pumpkins 17.12.2006 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Witam,Podpisałem umowę warunkową w formie aktu notarialnego na zakup działki. Działka jest rolna więc warunkiem było zrzeczenie sie prawa prawa pierwokupu przez ANR. Agencja się zrzekła (w tydzień) , możemy przenieść własność. W środę mam termin u notariusza. Zastanawiam się, czy przy przeniesieniu własności mogę jeszcze zobowiązać notariusza i sprzedającego do dokonania w akcie przenoszącym własność dodatkowych wpisów (służebność, ośw. o nizaleganiu z podatkami tp.). Przyznaję, że nie o wszystkim pomyślałem (i wiedziałem) przed podpisaniem umowy warunkowej (cała transakcja przebiegała pod dużą presją czasu). Teraz jestem trochę mądrzejszy, w duzej mierze dzięki temu forum i chciałbym dodatkowo zabezpieczyc swoje interesy. Czy to jeszcze możliwe? Będę wdzięczny za dobrr rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 18.12.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 hmm?też ciekawa jestemboje sie czegoś przegapićmy przed umowa warunkową dopiero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 18.12.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Witam, Podpisałem umowę warunkową w formie aktu notarialnego na zakup działki. Działka jest rolna więc warunkiem było zrzeczenie sie prawa prawa pierwokupu przez ANR. Agencja się zrzekła (w tydzień) , możemy przenieść własność. W środę mam termin u notariusza. Zastanawiam się, czy przy przeniesieniu własności mogę jeszcze zobowiązać notariusza i sprzedającego do dokonania w akcie przenoszącym własność dodatkowych wpisów (służebność, ośw. o nizaleganiu z podatkami tp.). Przyznaję, że nie o wszystkim pomyślałem (i wiedziałem) przed podpisaniem umowy warunkowej (cała transakcja przebiegała pod dużą presją czasu). Teraz jestem trochę mądrzejszy, w duzej mierze dzięki temu forum i chciałbym dodatkowo zabezpieczyc swoje interesy. Czy to jeszcze możliwe? Będę wdzięczny za dobrr rady. Wszystkie wpisy w umowie o przeniesieniu własności są możliwe, umowa warunkowa jest tylko dla ANR (oczywiście bez zmiany areału i ceny), pozatym wszelkie uszczegółowienia można zawrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 18.12.2006 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Witam, Podpisałem umowę warunkową w formie aktu notarialnego na zakup działki. Działka jest rolna więc warunkiem było zrzeczenie sie prawa prawa pierwokupu przez ANR. Agencja się zrzekła (w tydzień) , możemy przenieść własność. W środę mam termin u notariusza. Zastanawiam się, czy przy przeniesieniu własności mogę jeszcze zobowiązać notariusza i sprzedającego do dokonania w akcie przenoszącym własność dodatkowych wpisów (służebność, ośw. o nizaleganiu z podatkami tp.). Przyznaję, że nie o wszystkim pomyślałem (i wiedziałem) przed podpisaniem umowy warunkowej (cała transakcja przebiegała pod dużą presją czasu). Teraz jestem trochę mądrzejszy, w duzej mierze dzięki temu forum i chciałbym dodatkowo zabezpieczyc swoje interesy. Czy to jeszcze możliwe? Będę wdzięczny za dobrr rady. Możesz wpisać np. służebność przejazdu i przechodu dla każdoczesnego właściciela. Na pewno jest to tańsze jeżeli się robi w jednym akcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 18.12.2006 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Witam, Podpisałem umowę warunkową w formie aktu notarialnego na zakup działki. Działka jest rolna więc warunkiem było zrzeczenie sie prawa prawa pierwokupu przez ANR. Agencja się zrzekła (w tydzień) , możemy przenieść własność. W środę mam termin u notariusza. Zastanawiam się, czy przy przeniesieniu własności mogę jeszcze zobowiązać notariusza i sprzedającego do dokonania w akcie przenoszącym własność dodatkowych wpisów (służebność, ośw. o nizaleganiu z podatkami tp.). Przyznaję, że nie o wszystkim pomyślałem (i wiedziałem) przed podpisaniem umowy warunkowej (cała transakcja przebiegała pod dużą presją czasu). Teraz jestem trochę mądrzejszy, w duzej mierze dzięki temu forum i chciałbym dodatkowo zabezpieczyc swoje interesy. Czy to jeszcze możliwe? Będę wdzięczny za dobrr rady. Wszystkie wpisy w umowie o przeniesieniu własności są możliwe, umowa warunkowa jest tylko dla ANR (oczywiście bez zmiany areału i ceny), pozatym wszelkie uszczegółowienia można zawrzeć. Raczej bez zmiany ceny, nieruchomości i nabywcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 19.12.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Jeśli czegoś nie wpisałeś w umowie warunkowej, to sprzedający nie musi się zgodzić na żadne dodatkowe warunki, chyba że masz w umowie warunkowej jakiś "wytrych", np. zapis że umowa przenosząca własność będzie zawierała dodatkowe postanowienia służące ochronie interesów kupującego w zakresie zwyczajowo przyjętym albo wynikającym ze zbadania przez kupującego stanu prawnego nieruchomości po podpisaniu umowy warunkowej. Oczywiście możesz negocjować wszelkie dodakowe zapisy, ale musisz pomyśleć, jak je "sprzedać", żeby druga strona się zgodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpkins 19.12.2006 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Rozmawiałem już z właścicielem, nie miał zasztrzezeń do proponowanych dodatków do umowu (służebność drogi i mediów). Notariusz została od razu poinformaowana aby przygotować akt i jutro podpisujemy przeniesienie własności. Mam nadzieję że nie przytrafi sie jakiś zonnk. Swoja drogą wszystkim którzy są jeszcze przed tym radzę aby już w umowia wearunkowej czy przedwstępnej wpisać chociażby intencję co do ustanowaienia neiktóych zapisów przy zawarciu umowy przyrzeczonej. Nie zawsze trafisz na układnego zbywcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria271199 18.01.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 witam, nigdy nie pomyslalem ze mnie cos takiego spotka. kupilem notarialnie dzialki rolne 2 lata temu w tamtych czasach za okazyjne pieniadze. zaplacilem od razu 80% wartosci i pokrylem koszta notarialne. po otrzymaniu ok. od agencji rolnej dostalismy wezwanie ponownie do aktu umowy ostatecznej. niestety sprzedajacy nie przyjechal. po ponownych prozbach, grozbach i wezwaniach przez notariusza co nic nie dalo, okazalo sie teraz po 2 latach ze zostaly one ponownie sprzedane innym osobom. roznica wartosci od zakupu do cen dzisiejszych ok. 500 tys. co robic ??? ma ktos rade czy wskazowki. adwokata zatrudnilem ale moze ktos ma inne zdanie. ???!!! wyciag-bud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpkins 19.01.2007 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Ja bym radził zatrudnić prokuratora. A notariusz przy akcie notarialnym powinien wpisać egzekucje z art. 777 KPC. jeśli strony nie przystąpią do umwy ostatecznej. Wtedy komornik i może coś się uda z typa ściągnąć. Rozumiem, że umowa o której piszesz była umową warunkową a nie przedwstępną (chyba , że była jakaś klauzula o możiwości odstapienia od umowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria271199 19.01.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 masz racje pumpkins, umowa warunkowa, jak ANR nie podejmnie prawa pierwokupu, co nastapilomielismy czas 1 miesiac do podpisania umowy przeniesienia, ale facet sie juz nigdy nie stawil chociaz byl pare razy wzywany tez przez notariusza. pytanie dlaczego nie zostalismy wpisani w ksiege w oddzial III ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpkins 23.01.2007 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Wg mnie nie było podstaw do wpisu w KW gdyż nie doszło do przeniesienia prawa własności. III Dział KW mówi o ograniczeniach w prawie własności (np służebność, dożywotnia renta itp). Chyba, że w Umowie warunkowej zobowiązaliście sprzedającego do czegoś co mogło stanowić warunek (oprócz prawa pierwokupu przez ANR) do zawarcia umowy przyrzeczonej i zobowiązaliście go do wpisu w KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts