ewela 18.12.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Witam, Mam taką sytuacje: zastanawiamy się z mamą czy nie zrobić współwłasności działki na mnie i na nią a ja potem na tej działce wybuduje dom z mężem tylko że na dom musimy wziąć kredyt hipoteczny na dom ale czy bank będzie miał coś do tego że działka na której będę budować będzie moja i mojej mamy?Chodzi o to aby nie pozbawiać mamy własności do działki bo ta działka przechodzi z pokolenia na pokolenie no i żebym w przyszłości nie musiała płacić mega podatku od wartości działki która wzrośnie o wartość domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 18.12.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Nasza sytuacja jest taka mąż ma działkę i współwłaścicielem działki jest również brat męża. Nie było problemu w urzędach przy pozwoleniu na budowę, ale jak przyszło do kredytu to mimo tego iż brat męża wraz z żoną wypełnili odpowiednie oświadczenia na że wyrażają zgodę na wpis do hipoteki to GE Bank odmówił nam udzielenia kredytu ponieważ jest to niezgodnie z wewnętrznymi procedurami banku i oni nie robią zabezpieczeń na udziałach. Propozycja banku byla taka, że wniosek może być wznowiony jeżeli znieśmy współwłasność lub brat męża przystąpi razem z nami do kredytu. Wiem że Millenium też prawdopodobnie by nam odmówiło. Pan z GE podpowiedział mi że tylko Pekao zabezpiecza pod udziały tylko nie wiem czy BP czy SA. Lepiej dowiedzieć się wcześniej w Banku zanim złoży się dużo dokumentów. W naszym przypadku było tego sporo bo pracujemy na etacie i mamy działalność gospodarczą i troszeczkę się zdenerwowałam, jak się okazało że decyzja była negatywna. Bank nawet nie przeprowadził naszej analizy finansowej a jak składałam wniosek to według osoby przyjmującej nie było problemu z tym że jest współaściciel działki. Tak że GE nie liczy się z klientem. Pozdrawiam Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela 18.12.2006 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 a w którym to było roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 18.12.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 niecałe 2 miesiące temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djedgar 19.12.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Iza: Mozesz powiedziec dlaczego? >Wiem że Millenium też prawdopodobnie by nam odmówiło Jestem w podobnej sytuacji jak wy i troche mnie przerazilas (oczekuje teraz na decyzje) Pozdrawiamdjedgar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 19.12.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Oto odpowiedź jaką otrzymałam z banku od pracownika który przyjmował wniosek ponieważ oni oficjalnie nie dają na papierze decyzji zwróciłam się z prośbą przynajmniej o e-mail abym wiedziała jak rozmawiać z innymi bankami o co się pytać zanim złożymy kolejny wniosek w innym banku. cyt.: POWODY ODRZUCENIA WNIOSKU KREDYTOWEGO:BRAK APROBATY PRAWNEJ Przyczyna braku aprobaty prawnej:Celem kredytu jest budowa systemem gospodarczym na nieruchomości, która w części należy do osoby trzeciej - sprzeczne z procedurami Banku. I to wszystko co mi bank odpowiedział Jedyne co można zrobić to tak jak pisałam albo współwłaściciel przystępuje z nami do kredytu albo znosimy współwłasność. Oczywiście można zrobić jedno i drugie tylko wolałabym aby bank się określił czy da mi ten kredyt bo ja poniosę koszty zniesienia współwłasności a oni dopiero wtedy przeprowadzą analizę zdolności kredytowej i wydadzą decyzję. Pozdrawiam Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 19.12.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 do djedgar a w jakim banku złożyliście wniosek? Daj konicznie znać jaka bedzie dycyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djedgar 19.12.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Millenium I przeszedlem te sama sciezke co ty, oswiadczenia drugiej strony etc. Po co robia tyle zachodu jak na koniec mowia nie... przeciez tez ponosza koszty. No ale poczekamy, zobaczymy....A druga strona nie chce sprzedac swojego udzialu bo moze opcja kredety z wykupem pozostalej czesci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela 19.12.2006 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 w Millenium pani powiedziała tak: potrzebny papier notarialny o zgodzie współwłaściciela na zajęcie hipoteki i dodatkowo oświadczenie współwłaściciela o zgodzie na wykonanie egzekucji w przypadku niespłacania kredytu przez drugiego współwłaściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 02.02.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Nie wiem jak u Was ale ja złożyłam wnioski do DomBanku i Multibanku gdzie współwłasność nie stanowi problemu. Współwłaściciel musi tylko być poręczycielem kredytu i wyrazić zgodę na wpis do hipoteki. Z DomBanku już mam pozytywną decyzję w Multibanku czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukalka 02.02.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Również posiadam jeden kredyt hipoteczny w Dom Banku i współwłaścicielem nieruchomości jest mój brat,musiał on z żoną podpisać oświadczenie iż wyraża zgodę na wpiś do hipoteki.Bank nie robił żadnych problemów po spełnieniu w/w warunków.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts