Gość Konto usunięte na żądanie 15.12.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Vabien nam w tej kuchni bez szału udało się jeszcze stolik wygospodarować gdzie 2 dorosłych i 2 dzieci wcina posiłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vabien23 16.12.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Vabien nam w tej kuchni bez szału udało się jeszcze stolik wygospodarować gdzie 2 dorosłych i 2 dzieci wcina posiłki Lokmen brawo TY ... zdjęcia, zdjęcia ja myślę nad wyspą w kuchni ale to chyba zły pomysł. MACDAWID dla mnie dziwnie, ze lazienka z balkonem, ale być może efekt będzie fajny no i dosyć oryginalnie ten pokoik u gory to faktycznie maly wyjdzie ale to też zalezy jaką funkcję będzie pełnił, u nas to będzie pokój córki i już wiem, ze będzie fajny, duży i bardzo jasny także jak dla mnie to naładniejsze pomieszczenie na piętrze. Edytowane 16 Grudnia 2015 przez vabien23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macdawid 16.12.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Dzięki chłopaki za komentarz. Aranżacja poddasza to niezbyt udana wizja mojego architekta. Planujemy z żoną w pokoju nad garażem zrobić własną sypialnię oraz garderobę lub pralnię. Natomiast na poddaszu 2 pokoje oraz rownież pralnię bądź garderobę ( w zależności od tego co powstanie w pokoju nad garażem). Łazienka z balkonem to dla mnie fatalny pomysł, więc zostanie jak w oryginale. Martwi mnie natomiast szerokość bramy garażowej 450 cm oraz brak komina wentylacyjnego w łazienkach co zmusza mnie do podłączenia się z łazienkami oraz kuchnią do głównego komina. Czy ktoś z Was budował rododendrona z 1 kominem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość alienmc 17.12.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Dzięki chłopaki za komentarz. Aranżacja poddasza to niezbyt udana wizja mojego architekta. Planujemy z żoną w pokoju nad garażem zrobić własną sypialnię oraz garderobę lub pralnię. Natomiast na poddaszu 2 pokoje oraz rownież pralnię bądź garderobę ( w zależności od tego co powstanie w pokoju nad garażem). Łazienka z balkonem to dla mnie fatalny pomysł, więc zostanie jak w oryginale. Martwi mnie natomiast szerokość bramy garażowej 450 cm oraz brak komina wentylacyjnego w łazienkach co zmusza mnie do podłączenia się z łazienkami oraz kuchnią do głównego komina. Czy ktoś z Was budował rododendrona z 1 kominem ?? Tak, ja buduję Rodoska z 1 kominem w kotłowni która została przeniesiona na tyły garażu oraz jednym tylko do kominka. Do łazienek zarówno górnej jak i dolnej podłączyłem spiro i kominek wentylacyjny na dachu. Nie wiem po co Ci komin do łazienki ? Przecież spiro wkuwasz w ścianę ( u mnie tą między garażem a domem ) obok spiro mam rurę kanalizacji z góry więc jedynym wykutym kanałem puściłem wentylację góra dół + kanalizację góra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 17.12.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Tak, ja buduję Rodoska z 1 kominem w kotłowni która została przeniesiona na tyły garażu oraz jednym tylko do kominka. Do łazienek zarówno górnej jak i dolnej podłączyłem spiro i kominek wentylacyjny na dachu. Nie wiem po co Ci komin do łazienki ? Przecież spiro wkuwasz w ścianę ( u mnie tą między garażem a domem ) obok spiro mam rurę kanalizacji z góry więc jedynym wykutym kanałem puściłem wentylację góra dół + kanalizację góra. alienmc- pamiętaj by podwyższyć komin (jeżeli go przeniosłeś do kotłowni) - komin powinien wystawać powyżej dachu (i to części głownej budynku). Jak tego nei zrobisz to będziesz miał słaby ciąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 17.12.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Alien - dla czego na własną prośbę montujesz sobie gwizdek w domu. Spiro jest do dupy. Albo komin albo reku. Dziś mając na względzie grawitację (u szfagra) i rekuperator ( u nas) nie zamieniłbym się NIGDY. Szkoda kasy na grawitacyjne kominy które nie ciągną... Edytowane 17 Grudnia 2015 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość alienmc 19.12.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Alien - dla czego na własną prośbę montujesz sobie gwizdek w domu. Spiro jest do dupy. Albo komin albo reku. Dziś mając na względzie grawitację (u szfagra) i rekuperator ( u nas) nie zamieniłbym się NIGDY. Szkoda kasy na grawitacyjne kominy które nie ciągną... a jak masz reku to jakie rury jak nie spiro stosujesz ? Zresztą czy to spiro czy nie spiro nie ma znaczenia. Komin sam w sobie to tylko tunel kominowy - jaka jest różnica (dla powietrza) między murowanym przewodem wentylacyjnym a przewodem wentylacyjnym z alu czy ocynk ? Ja zrobiłem tak - ściana między domem a garażem jest na tyle szeroka że po wykuciu spokojnie mieści rurę fi 15 Taką rurę przeprowadziłem przez całą górną łazienkę aż na pomieszczenie na poddaszu - stryszek. Stamtąd rurą spiro (po ociepleniu) wylot zostanie podłączony do kominka wentylacyjnego na dachu. Nie jestem pewien tego rodzaju rozwiązania - jednak z samego punktu widzenia przepływu powietrza - nie sądzę aby była widoczna różnica z kominem. Ciąg powinien być gwarantowany dzięki długości przewodu - ok 4,2 m od kratki w dolnej łazience do kominka na dachu. Nie jestem specem - mam nadzieję że zadziała, szczególnie że dolna łazienka ma być użytkowana "from time to time" i to głównie ubikacja + umywalka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość alienmc 19.12.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 alienmc- pamiętaj by podwyższyć komin (jeżeli go przeniosłeś do kotłowni) - komin powinien wystawać powyżej dachu (i to części głownej budynku). Jak tego nei zrobisz to będziesz miał słaby ciąg Nie wyciągnąłem komina ponad szczyt - ponieważ używam ogrzewania gazowego (piec kondensacyjny, zam. komora spalania) - komin jest na dobrą sprawę w ogóle nie potrzebny - jednak z estetycznego punktu widzenia wolę niewielki komin niż rurę wystającą ze ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 20.12.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Nie jestem pewien tego rodzaju rozwiązania - jednak z samego punktu widzenia przepływu powietrza - nie sądzę aby była widoczna różnica z kominem. Tu masz odpowiedź, a efekt swojesj "super" oszczędności poznasz jak zamieszkasz. Świst i jeden wielki gwizd poznasz szczególnie podczas większych wiatrów. Wiesz kiedy komin dobrze ciągnie- kiedy się nagrzeje- szczególnie kiedy w domu ciepło, a na dworze sporo na minusie. Odpowiedz sobie co sie szybciej nagrzewa cegła czy "twoje spiro" - będziesz miał odpowiedż. W rekuperatorze jest spiro- ale to system rur który ma wiele metrów i ma wymiennik, a nie rurę do góry. Uwierz mi zrobiłeś głupotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 21.12.2015 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 A co myślicie o wysunięciu do zewnątrz wykusza? Dodać na bokach okna?Czy nie zepsuje to wizualnie z zewnątrz domu? Zawsze jadalnia byłaby odcięta od salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 22.12.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 w tej sprawie to architekt/konstruktor musi sie wypowiedziec - wydluzasz ten wiszacy balkon, moga byc problemy z wytrzymalosciaMozliwe, ze przy wydluzeniu wykusza bys musial dolozyc slupy (na naroznikach) by usztywnic konstrukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 22.12.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 To jest do zrobienia- musiałby wylać belkę podciągową wzdłuż ściany nośnej no i wydłużyć fundamenty. Wizualnie kwestia gustu Ale jakby wyciągnąć ten wykusz i od strony tarasu dać drzwi balkonowe i tam zrobić przeszklenie w formie ogrodu zimowego to mogłoby całkiem fajnie wyglądać ale i też by kosztowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vabien23 23.12.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Dostalismy wycenę instalacji i tak:- instalacja wod-kan z materiałem i robocizną : 4770 zł- instalacja c.o. z materiałem i robocizną : 20 100 zł podłogówka w całym domu (prócz pomieszczeń nad garażem, tam grzejniki oraz grzejniki dodatkowo w łazienkach)Podpowiedzcie czy ceny są ok??? mam jedynie odniesienie do robocizny wod-kan przez naszego murarza i chce 200 zł więcej niż firma powyżej ale nnie wiemy ile by nas materiały przyszły.GOSIEK jak u Was to wyszło?? cos pisałeś, że Twój ojciec zajmuje sie podłogówką??? co sądzisz o wycenie? http://static.pokazywarka.pl/i/6215224/278052/12399024-1120874934592152-2051932768-n.jpg Edytowane 23 Grudnia 2015 przez vabien23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vabien23 23.12.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Brzeszczot - Też uważam, ze to kwestia gustu, efekt wewnątrz móglbybyć całkiem fajny, tylko nie wiem jak z zewnątrz, ja osobiście żałuję, ze wykusza nie poszerzyłam o min, 0,5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 23.12.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 z tego co wiem, to wod-kan masz tanio, podłogówkę masz super tanio (w Gdańsku jakieś 125-150zł/m2 ułożenia podłogówki [cena już ze wwszystkimi rozdzielaczami, szsafkami, itd]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 23.12.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 A u mnie na budowie "maszyneria" Wiercą otwory pod dolne źródło pompy ciepla (3 otwory, 100m głębokości każdy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość alienmc 23.12.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Tu masz odpowiedź, a efekt swojesj "super" oszczędności poznasz jak zamieszkasz. Świst i jeden wielki gwizd poznasz szczególnie podczas większych wiatrów. Wiesz kiedy komin dobrze ciągnie- kiedy się nagrzeje- szczególnie kiedy w domu ciepło, a na dworze sporo na minusie. Odpowiedz sobie co sie szybciej nagrzewa cegła czy "twoje spiro" - będziesz miał odpowiedż. W rekuperatorze jest spiro- ale to system rur który ma wiele metrów i ma wymiennik, a nie rurę do góry. Uwierz mi zrobiłeś głupotę. Dziękuję za cenne uwagi. Jeden z instalatorów stwierdził że zastosowanie takiego (lub podobnego): http://wentylatory.istore.pl/pl/vkm-100-q-wentylator-kanalowy-do-kanalu-fi-100mm-cichy-tryb-pracy.html wentylatora powinno rozwiązać problem wilgoci w łazience. Radzi również aby jego zał/wył nie było zależne od widzi mi się użytkownika a podłączone pod czujnik wilgoci. Przy montażu takiego odciągu bez znaczenia pozostaje rodzaj zastosowanego kanału wentylacyjnego, ważne aby był docieplony wełną na całej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gewe1 31.12.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 A u mnie na budowie "maszyneria" [ATTACH=CONFIG]341276[/ATTACH] Wiercą otwory pod dolne źródło pompy ciepla (3 otwory, 100m głębokości każdy) Mam pytanie jaki koszt całkowity pompy ciepla i z jakiej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 01.01.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) GRATIS (i przez to nie znam kosztów) Tata ma firmę montującą pompy ciepła (zwykle zajmują się większymi obiektami) to montuje Modelu zarówno pompy jak i rekuperacji nie znam, bo dostanę to co akurat będzie miał taniej (ale z tego co wiem głownie montują Alpha-Innotec) Edytowane 1 Stycznia 2016 przez qosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 01.01.2016 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Mam pytanie jaki koszt całkowity pompy ciepla i z jakiej firmy Ja mam własnej roboty i wydałem ok 12 tysi za całość. Jeśli chcesz "kupną i piękną" szykuj ok 40 tysi ale i tak warto jesli nie masz gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts