Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do: Dziennik budowy a&zb - D79 adaptacja

azb

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
Przy Karłowicza. Prąd i woda w ulicy, gaz wymaga podciągnięcia kilkanaście metrów co gazownai zrobiłaby bez dodatkowych opłat pod warunkiem że zdecydowalibyśmy się na ogrzewanie gazem, co chyba jednak nie nastąpi a kuchnia też raczej będzie z płytą ceramiczną i elektrycznym piekarnikiem.

• 1 month później...

Strasznie się cieszę, że kupiliście materiał. To oznacza, że ja też mam szansę! I pewnie trzeba się cieszyć, że w ogóle udało coś się kupić!

Ja dopiero w środę podpisuję przedwstępną na działkę, potem kredyt a już teraz jadąc obok składu zaglądam jakie materiały leżą :roll: Zboczenie chyba jakieś :lol:

No i strasznie się cieszę, że nie będę sama w tym roku :D

ps. z której pragi jesteście? ja z pn :wink:

No prawie sąsiedzi :p

Ciekawe jaka była marża na tym drewnie, bo jak z 200 % to nic dziwnego, że zeszli 30%

Swoją drogą odkad zaczęłam się interesować budowaniem, to poważnie myślę, że inne zawody są bardziej opłacalne, najpierw był notariusz, który taki ma nawał roboty, że prawie 5 tygodni trzeba czekać, żeby podpisać umowę, a teraz składy, taki właściciel to się teraz dorobi... Ile mają zysku jak już coś sprzedają. 8)

Marża bez obrotu niewiele znaczy a koszty stałe są cały czas. Na pewno teraz dobrze zarabiają ale mieli parę chudych lat - taka branża.

Mimo wszystko konkurencja działa bo mam wiele obserwacji że się wzajemnie cenowo uważnie obserwują, w jakieś masowe zmowy na poziomie składów trochę mi trudno uwierzyć bo to wciąż bardzo rozdrobniony rynek.

Jeżeli w składzie właściciele sami pracują, nie są obwieszeni złotem i jeżdżą używanymi autami a nie nowiutkim Nissanem Navara to i ceny mają lepsze, sama będziesz mogła sprawdzić. No i trzeba zawsze próbować się targować a sprzedający musi wiedzieć że jego cenę zawsze porównasz z konkurencją.

Nie chce sie wtracac :) ale Sylwia nie przesadzaj. Material jest. Kwestia ceny za jaka go kupisz. Beton - dwa dni uprzedzenia i zamawiasz ile chcesz (200zl), bloczki betonowe wyprzedzenie 2 tygodniowe (4zl). wiezba dachowa bez zwloki - kwestia czasu potrzebnego na zmontowanie, caly system dachowy od reki (18tys za 270m2 z orynnowaniem). Jedynym problemem sa materialy na sciany - jesli chcesz miec od reki musisz po prostu zaplacic wiecej (duzo wiecej) ale da sie to zalatwic (ostatnio od mojego budowlanca dostalem propozycje porothermu 24 po ~10PLN brutto, odrzucilem ja bo jest duza szansa, ze bede mial znacznie tanszy Ytong). A popyt w/g mnie jest mocno sztuczny bo wczoraj podali dane statystyczne i sie okazalo, ze liczba pozwolen na budowe w porownaniu do zeszlego roku zwiekszyla sie raptem o 46% i musze sie przyznac, ze ciezko sie zastanawiam jakim cudem ceny tak mocno wzrosly? Jakby to bylo 3 razy wiecej, OK, ale raptem o niecala polowe??

odbiegliśmy od tematu Waszej budowy :roll:

wracając do działki, to mieliście świetną ofertę na oczyszczenie, ja mam (znaczy się mam mieć :lol: ) 823 m, porośnięte starymi drzewami, stoją tam komórki i budynek ok 30 m, za to chcą 22 tys a drugi ponad 30 :(

możesz mi dać namiar na swojego samowystarczalnego oczyszczającego pana?

ps. np.: 75% produkcji cegły jest eksportowane

pozdrawiam i proszę nie zapominajcie o aparacie :D

• 2 weeks później...
Na razie nie ma wiele do komentowania ale to się ma zmienić w niedługim czasie...

Zapraszamy,

Ania i Zbig

Piękna działka i otoczenie. My budujemy w obszarze dość mocno zabudowanym więc nie będziemy mieli aż tyle prywatności jakbyśmy chcieli.

Pozdrawiam i zapraszam do mojego dziennika.