aniak25 20.06.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Witajcie Troche mnie nie było ale i nic se nie działo, dostaliśmy tylko pismo z urzędu o wszczęciu postępowania do przygotowania WZ. Poza tym byłam z moim dzieckiem w szpitali i w środe wyszliśmy. Zapraszam chętnych, którzy są na początku budowy tu: http://forum.muratordom.pl/post2575176.htm#2575176 Wiem, ze niektórzy jako poczatkujący korzystamy z rad i podpowiedzi już fachowców i doswiadczonych ale cieżko mi szukać w tym temacie potrzebnych mi informacji a nie chce z kolei pytac o cos co juz bylo omawiane. Założyłam więc nowy wątek aby troche rozgraniczyć nasze etapy. Zapraszam wiec i mam nadzieje ze zbudujemy nie tylko dom ale i drugi równie dlugi dynamiczny watek.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 21.06.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 widzieliscie ile poszla do gory stal, poprostu koszmar - teraz zaluje ze nie kupilem jej 2 miesiace temu za 2 tysiace mniej niz teraz Namtar ja kupiłam w tym tyg., gdy 6mm poszła o 500 czy 600zł w górę potrzebowałam pilnie stal do chudziaka pod działówki, ale kupiłam już całość (obie płyty, schody zewn+wewn., no poza 16mm na podciągi i to zakupiłam na składzie, gdzie wszystko jest droższe, bo mieli jeszcze po starej cenie z lutego (oczywiście odpowiednio przez siebie podniesionej) 3150zł/t każda, a na składzie tylko stali była już po podwyżkach 3300-3500zł/t. horror, teraz na składzie, gdzie zakupiłam mają po nowej cenie + własna prowizja-cena 3900-4000zł/t!!!! , a pamiętam jeszcze, że pierwszą stal na ławy i fundamenty kupiliśmy w kwietniu za 2700-3000zł/t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_i_Janusz 24.06.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Mam pytanie do uzytkownikow domu - czy ktos z Was ma zlew pod oknem? Jak sie takiego uzywa? czy nie przeszkadza w otwieraniu okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 24.06.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Mam pytanie do uzytkownikow domu - czy ktos z Was ma zlew pod oknem? Jak sie takiego uzywa? czy nie przeszkadza w otwieraniu okna? ja tak planuję zrobić, ale nie zastanawiałam się nad tym remle chyba tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tamoka 25.06.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 są takie specjalne baterie zlewozmywakowe - łamane. Gdy chcemy otworzyć okno składamy ją na zlewozmywak. michell miałabym prośbę o zdjęcie z pokoju gdzie jest wyjscie na dwa balkony. Murarze stawiają mi ścianki działowe i w tym pokoju przy drzwiach jest taka krótka ścianka z jakimiś wnękami?????? Chiciałabym to zobaczyć. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tamoka 25.06.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 są takie specjalne baterie zlewozmywakowe - łamane. Gdy chcemy otworzyć okno składamy ją na zlewozmywak. michell miałabym prośbę o zdjęcie z pokoju gdzie jest wyjscie na dwa balkony. Murarze stawiają mi ścianki działowe i w tym pokoju przy drzwiach jest taka krótka ścianka z jakimiś wnękami?????? Chiciałabym to zobaczyć. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr270977 26.06.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Czy ktoś z sympatyków rodo6 myślał nad posadowieniem domku na działce ze spadkiem ? Ja się właśnie nad tym zastanawiam.Wariant jest taki:rodo6 z piwnicamidziałka ze spadkiem w kierunku południowym,wejście od wschodu, salon od południalikwidacja tarasu za domem oraz odsłonięcie piwnicy od południa, od południa zamiast tarasu na gruncie zrobić taras na słupach widokowy (nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale mam nadzieję że wyrażam się dość zrozumiale) PS. Namtar - o ile widziałem na zdjęciach ty właśnie masz dość stromą działkę....PS2 Chybie na Śląsku niedaleko Żor ? tam właśnie stawiasz swój domek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 26.06.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 ja tak mam. działka ze spadkiem w kierunku południowym, dojazd do działki od wschodu wzdłuż domu, na drogę gminną mam wykusz. spadek mam ok. 10%. piwnicęmogłabym zrobić bez problemu, ale zrezygnowałam. chcę podsypac pod taras ziemię na 1,6m wysokości -tyle mam fundamentów i na tym tara, ale spokojnie mozna zrobic taki na słupach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr270977 26.06.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 angela82 topografia podobna jak u mnie, ten sam układ drogi, spadek, kierunek.... niestety ale nie do końca potrafię sobie wyobrazić to co wymyśliłem...na jakim etapie budowy jesteś ? masz może jakieś zdjęcia ? (oczywiście najbardziej zależy mi na stronie południowej. jeśli coś masz do będzie wdzięczny jeśli zechcesz sie pochwalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 27.06.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 piotr270977 Poki co to mieszkam w Chybiu ale dzialke mam w Czechowicach Dziedzicachobok Bielska Bialej, ale masz racje to na Slasku. Faktycznie mam dosc stroma dzialke, podczas robienia fundamentow myslelem ze dostane zawalu, ale to co na poczatku bylo wada, teraz stalo sie zaleta - wykonalismy po uzgodnieniu mala piwniczke pod pokojem na parterze, troszke to pozmienialo jesli chodzi o dolna lazienke i pomieszczenie gospodarcze ale mysle ze ogolnie to bedziemy z niej zadowoleni. Jesli chodzi o taras to planuje wykonac wlasnie taki o jakim mowiles, na slupach zelbetonowych, na nich porzadne kantowki i deski tarasowe, a pod tarasikiem jakis schowek na kosiarke i inne gabarytowe a nie bojace sie deszczu przedmioty Niestety nasza budowa nie idzie w zastraszajacym tempie, mialem krotka przerwe ale juz w poniedzialek beda zalewali strop, a dach planuje na poczatek sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr270977 27.06.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 No a my się zastanawiamy nad urokliwą południową działeczką na granicy Żor i Jastrzębia Na a na niej oczywiście planujemy postawić rodo6 (piwnice są już praktycznie przesądzone).... choć im dłużej o tym myślę tym mam większe dylematy....wczoraj zacząłem zastanawiać się czy ten domek to aby nie za mały dla nas ? (2+1 - jak na razie a co w przyszłości to życie pokarze....) Jako mankament wydaje mi się brak miejsca na szafy na piętrze...ale to raczej mankament wszystkich domków z adaptowanym poddaszem. Rozumowanie jakie przeprowadziłem było następujące: - parter jako część dzienna - brak szaf - sypialnie na piętrze, wysokie szafy można by postawić na ściankach szczytowych ale przeszkadzają okna i drzwi balkonowe lub też pod wewnętrznymi ściankami działowymi których jest bardzo mało i na dodatek w każdej są drzwi.... - planowaliśmy również jedyni wc na parterze i dwie łazienki na piętrze (jedna wejście przez sypialnię) no ale wtedy zostaje nam tylko 3 sypialnie...trochę mało... a wy co myślicie o szafach i garderobach ? da sie ten domek jakoś umeblować (PS. pod uwagę należy wziąć fakt że moja żona bardzo lubi ubranka i ma ich naprawdę sporo - tak przynajmniej ja uważam, bo ona oczywiście i tak nie ma się w co ubrać....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 27.06.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 są takie specjalne baterie zlewozmywakowe - łamane. Gdy chcemy otworzyć okno składamy ją na zlewozmywak. michell miałabym prośbę o zdjęcie z pokoju gdzie jest wyjscie na dwa balkony. Murarze stawiają mi ścianki działowe i w tym pokoju przy drzwiach jest taka krótka ścianka z jakimiś wnękami?????? Chiciałabym to zobaczyć. Z góry dzięki. chodzi o ten pokój gdzie są luksfery tzn powinny być ? u nas to jest inaczej rozwiązane nie ma tej ścianki z luksferom ale wnęka jest. Oczywiście zrobię fotkę i podeśle nie ma problemu. A u nas postęp taki że wmontowaliśmy sobie drzwi wiec już wy zamykani jesteśmy W albumie fotka drzwi oczywiście postaram się coś dodać w wolnej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr270977 27.06.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 czy ktoś z was wydłużał rododendrona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 27.06.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Nie ale powiem szczerze że tak z 1m by się przydało dodać z każdej strony by tylko podwyższaliśmy ścianę kolankową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ul1719503558 27.06.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Witam wszystkich sympatyków /myśłę że tu nie ma przeciwników / "Rodosów 6".W tym roku tak z nienacka "naszło " nas coś i postanowiliśmy wybudować sobie dom. Może pora nieodpowiednia, bo materiały coraz droższe, tak samo jak kredyty ,no ale oby tylko do przykrycia dachu, a potem nie będzie już kapało na nos. Po przewertowaniu bogatych ofert projektowych,mieliśmy mały nieład w głowie -codziennie podobał nam się inny domek.Ale wreszcie termin nas przypilił i musieliśmy się na coś zdecydować-wybraliśmy firmę "Archon" i 5 projektów. Z tego było kilka "Rodosów"-wybór padł na "6".Odpowiadał nam wygląd zarówno zewnętrzny jak i wewnątrz. Dokonaliśmy też troszkę zmian: -jak każdy z budujących-kotłownia z tyłu garażu i dodatkowy komin -podniesienie ściany kolankowej o pół metra -zmiana schodów z kręconych na proste i poszerzenie w związku z tym domu o 80 cm To na dzień dzisiejszy tyle-reszta może wyjdzie w "praniu". Dobrze ze zajrzałam na to forum, bo początkowo dom w katalogu podobał mi sie, ale nie tak do końca-a jak zobaczyłam domy u Was moi kochani ,to się w nim zakochałam. Teraz czekam na pozwolenie budowy-gdzieś może do połowy lipca -no i myślę że coś zacznę już kopać. Trochę się boję tego wszystkiego no ale juz nie ma odwrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamarcin 27.06.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 No a my się zastanawiamy nad urokliwą południową działeczką na granicy Żor i Jastrzębia Na a na niej oczywiście planujemy postawić rodo6 (piwnice są już praktycznie przesądzone).... choć im dłużej o tym myślę tym mam większe dylematy....wczoraj zacząłem zastanawiać się czy ten domek to aby nie za mały dla nas ? (2+1 - jak na razie a co w przyszłości to życie pokarze....) Jako mankament wydaje mi się brak miejsca na szafy na piętrze...ale to raczej mankament wszystkich domków z adaptowanym poddaszem. Rozumowanie jakie przeprowadziłem było następujące: - parter jako część dzienna - brak szaf - sypialnie na piętrze, wysokie szafy można by postawić na ściankach szczytowych ale przeszkadzają okna i drzwi balkonowe lub też pod wewnętrznymi ściankami działowymi których jest bardzo mało i na dodatek w każdej są drzwi.... - planowaliśmy również jedyni wc na parterze i dwie łazienki na piętrze (jedna wejście przez sypialnię) no ale wtedy zostaje nam tylko 3 sypialnie...trochę mało... a wy co myślicie o szafach i garderobach ? da sie ten domek jakoś umeblować (PS. pod uwagę należy wziąć fakt że moja żona bardzo lubi ubranka i ma ich naprawdę sporo - tak przynajmniej ja uważam, bo ona oczywiście i tak nie ma się w co ubrać....) My wybrnęliśmy w ten sposób: Na elewacji z wykuszem zliwidowaliśmy środkowe okno i dzieki temu powstała fajna wnęka na mega szafę na całą szerokość głównej sypialni. W pozostałych pokojach rzeczywiście będzie ciężko coś wykombinować, ale dzieciaki nie muszą mieć az tak wiele ciuchów. Nie to co żona ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 28.06.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 angela82 topografia podobna jak u mnie, ten sam układ drogi, spadek, kierunek.... niestety ale nie do końca potrafię sobie wyobrazić to co wymyśliłem... na jakim etapie budowy jesteś ? masz może jakieś zdjęcia ? (oczywiście najbardziej zależy mi na stronie południowej. jeśli coś masz do będzie wdzięczny jeśli zechcesz sie pochwalić. u mnie ekipa przyszła we Wtorek, a mieli wrócić dopiero na koniec lipca , ale dzisiaj zmywają się na 3 tyg. i.. od Wt. do dzisiaj postawili wszystkie ściany zewnętrzne poddasza - kolankowe z wieńcami+szczytowe, brakuje tylko dachu i działówek w środku-płyta jeszcze zastemplowana. A dach i działóweczki powstaną do końca sierpnia zdjęcia oczywiscie mam, ale nie umiem tutaj zamieścić-mogę wysłać na e-mail, tylko tak strikte od południa na wprost trudno będzie zrobić-do sąsiada mam 10m, ale nie ujmę całego domu, a z podwórka sąsiada nie skożystam-prowadzimy małą wojne zrobię ze skosu płdn.-zach. i jak się uda i płdn.-wschód, bo na wschodzie od drogi aż do samego domu mamy kupki ziemi z 24 auti do rozplantowania m.in. pod taras-narazie tylko fundamenty zostały obsypane 1,6. wys. i i cuś ok 1,5 szer. ziemią pozostała z wykopów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 28.06.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 angela piękne postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 28.06.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 angela piękne postępy oj michell, gdybyś widziała jak moja ekipa szybko i sprawnie działa-w tydzień zaszalowali płyte, zazbroili + schody i wszystko zalali a od Wt jak pisałam zdążyli też wymurować trzy kominy do połowy wys. [poddasza gdyby nie te przerwy techniczne i związane z nimi ucieczki na inne budowy-dom powstałby w 2 m-ce. zasuwają od 7.30 do 19, + Sb do 15, nie piją, jest 3 murarzy i 1 pomocnik, no i ja jako inspekcja zaglądam ze 3 razy dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 29.06.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 No to tym bardziej się cieszę że masz tak udaną ekipę http://picasaweb.google.pl/onfim01/Rododendron6/photo?authkey=GEPx2BUp9Rk#5217654857355681586 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts