Witek34 09.05.2003 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 jakie drzewa dobrać do ogrodu by za 15 lat nie okzała sie że mieszcamy w lesie lub dżungli, obserwuje praktyke polegającą na upychamiu na nowych działkach drzew i krzewów na max-a a po 5-7 latach zaczynaja się wycinki i wyręby. Jak planować "duże" rosliny by nie narazić sie w przyszłosci na problemy z sąsiadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 09.05.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 najlepiej narysuj sobie plan działki i zaplanuj- gdzie trawnik, gdzie warzynik, gdzie ma być całkiem słonecznie, gdze lekko zacienine, itp.Drzewa też zaplanuj.Nie sadź ich na środku, lepiej po bokach działki, lub wzdłuż czegoś- ścieżki, umownej granicy itp..A żeby wiedzieć jak będzie to wyglądało docelowo to weź książkę do ręki i na jej podstawie narysuj zasięg koron.Moja rada- nie sadź samych iglastych, teraz taka moda, ale za parę lat będzie nienaturalnie i sucho ich cień jest niemiły.Polecam brzozy, graby, dąb jeśli masz dużo miejsca, katalpy, judaszowce, wiśnie japońskie jeśli lubisz żeby było trochę egzotycznie.PozdrawiamMarta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.06.2003 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 A może są ludzie, którzy lubią zagajniki, chaszcze niż wyprofilowane alejki, równe trawniki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 18.06.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Ja nie polecam brzoz, bo wiem z doswiadczenia rodzinnego, jak uciazliwe jest sprzatanie takich jakby lusek ( nie wiem, czy to pylki, czy moze cos innego), ktore z nich leca. Przez dosc dlugi okres czasu w lecie jest zmiatanie na okraglo, a i tak po godzinie znowu to samo. Poza tym wciskaja sie one nie tylko na balkony, tarasy, czy ganki, ale tez i do srodka domu przez okna i drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.06.2003 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Dodałabym jeszcze wierzbe i orzech włoski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 18.06.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Orzech wloski tylko na duzej dzialce, bo zabiera wode i miejsce (korzeniami) innym roslinom, wiec w jego poblizu malo co rosnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkampinos 18.06.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Jeśli w lubisz siedzieć na dworzu w miłym cieniu to orzech włoski zapewni Ci to za 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts