Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest to boczne okno 90/140 czy to frontowe 120/140 ?

Mam jeszcze jedno pytanko :) .. na zdjęciu całego domu, na balkonie masz okna brązowe.. natomiast na zdjęciu w kuchni od środka białe .. ? Masz okna dwustronne, tzn. od środka białe, na zewnatrz brązowe? - tak to sobie interpretuje :)

Gość tamoka

anna kaszkur piękne wnętrza. Naprawdę zazdroszczę! U nas kończy elektryk i wchodzą z tynkami, ale ja już urządzam wnętrza:))) Taki wybór,że nie wiadomo na co sie zdecydować!!!

Mam jeszcze dwa pytania, zlikwidowaliście okno boczne w kuchni i czy w salonie masz panele, deskę i ogrzewanie podłogowe? Jak to sie sprawdza?

Pozdrawiam.

Witam

Może komuś planującemu budowę to się przyda:

Wycena dachu wersja Rodo G2:

http://lh6.ggpht.com/aLienzibi/SN3_YDb4JSI/AAAAAAAAAYk/5rE9_MOA8xU/s800/2008-09-27%2010-25-10_0001.jpg

http://lh5.ggpht.com/aLienzibi/SN3_YFi_EWI/AAAAAAAAAYs/uu1WQaEn_DE/s800/2008-09-27%2010-28-56_0002.jpg

Ceny przy innych kolorach dachówki

Roben Monza_plus kol.miedziany - 20 664,41 pln/brutto

Roben Fleming kol.brąz - 20 227,49 pln/brutto

Wycena więźby:

Całkowity koszt więźby (wraz z łatami 6x4 i kontrłatami 2x5) wyniesie 6347,68zł netto + vat = 7744,17zł brutto.

Wycena bramy segmentowej LPU40 firmy Hőrmann o wym. 5200x2125 /gr.42mm/ w kolorze ciemny dąb wraz z napędem

1 Brama 4983,44zł

2 Napęd Supramatic 1247,84zł

3 Konsola montażowa 95,04zł

4 Montaż bramy 680,00zł

5 Montaż napędu 220,00zł

Razem 7732,16zł

Wycena okien PCV w kolorze ciemny dąb:

Okna:

1. 2szt. - 60/170

2. 2szt. - 120/140

3. 1szt. - 120/170

4. 1szt. - 150/150

5. 1szt. - 180/150

6. 1szt. - 180/150

7. 2szt. - 110/150

Drzwi Balkonowe:

1. 2szt. - 110/210

2. 1szt. - 180/230

Wartość inwestycji wynosi 13.798 zł. brutto. ( okna + montaż )

Planuje zrobić jeszcze wycenę materiałów na ściany.

Prośba do tych co wybudowali lub właśnie budują Rodo G2 o podanie ilości tynków, wylewek, ocieplenia

witam

miał bym prośbę czy mógł by mi ktoś przesłać zdjęcie tablicy rozdzielczej jak jest zamontowana ? chodzi mi jakie to ma gabaryty i jak się prezentuje w wiatrołapie.

i czy ta szafka rozdzielcza jest na 48 modułów ? bo w projekcie jest 48 pól ale nie wiem dokładnie o co to chodzi ?

instalacje chcę sobie zrobić sam więc pytam

Dawno się nie odzywaliśmy, a tutaj wszyscy robią postępy. No żeby nie było, że siedzimy z założonymi rękami - parę fotek z ostatnich postępów w pracach:

http://images30.fotosik.pl/231/80c14af2f7732b5a.jpg

http://images34.fotosik.pl/288/e4beea2b2d639393.jpg

http://images30.fotosik.pl/236/3326be9971b14038.jpg

http://images23.fotosik.pl/235/26d1cb0a5d0428fd.jpg

No dobra to już nie takie ostatnie postępy, zdjęcia są z czerwca.

aLien u nas obecnie nic się nie zmieniło w domku :) wszystko po staremu - doszło tylko łóżeczko i parę bibelotów ;) pozdrawiam

Witam remle!

My jesteśmy z Katowic i chetnie bysmy zobaczyli wasz domek.Mąż wreszcie obronił swoją pracę dyplomową i nalezałoby w końcu zacząc robić jakieś przygotowania odnośnie budowy domu. Rododendronki spodobały mi sie od razu.Długo ślędzę też już forum, ale zobaczenie na żywo to na pewno co innego. Jeżeli byłoby możliwe zobaczenie waszego domku bardzo bysmy się cieszyli. :D Mój mail. [email protected]

Gość tamoka
Witam, mam prośbę do wszystkich, którzy mają już schody. Czy moglibyscie napisać mi jaka jest wysokość pomiedzy stopniem jak wchodzimy z salonu do góry a stropem, jest to chyba drugi stopień i mam wrażenie, że jest nisko, jak teraz mierzę to jest ok.2 m. A jak jest u Was?

Witajcie

Fajnie ze piszecie bo myslalam ze glupi byl moj pomysl na rozdzielenie watkow. Wiem ze tam mozna znalezc duuzo cennych rzeczy ale my na samym poczatku i mozemy sie powyzalac na te papiery ni zasmiecajac tamtego :)

A tak na temat, dzwonilam do urzedu i od Pani ktora prowadzi moja sprawe czyt. warunki zabudowy powiedziala ze do konca pazdziernika powinnam je dostac bo ona wlasnie wrocila z urlopu, ma jakies szolenia ale do konca tyg wszystko zrobi i pusci dalej bo potrzeba jeszcze milion jakis podpisow i opinii i potem to wraca do niej, ona to łaczy w calosc i wysyła. I tak tylko napomne ze skladalam 30 maja a a poczatku wrzesnia jeszze musialam dorzucic umowe wstepna z mpwik. koszmar normalnie z tymi urzedami :(

A i jeszcze dzwonilam do energii i dowiedzialam sie ze od podpisania umowy (warunki przyłączenia dostalam w pol wrzesnia wraz z projektem umowy) do podlaczenia pradu czeka sie 16 miesiecy :o

i tyle...wciaz czekamy...

aniak25 - z ta energia sie nie martw, najwazniejsze zebys miala warunki na podlaczenie placu budowy. Akurat zanim postawisz wszystko i sie wprowadzisz to panowie przyjada i podlacza prad do domku. Nie wiem jak tam w Twojej gminie wiec nie bede Cie na zapas martwil bo ja to na jesien zaczalem papierki i w tym tygodniu dostalem pozwolenie :). Masakra :

- pierw papier o zgodzie na podlaczenie do kanalizacji (chociaz kanalizacji nie ma), popzniej papier ze zgoda na szambo a pozniej znowu papier ze szambo to szambo i moge je wybudowac. No ale coz wszyscy musza zarabiac panie i panowie w gminie tez :)

Pozdrawiam i powodzenia zycze :)

Coen - nam poszło 1980 szt Porothermu P+W 25. Odpad był średnio duży ale obecnie została niecała paleta. Teraz kończą kłaść więźbę ale nie zrobili nam jeszcze lukarn z pustaków. Wygląda na to że trzeba będzie zamówić jeszcze trochę. Zobaczymy.

Mam pytanie do osób, które postawiły ścianę pomiędzy kuchnią i salonem. Czy ktoś z Ws postawił lub planuje postawić kuchenkę na tej ścianie? Jeśli tak, to jak wygląda sprawa ergonomii takiego rozwiązania?

Pozdrawiam.

Witam wszystkich!

W końcu i my dołączyliśmy do grona budujących Rodo6 (2G). Dzisiaj odebralismy projekt wraz z wszystkimi gadżetami (cebulki, projekt altanki grillowej za 1 zł, breloczek z naszym Rodosikiem itp) :D W przyszłym tygodniu zaczynamy walkę o wcielenie projektu w życie. Bez pewnych zmian w projekcie się nie obędzie :( Z tego względu, że Rodo ma być domem energooszczędnym, chcielibyśmy zrezygnować z balkonów (mostki termiczne :cry: ). Na pewno założymy wentylację mechaniczną i zainwestujemy w pompę ciepła. Chcielibysmy też zmienić technologię ścian, stąd pytanie do KiMW, który budował z Ytonga: czy materiał konstrukcyjny był zmieniany przez architekta adaptującego projekt, czy może wystarczy wpis w dzienniku budowy? I jeszcze jedna prosba do KiMW: proszę napisz ile bloczków kupowałeś?

Pozdrawiam, Gosik

Coen - nam poszło 1980 szt Porothermu P+W 25. Odpad był średnio duży ale obecnie została niecała paleta. Teraz kończą kłaść więźbę ale nie zrobili nam jeszcze lukarn z pustaków. Wygląda na to że trzeba będzie zamówić jeszcze trochę. Zobaczymy.

Pozdrawiam.

dzieki za info - my w końcu zdecydowaliśmy się na grubszą ścianę i zaczęliśmy murować z porothermu 38 P+W, tych pustaków potrzeba o 50% więcej na metr2 niż 25-ki więc pewnie wyjdzie ich ze 3000 !

Mam pytanie do osób, które postawiły ścianę pomiędzy kuchnią i salonem. Czy ktoś z Ws postawił lub planuje postawić kuchenkę na tej ścianie? Jeśli tak, to jak wygląda sprawa ergonomii takiego rozwiązania?

Pozdrawiam.

A jaką wersje Rodo macie? z jedno czy z dwu-stanowiskowym garażem

A jaką wersje Rodo macie? z jedno czy z dwu-stanowiskowym garażem

mamy wersję (P) czyli z piwnicą - garaż jednostanowiskowy.

ukształtowanie terenu mocno zachęcało do przeniesienia garażu do piwnicy co uczyniliśmy :) w miejscu garażu bedzie dodatkowy pokój oraz powiększona łazienka a teraz to właściwie pokój kąpielowy.