Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Naszemu architektowi po dlugich perturbacjach też udalo się zlożyć dokumenty o pozwolenie na budowę. Przypominam ,że będziemy budować Rodo 6 2G odbicie lustrzane tj. podwójny garaż Zmiany jakie wprowadziliśmy to:

- przeprojektowanie stropu na Terivę,

- dzięki nowemu stropowi pozbyliśmy się tym samym tego slupa dzielącego salon

z gabinetem, co pozwoli praktycznie na dowolne ustawienie ścianki dzialowej

lub jej brak,

- przeniesienie kotlowni na tyl garażu, co nie wiąże się wcale z budowaniem

nowego trzeciego komina tylko z przeniesieniem tego ze starej kotlowni do

nowej,

- zamieniliśmy bramę garażową z dwóch na jedną,

- podniesienie ścianki parteru o pustak,

- podniesienie ścianki kolankowej o 1 lub 2 pustaki,

- zmiana ksztaltu tarasu,

I to chyba wszystko narazie.

Czy ktoś ma może namiary na jakiś solidnych wykonawców z Dolnego Śląska?????????

renatka i marcin ma pytanko do was o ten komin nieszczęsny. My tez nie bedziemy dobudowywac trzeciego komina ale przeniesemy się do kanału na styku garaż/gabinet. W projekcie widać ze tam jest wyprowadzenie ale w lazience też trzeba coś zostawić na wentylację. Z tego wynika ze łazienka będzie równiejsza bo nie bedzie wystawal komin za to w garażu bedzie kawałek sciany więcej. Czy u was będzie podobnie czy może macie jakieś inne rozwiązanie?

Chyba wszystkie zmiany mamy podobne prócz balkonu tylnego ktory likwidujemy :D poza tym strop tez zmienamy na terrive i podnosimy scianke kolankową o jeden pustak ale dolu nie podnosimy.

pozdrówki

PS: a moze znajdzie się jakiś dolnoślązak tak z wrocławia ????? albo bliskich okolic, musze odwiedzic Kobierzyce znowu, tam sie rodo buduje i tam bylam ale chcialabym jeszcze zobaczyc wersje g2 i podobno jeszcze gdzies kolo Tynca ale nie wiem dokladnie.

aniak25 jesli chodzi o roznice miedzy stropem monolitycznym (zelbetonowy) a systemowym (popularnie terrive) cena wychodzi podobnie - oczywiscie jest roznica na korzysc monolitu, ale nie mozna powiedziec od razu ktory jest bardziej ekonomicznie lepszy, na to sklada sie wiele czynnikow takich jak: :wink:

jak budujecie - firma czy sposobem gospodarczym, czy sami musicie zakupic materialy "pomocnicze" do wykonania stropu ( steple, deski, stal, drut wiazalkowy itp.), musiecie wiedziec na czym Wam zalezy, kazdy z powyzszych stropow ma swoje plusy i minusy.

Do monolitu musicie miec wiecej stepli, desek i stali, samo szalowanie trwa okolo 2 dni jesli gosc wie o co chodzi ale po wylaniu juz na etapie wykonczenia jest tanszy - rzucasz na niecgo tynk i jest gites...

Systemowy jest "prosty" do ulozenia, trzeba mniej stepli (kasa jesli je trzba kupic) i desek doslownie kilka, mniej tez idzie stali, ale beton tez musisz kupic. Grucha z pompa musi przyjechac i wylac - za to placisz (dodajesz kilka kubikow mysle ze jakies 3-5 i masz monolita). Nastepnie dochodzi wykonczenie czyli konstrukcja profili alu i plyt gipsowych - jesli ktos to spartoli to masz problem.

Zastanow sie na grubosciami stropu ( terriva jest grubsza niz monolit - jest za to cichsza ) i wysokosci scian parteru,ja na Twoim miejscu doliczylbym jeden pustak dookola domu, musisz przeciez powiesic sufit systemowy - wiesz jaka jest minimalna odleglosc miedzy terriva a plytami ktora sie wykonuje - z tego co pamietam to jakies 12-15 cm a najlepiej liczyc jakies 20 (1 pustak) w przeciwnym razie wysokosc pomieszczenia bedzie mniejsza o ta wartosc, a uwierz mi ze 15 cm nizej to ogromna roznica :wink: .

Mam nadzieje ze dalem Ci, Wam troszke do myslenia.

:lol: :lol: :lol:

Mam teraz ogolne pytanie:

Czy zmienialiscie polozenia scianek dzialowych w domu - chodzi mi glownie o parter, mozecie zamiescic jakis szkic na forum, albo podeslac mi na PW.

THX

Wielkie dzięki Namtar, faktycznie dałeś mi do myslenia bo nie chiałabym miec niższego parteru niz jest :-? no faktycnie musze to obgadać z architektem i ekipa budowlana.

Co do ścianek to ja sie narie nie wypowiem bo procz likwidacji gabinetu i przeniesienia kotlowni nie zmieniam nic wiecej wiec tylko scianka w łazience mi się wyprostuje i w kuchni chce przesunąć drzwi zeby były mniej wiecej na wprost drzwi byłej kotłowni.

pozdr

vanka99 dziękuję pięknie :) Szkoda tylko że taki pusty ten album chyba że zdjęcia instalacji elektrycznej dodam bo nic się u nas nie dzieje teraz więcej. Drzwi w sumie nie wiem wiem że sosna i wiem że to kształt to ryba-szyba :)

Nie wiem poszliśmy kupiliśmy zamontowaliśmy, ale z tego co widziałam jest to dość popularny wzór i często spotykany

renatka i marcin ma pytanko do was o ten komin nieszczęsny. My tez nie bedziemy dobudowywac trzeciego komina ale przeniesemy się do kanału na styku garaż/gabinet. W projekcie widać ze tam jest wyprowadzenie ale w lazience też trzeba coś zostawić na wentylację. Z tego wynika ze łazienka będzie równiejsza bo nie bedzie wystawal komin za to w garażu bedzie kawałek sciany więcej. Czy u was będzie podobnie czy może macie jakieś inne rozwiązanie?

Chyba wszystkie zmiany mamy podobne prócz balkonu tylnego ktory likwidujemy :D poza tym strop tez zmienamy na terrive i podnosimy scianke kolankową o jeden pustak ale dolu nie podnosimy.

pozdrówki

PS: a moze znajdzie się jakiś dolnoślązak tak z wrocławia ????? albo bliskich okolic, musze odwiedzic Kobierzyce znowu, tam sie rodo buduje i tam bylam ale chcialabym jeszcze zobaczyc wersje g2 i podobno jeszcze gdzies kolo Tynca ale nie wiem dokladnie.

aniak25 jeżeli chodzi o wentylacje lazienki na dole , to będą tzw wywietrzaki dachowe, ale nie wiem jak to się fachowo nazywa. Resztę robimy tak jak wy z tym kominem na styku garaż/gabinet.

P.S.

Gdzie w Koberzycach buduje się Rodosek i na jakim są już etapie?

Jak możesz to napisz jak tam dojechać i czy można sobie wejść do środka pooglądać wewnątrz?

Jeśli chcesz zobaczyć Rodo 2G to jest taki w Pęgowie już prawie gotowy, obok siebie stoją dwa Rodoski 1G i 2G.

Pozdrawiamy wszystkich.

:lol:

[b]aniak25 a wy gdzie się będziecie budowali. Macie już pozwolenie na budowę? Jeśli nie to spieszcie się bo od nowego roku będzie podobno masakra tzn. więcej papierów, więcej klopotów, więcej stresu. Urzędnicy sami do końca nie wiedzą jak to wszystko będzie wyglądalo, więc nie zdziwcie się jak przyniesiecie do urzędnika wymagane dookumenty a on zrobi :o [/b]

szlag by trafil napisalam sie i mi wszystko skasowalo bo jakis blad wystapil, teraz bedzie w skrócie:

renatka i marcin my budujemy na karlowica ul czajkowskiego tzn bedziemy budowac bo narazie nie mamy jeszcze pozwolenia. Jestesmy na etapie robienia adaptacji, do świąt ma być gotowa, prócz tego jeszcze pani Kamila zalatwia pozostale papierki, dzis mam spotkanie z goścem od projektowania sieci bo z tym mamy najwiekszy problem, musimy rozbudowac siec i dopiero zrobić przyłącze. Ze wględu na to robimy tylko wodociag a kanaliza bedzie do oczyszczalni biologicznej. Tu tez nie jest dobrze bo sprzeiwu ze strony miasta nie ma ale zeby poszlo sybko i sprawnie musimy powiediec ze to szambo wielokomorowe i ze nie bedziemy wody wypuszczac do gruntu czy jakos tak zeby nie zadzierac z opreratem wodno prawnym bo to bardzo duuuuuzo czasu zajmie. jak się ktoś na tym zna albo tez robi u siebie oczyszczalnie to piszcze wszystko co powinnam wiedziec.

Tu wklejam link do forum archonu do tematu gdzie gadałam z tym panem z kobierzyc http://www.archon.pl/posts/list?topic_id=3830 jest podany jego numer tel, zadzwon i sie umowcie. My bylismy w lutym wiec podejzewam ze moga juz mieszkac albo prawie bo wtedy juz wykonczeniowke zaczynali.

Witam szanownych forumowiczów ;)

Czytam ten watek juz ladnych pare miesiecy, hmm jak ten pasozyt

bo podbieram Wasze pomysly a nic nie daje od siebie...

W koncu zebralem sie aby podeslac (a moze pochwalic sie ;) swoim

rododendronkiem.

Budowa trwa od lipca, system gospodarczy, dom na podmiejskiej wsi, (okolica Elbląga), sporo pozmieniane w stosunku do standardowego projektu, etap wykonczeniowy - kaflowanie, podłogowanie, szpachlowanie i takie tam.

Mam sporo przemyslen na temat stawiania tego domu, wiec jak ktosik ma jakows pytania to smialo a i do odwiedzin zapraszam.

Pozdrawiam Serdecznie

Maciek (seiller)

http://images34.fotosik.pl/418/ac898efffa15959f.jpg