La_bruijta 08.06.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Witam wszystkich, Nie często udzielam sie na forum ale zaciekawiona dyskusją męża i forumowiczów o ogrzewaniu podłogowym, postanowiłam się wypowiedzieć. Ostatecznie do tego skłoniła mnie wypowiedź angela82, a konkretnie słowa skierowane do mojego męża, że Ciebie pierwszego usunęłabym z budowy, gdybyś u mnie budowł, albo w przypadku, gdybys był zleceniodawcą-wolałabym zrezygnować- taki jesteś czepialski, Oczywiście nie będę drążyć tematu dyskusji tylko skomentuję samą dyskusję. Mój mąż jest tego typu człowiekiem, który mówiąc kolokwialnie, "wali prosto z mostu" nie mając w intencji aby kogoś urazić. Wszystko co się da i potrafi zrobić na budowie wykonuje sam ze swoim tatą. Dlatego wiedzą zdobytą nie tylko w teorii (dużo czyta i pyta) ale też w praktyce dzieli się na forum. I myślę, że robi to po to aby inni mogli skorzystać z tego, a nie żeby sie wymądrzać, bo na pewno nie uważa się za eksperta, zwłaszcza w każdej dziedzinie. Ze swojego doświadczenia wiem, że człowiek nie jest w stanie rozważyć wszystkich aspektów danego tematu. Dlatego potrzebne są takie dyskusje. Nie chodzi o to żeby kogoś dyskredytować, wszystko ma swoje plusy i minusy, zwolenników i przeciwników. Wiadomo, że każdy i tak zrobi to co uważa za słuszne. Reasumując, uważam że nie ma się co obrażać tylko jak najwięcej dyskutować, ponieważ wtedy wszyscy możemy na tym tylko skorzystać. To forum istnieje po to aby sie wspierać, dzielić wiedzą a nie tylko po to by wklejać zdjęcia i czekać na pochwały, ze jaki to mamy śliczny domek. Nikt nikomu nie każe postępować według swojej opinii, to są tylko rady, a nie krytyka. A jeśli kogoś interesuje tylko uwielbienie swojej posiadłości i poczynań to niech nie zadaje pytań. Przez taką postawę nikt nie będzie się chciał wypowiadać. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 08.06.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 La bruijta wciągnąłeś żonę jako wsparcie?? żartuje oczywiście każdy może się wypowiadać i na każdy temat (odpowiednio do forum ) spoko-ja przynajmniej nie obraziłam się, bo i za co? ale powtórze-majstra nie wyrzucę!!!!! poprostu po postach La bruijta zauważyłam,że jest strasznie czepialski i (a może przede wszystkim) uuuuuuparty - jeśli coś sobie umyśli, to obstaje przy swoim chociażby nie wiem co, a nie wiem czy zawsze ma rację-więc nie osądzam , a La bruijta niech nie osądza mojego majstra, nie widząc jego pracy, jej efektów i wogóle nie znając człowieka Mój mąż nie ma możliwości pomagać na budowie (zbyt absorbująca praca zawodowa), a ja cóż mogę? podejmuję wszystkie decyzje na budowie-które ściany gdzie, jakie wymiary drzwi, nadproży, zamawiam materiały idp., itd., a majster sam już wie jak i z czego najlepiej i w miarę najtańiej zrobić, wylicza ilości betonu, stempli, desek, gwoździ, stali, cegły, rur do kanalizy,- wszystko suuuper fachowiec; nawet załatwił nam dostawę więźby w dobrej cenie i jakości przede wszystkim. będę mieć taki domek jak chcę, a majster go wykona najlepiej jak się da pozdrawiam michell za to ja wiem, gdzie znajduje sie Twoja mieścina gdybys przypadkiem jechała z Zabierzowa do Krzeszowic przez Kochanów, to znajdziesz po drodze drogowskaz kleszczów i nawet na lotnisko do Balic tędy dojedziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 08.06.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 aha La bruijta ja mam wkład z nierdzewki, ale nie kwasówki (tylko ciiiiiii) w przekroju kwadrat 14x14x0,2 cm. podobnoż jak wapno nie ruszy nierdzewki (a nie rusza, bo sprawdzilismy), to nic innego nie powinno jej zaszkodzic. a jak się cuś stanie-wymienimy wpuszczając górą komina-tak jak nasz kierbud chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 08.06.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 angela jestem w stanie sobie umiejscowić bo co jakiś czas tą trasą jadę tzn Zabierzów Krzeszowice Buu chciałam wam pokazać okienka ale nie wiem jeszcze jak się wstawia fotki z picassy no nic dla zainteresowanych na chwilę obecną znajdziecie fotki w albumie poniżej . Bo dziś już nie wstawię Marcin uciekł na mecz a ja zielona z tego tematu eh no ale fotosik padł straciłam wszystkie fotki wrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_i_Janusz 09.06.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 U nas wlasnie sie koncza tynki gipsowe z agregatu i tutaj mam pytanie - jak takie tynki wygladac powinny. Czy dopuszczalne sa wyczuwalne pod reką górki-dołki czy powinno byc gladkie jak tafla szkla? I czy rozne takie zadrawpania, wylupienia tez moga byc?Majstry oczywiscie mowia ze to standard i poprwiaja poki co to ma odchylu powyzej 3 mm. I mam tez pytanie o wylewki - czy ktos wie jak ulozyc styropian pod wylewke? poniewaz czesciowo mamy ogrzewanie podlogowe to musimy je ulozyc sami bo hydraulikowi sie nie chce, a Ci od wylewek chca wejsc i skonczyc jednego dnia wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 10.06.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Witamchwiałbym podziękować anna kaszkur za pokazanie swojego domu. Pomogło mi i mojej żonie utwierdzić, że Rodo to jest ten dom który chcemy wybudować. Jeszcze raz dziękujemy za udostępnienie swego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 11.06.2008 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 aLien01 nam pokazał krutny i również utierdziliśmy się w 100% przekonaniu,że to ten powodzenia w budowie u nas wczoraj skończyli desować strop, teraz zbrojenie i... może w Pt zalejemy go i ekipę, ale w Piątek 13??? hmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiki2000 16.06.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Proszę o pomoc jak zlikwidować słup w pokoju na dole?Obecnie jest wylany okrągły, ale czy można go zlikwidować bo nie są wylane jeszcze stropy.Napiszczcie jakie macie zbrojenie i czy wystarczy do tego kierownik budowy czy musi to zrobić architekt?Mój kierownik nie chce się zgodzić na jego likwidację, twierdzi że może póżniej pękać sufit.Takie sprawy powinna załatwić przed zatwierdzeniem projektu a teraz to musi być wg projektu.Nadmienię, że zostało zlikwidowane pomieszczenie gospodarcze na koszt łazienki z oknem, a przejście do garazy zrobiłam obok schodów przy łazience 80cm.szerokościProszę o pomoc jet to sprawa bardzo pilna, bo za tydzień będzie zalewany strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 16.06.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 wiki o tym było wcześniej kto ma tak zrobione i do kogo należy się zwrócić z tym pytaniem bo na forum nikt jeszcze nie odpowiedział. Kierownika masz jakiegoś dziwnego u nas wszystkie zmiany nie były problemem a kierownik nie wiele miał do powiedzenia przyjeżdżał patrzył podpisywał i tyle.Dogadajcie się z budowlańcami. A pomysł z dużą łazienką super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi i dosia 16.06.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Wiki my tez robimy tak jak Ty z tym przejściem i łazienka tak jak u Ciebie. Pokoiku tez nie robimy i słupa nie bedzie. Dodatkowo nie bedzie garażu tylko wieksza kotłownia i pomieszczenie gospodarcze z wyjsciem balkonowym (pralno-suszarnia). Garaże wybudujemy oddzielne. Nasz nadzorant mówi że wszystko poźniej naniesie na projekt -nie robi żadnych problemów. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 16.06.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Proszę o pomoc jak zlikwidować słup w pokoju na dole? Obecnie jest wylany okrągły, ale czy można go zlikwidować bo nie są wylane jeszcze stropy. Napiszczcie jakie macie zbrojenie i czy wystarczy do tego kierownik budowy czy musi to zrobić architekt? Mój kierownik nie chce się zgodzić na jego likwidację, twierdzi że może póżniej pękać sufit.Takie sprawy powinna załatwić przed zatwierdzeniem projektu a teraz to musi być wg projektu. Nadmienię, że zostało zlikwidowane pomieszczenie gospodarcze na koszt łazienki z oknem, a przejście do garazy zrobiłam obok schodów przy łazience 80cm.szerokości Proszę o pomoc jet to sprawa bardzo pilna, bo za tydzień będzie zalewany strop my usuneliśmy ten słup, w Sb zalaliśmy płytę z 2 podciągami przy czym wystają one do góry 8cm ponad poziom płyty-schowamy to w wylewkach nasz kierownik też początkowo coś tam brzęczał, że ma realizować projekt, ale jak na niego najechałam,że wszyscy tak robią, to coś tam sobie poprzeliczał w konstrukcji i ustalił z moim majstrem,że mają być 2 podciągi, a nie jeden. 1 podciąg z 10 drutów 16mm na 6m długich oparty został na ścianie nośnej przy kominku, a drugi, składający się chyba z 2szt. 16mm na 6m i 3szt 16mm na 4m oparty został na słupie konstrukcyjnym przy schodach. (2 słupy-przy schodach i w ściance od łazienki były zalane wcześniej z płytą nad garażem).aha, a usunęłam też ścinkę od pokoju na parterze i tę przy schodach również-tak jak remle poza tym mamy taki dziwny wysoki niby podciąg na granicy płyta-płyta balkonu-podobno tak ma być na ocieplenie, nie zalewanie itd. - nie znam się bynajmniej nie wynikło z usunięcia tego słupam salonowego!!!!tylko z projektu napisz mi e-maila, to prześlę Ci jakies zdjęcia zbrojenia podciągów przed zalaniem w beton (stal za 7 tyś zalali ), bo tyutaj nie uiem zamieszczać-z braku czasu na naukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiki2000 16.06.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Angela 82 podaję Ci swojego meila i bardzo dziękuję za te informacje.[email protected]rabi i dosia napiszcie jakie macie zbrojenie bo macie taki sam układ jak ja o co są oparte te podciągi.Ja pralkę chcę umieścic w łazience na dole, a piec gazowy i rozdzielnię do podłogówki w garażu w tej wnęce.Zastanawiam się jeszcze nad tym pomieszczeniem w kuchni, bo może tam postawiłabym jakąś krajalnicę, itp.ale nie wiem czy ono nie będzie za małe i ciemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morpheusz1 16.06.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 http://images32.fotosik.pl/288/d0d5ad31ecc3e34d.jpg http://images23.fotosik.pl/230/fc4793051f1a3177.jpg http://images29.fotosik.pl/231/261fb095b287cc09.jpg Pierwsze zarysy kominka, jeszcze zamontować kratki , oświetlenie w półkach, i już można rozkoszować się ciepłem Lazienki w trakcie realizacji - dużo skosów a wybór aranżacji aż głowa boli ciężki wybór. Sufity na poddaszu zrobione pozostało szpachlowanie . Czekam na piec...i założenie grzejników ...wszystko i nic...może za dużo na raz... ale nic ...działamy dalej .Powodzenia wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morpheusz1 16.06.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 http://images32.fotosik.pl/288/d0d5ad31ecc3e34d.jpg http://images29.fotosik.pl/231/261fb095b287cc09.jpg http://images23.fotosik.pl/230/fc4793051f1a3177.jpg Pierwsze zarysy kominka, jeszcze zamontować kratki , oświetlenie w półkach, i już można rozkoszować się ciepłem ... Lazienki w trakcie realizacji - dużo skosów a wybór aranżacji aż głowa boli ciężki wybór. Sufity na poddaszu zrobione pozostało szpachlowanie . Czekam na piec...i założenie grzejników ...wszystko i nic...może za dużo na raz... ale nic ...działamy dalej .Powodzenia wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 17.06.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 witamczy jestescie mi w stanie odpowiedziec na nastepujace pytanie: czy podloge w pokojach z ktorych jest wyjscie na balkon nad wykuszem macie ponizej pozionu balkonu po ociepleniu (czyli czy podloga balkonu jest wyzej niz w domu)?Prosze o szybkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_i_Janusz 18.06.2008 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 witam czy jestescie mi w stanie odpowiedziec na nastepujace pytanie: czy podloge w pokojach z ktorych jest wyjscie na balkon nad wykuszem macie ponizej pozionu balkonu po ociepleniu (czyli czy podloga balkonu jest wyzej niz w domu)? Prosze o szybkie odpowiedzi. Namtar, z tego co pamietam tak mialo byc w tym balkonie nad wykuszem, ale my to zmienilismy juz na etapie budowy i teraz bedziemy mieli na jednym poziomie. Z tego co pamietam to tam jest takies strasznie duzo ocieplenie wymagane i my dalismy juz polowe tego od spodu, a na balkon pojdzie tak jak na reszte domu czyli jakie 7cm czy jakos tak. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 18.06.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 remle możesz odpiewiedzieć dlaczego wybrałaś dachówkę z RuppCeramiki? a nie np.Robena? chodziło o cenę, wygląd, czy jakość? ostatnio właśnie słyszę,że Roben spadł z jakości i zastanawiam się nad Rupp, a kolorek-kasztan jak Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 20.06.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 widzieliscie ile poszla do gory stal, poprostu koszmar - teraz zaluje ze nie kupilem jej 2 miesiace temu za 2 tysiace mniej niz teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 20.06.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Witam wszystkich, którzy tak jak my zaczynają budowę rododendrona. Ponieważ na forum jest już wątek o budowie tego domku ale bardzo się rozrósł a uczestnicy są na różnych etapach budowy chcałabym zaprosić tu osoby, które są, tak jak my, na samym początku. Dodatkowo jesteśmy jeszcze zieloni jeśli chodzi o budowę. Ja czytam forum, szukam po internecie, kupujemy Muratora i taki dośc nowy miesiecznik "Budujemy dom", który wydaje mi się równie ciekawy. W tej chwili czekamy na WZ, musimy poskładać inne papiery i czekać... Piszcie proszę o waszych doświadczeniach, problemach i radościach, wrzucajcie zdjęcia z etapów budowy. Razem będzie nam raźniej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 20.06.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 PS: Piszcie też gdzie budujecie, za waszym pozwoleniem będziemy mogli podglądać na wzajem swoje budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts