Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakiej wielkości macie wstawiony kominek (poszukiwwania kominka pewnie zacznę dopiero w przyszłym tygodniu, ale dobrze wiedzieć jakie wymiary/model/etc bedzie pasowal - na razie o kominkach wiem tylko tyle, że są ;) ) ? (mnie interesuje tylko model BEZ płaszcza).

Jakieś polecane kominki ?

Gość Konto usunięte na żądanie
Jakiej wielkości macie wstawiony kominek (poszukiwwania kominka pewnie zacznę dopiero w przyszłym tygodniu, ale dobrze wiedzieć jakie wymiary/model/etc bedzie pasowal - na razie o kominkach wiem tylko tyle, że są ;) ) ? (mnie interesuje tylko model BEZ płaszcza).

U nas jest ARYSTO A10 http://arysto.com.pl/wklad-kominkowy-a10-510/

20130515_094835.jpg

20130521_183030.jpg

Mój wkład to Blanka ( lewy/prawy 670/570). Minusem jest brak płotka w palenisku przez co po załadowaniu wkładu do góry czasem coś lubi spaść na szybę, no i brak wyjmowanej rączki, która nagrzewa się jak cho.era. Poza tym grzeje aż miło :) Sorki za jakość fotki z komórki.

[ATTACH=CONFIG]333993[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]333994[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]333995[/ATTACH]

tu nasza świeżo zamontowana nadia-12, mąż chciał duży, ja jak najpłytszy..generalnie teraz głowię się co pod niego na podłogę, mąż chce szkło ale wydaje mi się że będzie przeszkadzać... marziel jak ta szyba, nie potykacie się o nią?

mamy na podłodze położoną duża płytkę (90 cm) i jest ona na równi z podłogą tak że nie potykamy się :) co do szyby to zastanowiłbym się czy nie pęknie z czasem, ja mam metalowy kosz na drewno więc musiałbym mocno uważać stawiając go na takiej powierzchni.

Mój wkład to Blanka ( lewy/prawy 670/570). Minusem jest brak płotka w palenisku przez co po załadowaniu wkładu do góry czasem coś lubi spaść na szybę, no i brak wyjmowanej rączki, która nagrzewa się jak cho.era. Poza tym grzeje aż miło :) Sorki za jakość fotki z komórki.

[ATTACH=CONFIG]333993[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]333994[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]333995[/ATTACH]

MARZIEL mogę Cię prosić o fotki oświetlenia na parterze (caly parter najlpiej :) ), bo na jedym zdjęciu widać ciut przy wykuszu a szukam inspiracji ;)

Generalnie super macie te kominki, mnie ta Blanka też się strasznie spodobał, QOSEK daj znac jaki wybraliscie.

U nas powolutku mąż tynkuje garaż i kotłownię...

Na Blankę się chyba nie zdecydujemy bo z tego co czytałem nie nadaję się do domu z rekuperacją.

Jako opcja jest Hajduk Volcano 3 PLh (ale wtedy cena wkładu to 13 000 a nie 3 000).

Mógłbyś napisać coś więcej o tym dlaczego się nie nadaje? Nam również wizualnie bardzo odpowiada ten wkład, ale również planujemy zrobić rekuperację.

Gość alienmc

Bef trend 8cp + dgp

http://www.befpolska.com/pl/katalog-produktow/wklady-kominkowe-cieple/bef-trend/bef-trend-8cp

wszystkie wkłady żeliwne z kratki.pl i inne gówna sobie odpuść.

Zależy na co Cię stać ale celuj w dobry produkt.

Polecam wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?246833-BLANKA-670-570-12-lewy-prawy-BS-ocena-u%C5%BCytkownia

Szczegolnie wypowiedz "Salon Kratki.pl" na drugiej stronie wątku ("Wkłady nie do końca szczelne jeszcze." ... )

A przy rekuperacji zależy na szczelnym wkładzie z zamkniętą komorą spalania.

I jeszcze jeden problem (chyba nie poruszony w watku) - otwieranie. Są to normalne drzwiczki na zawiasach. Czyli by wlozyc cos do srodka musisz kompletnie otworzyć drzwiczki (uchylenie nic nie da - bo boczna szyba nadal bedzie Ci blokowala dostep do paleniska) (to akurat ja zauwazylem bawiac sie kominkiem naroznym [Zibi ?]). Dlatego wg. mnie jezeli kominek narozny lub 3-stronny to tylko z podnoszona szyba

Mimo tych wszystkich wad - gdyby tylko Blanka byla szczelna (przy reku to jest wazne) to chyba bym ja wzial ;) 10k taniej niz konkurencja, co przy naszych planach kominkowych (bedziemy mieli pompe ciempla, podlogowke i reku - czyli kominek to taka zabawka dla klimatu) - chyba bym zaoszczedzil i przezyl pozostale problemy. Bo co by nie mowic - miejsce w naszym Rodku jest stworzone na kominek 3-stronny

Gość alienmc
Polecam wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?246833-BLANKA-670-570-12-lewy-prawy-BS-ocena-u%C5%BCytkownia

Szczegolnie wypowiedz "Salon Kratki.pl" na drugiej stronie wątku ("Wkłady nie do końca szczelne jeszcze." ... )

A przy rekuperacji zależy na szczelnym wkładzie z zamkniętą komorą spalania.

I jeszcze jeden problem (chyba nie poruszony w watku) - otwieranie. Są to normalne drzwiczki na zawiasach. Czyli by wlozyc cos do srodka musisz kompletnie otworzyć drzwiczki (uchylenie nic nie da - bo boczna szyba nadal bedzie Ci blokowala dostep do paleniska) (to akurat ja zauwazylem bawiac sie kominkiem naroznym [Zibi ?]). Dlatego wg. mnie jezeli kominek narozny lub 3-stronny to tylko z podnoszona szyba

Mimo tych wszystkich wad - gdyby tylko Blanka byla szczelna (przy reku to jest wazne) to chyba bym ja wzial ;) 10k taniej niz konkurencja, co przy naszych planach kominkowych (bedziemy mieli pompe ciempla, podlogowke i reku - czyli kominek to taka zabawka dla klimatu) - chyba bym zaoszczedzil i przezyl pozostale problemy. Bo co by nie mowic - miejsce w naszym Rodku jest stworzone na kominek 3-stronny

nie za bardzo rozumiem problem z tym otwieraniem ?

Mam narożny - rozpalałem już kilkanaście razy i za każdym razem otwieram tak na 5-9 st otwarcia szyby "głównej". taka szerokość w zupełności wystarczy na dołożenie kolejnego klocka. Całą szybę otwarłem tylko raz - do czyszczenia.

Wkład który zamontowałem to koszt z tego co pamiętam ~7 800 pln. Ma kompletnie zamkniętą komorę spalania, żadnych lewych dolotów.

MARZIEL mogę Cię prosić o fotki oświetlenia na parterze (caly parter najlpiej :) ), bo na jedym zdjęciu widać ciut przy wykuszu a szukam inspiracji ;)

Generalnie super macie te kominki, mnie ta Blanka też się strasznie spodobał, QOSEK daj znac jaki wybraliscie.

U nas powolutku mąż tynkuje garaż i kotłownię...

Mam nadzieję że te 4 fotki wystarczą :) nie mamy jeszcze lampy nad stołem jadalnianym, mamy coś na oku ale fundusze są na wyczerpaniu.

Co do kominka to blanka na pewno nie nadaje się do reku, ale ja nie mam więc ten problem mnie nie dotyczy. Odnośnie samego wkładu to napisałem swoje uwagi w wątku, który podlinkował qosek więc nie będę się powtarzał, imo jak za takie pieniądze daje radę.

DSC_6722-Edit.jpg

DSC_6727-Edit.jpg

DSC_6729-Edit.jpg

DSC_6736-Edit.jpg

Dzięki za zdjęcia/wizaulizację (to na pewno fotki - bo wyglądają na wizualizacje).

Coraz bardziej myślimy o tym 3-stronnym kominku (u Ciebie wygląda to świetnie) (fakt - koszt .... )

Pytanie z ciekawości - co macie w miejscu kotłowni ? (bo wygląda to na bardzo duże pomieszczenie - połączenie kotłowni z łazienką). U nas zamiast kotłowni mamy garderobę połączoną z wiatrołapem (trochę poszerzoną w stosunku do oryginalnej kotłowni), natomiast łazienkę zmieniliśmy na dużo mniejszą ubikację

I drugie - ile osób jest w stanie usiąść na tym narożniku tak by komfortowo oglądać TV ? (my myśleliśmy nad narożnikiem trochę "szerszym" tak by na wprost 3 osoby mogły usiąść - ale wtedy przejście wychodzi bardzo wąskie ... )

Dzięki za zdjęcia/wizaulizację (to na pewno fotki - bo wyglądają na wizualizacje).

Coraz bardziej myślimy o tym 3-stronnym kominku (u Ciebie wygląda to świetnie) (fakt - koszt .... )

Pytanie z ciekawości - co macie w miejscu kotłowni ? (bo wygląda to na bardzo duże pomieszczenie - połączenie kotłowni z łazienką). U nas zamiast kotłowni mamy garderobę połączoną z wiatrołapem (trochę poszerzoną w stosunku do oryginalnej kotłowni), natomiast łazienkę zmieniliśmy na dużo mniejszą ubikację

I drugie - ile osób jest w stanie usiąść na tym narożniku tak by komfortowo oglądać TV ? (my myśleliśmy nad narożnikiem trochę "szerszym" tak by na wprost 3 osoby mogły usiąść - ale wtedy przejście wychodzi bardzo wąskie ... )

Tak to na pewno fotki :) trochę forum skompresowało zdjęcia przez co wyszły mało ostre.

Co do kominka to rozumiem ten ból, koszty są okrutne szczególnie dla posiadacza rekuperacji.

Odnośnie kotłowni to nic tam nie zmieniałem wszystko jak w projekcie, może tak wygląda bo zdjęcia robiłem obiektywem szerokokątnym a on zniekształca perspektywę.

Z narożnikiem jest problem bo przez ten słup przy schodach nie mieści się nic większego, na tej części usiądą trzy osoby, odległość od słupa do krawędzi kanapy to około metr.

a - czyli widoczne drzwi po lewej (zdjęcie 2) to wejscie do łazienki, zaś drzwi na zdjęciu 1 to wyjście do wiatrołapu. To faktycznie aparat trochę zniekształcił proporcje.

My nawet będziemy mieli trochę gorzej z kanapą, bo mamy tam postawioną ściankę (przy schodach) (czyli parę cm mniej)

Mam nadzieję że te 4 fotki wystarczą :) nie mamy jeszcze lampy nad stołem jadalnianym, mamy coś na oku ale fundusze są na wyczerpaniu.

Co do kominka to blanka na pewno nie nadaje się do reku, ale ja nie mam więc ten problem mnie nie dotyczy. Odnośnie samego wkładu to napisałem swoje uwagi w wątku, który podlinkował qosek więc nie będę się powtarzał, imo jak za takie pieniądze daje radę.

WOW ale pięknie ;), czy schody macie identyko jak w projekcie??? fajnie ich "bieg" widać z salonu, raczej gorzej sobie to wyobrażalam ;p, też prawdopodobnie będziemy mieli taka balustradę (w sensie szklana ściana) chyba tylko u Ciebie to widziałam i teraz przekonałam się co do swojej wizji.

Oświetlenie też boskie (chyba co nieco zgapimy).

My mamy w salonie ten 1 metr dodatkowy po szerokości okno- slup a u Ciebie jest to mega rozciągnięte, szersze wygląda niż u nas a u nas naprawdę salon ogromny sie wydaje.

Co macie w oknach? to chyba nie rolety zew??? no i my pod schodami bedziemy mieli puste miejsce (schody będą z konstukcji stalowej) i tak sie zastanawiam jak to tam urządzić.

Jak można... to poproszę więcej zdjęć :):):)

Edytowane przez vabien23

WOW ale pięknie ;), czy schody macie identyko jak w projekcie??? fajnie ich "bieg" widać z salonu, raczej gorzej sobie to wyobrażalam ;p, też prawdopodobnie będziemy mieli taka balustradę (w sensie szklana ściana) chyba tylko u Ciebie to widziałam i teraz przekonałam się co do swojej wizji.

Oświetlenie też boskie (chyba co nieco zgapimy).

My mamy w salonie ten 1 metr dodatkowy po szerokości okno- slup a u Ciebie jest to mega rozciągnięte, szersze wygląda niż u nas a u nas naprawdę salon ogromny sie wydaje.

Co macie w oknach? to chyba nie rolety zew??? no i my pod schodami bedziemy mieli puste miejsce (schody będą z konstukcji stalowej) i tak sie zastanawiam jak to tam urządzić.

Jak można... to poproszę więcej zdjęć :):):)

Schody są jak w projekcie, jednak teraz zrobiłbym bez tego zabiegu na półpiętrze, jak pisałem wcześniej takie schody są mniej bezpieczniejsze dla dzieci niż proste, a miejsca jest dosyć żeby dało się je tam zmieścić. Szklana ściana sprawuje się całkiem dobrze, coś tam nawet tłumi. W miejscu gdzie będzie wisieć warto dać pełną cegłę bo kotwy muszą siedzieć dosyć głęboko (waga ściany 100 kg) i koniecznie pamiętać zrobieniu o zdjęcia instalacji elektrycznej ( u nas przebili jeden kabel od ledów bo zapomniałem im pokazać fotki).

W oknach mamy zamontowane plisy, trochę problemu było z takim rozmiarem na oknach wykuszowych ale są tam listwy z magnesem więc wszystko się trzyma.

Miejsce pod schodami wykorzystujemy w łazience, w przyszłości będziemy mieli tam zabudowę wnękową na rózne takie graty :)

Miło że się podoba w przyszłości coś tam pewnie jeszcze pokażę :)