - dziś dałbym mniej i zwykły rozdzielacz (listwę). Przy burzy muszę wyłączać każde gniazdko z osobna, a tak pstryknąłbym sobie tylko przycisk na listwie. Osobna sprawa że przestaliśmy oglądać TV i w ogóle odeszła mi chęć na drugi punkt RTV...

-na strychu dodałbym sobie drugie gniazdo na przeciwlegej ścianie - kabel z odkurzacza nie sięga mi na całej długości strychu

-dodam sobie jeszcze gniazdka na zewnątrz - mam tylko na jednej ścianie, przyda się jeszcze po drugiej stronie domu

-zaplanuj sobie gdzie będzie stać choinka i tam zrób gniazdko, w przeciwnym wypadku przedłużacz albo mały będzie się plątać w naciągniętym kablu

-jak dzieciak nie lubi spać po ciemku albo idzie nocą siku to gdzieś na tej trasie niech będzie gniazdko pod lampkę nocną wtykową. To był u nas strzał w dziesiątkę, bo 3-letnia córka spała z nami w sypialni, a po przeprowadzce miała spać sama już w swoim pokoju. Na szczęście ta lampka ją uspokoiła i noce przebiegały spokojnie. Drugi świetlik mamy nad ustępem.

Więcej do głowy mi już nie przychodzi.

Ja mam ok. 150-160 punktów (tj. gniazdka i włączniki), wychodziłem z założenia że lepiej więcej niż mniej.

Pozdrawiam.

Edytowane przez 80mariusz80

Witam wszystkich. Niby nowy a stary (czytelnik forum) wreszcie postanowił się zarejestrować i udzielać.

Punktów el. mam 155 i uważam, że dla Rodka to taka optymalna (plus minus 10-15 sztuk) liczba. Niczego zabraknąć nie powinno i ani to za mało , ani za dużo. Ani się oszczędza, ani nad wyraz zbytnio daje na wyrost.

Najlepiej układ mebli i sprzętów el. typu lampa wisząca, kinkiet, lampka nocna, z mebli szafka przy łóżku, w kuchni gdzie lodówka gdzie kuchnia np. indukcyjna , czy inne sprzęy kuchenne itd. itp. mieć w głowie już na etapie stanu zamkniętego. Chodzisz sobie / lub chodzicie :) i dumacie gdzie , co i jak będzie umiejscowione. I najlepiej zaznaczać sobie na jakimś planie, robić wstępne przymiarki. Potem na spokojnie jeszcze ze 20 razy to przemyśleć. Pewnie gdzieś zabraknie jakiegoś kontaktu albo gniazdka, pewnie "po ptokach " przeklnie się, że można było gniazdko dać metr w tą czy tamtą stronę ...

Ale ogólnie punkty z projektu jaki się samemu sobie ułożymy ... po ich dokładnym przeanalizowaniu, powinny w 99 % odpowiadać potrzebom i wymaganiom.

I ja bym się wcale projektem nie sugerował.

Edytowane przez VoCoolSky
.

Witam :) w końcu po 2-ch latach nerwówki i nam udało się wybudować rodka. Obecnie jesteśmy na etapie wyposażania i meblowania. Łikendowo już pomieszkujemy gdyż i tak ogrzewamy (piec gazowy kondensacyjny Viessmann)- podłogówka cały dół + kaloryfery w wykuszu 1 i gabinecie 1 oraz podłogówka w gornej łazience i reszta kaloryfery w pokojach. Zmieniliśmy trochę projekt tzn powiększyliśmy dolną łazienke o kotłownie - tym samym wejście do garażu jest przy schodach na piętro :) a ja zyskałam w przestrzeni pod schodami fajną spiżarkę (ta w kuchni zlikwidowana), zabudowaliśmy boczne przejście do kuchni ale zostawiliśmy 2 okna, no i garderobę nad garażem mamy dużo mniejszą niż w projekcie gdyż Fachowcy przez duże F nie potrafili odczytać projektu i wymurować ściankę poprawnie ... no cóż - może buty się zmieszczą :)

Niestety worek z pieniędzmi już pusty wiec tempo spadło. Pozostało do zrobienia: balustrady zewnętrzne, taras, schody zewnętrzne, wykończenie cokołu (na razie nie mamy pomysłu), przyszłościowo kostka i zmiana przodu ogrodzenia, no i meblowanie pokoi oraz żyrandole - na razie . Wklejam pare fotek na tą chwilę może będą inspiracja dla nowych budujących tak jak Wasze były dla mnie :)

http://images70.fotosik.pl/523/ee3458f732612443m.jpg

http://images69.fotosik.pl/524/9741e2dbdce44a2em.jpg

http://images70.fotosik.pl/523/9ac834ad51474b28m.jpg

http://images68.fotosik.pl/524/69771529d2f5718dm.jpg

http://images67.fotosik.pl/526/114ea0634584b3bcm.jpg

http://images69.fotosik.pl/524/41a337d374aa37aam.jpg

http://images70.fotosik.pl/523/1a396f62e93a5454m.jpg