Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zauważyłam, że niektórzy mają zwyczaj rozbijać cenę na drobne i dodatkowo doliczają za każdy wklejony dekor, listwę dekoracyjną liczoną za mb, ścinanie krawędzi plytek pod kątem 45 st., oklejanie półek, ramowanie lustra z dekorów, gruntowanie ściany, równanie ściany itp. Potem okazuje się , że za 1m2 wychodzi nie 30,- a 80,- zł. Trzeba wszystko uzgodnić na początku.
https://forum.murator.pl/topic/68033-glazura/#findComment-1509427

Zauważyłam, że niektórzy mają zwyczaj rozbijać cenę na drobne i dodatkowo doliczają za każdy wklejony dekor, listwę dekoracyjną liczoną za mb, ścinanie krawędzi plytek pod kątem 45 st., oklejanie półek, ramowanie lustra z dekorów, gruntowanie ściany, równanie ściany itp. Potem okazuje się , że za 1m2 wychodzi nie 30,- a 80,- zł. Trzeba wszystko uzgodnić na

początku.

To normalne ze inaczej liczy sie za ukladanie na rownej scianie inaczej na krzywej zreszta teraz juz sie nie rowna scian plytkami i klejem groba warstwa tylko najpierw sie rowna sciane i kladzie sie na grzebien,przewaznie to cene jaka podaje sie za metr to ulozenie jednego metra na rownej scianie bez gruntowania kleju tylko wchodzi w to fuga oczywiscie bez materialu,a szlifowanie i inne bajery sa dodatkowo platne ,tak ze nie ma co liczyc golych metrow ,zreszta z tym wszystkim jest wiecej roboty niz z samym kladzeniem ,dekory docinki sa inaczej liczone tak samo karo, wplyw ma tez wielkosc plytek na cene metra liczy sie listwy obodowy brodzikow wanien ,otwory w zaleznosci od wielkosci.Tak ze trzeba ustalic z majstrem co wchodzi w ta cene co proponuje.Ja pracowalem u majstra co bral za metr 60 zl ze swoim klejem i fuga ,tak ze jest duza rozbierznosc cen tylko co w to wchodzi? kazdy przeciez sie ceni tylko niektorzy maja ukryte koszty ktore wychodza na koncu.

https://forum.murator.pl/topic/68033-glazura/#findComment-1511021

ja placilam 55 zlotych- mysle ze ponizej to ceny hurtowe albo robota malo wykwalifikowanej firmy/osoby

niestety nie mogé sié z Tobá zgodzić. Wykańczaliśmy na wysokim poziomie już kilka mieszkań i ciągle bierzemy jednego sprawdzonego gościa, który podaje cenę od 30 do 35 zł za mkw.

https://forum.murator.pl/topic/68033-glazura/#findComment-1515944

Zauważyłam, że niektórzy mają zwyczaj rozbijać cenę na drobne i dodatkowo doliczają za każdy wklejony dekor, listwę dekoracyjną liczoną za mb, ścinanie krawędzi plytek pod kątem 45 st., oklejanie półek, ramowanie lustra z dekorów, gruntowanie ściany, równanie ściany itp. Potem okazuje się , że za 1m2 wychodzi nie 30,- a 80,- zł. Trzeba wszystko uzgodnić na

początku.

To normalne ze inaczej liczy sie za ukladanie na rownej scianie inaczej na krzywej zreszta teraz juz sie nie rowna scian plytkami i klejem groba warstwa tylko najpierw sie rowna sciane i kladzie sie na grzebien,przewaznie to cene jaka podaje sie za metr to ulozenie jednego metra na rownej scianie bez gruntowania kleju tylko wchodzi w to fuga oczywiscie bez materialu,a szlifowanie i inne bajery sa dodatkowo platne ,tak ze nie ma co liczyc golych metrow ,zreszta z tym wszystkim jest wiecej roboty niz z samym kladzeniem ,dekory docinki sa inaczej liczone tak samo karo, wplyw ma tez wielkosc plytek na cene metra liczy sie listwy obodowy brodzikow wanien ,otwory w zaleznosci od wielkosci.Tak ze trzeba ustalic z majstrem co wchodzi w ta cene co proponuje.Ja pracowalem u majstra co bral za metr 60 zl ze swoim klejem i fuga ,tak ze jest duza rozbierznosc cen tylko co w to wchodzi? kazdy przeciez sie ceni tylko niektorzy maja ukryte koszty ktore wychodza na koncu.

Z tego co ja się zorientowalam ,to ceny za m2 położenia glazury wahają się średnio pomiędzy 28 a 40 zł .Te 40 zl to za płytki 10x10.Oddzielnie niektórzy liczą za mb szlifowania glazury czy terakoty ( 30 zł.).Faktycznie można też spotkać cwaniaków ,którzy liczą na niedoinformowanie inwestorów i próbują podbijać ceny.Ceny metra br. pólek to 50-100zł, obudowa wanien, kibelków w zależności od umowy.Towar oczywiście inwestora(kleje itd)

https://forum.murator.pl/topic/68033-glazura/#findComment-1516142