Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie drzewa

Recommended Posts

jakie drzewa dobrać do ogrodu by za 15 lat nie okzała sie że mieszcamy w lesie lub dżungli, obserwuje praktyke polegającą na upychamiu na nowych działkach drzew i krzewów na max-a a po 5-7 latach zaczynaja się wycinki i wyręby. Jak planować "duże" rosliny by nie narazić sie w przyszłosci na problemy z sąsiadami

najlepiej narysuj sobie plan działki i zaplanuj- gdzie trawnik, gdzie warzynik, gdzie ma być całkiem słonecznie, gdze lekko zacienine, itp.Drzewa też zaplanuj.Nie sadź ich na środku, lepiej po bokach działki, lub wzdłuż czegoś- ścieżki, umownej granicy itp..A żeby wiedzieć jak będzie to wyglądało docelowo to weź książkę do ręki i na jej podstawie narysuj zasięg koron.Moja rada- nie sadź samych iglastych, teraz taka moda, ale za parę lat będzie nienaturalnie i sucho ich cień jest niemiły.Polecam brzozy, graby, dąb jeśli masz dużo miejsca, katalpy, judaszowce, wiśnie japońskie jeśli lubisz żeby było trochę egzotycznie.

Pozdrawiam

Marta

• 1 month później...
Ja nie polecam brzoz, bo wiem z doswiadczenia rodzinnego, jak uciazliwe jest sprzatanie takich jakby lusek ( nie wiem, czy to pylki, czy moze cos innego), ktore z nich leca. Przez dosc dlugi okres czasu w lecie jest zmiatanie na okraglo, a i tak po godzinie znowu to samo. Poza tym wciskaja sie one nie tylko na balkony, tarasy, czy ganki, ale tez i do srodka domu przez okna i drzwi.