Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

la bruijta, tamoka mamy taką specjalną wannę do moczenia drzewa-długa chyba na 9m, szeroka na 2 krokwie na płasko i wysoka tak na ok. 0,5m :lol: :lol: :lol: mąż zaczął to moczyć w Sb., ale 2 butelki (10l koncentratu +90l wody) wystarczyły tylko na zamoczenie krokwi do połowy, więc biedak chodzi co 6h i obraca, wyciąga- ca tego koncentratu jesce ze 2 tyle; tylo nie wiem czy dobrze robi-przykrywa ta wanne plandeką, żeby deszczówka nie wleciała (rozcieńczyła) i żeby woda nie odparowała, ale czy to to się nie kisi na takim upale :roll: zamoczone układa na kantówkach ściśnięte, ale na polku; za tydz. ekipa przyjdzie, będą przenosić, a gość od więźby powiada, że w tydz. się nie zaparzy-mam nadzieję :roll:

specjalnie nie kupliśmy impregnowanej, bo oszukują strasznie!!!! :evil: mam kumpla co to na składzie pracuje, to wiem 8)

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Namtar my bedziemy mieli na 4 pustaki. Jutro bede na budwie to zmierze. Mąż mówi że przy 4 pustakach na gotowo powinno wyjść ok. 1,20.

Możecie przypmnieć jaka dachoweczke kladliscie i jej koszt oraz czy to było z rynnami i oknami czy odzielnie.

Może jakies porady w tym wzgledzie.

Labriujta dzieki za info z tymi oknami drutexu - bo bralam je pod uwagę.

Też uważam, że zakładanie drugiego forum nie ma sensu. Ci co zaczynaja niech pytają bedziemy podpowiadać. Powodzenia dla wszystkich. :D

To prosze rownież o pomiar odleglosci od podlogi do gornej krawedzi kien dachowych - chce kupic Veluxa a oni chyba nie we wszystkich oknach maja klamki na dole w opcji wiec boje sie ze moge nie dosiegnac do gornej klamki - wnioski z ogladania Waszych zdjec :(

robi i dosia czy moge prosic o zdjecia z przodu domku - chce zobaczyc w perspektywie czy robi roznice w wygladzie bez zmiany dlugosci dachu.

moj mail [email protected] lub prosze na forum zamiescic

dzieki

no muszę powiedzieć,że rzeczywiście chłopaki się starają.... jestesmy bardzo zadowoleni z tej ekipy ( dla potrzebujących mogę podać kontakt do nich na priv :D )

A co do wysokości ścianki - to nie jestem pewna czy to są 4 czy nawet 5 pustaków - weż tylko pod uwagę,że zwiększylismy okna..... za chwilkę jadę na budowę z elektrykiem :D to przy okazji popatrzę dokładnie

Namtar na gotowo przy 4 pustakach ścianka kolankowa bedzie miala około 123 cm. Wrzucilam wczorajsze zdjecie (troche tez za ciemne) Dzis juz mamy częśc wieźby nad sypialniami ale zdjecie wkleje jutro. Domek przy tych 4-rech pustakch nie wydaje mi sie żeby zatracil proporcje a powiem ze sie bardzo o to martwilam. Ścianka kolankowa nad garażem 3 pustaki.

Koszt - nas stan surowy otwarty wyjdzie około 140 tys (projekt z jednym garażem) Ekipa zlecona buduje do więźby włacznie + taras i schody. Kladzenie dachowki taniej przez rodzine.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/64c5b12a367889a6.html

http://images34.fotosik.pl/321/64c5b12a367889a6m.jpg

Gość tamoka
La_bruijta dzięki za odpowiedź. A możesz zrobić kilka fotek Twoich okien i wkleić na forum. Trochę mnie ostatnio zdenerwował pan jak przyjechał na pomiar. Powiedział mi, że okna balkonowe na wykuszem, w ogóle okna balkonowe lepiej jest wzmocnić poprzeczką ( tak jak w oknach w bloku) bo ... I z tego wszystkiego już nie pamiętam dlaczego. Jak to będzie wyglądało? Czy Wy zmniejszaliście okna balkonowe, albo te nad wykuszem?? Chciałam okna gładkie, bez szprosów.

Bardzo prosze o informacje dotycząca slupa w pokoju na pietrze kolo łazienki - czy udalo sie Wam jakos ten slupek przesunąć?? czy można jakos tak zrobic żeby nie przeszkadzał tak mocno

proszę o szybkie info , bo ten słupek u mnie juz postawili i nie podoba mi sie to wcale

może jak stana działówki bedzie to jakoś inaczej wygladalo ???

robi i dosia dzieki za odpowiedz, chcialbym juz byc na tym samym wtapie co Wy, mozesz mi jeszcze powiedziec na czym polegalo powiekszenie Waszych okien? podniesliscie je do gory zwiekszajac rownoczesnie wysokosc okna, czy jak?

tak mnie jeszcze naszlo, kat dachu zostaje ten sam, bo moznabylo by go zmniejszyc aby wysokosc budynku byla taka sama (podnoszac scianke kolankowa zwieksza sie wysokosc calego domu)

Czyli przy 3 pustakach wysokosc na gotowo wynosi okolo 98-100 cm, czyz nie?

Namtar nic nie robilismy z okanmi. Zostały takie jak w projekcie. Pomysł na podwyższenie ścianki powstał poźno.

Bylismy rano na budowie, budowlańcy mają słup przesunąc do ścianki (łazienka - pokój) a łaczenie które mieli podparte słupem skręcą śrubami. Zastanawiamy sie jeszcze nad wzmocnieniem tego łączenia płasownikiem 5 mm. Ciekawe czy tak bedzie dobrze, czy bedzie sie trzymać. Za poźno pomyślelismy o tym słupie. :-?

Gość tamoka

b]La_bruijta[/b] już wiem dlaczego ma być poprzeczka - mogą opadać -dla wzmocnienia.

Ale jak obserwuję forum, to nikt nie ma z poprzeczką,.

Słup w pokoju przy łazience niestety mam, ale nie wygląda tragicznie. Będzie to pokój dziecka i można fajnie wykorzystać. Oczywiście lepiej jakby go nie było, nie wiem dlaczego, ale nie zwróciłam wcześniej na niego uwagi, a budowlańcy....... no cóż dobrze,ze już ich nie ma na budowie.

Dobra rada dla tych , którzy zaczynają - lepiej zapłacić trochę więcej i wziąść sprawdzoną, solidną ekipę - naprawdę dużo problemów z głowy!!!!

Tamoka zaobserwowałam ,że budowlańcy sa dosyc specyficzni, nawet jak ekipa jest ok, to oni porostu robia wg. projektu. Rzadko sie zdarza taka ekipa która doradzi. Konsultowalam to z innymi znajomymi ktorzy sie budowali i mieli takie ekipy z "górnej pólki" to tez mówili że nie doradzą a na pytania odpowiadaja może byc i i tak też może być. Nasza ekipa robi dokladnie, szybko i sprawnie ale trzeba ich pilnowac bo oni buduja wg. projektu a mieszkać będe w domu ja. :D Ta ekipę polecila mi znajoma.

Jest to nasza druga ekipa pierwszą zmienilismy jeszcze przezd zalaniem ław. :( Zaczeli od kupowania "bykow" w pobliskim sklepie. :wink:

Mnie tez sie wydaje, że ta porzeczka to dla wzmocnienia.

a my mamy złotą ekipę.... mamy dużo przeróbek - właśnie zaproponowanych przez naszego boba budowlańca

1.Nie mamy słupa nośnego na parterze tylko belę poprzeczną na suficie

2.Na piętrze zamiast tego słupa na środku mamy 2 słupy schowane w ścianach

3.nie mamy tego dziwnego "proga" na balkonie nad wykuszem, ale czym oni go zastapili nie wiem

...to tyle co teraz pamiętam

Okna w kuchni, dolnej łazience i biurze poszerzalismy ( w wysokości pozostawilismy wdł.planu) do 150 cm.