Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marlena&Marcin

ja mam salon, a co za tym idzie wyjście na taras i taras od strony północno-wschodniej. i uważam że jest to najlepsze z możliwych rozwiązań. Przez lato mam rano słonce w salonie tak do godziny 13-14, a później cień na tarasie. Rewelacja, tak jak już gdzieś pisałem pijemy sobie piwko popołudniami w miejscu gdzie będzie mój taras.

natomiast od strony płd-zachodzniej mam wejście do domu i tam w lecie jest masakra. na drzwiach garażowych to można jajka smażyć (i nie jest to wcale żart).

Przemyślcie to. ale z dwojga rozwiązań wziąłbym pn-zach.

Nasz taras jest na płd-wschód.Rano mamy słoneczko i całe południe... Popołudnia będą ciemne w salonie i właśnie szkoda, bo wychowałałm się w domu gdzie popołudniami ładnie wchodziły do domu czerwone promyki zachodzącego słońca.Będzie mi tegi brakowało u nas .

Taras tak czy tak w Waszym przypadku mkotwinski będzie na stronie zachodniej.Także będziecie z tarasu oglądać sobie słoneczko do końca dnia.Jestescie ludzmi ciepłolubnymi to wybierzcie płd-zach...jezeli wolicie spędzać dni w chłodnym pomieszczeniach wybierzcie płn-zach.

La_bruijta pamiętaj ,że mieszkamy w kraju gdzie upalnych ( o ile w ogóle są ! ) miesięcy jest zaledwie 2...więc ja np.wolałabym w jesienne czy wiosenne chłodniejsze wieczory wypić piwko na tarasie gdzie jeszcze będzei ciepło.Mi bardziej odpowiada wersja płd-zach.A przy okazji może to wpłynąć na zmniejszenie kosztów ogrzewania - słońce nagrzewa pokoje - to każdy napewno wie.Ja jestem smutna z tego tytułu,że nasz taras będzie w cieniu :cry:

Gosik21 .. mamy taką samą sytuację na działce jak Ty :))

posłuchamy kierownika budowy bo jesteśmy ciepłolubni :) dzięki za pomoc :))

My mieszkamy w pomorskim więc do upałów to mamy daleko :(

A u nas już ostatnie papierki zostały złozone teraz czekamy na szybko działające urzędy ;)

obawialiśmy się że musimy zmienić projekt ale kierownik budowy powiedział, że wystarczy w adaptacji projektu rozbić "odbicie lustrzane", na mapie odwrócić dom i sprawa załatwiona....

wszystkie dokumenty i pozwolenia robi nam nasz kierownik budowy.. powiedział, że będzie wszystko załatwione, zobaczymy.. za 5 tyg ma się odezwać i może będzie juz cała dokumentacja zrobiona

Witam wszystkich

No to dogadałem się z architektem cała adaptacja będzie mnie kosztować 4500zł architekt, 500zł wtórnik, 600zł badanie gruntu.

Oto moje zmiany (oczywiście zmiany podpatrzone u forumowiczów, dziękuje wam bardzo)

Parter:

http://lh3.ggpht.com/aLienzibi/SPwhT2P3EEI/AAAAAAAAAZ4/Wkyv54DVv0g/s400/parter2.gif

Poddasze:

http://lh5.ggpht.com/aLienzibi/SPwhUDfsV7I/AAAAAAAAAaA/7yndJGTjco8/s400/707.jpg.gif

Po rozmowie z architektem okazało się że największymi zmianami w projekcie są połączenie salonu z gabinetem (likwidacja słynnego słupa), powiększenie sypialni przez zabudowanie balkonu i przeniesienie kotłowni na tył garażu.

Cały czas zastanawiam się jak zadaszyć taras. Czy zrobić coś na stałe, czy może markizę lub parasol a może jakiś ładny pawilonik.

z tymi stronami świata to poszukajcie jeszcze po innych wątkach na forum.

ja też jestem osobą ciepłolubną i dla mnie cały rok najlepiej jak by było po 32 st C. ale nie zamienił bym tych stron.

do elewacji grzeje podwójnie i nie da się wytrzymać u mnie w lecie od płd-zach.

u nas jak w lecie jest 25stopni to już dużo... wazne też gdzie mieszkasz.. lata nad morzem są dośc chłodne niestety...

4500 tyś adaptacja dużo....... ale też spore zmiany są...

my płacimy za adaptację 1600zł

z tymi stronami świata to poszukajcie jeszcze po innych wątkach na forum.

ja też jestem osobą ciepłolubną i dla mnie cały rok najlepiej jak by było po 32 st C. ale nie zamienił bym tych stron.

do elewacji grzeje podwójnie i nie da się wytrzymać u mnie w lecie od płd-zach.

u nas jak w lecie jest 25stopni to już dużo... wazne też gdzie mieszkasz.. lata nad morzem są dośc chłodne niestety...

4500 tyś adaptacja dużo....... ale też spore zmiany są...

my płacimy za adaptację 1600zł

Niestety u nas w Szczecinie ceny są takie a nawet wyższe. Rozmawiałem jeszcze z 2 architektami do chcieli 6000zł - 7000zł. Oczywiście cena ta obejmuje wszystkie projekty instalacji + pozwolenie na budowę.

AlieN za adaptacje płacisz baaaardzo dużo!!!! ja płaciłam 1200zł w Krakowie!!! a miałam innych w cenie od.4000zł w górę.

słup konstrukcyjny wywaliłam w trakcie budowy - kierownik przeliczał obciążenia i mam 2 podciągi, arc`hitekt do tego nie jest potrzebny!!

poza tym macie same nieistotne zmiany - ściany działowe zmieniasz jak chcesz w trakcie budowy-możesz nawet wogól;e ich nie stawiać :lol:

my też mamy dostawiony komin za garażem i to akurat przez architekta-kwestia wrysowania na rutach kilku prostokącików :roll: a i tak majster nam lepiej rozwiązał ę kwestię, bo przesunął komin bliżej kalenicy 8)-więcdo tego architekt też zbędny, bo położenie kominów można zmieniać-np. wywalić któryś.

jedyna istotna zmiana, którą ja widzę, to zabudowanie balkonu, istotna, ponieważ zwiększa kubaturę domu i musi to rzeczywiście zrobić architek, poza tym zbrojenie na balkonie musi się zmienić-pod te ściany zewn.

Ja chciałam np.kolumny pod tym balkonem i architekt chciał mnie skasować na 500zł za ich wrysowanie,bo niby obliczenia konstrukcyjne do zbrojeń trzeba zmienić-zmiana tylko taka, że zbrojenie nie idzie górą, ale dołem-jak przy standard. płycie-oczywiscie niezapłaciłam, a kolumny stoją :lol:

jest to element ozdobny, nie nośny=konstrukcyjny, wię na guzik przeliczenia konstruktora, nie zwiększaja kubatury-na kierownika troskęnajechałam i jest po mojemu:)

do tego jeszcze zrobiłam okno z łukiem, czego nie wolno mi zrobić, ale do odbioru muszę to jakoś zatuszować, coby mojego kier-bud nie ścigali :roll:

na zakończenie wg. mnie powinnas zapłacić jakieś 2000-2500zł!!! a wiedz, że kraków do tanich nie należy-poszukaj jeszcze dobrze, jak nie chcesz przepłacić.

AlieN za adaptacje płacisz baaaardzo dużo!!!! ja płaciłam 1200zł w Krakowie!!! a miałam innych w cenie od.4000zł w górę.

słup konstrukcyjny wywaliłam w trakcie budowy - kierownik przeliczał obciążenia i mam 2 podciągi, arc`hitekt do tego nie jest potrzebny!!

poza tym macie same nieistotne zmiany - ściany działowe zmieniasz jak chcesz w trakcie budowy-możesz nawet wogól;e ich nie stawiać :lol:

my też mamy dostawiony komin za garażem i to akurat przez architekta-kwestia wrysowania na rutach kilku prostokącików :roll: a i tak majster nam lepiej rozwiązał ę kwestię, bo przesunął komin bliżej kalenicy 8)-więcdo tego architekt też zbędny, bo położenie kominów można zmieniać-np. wywalić któryś.

jedyna istotna zmiana, którą ja widzę, to zabudowanie balkonu, istotna, ponieważ zwiększa kubaturę domu i musi to rzeczywiście zrobić architek, poza tym zbrojenie na balkonie musi się zmienić-pod te ściany zewn.

Ja chciałam np.kolumny pod tym balkonem i architekt chciał mnie skasować na 500zł za ich wrysowanie,bo niby obliczenia konstrukcyjne do zbrojeń trzeba zmienić-zmiana tylko taka, że zbrojenie nie idzie górą, ale dołem-jak przy standard. płycie-oczywiscie niezapłaciłam, a kolumny stoją :lol:

jest to element ozdobny, nie nośny=konstrukcyjny, wię na guzik przeliczenia konstruktora, nie zwiększaja kubatury-na kierownika troskęnajechałam i jest po mojemu:)

do tego jeszcze zrobiłam okno z łukiem, czego nie wolno mi zrobić, ale do odbioru muszę to jakoś zatuszować, coby mojego kier-bud nie ścigali :roll:

na zakończenie wg. mnie powinnas zapłacić jakieś 2000-2500zł!!! a wiedz, że kraków do tanich nie należy-poszukaj jeszcze dobrze, jak nie chcesz przepłacić.

Kurcze nie wiem jak jest w waszych stronach ale u mnie tyle się płaci a nawet więcej. Znajomi mieszkają w Gryfinie i płacili za całość 5000zł 1,5 roku temu. Czuje, że podobny temat będzie z ekipą budowlaną w moich rejonach kasują za taki dom jak Rodo6 od 60tys w górę a pewnie u was jest taniej. Niestety Szczecin do tanich nie należy.

Witamy wszystkich dyskutujących na temat kosztów adaptacji projektu czyli ile dla architekta.

Jesteśmy z łódzkiego i zastanawiamy sie czy oferta cenowa naszego architekta jest ok. Poniżej załączamy zaproponowane kwoty:

Adaptacja 900

Mapa do celów projektowych 600

Projekt przyłącza wodociągowego 450

Projekt przyłącza kanalizacji 450

Projekt przyłącza energii 450

Projekt zjazdu 1000

Ogrodzenie 100

Suma 3950

Nasze zmiany:

- likwidacja gabinetu

- kotłownia za garaż+przeniesienie komina

- filary przy wejściu

- zmiany w wielkości okien, drzwi lub ich likwidacja

- likwidacja spiżarni

- podniesienie ścianki kolankowej

- likwidacja bocznej części tarasu

Czy kwota zaproponowana przez pana architekta jest według was ok?

Dzięki za ewentualne uwagi i sugestie. :o

My jesteśmy z Gdańska i ponieśliśmy takie koszty:

Adaptacja 1600zł

Mapa do celów projektowych 1000zł

Wniosek przyłącza wodociągowego 0zł (składaliśmy wnioski i nic nie chceli)

Wniosek przyłącza energii 0zł (składaliśmy wnioski i nic nie chceli)

Projekt zjazdu z działki na drogę gminną 150zł

U nas za całą dokumentację 2500zł zmian takowych nie mamy tylko muszą nam zmienić odbicie lustrzane domu

Witamy wszystkich dyskutujących na temat kosztów adaptacji projektu czyli ile dla architekta.

Jesteśmy z łódzkiego i zastanawiamy sie czy oferta cenowa naszego architekta jest ok. Poniżej załączamy zaproponowane kwoty:

Adaptacja 900

Mapa do celów projektowych 600

Projekt przyłącza wodociągowego 450

Projekt przyłącza kanalizacji 450

Projekt przyłącza energii 450

Projekt zjazdu 1000

Ogrodzenie 100

Suma 3950

Nasze zmiany:

- likwidacja gabinetu

- kotłownia za garaż+przeniesienie komina

- filary przy wejściu

- zmiany w wielkości okien, drzwi lub ich likwidacja

- likwidacja spiżarni

- podniesienie ścianki kolankowej

- likwidacja bocznej części tarasu

Czy kwota zaproponowana przez pana architekta jest według was ok?

Dzięki za ewentualne uwagi i sugestie. :o

wg. mnie ceny ok :lol: ja nawet płaciłam więcej, bo

mapa do cel.proj.-(to robił geodeta, nie wiem dlaczego Wam robi to architekt :o )-600zł (chociaż w kraku wołają po 1000zł)

adaptacja 1200zł (0 zmian, no poza dorysowaniem tego komina za garżem :-? )

projekt przył. wody+projekt szamba 600zł (robiona na już w 3 dni, więc cena nie teges)+150zł ZUDP (za szambo 120zł zdziercy, a nie wiem czy zdąże jenawet zrobić, bo może kan. już doprowadzą 8) )

projekt przył. ENN zleciłam Enionowi, więc narazie 0zł

ogrodzenie ustaliłam w gminie-potrzebne było do warunków z gazowni, żeby wiedzieli gdzie "se" tą skrzynkę zamontować, tzn. złożyłam podanie do gminy z mapą syt.-wys., a oni odpowiedzieli pocztą = 0zł

zjazdu nie robiłam jeszcze i nie wiem czy zrobię 8)

co do zmian wszystkie są nie istotne o można zrobić w trakcie budowy, architekt nie jest tutaj potzrebny, no może poza tymi kolumnami pod balkonem-chociaż u mnie najpierw wołał za to 500zł, a później stwierdził,że zmniana nie istotna :wink:

My jesteśmy z Gdańska i ponieśliśmy takie koszty:

Adaptacja 1600zł

Mapa do celów projektowych 1000zł

Wniosek przyłącza wodociągowego 0zł (składaliśmy wnioski i nic nie chceli)

Wniosek przyłącza energii 0zł (składaliśmy wnioski i nic nie chceli)

Projekt zjazdu z działki na drogę gminną 150zł

U nas za całą dokumentację 2500zł zmian takowych nie mamy tylko muszą nam zmienić odbicie lustrzane domu

Najbardziej zastanawia nas wysoki koszt projektu zjazdu 1000 zł ?! Za wnioski przyłączy też nic nie płaciliśmy, podając te kwoty mamy na myśli koszty wykonania projektów tych przyłączy na mapie.

Pozdrawiamy