Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IMPRESJA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

U na na razie spokoj na budowie, trochę zwolniliśmy tempo ;) . Póki co mamy tynki i czekamy na hydraulikę. Mam pytanie jak myślicie połączyć podłogę między kuchnią a jadalnią? Ja nie mam pomysłu, kuchnia nie wychodzi( przynajmniej u mnie w prostokacie więc mam problem z podłogą. Jak myślicie robić u siebie, czy w kuchni robicie podłogowkę?

• Odpowiedzi 836
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas podłogówka jest w wiatrołapie częsciowo na przedpokoju w kuchni podobnie jak u tomkagr a także w łazience kibelku i przy tarasie ( to taki mój pomysł żeby w zimie dzieciaki mogły sobie przy drzwiach tarasowych siedzieć i żeby im tyłki nie marzły) każdy obwód ma odręne termostaty i można regulować temperaturę bądz zupełnie wyłączyć (oprócz przzedpokoju przy wejściu bo tam łączą się wszystkie rurki )

żałuję tylko że nie zrobiłam podłogówki przy wykuszu bo możnaby fajnie połączyć kuchnię przedpokój i wykusz i ułożyć fajny wzór z płytek

a bez podłogówki to trochę zimno może być w nogi

z podłogówką u nas podobnie ;) wiatrołap, hol, kuchnia, połączenie kuchni z holem,2x łazienki, w wykuszy są zamontowane 2 grzejniki podłogowe,

wszędzie tam gdzie podłogówka będą płytki, nasze połączenie podłogi w jadalni holu i salonie jest trochę skomplikowane ;) dlatego pokażę jak już będzie zrobione

u nas jak u kate1234 podłogówka regulowana osobno, a już jutro wszystko pięknie będzie zalane posadzką, potem napali się w piecu i zobaczymy jak działa ;) a w sobotę nasz domek będzie miał już kolorek - tylko właśnie jeszcze nie wiem jaki,bo nie kupiliśmy tynku ;) pewne koncepcje już są, ale wszystko okaże się jak zawsze w ostatniej chwili...

pozdrawiam

No właśnie ja nie mam wogóle pomysłu na połączenie kuchni z jadalnią, chciałabym aby jadalnia z salonem miała taką samą podłogę a tylko kuchnia inną, ale jak to zrobić jak kuchnia nie jest prostokątem??? na ukos czy na okrągło???

a jeśli nie robicie podłogówki w salonie to gdzie wstawiacie grzejniki? U nas chyba będą pod oknami wykuszowymi i ............. no własnie nie wiem ;)

Pozdrawiam

Waleriana nie mam jeszcze zdjęć w albumie po zrobieniu ogrzewania,ale grzejnik w salonie mamy na ścianie przy drzwiach tarasowych (nie od kominka tylko z drugiej strony) a w wykuszu ze względu na to, że mamy duże okna i nie da się tam zamontować standardowego grzejnika mamy zamontowane 2 w podłodze, postaram się już niedługo o zdjęcia ;)

pozdrawiam[/b]

Witam...

mysmy polozyli podlogowke na calym parterze z wylaczeniem czesci przed kominkem,gdzie bedzie deska podlogowa,na wszelki wypadek dolozylem jeden grzejnik w tym miejscu...

jaka grubosc ocieplenia przewidujecie na poddaszu?

-----------------------------------------------------------------------------

http://foto.onet.pl/d2bb,m60gmw6q2mc8,eh9a2,u.html

U mnie podłogówka bedzie w kuchni, jadalni, holu i łazienkach. W salonie będą położone deski dlatego nie robie tam podłogówki. Problemem jest jednak umiejscowienie w domu normalnych kaloryferów. Mam duże okno w jadalni i kaloryfer w tym miejscu odpada. Trzeba go zainstalować gdzieś obok albo w podłodze. Zastanawiam się też nad zainstalowaniem kaloryfera podłogowego wzdłuż okna w salonie. Tylko ponoć jest to drogie rozwiązanie.

Podobnie jak reszta nie mam również pomysłu na połączenie salonu (deski) z resztą domu (kafelki). Może jakość po skosie albo falą albo standardowo w lini prostej .... nie wiem ??

Dobra rada - ZDALA OD BRAM NORMSTAHLA (bynajmniej tych 5 m). Chodzi masakrycznie - mam nadzieję, że przedstawiciel coś z tym zrobi :evil:

No widzę ,ze nie tylko ja mam ten problem :wink:

Justyna a jaki jest koszt grzejników w podłodze, czy też to zwykła podłogówka. Z przyjemnością zobaczę zdjęcia.

Nam jeden instalator proponował grzejnik na tej ścianie bez okna (po tej stronie co wykuszowe okna), w przyszłości za sofą;) a drugi własnie na tej ścianie przy drzwiach tarasowych ale wysoki grzejnik ... i nie mam pojęcia co wybrać :-?

U nas będzie wysoki kaloryfer chyba 600/1200 na ścianie tej z drzwiami tarasowymi po lewej stronie poza tym trzy kaloryfery przy wykuszu wysokość 300 mm a długości nie pamiętam chyba 2 X 600 i 1 X 900 (w wykuszu środkowe okno ma 1200 a pozostałe 900 szerokości)

czy dajecie kaloryfer w łazience pomimo zamontowanej podłogówki? u mnie hydraulicy zrobili ale nie wiem czy to dobry pomysł tym bardziej że mam rozprowadzenie powietrza z kominka

my dajemy ocieplenie 20 cm wełny na poddaszu

co do bramy normsthal to u nas jest zamontowana i jak do tej pory a jest już miesiąc działa ok

Ja mam problem bardziej z drzwiami do spiżarki myślałam o przesuwnych ale wtedy jednej ściany w spiżarce nie da się zabudować

co do bramy normsthal to u nas jest zamontowana i jak do tej pory a jest już miesiąc działa ok

U mnie też działa już nieco lepiej, ale monterzy muszą jeszcze wyregulować jedną linkę mocującą, rygle dolne i sprawdzić działanie automatu. No i wszystko przesmarować smarem bo uszczelki trzeszczą jak cholera. Brama tej wielkości (5m) tylko z automatem bo ręcznie to trochę ciężko ją zamknąć.

W łazience oprócz podłogówki kaloryfer - drabinka.

Myśleliście może nad zainstalowaniem solarów do podgrzewania wody ?? Zastanawiam się czy się to opłaca.

Waleriana dziękuję bardzo za pochwałę myślę że wszystkie impresję będą - na pewno są śliczne w końcu to b. ładny projekt he he :D

tak okna mamy drewniane ze schodami już gorzej jeszcze nie mam nawet projektu i tu prośba do pozostałych impresjonowiczów zamieszczajcie zdjęcia jeżeli już cos macie

podmurówkę też robimy klinkierową jak komin i zastanawiam się nad wykuszem chyba też będzie obłożony klinkierem na razie elewacja pomalowana jest gruntem na strukturę jeszcze poczekamy trochę

• 2 weeks później...