Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie wysokiego pomieszczenia (7m)

Recommended Posts

Witam,

Planuje przebudowac stodole na dom mieszkalny i zostawic czesc domu z "otwarta przestrzenia". Wysokosc w najwyzszym punkcie siega 7 m. Czy ktos moze mi podpowiedziec czy istnieja w praktyce problemy z ogrzaniem pomieszczenia (planuje kominkowe ogrzewanie plus elektryczne piece kumulacyjne).

dzieki i pozdrawiam

z wlasnego doświadczenia - Heliodor i tuzin maja 100% racje

kiedy ogrzewałem tylko grzejnikami to na antresoli było chłodno, dopiero po właczeniu ogrzewania podłogowego poprawiło się i to dosc radykanie.

Druga sprawą jest izolacja dachu musi być naprawde solidne - u mnie wełna 30 cm

Przy wysokości 7m ciepłe powietrze będzie gromadziło się pod sufitem.

Można zastosować mieszacz wentylatorowy. Stosuje sie takie n.p. w halach magazynowych.

Jest to pionowy kanał wentylacyjny z wentylatorem, którym powietrze tłoczone jest spod sufitu na dół.

Można też zastosować sam wentylator (bez kanału), ale wówczas trzeba zastosować wentylator szybkoobrotowy, silnie dmuchający, a więc głośny.

Produkowane są nawet regulatory wykrywające różnice temperatur na górze i dole, dla sterowania wentylatorem.

Witaj

Masz klasyczny problem - jak ogrzać katedrę (kościół). Pogadaj z proboszczem. :lol:

A tak poważnie. Sprawna podłogówka to dobry pomysł. Dobre uszczelnienie tego balonu ciepłego powietrza "od góry" (żeby przez szczeliny nie uleciało "w cały świat"). Odwrotność DGP także ma sens (sprowadzanie siłą ciepłego z pod sufitu nad podłogę). Można by też pomyśleć o promiennikach. Widziałem obrazy malowane na promienniku. Obraz był takim sobie bohomazem, ale w działaniu nie przeszkadzał (dość dawno temu Budma w Poznaniu).

pozdrawiam Adam M.

dzieki za rady. Odnosnie porad u ksiedza, to o ile sobie przypominam temperatury w kosciele - zdecydowanie wole zaufac Wam w tych kwestiach

:lol:

Czy macie godne polecenia strony gdzie moge o tych wentylatorach i promiennikach poczytac? a odnosnie podglogowki - to z tego co sie orientowalam przy podlodze drewnianej jest to srednio sensowne???

Pozdrawiam,

Warto poczytać.

http://drewart.com.pl/index.php?func=promienniki

Bardzo warto poczytać.

http://www.wentylacja.com.pl/technologie/technologie.asp?ID=614

Promiennik sufitowy niskotemperaturowy firmy ROTAL Przykład ogrzewania wolno stojącego obiektu z salą konferencyjną za pomocą promienników podczerwieni firmy FRICO

To też warto poczytać.

http://www.elektroinstalator.com.pl/artyk/2004-02/26_urzadzenia.htm

Płyta promieniująca

Jest to najczęściej płyta stalowa emaliowana, z naniesionym bardzo cienkim obwodem drukowanym, który stanowi oporowy element grzejny rozgrzewający się do temperatury ok. 180oC. Odmianą płyty promieniującej jest grzejnik marmurowy z zatopionym w masie ceramicznej przewodem grzejnym, mający zdolność akumulowania ciepła.

Pozdrawiam Adam M.

POdłogówka to będzie najsensowniejsze rozwiązanie w takim przypadku. Wbrew obiegowej opinii ogrzewanie podłogowe nie powoduje ruchu powietrza w góre (konwekcji). Przeważająca część ciepłą jest oddawan na drodze promieniowania. Poza tym temperatura powierzchni jest niższa niż w przypadku zastosowania grzejników, mam do czynieneia z pozimą płytą a nie pionową, więc i teoria i praktyka wskazuje na to, że to sie sprawdzi najlepiej w Twoim przypadku.

Promienniki to rozwiązanie dobre w przemyśle, ew. tam, gdzie za cholerę nie da sie położyć podłogówki.

Jeśłi tylko jest to technicznie możliwe, zastosuj tam podłogówkę.

:) Witam, też będe mieć antresolę,u siebie wymyśliłam rozwiązanie pt. Folia grzewcza(był na forum ten temat).Ale ciekawa jestem Adamie, jak ty się na to zapatrujesz?Skusiła mnie przede wszystkim łatwość montażu takiej folii - a te wszystkie kasetony promiennikowe z oświetleniem/bez mnie akurat się nie podobają, ale oczywiście- o gustach się nie dyskutuje. :lol: Podłogówka akumulacyjna (kable w wylewce) będzie też.Oczywiście pomysły poddaję pod dyskusję- może tą folię mi wybijecie z głowy...

Jeżeli "tego" jeszcze nie ma, jeżeli dopiero trzeba "to" zbudować, to zabrałbym się do problemu najlepiej, jak się da, czyli położyłbym podłogowe wodne w pogrubionej (niewiele) wylewce.

To jest podejście podstawowe. Gdyby kasa pozwalała, to dołożyłbym trochę niskotemperaturowych promienników. Tak na wszelki wypadek. I tylko wtedy, gdyby analiza trybu życia rodziny wskazywała na występowanie częstych rodzinnych urlopów, po których musimy wracać do wychłodzonego domu.

Zastając klinkier czy granit w remontowanym obiekcie uciekłbym się do promienników jako zasadniczej instalacji grzewczej.

W kościele kiepsko byłoby układać podłogowe w ossuarium :roll:

Pomijając już aspekty moralne czy etyczne.

Adam M.

nie wiem czy wasze dywagacje na temat ogrzewania antresoli nie sa troszke na wyrost

mamy antresolę p prostokącie 6x14 m, wysokośc ok 7 m,

ogrzewanie podłogowe zajmuje 40% pow i jest wyłacznie pod płytkami wzdłuż okien( foto) i na środku na przeciwko kominka ( zmiana w stosunkiu do przedstawionego projektu) + 2 grzeniki ozdobne po lewej i prawej stronie antresoli na parterze

http://rezulak.pl/antresola/wer%202_3.jpg

komfort cieplny pomimo duzych przeszkleń jest idealny, regulacja temp za pośrednictwem reg pokojowego podłaczonego do siłownika pętli , jedynym problemem jest wyśza temp pietrze - ale to było do przewidzenia