Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oooo wybaczcie wpadłam na chwilkę, bo nie jestem w stanie nadrobić wszystkich postów :roll: zabiegana jestem ostatnio a więc wyjaśniam

My TV mamy w salonie, łóżko mamy o wymiarach 1,80x2,10 i właśnie sprawdziłam spokojnie zmieści się te 1,80 na tej ścianie z szablonem (pozostanie po obu stronach jakieś 10-12 cm) tylko jeśli to wykończenie łóżka będzie takie wysokie jak u nas może być problem bo nie wejdzie pod skos :roll:

Co do tynków to wybaczcie, ale nie mam pojęcia :roll: budowała nam firma i nie sprawdzałam tego

Pozdrowiania i powodzenia w zmaganiach

ile wyszło Wam m2 tynków w rodosku?

w metrach Wam nie powiem. Sami tynkujemy więc nie ma sensu liczyć. Ale to łatwa matematyka - podpowiem ściany to prostokąty więc liczymy liczba metrów kw = a x b gdzie "a" to podstawa a "b" wysokość. ściany trójkąty to =1/2 x a x h gdzie a podstawa, h wysokość. Pododawać i po kłopocie.

Wiem tylko, że tynkarze liczą metry ścian tak jakby okien nie było lub odliczają okna ale doliczają dodatkowo za robienie szpaletów. Może dlatego wychodzi Wam różnica między tym co oni liczą. U nas można znaleźć dobrych tynkarzy z agregatem za 11 zł metr (jeśli się ktoś targować umie). Gwarantują, że 3 metrową poziomicą można ich później sprawdzać i ma być równo.

Podłączam się również do pytania o wykończenie tej dziupli pod schodami w łazience.

Pozdrawiam.

Witam

Jestem w trakcie wybierania projektu i jestem niemal zdecydowany na ten projekt;)

Czy jeest ktoś kto wybudował taki dom na dolnym sląsku ?

Chciałbym sie poradzic, porozmawiać zobaczyć jak to wyglada w realU:)..

Wielkie dzieki z góry:):)

Witam

Czy ktoś buduje lub wybudował się i chciałby pokazać mojej rodzince (żonie i córce) rodo. W piątek tj 06.06.2008 będę jechał ze Szczecina do Poznania i chętnie bym zobaczył jak wygląda w rzeczywistości. Niestety w okolicach Szczecinie nikt nie buduje. Jaj jestem na etapie załatwiania wszystkich formalności :(

My za tynki placimy po 28 złoty za metr z agregatu z materialem i to jest TANIO w tej okolicy.

Ty masz z materiałem, a my tu mówimy o samej robociznie. 11 zł za metr plus materiał który kupue inwestor czyli my ;).

więc nie jest tak źle.

chociaż dobrze też nie :

tak z grubsza - do otynkowania tego domu wystarcza paleta cementu, 12 m3 piasku i dwie palety wapna. Do tego dojdzie gips szpachlowy i trochę płyt G/K (u mnie akurat bardzo mało bo mam II strop lany). czyli ok 650 + 250 + 800 zł + reszta (1500) = 3400 zł materiał.

28 x 500 m2 (taki strzał) = 14 000 zł

11 x 500 m2 = 5 500 zł plus nasze 3400 =ok 9000 zł.

także opłaca się kupować samemu materiał.