Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość alienmc

A propo szukania inspiracji:

1. płytki z kolekcji tubądzin sable / select - projekt wzorowany na wizualizacji umieszczonej na stronie producenta ceramiki:

sable-lazienka_0.jpg

2. szafki - Elita 90 Play white x2 - rozmieszczone 50/50

http://www.ceneo.pl/32093811

3. Prysznic - to tak naprawdę odpływ liniowy (80) - stal szlachetna + kolumna natryskowa NEMO

https://www.leroymerlin.pl/armatura-lazienkowa/natryski-hydroterapia/kolumny-prysznicowe/kolumna-natryskowa-nemo-neo,p269651,l599.html?gclid=CKjZxdWO4NACFTMW0wod5AACxQ&gclsrc=aw.ds&dclid=CKHw3dWO4NACFSsx0wodZwwFtA

4. Ubikacja - Roca GAP

5. Grzejnik - TERMA 005

https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/technika-grzewcza-i-ogrzewanie/grzejniki-i-akcesoria/grzejniki-lazienkowe/grzejnik-bl005-870-500-sx-vibrant-brown.html

6. Bateria umywalkowa Grohe Start

https://www.leroymerlin.pl/armatura-lazienkowa/baterie-lazienkowe/serie-baterii-lazienkowych/bateria-umywalkowa-start-new-chrom-grohe,p390736,l592.html?gclid=CIz97JOR4NACFRHgGwodJncCuQ&gclsrc=aw.ds&dclid=CML-gpSR4NACFRUh0wodGEQCXA

7. Geberit - to Geberit, model UP100 (ps. zwracajcie uwagę przy zakupie na to czy macie

przycisk czy nie - ja kupiłem sam Geberit - przycisk (kawałek tworzywa) to koszt ponad 230 pln .. model Delta 51 mat)

8. Bateria prysznicowa Omnires z termostatem

http://www.lazienkaplus.pl/pl/bateria-prysznicowa-termostatyczna-omnires-y-y1246-x,474848,117,i.html?utm_source=gmc&gclid=COLrpbuR4NACFUETGwod47wJFQ&gclsrc=aw.ds

9. Do tego - oświetlenie, kinkiet nad lustrem to ICE LED:

https://www.castorama.pl/produkty/urzadzanie/lampy-oswietlenie/oprawy-scienne-i-sufitowe/lampy-wiszace/lampa-wiszaca-ice-led-15-w-chrom-akryl.html

+ 3 x led oczko wpuszczane w sufit (IP44)

Całość zostanie uzupełniona zielonymi akcentami wykończeniowymi :)

Górna łazienka z tej samej kolekcji płytek - w "drewnie" zabudowany zostanie Geberit, wanna, oraz półka nośna na całej długości ściany wejściowej - będzie na niej stała również umywalka.

Za jakiś tydzień zakończą płytkowie.

Edytowane przez alienmc

Gość alienmc
Brak grzałek pod drabinkami- to w mojej ocenie spory mankament- ręczniki latem nie chcą schnąć...

Dziś też dałbym w łazienkach oprócz ogrzewania podłogowego z tzw piaca również elektryczne maty grzewcze. W okresie przejściowym, brakuje komfortu :)

Podlogowke mam sterowana dla każdego obiegu osobno termostatem. Piec jest dwu funkcyjny gazowy - przy grzaniu wody latem puszczać będę jeden obieg na łazienki.

Przynajmniej w teorii - w praktyce się okaże :)

A co do schnięcia ręczników - to muszę przetestować :) obecnie w mieszkaniu po prysznicu rzucam gdzieś w kąt w sypialni, zawsze nim wrócę z pracy jest suchy :)

Kwestie przyzwyczajenia - ja z łazienki zawsze wychodzę w reczniku i ubieramy się dopiero w sypialni tam gdzie garderoba, żeby nie nosić ubrań niepotrzebnie. Nawet nie zauważyłem, ale praktycznie nigdy nie zostawiam ręcznika w łazience. No taki do rąk to wiadomo, zawsze wisi...

• 2 weeks później...

Witam wszystkich, a oto nasz Rodek.

IMG_2477 (1).jpg

IMG_2475.jpg

Teraz jesteśmy na etapie dachówki. Nasz wybór padł na Alegra 9 Machoń,

Musimy też wybrać okna dachowe, chciałbym firmy Fakro. Wybór jest duży a ceny różne.

Będziemy montować 6 sztuk ,więc to spory koszt . Wiem, że do łazienki przydało by się jakieś lepsze okno. co polecicie?

Warto wybierać te za 1500 sztuka czy to przesada?

Gość alienmc
Witam wszystkich, a oto nasz Rodek.

[ATTACH=CONFIG]376653[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]376654[/ATTACH]

Teraz jesteśmy na etapie dachówki. Nasz wybór padł na Alegra 9 Machoń,

Musimy też wybrać okna dachowe, chciałbym firmy Fakro. Wybór jest duży a ceny różne.

Będziemy montować 6 sztuk ,więc to spory koszt . Wiem, że do łazienki przydało by się jakieś lepsze okno. co polecicie?

Warto wybierać te za 1500 sztuka czy to przesada?

Czy długość oparcia nadproża bramy garażowej jest u Ciebie wykonana zgodnie z projektem ?

widzę że masz garaż poszerzony - projektant przedstawił odpowiednie obliczenia statyczne ?

Ze zdjęć wygląda to jakby co najmniej 3,5 metrową belkę nadproża oparto na 20-30 cm ?

Trochę niewiele..

Garaż nie jest poszerzony. w projekcie nie zmieniałem nic poza ścinką kolankową, którą podniosłem o jeden bloczek.

Na tym zdjęciu widać to trochę lepiej

Bez tytułu.jpg

Co do okien dachowych, o które pytałem, czy jeżeli mam zamiar kończyć budowę dopiero za dwa lata to czy jest sens teraz wstawiać okna wraz z dachówką?

Witam, w ostatnim czasie Archon wypuścił nowe wersje projektów z serii Rododendrony :)

Kupiłem projekt Projekt domu Dom w rododendronach 6 (G2A) i oczywiście małe zmiany przed złożeniem pozwolenia na budowę . Lada dzień pozwolenie będzie ( miejmy nadzieję) . Czy w okolicy Krakowa ktoś buduje wg. tego projektu za wszelką merytoryczną pomoc będę wdzięczny. Koszty , zmiany , uwagi :)

Gość alienmc

ceramika zakończona. zarówno łazienki jak i podłogi w salonie, kuchni, wiatrołapie i pralni.

całość podłogi dolnej ( salon, jadalnia, kuchnia, wiatrołap) - to płytki z kolekcji Paradyż Maloe Natural.

fugi, mycie i można się brać za malowanie ścian :)

meble kuchenne zamówione, drzwi i podłogi do sypialni będą montować do miesiąca

20161231_142734_resized.jpg

20161231_142816_resized.jpg

no i szybki z zewnątrz

20161231_142942_resized.jpg

Edytowane przez alienmc

Witam,

Jestem w trakcie wykańczania wersji 6 G2N, Wprowadziliśmy wiele zmian, bardzo podobnych do użytkownika alienmc.

Często podpatruje forum, nadszedł czas żeby podzielić się naszymi spostrzeżeniami. Zlikwidowaliśmy gabinet uzyskując duży salon, który niestety i tak jest słabo ustawny. W kuchni mamy narożne okno. Kotłownię przenieśliśmy na tył garażu, zlikwidowaliśmy spiżarnię w kuchni, mała spiżarka jest w miejscu kotłowni, wiatrołap powiększyliśmy aby znalazło się miejsce na szafę. Zmieniliśmy bieg schodów na proste, nad garażem wygospodarowaliśmy pralnie, garderobę oraz dodatkowy pokój/gabinet wraz z antresolą zamiast strychu (nie mamy strychu nad częścią garażową, jętki zostały wyeksponowane). Zmieniliśmy także układ pokoi. W salonie powiększyliśmy okno tarasowe, które jest przesuwne. Ściankę kolankową podnieśliśmy o jeden pustak, chociaż lepiej gdyby ścianka kolankowa była wyższa o 2 pustaki. Usunęliśmy balkon z tyłu, zamieniliśmy okna balkonowe na zwykłe, aby pokoje (dziecięce) były bardziej ustawne

Jak narazie mamy prawie skończony kominek, prawie skończoną dolną łazienkę i pralnię, oraz kotłownię. Pozdrawiam

20170103_132027.jpg20160907_184626.jpg

Edytowane przez Aroszko