vabien23 04.12.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Daniel85 to macie duża, fajną działeczkę, u nas z przodu 5m, z tyłu 5m od strony wykusza ok 20-25 m, z drugiego boku 7 m. U nas z frontu trochę lipa, bardzo blisko drogi no ale u nas tak wszyscy mają. Wymiary wykusza wg pomiarów okien to 3350x2285 (front wykusza) oraz boki 825x2285, zdjęcia postaram się zrobić i wrzucić na forum. Tutaj foto jakie mam (zdj, zrobione z okna domu gdzie mieszkamy akutalnie - budujemy obok ) aha a no i przypominam, ze mamy poszerzony bok z obu stron o 1m !! jak sie okazało to bardzo duzo http://static.pokazywarka.pl/i/6187765/494440/12348520-1111210818891897-258395523-n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marziel 04.12.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 vabien23 jeszcze nie mieszkamy, myślę że za tydzień się wprowadzimy bo stolarz ma poślizg z kuchnią. Zdjęcia na pewno wrzucę. Co do wykusza znalazłem jakieś fotki sprzed ocieplania gdzie widać, że odległość od krawędzi górnej stropu nad wykuszem okna to ponad 20 cm (silca ma chyba 20 cm wysokości) na drugim ujęciu z dala widać już szarą warstwę wylewki gdzie jest sturodur chyba 12 cm lub 15 cm, opierzenia były wykonane przed wylewką. Również chciałem docieplić od środka ale w końcu jakoś po rozmowie z kierbudem daliśmy sobie spokój, na razie nie czuję żeby było tam dużo chłodniej, wszystko jest zaizolowane jak trzeba, od okien nie ciągnie, a mrozów jeszcze nie było więc kto wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vabien23 04.12.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Marziel macie Piękny domeczek - będziemy mieli bardzo podobnie , a ten bocian na dachu .. niech wam dużo szczęścia przyniesie hehe Zastanawialismy sie nad takim wykuszem dzielonym na 2 częsci ale producencie kręcili nosem, ze za duże skrzydło, my mamy tam 3 fixy. Fajny dach, jaka to dachówka i jak możesz zdradź koszt dachówki i robocizny? Swięta w nowym domku, super !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marziel 04.12.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Marziel macie Piękny domeczek - będziemy mieli bardzo podobnie , a ten bocian na dachu .. niech wam dużo szczęścia przyniesie hehe Zastanawialismy sie nad takim wykuszem dzielonym na 2 częsci ale producencie kręcili nosem, ze za duże skrzydło, my mamy tam 3 fixy. Fajny dach, jaka to dachówka i jak możesz zdradź koszt dachówki i robocizny? Swięta w nowym domku, super !!! Miło że się podoba:) ja jestem na razie na etapie co tu jeszcze trzeba zrobić przed przeprowadzką więc wszelkie walory estetyczne chwilowo do mnie nie docierają Dachówka to CretonTitania czarna finesse, całość za materiał + 6 okien dachowych + orynnowanie wyszło 25 tys. Robocizny nie pamiętam teraz sprawdzę w wolnej chwili i napiszę, pamiętam że w ramach tego zrobili jeszcze opierzenia wszystkich balkonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 04.12.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) U nas też wyszła lipa z tym wykuszem gdyż wejdzie 5 cm styroduru, również prosiłbym o fotkę stopnia. Wylewki na balkonach robimy na wiosnę, trzeba się uporać przed elewacją która zaplanowana jest na maj. Sporo ludzie piszą o izolacji wykuszy, ale nigdzie nie znalazłem najlepszego wyjścia, jak to jest zrobione u Was ? Planuję póki co mase bitumiczną x2, styrodur, folia x2, wylewka, folia w płynie, dookoła okucie z płaskiej blachy i płytki. Ze względu na zdecydowanie za małą ilość miejsca na balkonie, planuję ocieplić go również od spodu, materiał się zmieści bo będzie tam sufit obniżany. Póki co planuję tam przylepić dodatkowo 10-15 cm styro. U mnie wykusz w stanie surowym przeciekał do środka po obfitych i długotrwałych deszczach. Potem go zrobiłem, przekrój jest następujący: 1) masa bitumiczna x1 + taśma hydroizolacyjna w narożach 2) wylewka (szlichta ze spadkiem 2%) 3) folia budowlana gruba 4) styrodur 5) folia budowlana gruba 6) wylewka zbrojona 7) masa hydroizolacyjna dwuskładnikowa x2 (pod płytki) + taśma hydroizolacyjna w narożach 8 ) klej/płytki Na balkonach nie mam żadnych obróbek blacharskich, od czoła mam płytki natomiast na posadzce mam wysunięte kapinosy. Po 2-3 latach nic nie przecieka, woda również ładnie schodzi z balkonu. Na razie nic nie przecieka; oby jak najdłużej. Co do różnicy posadzki balkon wykuszowy - I piętro, to przed zamówieniem okien wymurowałem sobie ze zwykłych cegieł próg: http://images77.fotosik.pl/131/acb5e394a63b2397med.jpg Po wykończeniu próg nie rzuca się w oczy; jakoś nie cierpię z jego powodu: http://images76.fotosik.pl/132/810d34a13a4f1749med.jpg Dzieciaki lubią na nim czasem stawać i z nosem przyklejonym do szyby obserwują pole : ) Pozdrawiam PS. Odradzam folię w płynie - jest dobra do łazienki, do wewnątrz. Zanim zrobiłem ten balkon nad wykuszem to malowałem go folią w płynie. Po 2 obfitych deszczach balkon przeciekał dalej. Za drugim razem, pomalowałem go jeszcze obficiej i ... znowu to samo. Wytrzymał chyba parę ulew i znowu gdzieś woda znalazła ujście. W tym miejscu lepiej dołożyć pieniędzy i kupić droższą izolację 2-składnikową (Atlas Woder Duo, Mapelastic, etc.) Edytowane 4 Grudnia 2015 przez 80mariusz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronika Urb 04.12.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Dobrze wiedzieć, że można taką stosować na wylewkę pod płytki i że będzie lepsza od folii w płynie. Jeśli chodzi o folie to są różne, do stosowania wewnątrz i na zewnątrz ale na pewno lepsza będzie zaprawa hydroizolacyjna. Jako, że wykusz od zewnątrz jest niewykończony i nie ma elewacji to również na jesień po intensywnych deszczach w górnych rogach wykusza tynki pociągnęły wody, z tym, że u nas woda ściekając z płyty na ścianę dostała się w miejscu styku płyty i pustaka (okna w wykuszu nie są do samego sufitu). Teraz zabezpieczyłem tymczasowo płytę na balkonie wykładziną PCV i zimę jeszcze musi przetrwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukeszko1 07.12.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Witam wszystkich, na wiosnę zaczynamy budować nasz Rodo 6 G2P , mam pytanie odnośnie schodów. Rozmawiałem z naszym Budowlańcem na ich temat, twierdzi ,że nie można zrobić prostych schodów, ja jednak nie odpuszczę tego tematu. Ma ktoś może szkice w jaki sposób to wykonać>? Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vabien23 08.12.2015 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) KUKESZKO1 - witam My bedziemy mieli tzw. "proste" schody, moj mąż będzie je robił, plan jest taki, że będzie konstrukcja stalowa a co z tego wyjdzie... zobaczymy ;D, Schody będą najprawdopdobniej na jesien 2016 r, wiec wstawie zdjęcia. Na chwilę obecną dom stoi jak na zdjęciu w poprzednich postach, w miejscu schodów mamy dziurę i drabinę (zamiast murowanych) no i czekamy na montaż Okien. 80mariusz80 dzięki za wskazówki odnosnie wykusza, ten stopień wcale źle nie wyglada jeszcze Ci napiszę, że okna prawie zamówiliśmy u Acrylplasta z Mikołowa (polecaleś mi) jednak w ostatniej chwili Oknoplast dał nam fajną ofertę Edytowane 8 Grudnia 2015 przez vabien23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 08.12.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 vabien23 - o ile nic nie modyfikowaliście to albo będziecie mieli bardzo strome schody (i do tego z krótkim stopniem), albo będą wchodziły bardzo w salon kukeszko1 - o ile nie zwiększasz wysokości parteru (my to zrobiliśmy by wysokość była rozsądna po zrobieniu podwieszanych sufitów ukrywających wyloty/wloty rekuperacji) to masz opcję (wiedziałem u kogoś zdjęcia) - da się otwór "schodowy" przesunąć trochę nad garaż (tak by spocznik częściowo wychodził nad garażem) i wtedy daje się zrobić schody niezabiegowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vabien23 08.12.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 qosek niestety tego sie obawiam , dodatkowo mamy garaż podniesiony... mąż sie upiera, że będzie ok a ja chcialabym aby raz nie mieć racji ;D Mocno zastanawiamy się nad ogrzewaniem podłogowym również na piętrze, dajecie tam zwykłe panele czy jakieś specjalne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicja20 11.12.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 witam, wczoraj zaczęłam przeglądać to forum i postanowiłam się zarejestrować, budujemy rododendrona 6N, jesteśmy na etapie budowy, domek juz stoi, jest dach, okna, tynki i instalacje, zakupione juz materiały na wylewki ale czekają do wiosny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vabien23 11.12.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 ALICJA20 witamy:) wstaw jakieś foty domku - pochwal się Jakieś zmiany wprowadzaliście?? jakieś spostrzeżenia, rady?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicja20 11.12.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Tak na prawdę wszystko wyjdzie jak już będzie się mieszkać, co jest ok, a co by się zmieniło, jak to mówi mój mąż, budowałby 10 razy ten sam dom i za każdym razem coś by zmienił, hehe, zmiany jakie wprowadziliśmy to zamurowaliśmy jedno okno w kuchni, to mniejsze, nie robiliśmy spiżarni, wiem jest bardzo przydatna, ale kuchnia nawet teraz wydaje mi się bardzo niewielka, a co dopiero gdyby była ta spiżarnia, wykusz mamy prostokątny jednak nie cały przeszklony , szyby zaczynają się tak od kolana, strop jest trochę obniżony przez co skosy na poddaszu są wyżej, przepraszam, ze pisze takim prostym językiem, ale jestem kobietą i tylko tak potrafię to przekazać . Schody mamy z konstrukcji stalowej pod nimi będzie takie małe pomieszczenie gospodarcze z drzwiami z łazienki, tam będzie też pralka i wszelkie produkty chemiczne, do mycia, sprzątania, brakowało mi właśnie takiego pomieszczenia na graty, wejście będzie otwierane przez podwójne drzwi jak do szafy wnękowej, salon boję się, że będzie maleńki, na ścianie od wykusza zmieści się mały narożnik i to będzie musiał wystawać, dobrze, że chociaż wykusz jest duży i głęboki to stół się tam cały schowa nie będzie wystawał na salon, nie zlikwidowałabym pokoju na dole żeby powiększyć salon bo wtedy wyszedłby salon bardzo długi i wąski, salon by się przydał większy ale w stronę tarasu z metr półtorej. Wiatrołap też mógłby być większy chciałabym mieć tam szafę i parę wieszaczków,a zmieszczą się tylko wieszaczki . Czas pokaże jak sie będzie urządzać. A się rozpisałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicja20 11.12.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 15.12.2015 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Witam wszystkich, na wiosnę zaczynamy budować nasz Rodo 6 G2P , mam pytanie odnośnie schodów. Rozmawiałem z naszym Budowlańcem na ich temat, twierdzi ,że nie można zrobić prostych schodów, ja jednak nie odpuszczę tego tematu. Ma ktoś może szkice w jaki sposób to wykonać>? Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi pozdrawiam Wszystko można- trzeba tylko chcieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vabien23 15.12.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 ALICJA20 poproszę CIe o zdjęcie schodów.. jestem mega ciekawa . My mamy zlikwidowany gabinet ale właśnie chcieliśmy uniknąć "tunelu" i poszerzyliśmy dom 1m na stronę tarasu i 1m na stronę frontu, także dom się sporo powiększył, jednak kuchnia dalej szału nie robi i też robimy bez spiżarki Ze zmian mamy też okno narożne w kuchni. Wiatrołap tez wydaje mi sei dosyc spory ale u nas ten 1m dodatkowy robi naprawdę sporo. LOKMEN fajnie schody wyszły !!! My powoli zabieramy się za instalacje i tynki ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczor777 15.12.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Witaj, Bardzo podobaja mi sie otwarte schody na pokoj, mam pytanko czy znalazl bys chwile i wrzucil kilka zdjec jak wyglada calosc salonu albo jego wiekszosc z kilku innych ujec, bylbym bardzo wdzieczny. Moj email [email protected]. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macdawid 15.12.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Witam wszystkich.Na wiosnę planuję ruszyć z budową domu w rododendronach 6g2p. Dziś otrzymałem rzuty pięter od swojego architekta. Jako, iż to moja pierwsza budowa i moje doświadczenie w budownictwie jest zerowe proszę o komentarze i uwagi. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez macdawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukeszko1 15.12.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Dzięki wszystkim za podpowiedzi! Na pewno skorzystam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 15.12.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Witam wszystkich.Na wiosnę planuję ruszyć z budową domu w rododendronach 6g2p. Dziś otrzymałem rzuty pięter od swojego architekta. Jako, iż to moja pierwsza budowa i moje doświadczenie w budownictwie jest zerowe proszę o komentarze i uwagi. [ATTACH=CONFIG]340689[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]340693[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]340691[/ATTACH] Poddasze do bani jak dla mnie. Łazienka z tak wielkim balkonem i dotego ten pokoik 8m2 ze skosami to bedzie masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts