Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam do Was następujące pytanie.

Otóż dziś wracając z uczelni na klatce schodowej przeczytałem następującą informację (w skrócie) "informujemy iż w klatce tej zostaną zamontowane domofony. Lokatorzy którzy nie zainstalują domofonów będą MUSIAłY schodzić na dół i otwierać drzwi swoim znajomym.

Informujemy także, że w przypadku niszczenia instalacji kosztami zostaną obciążone osoby nie posiadające domofonów"

Zdenerwowała nie taka informacja gdyż:

-nie mam ochoty wykładać kasy na montaż domofonu gdyż mieszkam sam, i od czasu do czasu jak ktoś do mnie wpadnie to z chęcią zejdę i otworzę mu te drzwi.

- nie ma to sensu w wieżowcu, gdzie nie ma dzielonych piwnic (drzwi do piwnic pootwierane można bez problemu przejść)

I najgorsze i denerwujące:

- na 90% instalacja będzie niszczona gdyż non stop takie przypadki są w klatkach obok.

W związku z tym moje pytanie brzmi: czy administracja ma prawo ukarać "ot tak sobie" kogo chce i obciążyć nas kosztami, bez znalezienia osoby winnej?

Tak się zdenerwowałem tą informacją (nie wspominając już o karygodnym błędzie gramatycznym), że napisałem coś takiego, i zastanawiam się, czy tego do nich nie wysłać:

W związku z wywieszoną przez Państwa na klatce schodowej informacją (zawierającą na marginesie karygodny błąd gramatyczny – WSTYD pseudo urzędnicy) dotyczącą montażu domofonów, a szczególności obciążenia kosztami osób, które ich nie posiadają - w przypadku niszczenia instalacji informujemy:

1. Informację tę traktujemy jako szantaż mający na celu wymuszenie na nas zmiany decyzji dotyczącej ich montażu.

2. Każda bezzasadna próba obciążenia nas kosztami (w przypadku niszczenia instalacji), bez znalezienia osoby winnej tego czynu spowoduje wniesienie sprawy na drogę sądową - w związku z oczywistym brakiem podstaw prawnych dotyczącej takiej decyzji.

Co o tym sądzicie??

https://forum.murator.pl/topic/68038-domofon-w-bloku-denerwuj%C4%85ca-informacja-i-pytanie/

nie napinaj się tak bo coś Ci pęknie

nic ci nie zrobią bo nie mają takiego prawa (nawet przy przyjętej takiej uchwale), a co do byka - bywają gorsze

a wysłać swoją opinię możesz i poproś o pisemną odpowiedź

https://forum.murator.pl/topic/68038-domofon-w-bloku-denerwuj%C4%85ca-informacja-i-pytanie/#findComment-1509073