Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom (3lata) - ogrzewanie gaz > jak zmniejszyć koszty

WIA

Recommended Posts

no coz... ja od stycznia do 02 listopada 2006 spalilem gazu za 1700PLN, ale zima narazie zadna.

to jest calkowite spalnie.. co + cwu

dom jest grzany 2,5 sezon, ocieplenie 15cm styropianu, 20/25 welny + folia aluminiowa, podlogowka z 10cm styropianu + ocieplony fundament.

powierzchnia 160m2, brak piwnic.

temp wew. okolo 20oC

hm... przy tym poziomie spalania nie oplacam mi sie zakladac ani solarow ani kominka ani pompy ciepla...

poprawcie mnie prosze jezeli sie myle.

a jak jest u Was?

tak... to wynik za 10 miesiecy....

ale co najciekwawsze.... w okresie kiedy co jest wylaczone place mniej wiecej okolo 80-90PLN/mc a np ostatni rachunek, przy temp. zewn. okolo 5oC wyszedl 125PLN... wiec samo grzanie to aktualnie koszt okolo 35-45PLN!

oczywiscie caly rachunek zalezy od ilosci zuzytej cwu, ale koszt co jest jakgdyby niski... ciekawe... prawda...?

czy u Was to wyglada podobnie?

PS.

sezon grzewczy 2005/2006 skonczylem z koncem maja (wtedy wylaczylem co)

sezon grzewczy 2006/2007 zaczalem 15.10.2006

z tego co pamietam (bo jeszcze sobie tago nie nanioslem do wyliczen) ostatni rachunek jaki dostalem z 2.12.2006 byl na 125PLN co od 1.1.2006 to 1.12.2006 czyli za 11 miesiecy daje okolo 1820PLN

no coz... ja od stycznia do 02 listopada 2006 spalilem gazu za 1700PLN, ale zima narazie zadna.

to jest calkowite spalnie.. co + cwu

dom jest grzany 2,5 sezon, ocieplenie 15cm styropianu, 20/25 welny + folia aluminiowa, podlogowka z 10cm styropianu + ocieplony fundament.

powierzchnia 160m2, brak piwnic.

temp wew. okolo 20oC

hm... przy tym poziomie spalania nie oplacam mi sie zakladac ani solarow ani kominka ani pompy ciepla...

poprawcie mnie prosze jezeli sie myle.

a jak jest u Was?

Na pewno sie nie opłaca...

Masz tylko podłogówkę, czy układ mieszany?

Jaki masz kocioł?