Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tradycyjne tynki

Recommended Posts

Witam,

Czy jest różnica (jaka?) między tynkami tradycyjnymi nakładanymi ręcznie i z agregatu.Chodzi mi o ich równość.Rozmawiałem z dwoma wykonawcami i twierdzili,że "ręcznie nie bedzie tak jak z agregatu".Dodam,że koszty robocizny prawie jednakowe.Proszę o opinię.

rzeczywiście

przy ręcznych - gładzą łapami i widać paluchy

przy maszynowych - tynk zaciąga agregat (trzeba patrzeć aby używali gładkiego bo inaczej trzeba kłaść gładź)

Witam

Czym gładzą ???????? łapami ??? Widać paluchy ???? gdzie . Bo pęknę ze śmiechu . Rozwiń tą ciekawą opinię :lol:

widać paluchy....no nie moge,pękam ze śmiechu!

no chyba że inwestor sprawdza czy juz wyschło to zostawia paluchy odciśnięte na tynku!

ja mam inną teorie... jak murarz jest zmęczony to się opiera o tynk ot co i czsem paluchy zostawi ;)

a co do róznicy to co ci ten gość powiedział ze z agregatu jest in plus czy minus ??? ;)

Że niby z agregatu in plus.nie znam się na tym,ale na chłopski rozum samo nałożenie tynku powinno być bez różnicy.Różnica powstanie przy naciągnięciu i wygładzeniu - jak to jest?

Porządnie zrobiony tynk ręczyny będzie tak samo równy jak porządnie zrobiony maszynowy.

Maszynowym jest po prostu szybciej.

... na chłopski rozum samo nałożenie tynku powinno być bez różnicy.Różnica powstanie przy naciągnięciu i wygładzeniu - jak to jest?

tak jest w istocie

agregat (tak samo jak przy wylewkach) przygotowuje zaprawe, transpotuje i narzuca na ściane czy sufit

gładkośc ścianie (w obu przypadkach - recznego i maszynowego nakładania zaprawy) nadaje człowiek i tylko od niego zalezy czy ściana (sufit, posadzka) jest równa

... na chłopski rozum samo nałożenie tynku powinno być bez różnicy.Różnica powstanie przy naciągnięciu i wygładzeniu - jak to jest?

tak jest w istocie

agregat (tak samo jak przy wylewkach) przygotowuje zaprawe, transpotuje i narzuca na ściane czy sufit

gładkośc ścianie (w obu przypadkach - recznego i maszynowego nakładania zaprawy) nadaje człowiek i tylko od niego zalezy czy ściana (sufit, posadzka) jest równa

I W TYM JEST CAŁA "RÓŻNICA" - ot i wszystko