Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rośliny z allegro

Recommended Posts

Właśnie otrzymałam przesyłkę, a w niej nasiona roślin, które zakupiłam na Allegro. Są przeraźliwie(!) maleńkie. Zastanawiam się czy coś z nich wyrośnie.

Ich nazwy to np. ŻYWE KAMIENIE SZCZĘŚCIA

NIEBIESKA TRAWA

RÓŻOWA TRAWA PAMPASOWA

MAGNOLIA WIELKOKWIATOWA

Czy ktoś z Was drodzy Forumowicze zetknął się z czymś takim, a może komuś nawet coś wyrosło? :wink:

Pozdrawiam

Właśnie otrzymałam przesyłkę, a w niej nasiona roślin, które zakupiłam na Allegro. Są przeraźliwie(!) maleńkie. Zastanawiam się czy coś z nich wyrośnie.

NIEBIESKA TRAWA

RÓŻOWA TRAWA PAMPASOWA

MAGNOLIA WIELKOKWIATOWA

Czy ktoś z Was drodzy Forumowicze zetknął się z czymś takim, a może komuś nawet coś wyrosło? :wink:

Pozdrawiam

Nie przewiduję pożytku z tych nasion :( .

Proponuję nie testuj w przyszłości tych cudów niewidów sprzedawanych na Allegro.

..

NIEBIESKA TRAWA

RÓŻOWA TRAWA PAMPASOWA

MAGNOLIA WIELKOKWIATOWA

Pozdrawiam

A propos nasion Trawy pampasowej, są rzeczywiście maleńkie. Dwa lata temu wysiałam różową i białą, wprawdzie nie kupowałam na allegro tylko w sklepie, to nasiona T. pamp. wzeszły aż miło. Potem nawet wybrałam najmocniejsze siewki i rozsadziłam, ale z braku czasu i miejsca w ogrodzie nie pielęgnowałam ich dalej. A szkoda :cry: . Od wiosny do jesieni bardzo szybko urosły, więc teraz byłyby już pięknymi okazami.

Tak, więc spróbuj wysiać. Powodzenia . :p

NIEBIESKA TRAWA

RÓŻOWA TRAWA PAMPASOWA

MAGNOLIA WIELKOKWIATOWA

Pozdrawiam

Chyba nie jest dla Ciebie problemem wielkość tych nasionek? :wink:

Większość z wymienionych gatunków lepiej jest nabywać jako sadzonki, zazwyczaj można je dostać w marketach

i w cenach niższych niż odpowiadające im sadzonki z Allegro.

Nie ma sensu męczyć się z uprawą ich z nasion, np "Żywe kamienie szczęścia" po parę zet możesz sobie kupić

w doniczkach, zamiast czekać nie wiadomo ile na wykiełkowanie i wyrośnięcie tych sukulentów.

Różową trawę pampasową nabędziesz w cenie ok. 10 PLN sadzonka ok. 30cm, aby otrzymać ją z nasion, stracisz wiele miesięcy.

Moim zdaniem z powyżej wymienionych pewien sens może mieć zakup nasion "Niebieskiej trawy",

zapewne Festuca glauca (niektórzy sprzedawcy celowo nie podają jej łacińskiej nazwy, znając ją możesz za grosze nabyć w jakiejś poważnej hurtowni nasion stosowną jej ilość w cenach (tu strzelam)

np. 30 PLN za garść czyli parę tysięcy sztuk), gdyż wysiewając ją (ile sztuk nasionek Ci sprzedali? 8) ) uzyskujesz od razu dużą ilość sadzonek, te się zapewne przydadzą przy aranżacji skalniaka i t. p.

Pozdrawiam Paweł

NIEBIESKA TRAWA

RÓŻOWA TRAWA PAMPASOWA

MAGNOLIA WIELKOKWIATOWA

Pozdrawiam

Chyba nie jest dla Ciebie problemem wielkość tych nasionek? :wink:

Większość z wymienionych gatunków lepiej jest nabywać jako sadzonki, zazwyczaj można je dostać w marketach

i w cenach niższych niż odpowiadające im sadzonki z Allegro.

Nie ma sensu męczyć się z uprawą ich z nasion, np "Żywe kamienie szczęścia" po parę zet możesz sobie kupić

w doniczkach, zamiast czekać nie wiadomo ile na wykiełkowanie i wyrośnięcie tych sukulentów.

Różową trawę pampasową nabędziesz w cenie ok. 10 PLN sadzonka ok. 30cm, aby otrzymać ją z nasion, stracisz wiele miesięcy.

Moim zdaniem z powyżej wymienionych pewien sens może mieć zakup nasion "Niebieskiej trawy",

zapewne Festuca glauca (niektórzy sprzedawcy celowo nie podają jej łacińskiej nazwy, znając ją możesz za grosze nabyć w jakiejś poważnej hurtowni nasion stosowną jej ilość w cenach (tu strzelam)

np. 30 PLN za garść czyli parę tysięcy sztuk), gdyż wysiewając ją (ile sztuk nasionek Ci sprzedali? 8) ) uzyskujesz od razu dużą ilość sadzonek, te się zapewne przydadzą przy aranżacji skalniaka i t. p.

Pozdrawiam Paweł

Jak mieszkasz niedaleko Trójmiasta, to wpadnij i wykop sobie nawet 50 sadzonek tej trawki. Sieje się cholerstwo po całej działce :evil:

Ja mysle ze tu sa dwie kwestie. Po pierwsze to tak zwane zamilowanie do ogrodnictwa. Pewnie ze wiekszosc gatunkow znacznie lepiej kupic minimum w fazie ukorzenionej sadzonki albo rozsady, bo i taniej i ryzyko niepowodzenia znacznie mniejsze. Ale z drugiej strony to dla wielu osob jest frajda wysiac takie nasionka, nawet jesli sie przeplaci. Stad pewnie co jakis czas pojawiaja sie posty w rodzaju "jak wysiac sobie begonie", "jak ukorzenic pelargonie rabatowa w grudniu", albo "jak rozmnozyc storczyka w warunkach domowych".

I przechodzac do drugiej kwestii. Moim zdaniem jezeli ktos chce miec radosc z uprawy rosliny od samego poczatku, to istnieja znacznie lepsze miejsca do zakupow niz allegro.

Nawet nie dziwią mnie sprzedający te cudeńka (chcą zarobić na naiwnych). Sa to zwykle małolaty i myśle, że z tego wyrosną.

Nie sądzę jednak aby kupujacy zmądrzeli. Wprost przeciwnie będą udowadniać innym jaki to świetny interes zrobili kupując np. nasiona bonsai i różne podobne roślinne rewelacje :wink:

..

• 2 weeks później...
ja dwa razy kupiłam róże - od dwóch różnych sprzedawców (te tanie, bo zdarzaja się takie w kosmicznych cenach), i jestem zadowolona. Tzn byłabym, ale te kupione na jesieni niestety mają już pokaźne pędy. No i cały czas się zastanawiam, czy te pędy nie przemarzną. Są w donicach i chyba na większe mrozy bedę je wnosić do domu (na razie nie przewiduję tam wysokiej temperatury, zaledwie kilka stopni), Co o tym myślicie?

Ja myślę, że najpierw trzeba wiedzieć (albo doczytać) co z nasion warto kupić. Sa tacy, co sprzedają nasiona tui - nie dość, że nie wiadomo, czy wykiełkują, to jeszcze na efekty trzeba czeeeeeeeeeeeeeeeeeeeekać w nieskończoność i po prostu nie warto. Kiedyś kupiłam na allegro nasiona kapusty olbrzymiej - zachęcona zdjęciami - kapusta wyrosła "normalna", bo pewnie ta olbrzymia była nieźle podrasowana i w innym kraju ;), a wisteria z nasion zakwitnie dopiero po kilku latach (jak nie wymarznie) - czasem więc lepiej nie kupować nasion, a gotowe rośliny.

Znajoma kupuje i to już w jej wypadku wygląda na chorobę. Najpierw kupi a po otrzymaniu przesyłki narzeka, że źle zapakowane że nie przyjęło się. Potem zarzeka się że więcej nie kupi po czym ponownie zamawia. Myślę że na 100 zamówionych roślin z 15-20 rośnie zgodnie z zapewnieniami sprzedawców.

Przyznam się że dostałam od niej 2 róże i jedna ma ok. 1,5 m i jest piękna a druga 0,40m i licha jak miniaturka.