Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek od nieruchomości i rolny

franekF

Recommended Posts

Jestem szczęśliwym posiadaczem od kilku lat działki budowalanej. Od dnia jej nabycia płaciłem podatek od nieruchomości w wysokości (ostatnio) 400 PLN. W tym roku zamiast podatku od nieruchomości gmina obciążyła mnie podatkiem rolnym w wysokości 30 PLN. Bardzo mi się to podoba ale obawiam się, żebym nie musiał później tej różnicy zwracać (z odsetkami). Aż sie boję zadzwonić do gminy i zapytać...

Lepiej zadzwoń. U mnie jest podobna sytuacja. W 1991 uchwalono nowy plan zagospodarowania przestrzennego i działka była budowlana, ale w do końca 2003 roku gmina nie uchwaliła nowego planu zagospodarowania przestrzennego i działka znowu jest działką rolną. Wynikało to z art. 67 ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym – i najpierw nie mogłem się budować bo według poprzedniego planu przez środek działki szła 10 metrowa jezdnia a teraz mam działkę rolną

Mam 1,2 ha V/VI kl. Na środku stoi nowy dom. Co roku gmina przysyła mi kwit z kwotą do zapłacenia 0 zł - w rozbiciu na cztery raty ( cztery zera). Po co? Nie wiem.Chyba tylko dlatego, żeby mi co roku przypomnieć, że za V i VI klasę nic się nie płaci. No, ale ja przecież to od dawna wiem.

Drogi Anonimie. No cóż... . Ciesz się, że masz w ręku decyzję o ustaleniu podatku w takiej wysokości. 0 złotych to też jest przecież wymiar podatku. Decyzję w każdym bądź razie Urząd MUSI Tobie dostarczyć.

A co do tego, że zero zostało podzielone na 4 raty, to wynika to ze zbitki wymogu przepisu który umożliwia podatnikowi uiszczenie podatku w 4 ratach oraz zapisowi w programie komputerowym obliczającym wymiar zobowiązania.

Znam większe niedorzeczności ...

Pozdrawiam

panther - wysokość podatku od nieruchomości wg, nowych przepisów zależy od klasy gruntu na jaliej jest położona nieruchomość - u mnie było podobnie - dostawałem za moją działeczkę podatek od nieruchomości 37.00 PLN, teraz zbiłem jeszcze na 30.00 PLn...niby nie dużo ale zawsze to 1 dobre piwo...

formalności załatwiała moja kochana żona która pracuje w urzędzie miejskim i to na dodatek w wydziale finansowym.... :grin:

pozdrowka

snow