Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Na stronie http://www.muratordom.pl/6385_3475.htm znalazłem opis Jak doprowadzić powietrze do spalania?

Zamierzam zrobić jak na rys 1.

http://www.muratordom.pl/zdjecia/doprowadzenie_powietrza_do_kominka_rys1_1_.gif

"Powietrza nie doprowadza się z garażu, piwnicy i od strony ulicy, aby kurz i nieprzyjemne zapachy nie przedostawały się do pomieszczeń. Przewód można wygodnie poprowadzić przez pomieszczenia nieużytkowe. Nie trzeba go wtedy specjalnie zasłaniać (rys. 1)."

I teraz sytuacja:

Na zewnątrz minus 15 st C. W środku plus 18 stC. Na ściankach rury osadza się woda (w skrajnych przypadkach mamy oblodzenie) z wilgoci z powietrza. Skrapla się i mamy kłauże w garażu. Mam racje? Jak to jest u was rozwiązane?

od zewnątrz, Kolego, od zewnątrz (rurę)

No dokładnie ocieplić od zewnątrz. Tylko czym?

Wigoć właśnie od zewnątrz się zbiera. No i jak ocieplę od zewnątrz to mi wełna zamoknie i zrobi się "glut"...

Jak ocieplisz to nie bedzie duzej róznicy temperatur i wilgoć sie nie wykropli.

Wejdz sobie na stronę firmy Venture tam znajdziesz odpowiednie przewody.

Dzięki. Poszukam co oni tam mają.

O rany...

No poto ocieplasz, coby się nie skraplało, to z czego ten glut?

O rany... Ja jeszcze nie słyszałem o czymś co miało by 100% sprawności. Po 1 sezonie pewie będzie ok. Ale co będzie po 5 ?? nie uśmiecha mi sie po 3 latach wymieniać ocieplenia.

ocieplić rurę i nic się nie skropli (no prawie nic)

Tylko czym?

- wełna - zbierze się woda i będzie glut a nie wełna

- styropian - jest okrągły?

Jest jeszcze pianka poliuretanowa