dzodzo 03.11.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Witam!!!! Kurcze ... patrząc na drugie zdjęcie nie bardzo wiem co by tam w stropie mogło tak pęknąć i to w dodatku tak równo!!!! To pęknięcie jest dość wysoko patrząc od dołu. Grubość stropu to ok. 30cm, to może jest to pęknięcie już nad stropem ... na łączeniu stropu ze ścianką działową!!! Czekam z niecierpliwością na waszego fachowca i ocenę i mam nadzieją, że to "pierdułka" i nie macie się czym martwić '-) POZDRAWIAMdzodzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pearl_78 03.11.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 przeglądałem załączone zdjęcia innych budujących i sądzę że projekt impresji przed gdzieś ok 2010 dostępny miał źle zaprojektowany strop; jest bardzo niedozbrojony pomiędzy ryzalitem (potocznie wykuszem) a otworem na schody - stąd te pękania przy ciężkich ścianach działowych; mało prawdopodobne aby tylu wykonawców źle wykonało swoją robotę - ich winą jest jedynie brak podstawowej wiedzy i bezkrytycznie zawierzenie projektowi; ja nabyłem projekt bez projektu zbrojenia stropu, a dostałem go dopiero później po prośbie do biura projektowego; u mnie ten strop jest znowu mega przezbrojony wobec tego co znalazłem na forum (moje zdjęcia do dyspozycji chętnych); i do kate1233 - u Was te rysy, wydaje mi się, też powinny sie pojawiać.. Michał, My też mamy potężne zbrojenie, KB był na tym punkcie, delikatnie mówiąc, przewrażliwiony, murarze za głowe się łapali ale dozbrajali ... po wylaniu stropu wszystko było ok, przez kilka miesięcy nic się tam nie dzialo ... aż do czasu wylewek, to pęknięcie pojawiło się na drugi dzień po zrobieniu wylewek. Gdyby nie Nafi to pewnie chciałabym to nadal gipsem łatać (!!!) ... bo przecież budynek pracuje, bo przecież ściany pękaja ale kurna teraz jak oglądam te zdjęcia to wygląda tak jakby strop pod wylewką (w tym miejscu) po prostu siadł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal73 05.11.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 a nie masz pearl_78 czasem zdjęć zbrojenia stropu przed zalaniem betonem? zaczynam się zastanawiać, czy mimo wszystko na wszelki wypadek nie zrobić dodatkowych słupów podpierających strop przy schodach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pearl_78 09.11.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Michal73, Nie mam niestety zdjęć zbrojenia. Dzisiaj byli u nas Panowie z firmy, która zajmuje się naprawą pęknięć stropu i okazuje się, że to, dość groźnie prezentujące się na zdjęciach, pęknięcie to tylko małe rozwarstwienie pomiędzy stropem a posadzką a raczej stropem a styropianem. Do takich rozwarstwien czesto dochodzi w miejscach najbardziej obciażonych. Pan powiedział, żeby to bardziej podkuc, założyc siatkę i zagipsować a przy robieniu schodów zrobic szersza listwę, żeby tego nie było widać (to pęknięcie może się znowu pokazać w tym miejscu) a nie masz pearl_78 czasem zdjęć zbrojenia stropu przed zalaniem betonem? zaczynam się zastanawiać, czy mimo wszystko na wszelki wypadek nie zrobić dodatkowych słupów podpierających strop przy schodach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzodzo 10.11.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 ... super, że okazała się to "pierdułka" POZDRAWIAM dzodzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majda84 11.11.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Witam zaczęłam budowę impresji tz. na razie są zrobione tylko fundamenty Ale już sie zastanawiam nad kuchnią. Czy ktoś z was zamykał jakoś kuchnie? Nie chciałbym mieć otwartej i zastanawiam się jakie rozwiązanie byłoby najlepsze Może ktoś sie podzieli swoimi spostrzeżeniami i pomysłami na kuchnie PS. Cy ktoś robił albo zamierza robić schody wylewane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sugo 23.11.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Witam, u nas też tak pękło. Powiększenie szczeliny i wypełnienie jej siatką oraz gipsem nic nie dało. Po malowaniu znowu uwidoczniły się rysy, ale od kilku miesięcy się nie powiększają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pearl_78 23.11.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Witam, u nas też tak pękło. Powiększenie szczeliny i wypełnienie jej siatką oraz gipsem nic nie dało. Po malowaniu znowu uwidoczniły się rysy, ale od kilku miesięcy się nie powiększają. Słuchajcie, Jest pomysł abyśmy spróbowali napisac w tej sprawie do Impresji .... jedna osobe bylo im latwo zbyc i przeniesc odpowiedzialnosc na kierownika budowy ale jezeli bedzie nas wiecej to moze cos wywalczymy, tylko o co walczyc? o odzkodowanie? o koszty "naprawy", ktora i tak bedzie tymczasowa? dla zainteresowanych kilka słów o rękojmi ... http://www.monitorprawniczy.pl/index.php?mod=m_artykuly&cid=20&id=2742 http://www.architekci.pl/prawoarchitektow/index.php?id_fragment=321 Pzdr, Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nafi 27.11.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Witam Was sprawa wyglada nastepujaco ze krajobrazy nic nie zrobia gdyz jest to projekt "typowy" na granicy nosnosci jak mi to ktos ladnie powiedzial z krajobrazow, ze jest ktos taki jak adaptujący projekt i on odpowiada za przeliczenia na nowo tego projektu, uwzgledniajac wszystkie zmiany jaki materialy jak i stan podloza itp...i kierownik budowy ktory odpowiada za calos budowy i wykonawca.... u mnie sprawa jest u adwokata czekam na opinie rzeczoznawcy ktory ma stwierdzic kogo wina, czemu to peklo jak to naprawic i jaki jest koszt..... pozdrawiamN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kostuch 08.12.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Witajcie, nie wiem jak u was sytuacja się rozwija, ale ja założyłem mojemu KB sprawę w sądzie. Tez mam takie zarysowanie w tym samym miejscu a do tego jeszcze inne miejsca zaczynają szwankować, wilgoć w piwnicy, zarysowane ściany. Za KB zapłaciłem 3500zł (podobno tanio) ale on mnie i moją budowę totalnie olewał, odwiedzał tak jak mu sie podobało, raz na 2-3 tygodnie i kompletnie sobie pokpił moja budowę. Był na odbiorze zbrojenia ale jakoś nie specjalnie to sprawdzał. Inne rzeczy też olał (ręce opadają). Zaczynam wierzyć, że kazdy KB to partacz, który bierze tylko kasę za trzymanie rąk w kieszeni. Wykonawca tez nie do końca był w porządku, bo on dostaraczał materiały wiec pewnie oszczędzał na mnie ile wejdzie albo był w jakieś zmowie z KB:( Jak to u was wyglądało?! Bo już nie wiem co robić!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nafi 11.12.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Hidla mnie osobiscie to masakra jakas z tymi peknieciami.....u mnie sie to powieksza wiec uwazam na 100% ze ktos spartaczyl na mnie spoczywa udowodnienie kto??? i to mnie zalamuje bo koszty sadowe rzeczoznawcow ja pokrywam.........mam zal straszny do osob adaptujacych projekt i kierownika budowy ktorzy (tak mi sie do tej pory wydawalo) maja jakas wiedze budowlana i mogli tego uniknac w czasie budowania albo dac wiecej zbrojenia albo jaki filar postawic nie wazne ja jako inwestor nie musze sie znac na budowie zlecam komus budowe nawet jakbym chciala dom z piasku budowac oni powinni mi to wytlumaczyc przedstawic obliczenia i powiedziec no niestety nie mozemy z tego budowac ale mozemy z tego...jestem tak nastawiona ze nie popuszcze nawet jakbym miala sie z nimi sadzic 10 lat nie po to budowalam dom zeby teraz mieszkac z 4 stemplami w salonie bo ktos spieprzyl swoja prace !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzodzo 24.12.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 http://img805.imageshack.us/img805/1215/mikoajhohoho.gif WESOŁYCH ŚWIĄT hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kate1234 16.04.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Proszę, zdjęcia pęknięć. Na pierwszym zdjęciu widać jak wygląda ono na ścianie, na drugim jak to wygląda pod tynkiem .... skontaktowalam się z fachowcem i czekam na jego ocenę ale juz wiem, że albo to będzie spojone żywicą (pewnie wtłoczoną ciśnieniowo) albo jakies taśmy będą podwieszane. W kazdym razie ręce opadają... Wtam po długiej nieobecności u mnie pęknięcia jak u pearl_78 przy schodach identycznie. W sierpniu br zaciągnięte klejem z siatką i zaszpachlowane póki co jest ok nie widać większych rys poza tymdużo drobnych rys na suficie w jadalni i jedna duża w salonie, sufit pęka też w sypialni. Poza tym nie wiem czy ktoś zwas ma problem z ciągiem wstecznym zwłasza w kominie w salonie, mnie dym z kominka cofa. Kominiarz twierdzi że komin jest za niski i dodatkowo od zachodniej strony a najwięcej mamy wiatrów zachodnich więc się odbija od dachu i wraca. Musze rozszczelniać okna i wtedy jest lepiej. Poza tym mieszka się fajnie, układ domu wygodny bardzo nie trzeba się nabiegać a miejsca jest dużo. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i w razie dochodzenia praw dołączam się do Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pearl_78 19.10.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Wtam po długiej nieobecności u mnie pęknięcia jak u pearl_78 przy schodach identycznie. W sierpniu br zaciągnięte klejem z siatką i zaszpachlowane póki co jest ok nie widać większych rys poza tymdużo drobnych rys na suficie w jadalni i jedna duża w salonie, sufit pęka też w sypialni. Poza tym nie wiem czy ktoś zwas ma problem z ciągiem wstecznym zwłasza w kominie w salonie, mnie dym z kominka cofa. Kominiarz twierdzi że komin jest za niski i dodatkowo od zachodniej strony a najwięcej mamy wiatrów zachodnich więc się odbija od dachu i wraca. Musze rozszczelniać okna i wtedy jest lepiej. Poza tym mieszka się fajnie, układ domu wygodny bardzo nie trzeba się nabiegać a miejsca jest dużo. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i w razie dochodzenia praw dołączam się do Was U mnie nic się więcej nie zadziało, pęknięcia przy schodach zostały "zakryte" i od kilku miesięcy spokój, nic się póki co nie pojawiło na sufitach i mam nadzieję, że już tak zostanie, mieszkamy tu dopiero drugi tydzień i chyba to co miało powychodzić już się wcześniej ujawniło . Tak jak wcześniej pisałam u nas pojawiło się pęknięcie pomiędzy ociepleniem a wylewką przy schodach a dodam, że mamy bardzo potężne zbrojenie. Jeżeli chodzi o kominek to u Nas pali się dobrze, trochę poddymia szybę jak jest duża wilgoć na zewnątrz, firma która nam wykonywała kominek ma dodatkowo zamontować strażaka, żeby poprawić ciąg. Generalnie ogrzewamy dom i wodę (na zmianę z grzałką) kominkiem (płaszcz wodny) i jesteśmy bardzo zadowoleni. A mieszka się wspaniale, mamy dużo przestrzeni i dużo dobrej energii, lubię ten dom ... Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaceq 17.05.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Witam Mam pytanko. Jak macie rozwiązany problem wentylacji w dwóch dolnych pokojach i pomieszczeniach na poddaszu ? Niestety nie zauważyłem na początku że będzie z tym problem - po prostu pod tym względem projekt jest skopany !!! Wylewki jeszcze nie mam więc pęknięcia przy schodach też na razie nie ma i oby tak pozostało. Coś straszna cisza w tym wątku ? Czyżby wszyscy już wygodnie mieszkali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ralfii_VR 28.05.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Witam Impresjonowiczów, je tez wybrałem Impresję, jednakże trochę chcę go pozmieniać , przede wszystkim rezygnuje z garażu, stawiam oddzielny, dlatego wyrównuje elewację frontową i w miejscu garażu będzie PG (ok 10m2), było by więcej ale jeszcze od góry poszerzam pomieszczenie nr 9 około 36cm, bo chcę mieć schody z boku zamiast 9, względy praktyczne, lepszy dostęp do góry i bardziej dyskretne wejście na gore dla moich 2 dzieci. Wszystkie zmiany na razie robiłem na pazie rysunek szczegółowego Teraz trzeba to omówić z architektem W załączniku prosty rysunek poglądowy Troszkę off topic: witam , po dłuższej przerwie, ostatecznie impresja przegrała z domem energooszczędnym Dijon IV, gdzie jestem już na etapie wieńca, powodzenia w realizacjach Impresji bo to też świetny projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
me_how 27.05.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Witam widzę, że odgrzewam stary kotlet ale bardzo mi zależy na inspiracjach na salon, jadalnie i kuchnię w impresji. Czy możecie się podzielić fotkami gotowych pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts