ArtMedia 09.05.2003 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Witam serdecznie. Mam drobny problem z ułożeniem podłogówki wodnej. Otóż muszę dążyć do jak najcieńszej izolacji cieplnej i w związku z tym nigdzie nie mogę zdobyć styropianu 2cm. z folią do mocowania rur.W związku z tym wymyśliłem, że można na styropian położyć cienką płytę pilśniową i do niej mocować rurki. Bo do 2cm. stryropianu się raczej nie da. Mimo, iz to plastik, to ma swoją sprężystość i powyrywa lub uniesie styropian.Co wy na to? Albo jak inaczej zamocować rury? To tylko miejscowa ciepła podłoga. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 09.05.2003 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Purmo ma w swojej ofercie chyba ctyropian 2.5 Płyta nie jest chyba najlepszym materiałem kup 2 twardą i na niej ułuż podłogówkę zastosój rury wielowarstwowe pamoętają kształt i nie sprężynują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 09.05.2003 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Na moje amatorskie oko płyta pilśniowa pod podłogówkę jest NIEDOPUSZCZALNA! Przecież potem wylewasz na to beton, płyta wciągnie wilgoć i zacznie się tam robić jakiś koszmarny proces beztlenowy. Jeżeli już musisz mieć jak najcieniej, to szukaj polistyrenu ekstrudowanego. Ma o wiele lepsze parametry od styropianu i dlatego może być cieńszy (ale też jest droższy).Natomiast tak na boku zastanów się czy warto robić podłogówkę, jeśli nie masz miejsca na porządną izolację. Mój "podłogowiec" mówił, że minimalna dopuszczalna grubość to 5cm styropianu a i taka grubość powoduje spore straty ciepła. Ja w końcu przebolałam i zrobiłam 10cm. Jesli zrobisz dwa centymetry to może się okazać, żę podłoga (no i pomieszczenie) Ci się nigdy nie nagrzeje, bo całe ciepło ucieka w betony i piasek pod spodem. No a jeśli już zdecydujesz się zrobić te dwa centymetry, to zrób też istalację pod grzejniki (rozprowadź rurki). Naprawdę, potem będzie łatwiej interweniować gdy w domu będzie za zimno. Pozdrówka,Alicja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 09.05.2003 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Alicjantka,a skąd wiesz że on nie układa podłogówki na piętrze nad pomieszczeniem ogrzewanym. Tam 2 cm wtstarczy. Inny sposób na mocowanie rur to ułożenie pod rury "zbrojenia" (zgrzewana siatka, nie droga) i do niej można mocować rury. Są systemy które mają specjalne uchwyty które mocuje się do tej siatki i do nich rury. Ja właśnie tak będę miał. Podczas zalewania podłogi można tą sitkę nieco unieść i wtedy spełni rolę zbrojenia, ale należy pomiętać o wylaniu odpowiedniej warstwy betonu nad rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Na piętrze? Nad ogrzewanym parterem.To raczej rzadkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 09.05.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 AnonimDlaczego żadkość? Mam do piętrowy i są tam dwa osobne mieszkania. Więc są pomieszczenia które się dublują (kucnia, łazienka, WC, pokój dzienny) dlaczego tam nie uożyć podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 On 2003-05-09 12:26, Krzys1 wrote: Anonim Dlaczego żadkość? Mam do piętrowy i są tam dwa osobne mieszkania. Więc są pomieszczenia które się dublują (kucnia, łazienka, WC, pokój dzienny) dlaczego tam nie uożyć podłogówki No właśnie - dlaczego? Ja tylko napisałem, że to rzadkość, ponieważ ja nie spotkałem się po prostu z taką instalacją na piętrze domu jednorodzinnego. Wiem tylko tyle, że stropu nad ogrzewanym parterem się nie dociepla (jedynie wygłusza). Natomiast sam strop jest ciepły ciepłem parteru to i po co go jeszcze dodatkowo dogrzewać. No, a do ogrzewania pomieszczeń na piętrze kaloryfery wystarczą.Nie jestem fachowcem, tak sobie to tłumaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 09.05.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Tylko że ja mam piec kondensacyjny i jak wiesz najlepsze jego parametry osiąga się przy niskiej temp. wody. Więc dla mnie podłogówka jest czymś lepszym niż grzejnik. Jeżeli założę grzejniki to będą one duże (przy niskich parametrach wody), ale oczywiście do sypialni obowiązkowo zakładam grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 09.05.2003 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 ...spieszę wyjasnić, że chodzi o ciepłą podłogę na piętrze, a w pomieszczeniu będzie też grzejnik. Dziękuję wszystkim za rady, szczególnie ta z siatką wydaje się możliwa do zastosowania. Tylko w jakim systemie jest ta siatka? Nie wiem skąd ją wziąć? Widziałem siatki takie zwykłe do zbrojenia wylewek. Czy to to, czy sa jakies specjalne? Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 09.05.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 dokladnie chodzi o tą siatkę od razu zalatwi ci zbrojenie, równe ulozenie rurek no i mocowanie. Mocujesz rurke do siatki zwyklym drutem i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 10.05.2003 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 Właśnie, dokładnie tak. Możesz to mocować zwykłym drutem lub specjalnymi plastykowymi złączkami (unoszą one nieco siatkę bo same stoją na styropianie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts