Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

współwłasność działki a kredyt

ewela

Recommended Posts

Witam,

Mam taką sytuacje: zastanawiamy się z mamą czy nie zrobić współwłasności działki na mnie i na nią a ja potem na tej działce wybuduje dom z mężem tylko że na dom musimy wziąć kredyt hipoteczny na dom ale czy bank będzie miał coś do tego że działka na której będę budować będzie moja i mojej mamy?

Chodzi o to aby nie pozbawiać mamy własności do działki bo ta działka przechodzi z pokolenia na pokolenie no i żebym w przyszłości nie musiała płacić mega podatku od wartości działki która wzrośnie o wartość domu.

Nasza sytuacja jest taka mąż ma działkę i współwłaścicielem działki jest również brat męża. Nie było problemu w urzędach przy pozwoleniu na budowę, ale jak przyszło do kredytu to mimo tego iż brat męża wraz z żoną wypełnili odpowiednie oświadczenia na że wyrażają zgodę na wpis do hipoteki to GE Bank odmówił nam udzielenia kredytu ponieważ jest to niezgodnie z wewnętrznymi procedurami banku i oni nie robią zabezpieczeń na udziałach. Propozycja banku byla taka, że wniosek może być wznowiony jeżeli znieśmy współwłasność lub brat męża przystąpi razem z nami do kredytu.

Wiem że Millenium też prawdopodobnie by nam odmówiło. Pan z GE podpowiedział mi że tylko Pekao zabezpiecza pod udziały tylko nie wiem czy BP czy SA.

Lepiej dowiedzieć się wcześniej w Banku zanim złoży się dużo dokumentów. W naszym przypadku było tego sporo bo pracujemy na etacie i mamy działalność gospodarczą i troszeczkę się zdenerwowałam, jak się okazało że decyzja była negatywna. Bank nawet nie przeprowadził naszej analizy finansowej a jak składałam wniosek to według osoby przyjmującej nie było problemu z tym że jest współaściciel działki. Tak że GE nie liczy się z klientem.

Pozdrawiam Iza

Oto odpowiedź jaką otrzymałam z banku od pracownika który przyjmował wniosek ponieważ oni oficjalnie nie dają na papierze decyzji zwróciłam się z prośbą przynajmniej o e-mail abym wiedziała jak rozmawiać z innymi bankami o co się pytać zanim złożymy kolejny wniosek w innym banku.

cyt.:

POWODY ODRZUCENIA WNIOSKU KREDYTOWEGO:

BRAK APROBATY PRAWNEJ

Przyczyna braku aprobaty prawnej:

Celem kredytu jest budowa systemem gospodarczym na nieruchomości, która w części należy do osoby trzeciej - sprzeczne z procedurami Banku.

I to wszystko co mi bank odpowiedział

Jedyne co można zrobić to tak jak pisałam albo współwłaściciel przystępuje z nami do kredytu albo znosimy współwłasność. Oczywiście można zrobić jedno i drugie tylko wolałabym aby bank się określił czy da mi ten kredyt bo ja poniosę koszty zniesienia współwłasności a oni dopiero wtedy przeprowadzą analizę zdolności kredytowej i wydadzą decyzję.

Pozdrawiam Iza

• 1 month później...

Nie wiem jak u Was ale ja złożyłam wnioski do DomBanku i Multibanku gdzie współwłasność nie stanowi problemu.

Współwłaściciel musi tylko być poręczycielem kredytu i wyrazić zgodę na wpis do hipoteki.

Z DomBanku już mam pozytywną decyzję w Multibanku czekam na odpowiedź.